Poboljsajte performanse Vaseg pojacala?!

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

michabass

Re: Poboljsajte performanse Vaseg pojacala?!

Post by michabass » 01 Jun 2010, 17:58

cacka wrote:Evo meni je palo nesto na pamet...
Sta treba uchiniti da se smanji buka trafoa na pojachalu prilikom paljenja distorzije a da to nije npr. NS-2 noise supresor.
Kod NS-2 kad je ukljuchena pedala distorzije automatski reaguje pedala NS-2 i na taj nachin odrzava isti rad trafoa kao i kod clean-a.
Pojasnite malo ukoliko znate nesto o tome...Kako to odraditi bez pedale... npr. na samom pojachalu napraviti neko kolo za buku trafoa...
Inache NS-2 je mnogo dobra stvar... mozda imam u planu ako ne reshim taj problem sa trafo-om.
Da li bi mozda jachi trafo trpeo taj napon iz pedale pri distorziji?
Sta je chudno kod ove pedale jeste sto ona smiruje linijsku vezu kroz pedale...
:O.o:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 01 Jun 2010, 20:38

cacka wrote: @ Dersu Uzala

Naravno da je to trafo, trafo je glavi uzrochnik buke... znam to jer znam kako trafo radi u kratkom spoju, normalno da trafo ne proizvodi shum( pobogu) :) ... Dobro je vezan... samo sto vidis problem je sto znam energetiku ali ne znam elektroniku... ali ovom problemu definitivno dominira elektronika... mislim da jedna pedala dokazuje sve te chinjenice...
Sva sreca, pa znas :mrgreen: . Ne bi ti dao da pridjes ni na metar mojim pojacalima bez roditelja/povlaka/staratelja.

cacka

Post by cacka » 02 Jun 2010, 00:47

michabass wrote:
Sta treba uchiniti da se smanji buka trafoa na pojachalu prilikom paljenja distorzije a da to nije npr. NS-2 noise supresor.
Kod NS-2 kad je ukljuchena pedala distorzije automatski reaguje pedala NS-2 i na taj nachin odrzava isti rad trafoa kao i kod clean-a.
Pojasnite malo ukoliko znate nesto o tome...Kako to odraditi bez pedale... npr. na samom pojachalu napraviti neko kolo za buku trafoa...
Inache NS-2 je mnogo dobra stvar... mozda imam u planu ako ne reshim taj problem sa trafo-om.
:O.o:
To kod basa nema... hehe :metal:

cacka

Post by cacka » 02 Jun 2010, 00:48

Dersu Uzala wrote:
cacka wrote: @ Dersu Uzala

Naravno da je to trafo, trafo je glavi uzrochnik buke... znam to jer znam kako trafo radi u kratkom spoju, normalno da trafo ne proizvodi shum( pobogu) :) ... Dobro je vezan... samo sto vidis problem je sto znam energetiku ali ne znam elektroniku... ali ovom problemu definitivno dominira elektronika... mislim da jedna pedala dokazuje sve te chinjenice...
Sva sreca, pa znas :mrgreen: . Ne bi ti dao da pridjes ni na metar mojim pojacalima bez roditelja/povlaka/staratelja.
hehe ma znam ja sam kao neki energetichar kroz koju godinu i dipl. ing daj boze... e da omashi trafo radi pod opterecenjem a ne u kratkom spoju... :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 02 Jun 2010, 01:57

cacka wrote: hehe ma znam ja sam kao neki energetichar kroz koju godinu i dipl. ing daj boze... e da omashi trafo radi pod opterecenjem a ne u kratkom spoju... :)
Objasnicu ti sta je problem cim se skinem u civilku.

cacka

Post by cacka » 02 Jun 2010, 13:41

Dersu Uzala wrote:
cacka wrote: hehe ma znam ja sam kao neki energetichar kroz koju godinu i dipl. ing daj boze... e da omashi trafo radi pod opterecenjem a ne u kratkom spoju... :)
Objasnicu ti sta je problem cim se skinem u civilku.
zhemo (moze) nema frke...

