Marshall TSL-60 pitanja
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- nikolic025
Marshall TSL-60 pitanja
Pozdrav,kupio sam Marshall JCM 2000 TSL 60 i zadovoljan sam,samo me malo muci sto je prilicno tih,moram da ga odvalim na 7-8 kako bi bilo lepo glasno (dok na JTM60 dok sam imao,na 6 su se tresli prozori),sad mi nije jasno da li je takvo pojacalo (posto sam prvi put probao ovo) ili ima neki drugi problem.Lampe neznam kad su menjane,ali sve ujednaceno svetle.Sad,on ima i opciju za box od 16 i 8 Ohma,ja imam neki od 16Ohma Marshall JCM800 Bass 1984A,pa da nije mozda i on u pitanju,posto je od 400W,pa da ovo ne moze da ga pogura ili sta znam,nikad nisam imao glavudzu posebno.
Ako imate neki predlog javite.
Hvala u napred.
Ako imate neki predlog javite.
Hvala u napred.
-
Re: Marshall TSL-60 pitanja
Probao, ako je u pitanju tsl601, da zaista jeste tiho, one koje sam ja probao je bilo kao novo tako da ne verujem da je problem... Valjda je samo takvo... Ali neverovatno dobar zvuk, verujem da je za probe dovoljno glasan a za svirke mik ispred i resio si problem... 

- nikolic025
I imam jos jedno pitanje;
Posto su na pojacalu 3 ecc 83 Marshall 1 Svetlana i 2 EL34 mislim GT,pa pretpostavljam da su mnogo matore i da bi ih trebalo zameniti.Posto iznutra nista ne izgleda sumnjivo,nisu se naduvali oni kondenzatori (ili sta li su),pa pretpostavljam da ako ima neki problem,da je do lampi.
Sad,posto sam resio da zamenim lampe i nasao nekoga ko ce mi poslati lampe,sad mi je problem menjanje,posto nemam ni jednog majstora koji je strucan za ovo,pa me interesuje da li je to neka velika filozofija i da li mogu samo da se ustekaju lampe i to je to ili mora jos nesto.Jedan lik mi rece da se samo ustekaju,drugi da treba nesto oko struje da se ceprka,a ja nebih da ceprkam,nego ako treba da se isteka-usteka onda mogu.
Hvala
Posto su na pojacalu 3 ecc 83 Marshall 1 Svetlana i 2 EL34 mislim GT,pa pretpostavljam da su mnogo matore i da bi ih trebalo zameniti.Posto iznutra nista ne izgleda sumnjivo,nisu se naduvali oni kondenzatori (ili sta li su),pa pretpostavljam da ako ima neki problem,da je do lampi.
Sad,posto sam resio da zamenim lampe i nasao nekoga ko ce mi poslati lampe,sad mi je problem menjanje,posto nemam ni jednog majstora koji je strucan za ovo,pa me interesuje da li je to neka velika filozofija i da li mogu samo da se ustekaju lampe i to je to ili mora jos nesto.Jedan lik mi rece da se samo ustekaju,drugi da treba nesto oko struje da se ceprka,a ja nebih da ceprkam,nego ako treba da se isteka-usteka onda mogu.
Hvala
- DrGreenthumb
- MF veteran
Imao, prodao, nisam bio preterano odusevljen istim. Relativnog malog headroom-a (jednostavno je takav amp) sa cudnim (po meni) voicing-om kanala. Lm, clean nije los ali taman kad ga pojacas do kraja (gain) i kad dobije hint onog Marshall smeka nit-cist-nit-prljav i pozelis da ga zamastis™ i logicno prebacis na crunch kanal, zvuk se potpuno promeni i dobijes neku manje drajvovanu/ostru verziju lead kanala, koji je pravljen da lici na Mesa-Boogie Rectifier ili nesto slicno uzasno
Te Marshall lampe su ustvari kineske Shuguang samo brendirane kao M, imaju mnooogo gaina ali malo artikulacije i muljave su u basu do zla boga. Ali ko voli MB Rec fazon to mu je ok verovatno. Ja sam stavljao Phillips MiniWatt NOS i JJ i svasta drugo, ali JJ su nekako bile najbraonkastije. Mada bez mnogo efekta, jer pojacalo je takvo kakvo je i tu nema neke pomoci (naravno, iz mog ugla gledano). Ja lampe ne bih menjao dok ne bi primetio nekakve artefakte u ponasanju/zvuku. Naduvani kondenzatori? Ma hajde, to pojacalo nema ni 5 godina tops
TSL ima podesiv bias i kad menjas power-amp lampe treba da ga posedis. Trimmer ti je iza one plasticne plocice pozadi, da ti ne bih objasnjavao kako se to radi evo ti YT link, a voltaza mislim da bi trebala biti oko 80mV. Meni je fabricki bio setovan malo hladnije (oko 70-ish) verovatno zbog veka lampi, ali sam ga ja stavio malo preko 80 jer mi se cinili da tako bolje zvuci, psihoakustika I guess...
Lm, video:
http://www.youtube.com/watch?v=LzFuUBERc_4