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 02 Jun 2010, 20:11

Koliko sam ja razumeo kad mi je jedan lik pricao,single coil magneti je normalno da zuje (ako nisu duplo motani,sta god to znacilo). Bar mi je tako rekao jer mi ista gitara kada prebacim magnet na single coil+distorzija zuji dok kad sam na hummu ne :O.o:

cacka

Post by cacka » 02 Jun 2010, 20:20

igorpan wrote:Koliko sam ja razumeo kad mi je jedan lik pricao,single coil magneti je normalno da zuje (ako nisu duplo motani,sta god to znacilo). Bar mi je tako rekao jer mi ista gitara kada prebacim magnet na single coil+distorzija zuji dok kad sam na hummu ne :O.o:
Ma ok to.... ja ovde ne spominjem shum sa magneta (to je posebna stvar i nema veze da li su single ili hum, jedino gde se shum ponishtava jeste kod aktivnih magneta), ovde pricham o buki koju prouzrokuje transformator pri delovanju distorzije... :)

xspaceman

Post by xspaceman » 02 Jun 2010, 21:20

cacka wrote:
igorpan wrote:Koliko sam ja razumeo kad mi je jedan lik pricao,single coil magneti je normalno da zuje (ako nisu duplo motani,sta god to znacilo). Bar mi je tako rekao jer mi ista gitara kada prebacim magnet na single coil+distorzija zuji dok kad sam na hummu ne :O.o:
Ma ok to.... ja ovde ne spominjem shum sa magneta (to je posebna stvar i nema veze da li su single ili hum, jedino gde se shum ponishtava jeste kod aktivnih magneta), ovde pricham o buki koju prouzrokuje transformator pri delovanju distorzije... :)
jel ovo v_ _ _ o? :mrgreen:

guv'nor

Post by guv'nor » 02 Jun 2010, 22:38

@XSpaceMan,
Nije brate, sa njim može veoma normalno i lepo da se priča. :lol: :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jun 2010, 01:54

btw : http://www.youtube.com/watch?v=XDzNsFjEk1E
Trafo (niti mrezni niti izlazni) ne trpi nikakav napon iz ulaznog stepena, pa tako ni sa pedale. Pretpostavljam da kad kazes 'buka' sa trafoa mislis na mrezni trafo. Ni ne znam sa sigurnoscu da li imas izlazni trafo, ako pricamo o lampasu onda ga imas a ako pricamo o tranzistorcu onda ga ziher nemas sem u exoticnim slucajevima.

Audio signal ne prolazi kroz mrezni trafo (ali prolazi kroz izlazni) pa prema tome nema veze sta okacis na ulazu. Tebi je ili pedala (distorzija) neispravna, ili nisi dobro podesio parametre na toj distorziji. Mozda ta pedala nije dobro povezana u lanac ili na svoje napajanje pa pravi ground loop koji se cuje kao niskofrekventi sum/brum. It could be a million things ali mrezni trafo nije. Mozda ima i DC parazitivnosti u mrezi prouzrokovane jakim izvorom AC struje (frizider, zamrzivac, air-condition).

Svaki trafo ima svoj sum, i ako nije neispravan, taj sum je manje vise nebitan. Necujan je, ispod 40dB mora biti svakako ako je mrezni trafo ispravan (40dB je maltene prag cujnosti ljudskog uha, mnoge 'gluve sobe' 'rade' na 40dB u prosecnim studijima. Samo NASA (i jos po neko) ima tise gluve sobe u kojima cujes otkucaj svog srca savrseno. to nije to. Anyway, da ne drobim, trafoima se dohaka na vise nacina da se utisa sum, ali to ovde nije uopste problem.

Iskljuci sve instrumente, sve sa ulaza i iz FX loop, otkaci zvucnik na kratko ili postavi dummy load (na svoju odgovornost) i onda ukljuci pojacalo. Ako se ne cuje primetno trafo, nije trafo. To jos uvek ne znaci da nije riknulo nesto u ispravljackom delu, ali posto ti pricas o sumu koji je primetan tek kad se ukljuci distorzija, tvoj problem lezi na drugoj strani.

Umesto da trucamo letnji dan do podne, prvo odradi gornji test. Mozes i kratko da spojis ulaz stavise, ako imas odgovarajuci konektor. Prvenstveno nas zanima da eliminisemo mrezni trafo iz price.

Probaj pa javi, pa idemo dalje. :ziveli:

Uzgred, posto si energeticar, mada to znaju svi elektro-borci, i onih sa 'slabih struja' (znaci moi :mrgreen:), trafo ima sum iz jednog jedinog prostog razloga. Na svaki peak poluperiode AC napajanja, jezgro trafoa koje je od nekog feritnog materijala se namagnetise i pri tome (ne pitaj zasto, kvantna pojava) se ispruzi koliko je dugo. Rastegne se bukvalno, bilo lim bilo da je neka druga legura u pitanju. Kad je AC signal na nuli u trenutku kad menja smer (iz gornje u donju periodu na grafikonu jelda, ili iz donje u gornju) jezgro nije namagnetisano (jes, to traje kratko ali slatko) i vrati se na originalni gabarit da ne kazem velicinu. To 'disanje' trafoa, sirenje ploca u jezgru i veacanje na originalnu vrednost, to je izvor suma. Pride ako su i namotaji slabo odradjeni pa i oni vibriraju i 'spadaju', mrka kapa. Onda menjas trafo, tu nema boga. Posto smo (covecanstvo) napravili do sad nekoliko stotina miliona trafoa, savladali smo tu materiju i za potrebe naseg razgovora sum mreznog trafoa je nebitan ako je trafo deklarisan ispravan od strane proizvodjaca (mislim ako je prosao QA kontrolu i dobio QA nalepnicu, a ne ako se proizvodjac kune u majku da ne prodaju falicne trafoe ili druge komponente).

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jun 2010, 02:15

cacka wrote: ovde pricham o buki koju prouzrokuje transformator pri delovanju distorzije... :)
Nema nista od toga, izbi si to iz glave :bambi:.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jun 2010, 02:37

btw : http://www.youtube.com/watch?v=XDzNsFjEk1E
NS-2 ne radi na principu smanjivanja 'linijske buke'. Obicno se stavlja kao prva pedala u lancu, odmah iza izlaza iz gitare, pre ulaza u pojacalo, ali neki saljivdzije vole da je guraju i u FX loop, gde je najcesce pointless sem ako tamo ne drukas distorziju as well (u FX loop).

Debeli Shved, Ingveta za prijatelje, koristi NS-2 iz jednog prostog razloga. Njegovi Marshalli nisu u Master Volume izvedbi. Nemaju znaci preamp level/volume podesavanje. On to mrzi i koristi samo pojacala bez master voluma. Tu lezi zec. Da bi dobio taj svoj 'signature' zvuk, iako koristi low-noise takoreci noiseless magnete (DiMarzio) pojacalo sve vreme sljaka na 10. Sve vreme. Bukvalno. Cak i ako potpuno utisas gitaru, ima malog suma. Cim odvrnes volume pot na gitari, pre nego sto pocnes da sviras i jednu notu, sum do bola, jer pojacalo radi na 10. Nadrukano. NS-2 pedala 'vidi' signal sa gitare i 'zna' sta je korisni signal (kad debeli Shved pocne da svira) a sta je broom i sum kad ne svira. Kad ukljuci tu pedalu i recimo odvrnut mu je volume pot do kraja na stratu, NS-2 ga smesta utisa dok ne cuje da je poceo da svira (tako sto pedala 'analizira' harmonski sadrzaj velikom brzinom, analogno, nista didjitalno). Cim pocne da svira nesto, pedala vise ne prigusuje signal iako ga analizira, i jasno joj je da 'neko' svira. Uprosceno, to bi bilo to.

cacka

Post by cacka » 03 Jun 2010, 14:09

Prvo hvala... Dosta toga si mi razjasnio, neke stvari nisam znao posteno...
E ovako pojachalo je tranzistorac od 100 W 2x 12 i ima samo mrezni trafo...

No sta je fora slazem se sa tim i podrzavam to sto Yngvie kove na 10 marshall-a i na taj nachin pokazao kako radi ta pedala...

Uglavnom koristim pedale... sa zvukom je sve ok iz pojachala nema shumove, nema nikakve smetnje... Nego kad se distorzija ukljuchi trafo reaguje u smislu nesto na foru kao kad si mu nabio gain... i onda se tako i ponasha...

Meni je bilo bitno da li postoji neka veza plochica glupost kako to da nazovem koja bi se ugradila na ulaz pojachala (ono sto si ti rekao da se NS-2 stavlja ispred pojachala) i da se na taj nachin obezbedish a da nemash vidnu pedalu NS-2 u svom lancu pedala...

Inache sve ja razumem... i slazem se sa tim sto vise Gain-a vise ce da ima brum...No nebitno!Hvala

xspaceman

Post by xspaceman » 03 Jun 2010, 15:49

cacka wrote: ... Nego kad se distorzija ukljuchi trafo reaguje u smislu nesto na foru kao kad si mu nabio gain... i onda se tako i ponasha...
sjajno za staviti u potpis na profilu! :lol:

Post Reply