Te Marshall lampe su ustvari kineske Shuguang samo brendirane kao M, imaju mnooogo gaina ali malo artikulacije i muljave su u basu do zla boga. Ali ko voli MB Rec fazon to mu je ok verovatno. Ja sam stavljao Phillips MiniWatt NOS i JJ i svasta drugo, ali JJ su nekako bile najbraonkastije. Mada bez mnogo efekta, jer pojacalo je takvo kakvo je i tu nema neke pomoci (naravno, iz mog ugla gledano). Ja lampe ne bih menjao dok ne bi primetio nekakve artefakte u ponasanju/zvuku. Naduvani kondenzatori? Ma hajde, to pojacalo nema ni 5 godina tops

TSL ima podesiv bias i kad menjas power-amp lampe treba da ga posedis. Trimmer ti je iza one plasticne plocice pozadi, da ti ne bih objasnjavao kako se to radi evo ti YT link, a voltaza mislim da bi trebala biti oko 80mV. Meni je fabricki bio setovan malo hladnije (oko 70-ish) verovatno zbog veka lampi, ali sam ga ja stavio malo preko 80 jer mi se cinili da tako bolje zvuci, psihoakustika I guess...
Lm, video:
http://www.youtube.com/watch?v=LzFuUBERc_4
- nikolic025
Sad sam cuo od nekog lika da kad se podese lampe trebaju da se "otkuvaju" odnosno da pojacalo stoji na standbay-u od 12-24h i da se tek onda svira,kao zbog dugotrajnosti,neka vrsta formiranja...(ko baterije)...
Jel to ima neke veze?
I jos jedno pitanje,nasao sam na youtube kako neki lik namesta bias na TSL60 i on ide prvo na levu,pa na desnu lampu i za sve to koristi jedan saraf,kako da ne poremeti voltazu druge lampe kad je na isti sraf?
Evo i snimaka:
http://www.youtube.com/watch?v=1CSZEjoW ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=CcRoVSCi ... re=channel
Jel to ima neke veze?
I jos jedno pitanje,nasao sam na youtube kako neki lik namesta bias na TSL60 i on ide prvo na levu,pa na desnu lampu i za sve to koristi jedan saraf,kako da ne poremeti voltazu druge lampe kad je na isti sraf?
Evo i snimaka:
http://www.youtube.com/watch?v=1CSZEjoW ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=CcRoVSCi ... re=channel
- DrGreenthumb
- MF veteran
Ma jok. Ne znam gde si to video. Procitaj malo na EuroTubes ono sto gazda na nj prica, jako je lepo i jezgrovito objasnio neke stvari. Stavis laNpe, podesis bias i sviras. Naravno pre nego li krenes u podesavanje, pustis da se malo "zagreje" amp, mada je sve lepo objasnjeno.
Pa TSL nema posebno podesavanje bias-a za svaku lampu, zato ima samo jedan trim pot, srednji pin je ground a levi i desni su obe lampe odjednom, zato i jeste 80 mV (za EL34 je bias oko 40mV). Svejedno je na koju kacis hot clamp multimera, samo podesis oko 80 mV i voilla!
Pa TSL nema posebno podesavanje bias-a za svaku lampu, zato ima samo jedan trim pot, srednji pin je ground a levi i desni su obe lampe odjednom, zato i jeste 80 mV (za EL34 je bias oko 40mV). Svejedno je na koju kacis hot clamp multimera, samo podesis oko 80 mV i voilla!
- nikolic025
Aha,znaci ja ne moram kao taj lik da stavljam tu zutu i crvenu zicu,pa da prebacujem sa zute na crvenu,nego jedna u centar i jedna u bilo koju od ostale dve i kraj...?
Hvala.
Hvala.
- DrGreenthumb
- MF veteran
In a nutshell. Prebacis multimer na DC na odgovarajuci opseg, crni clamp na srednji pin, crveni na levi ili desni, podesavas trimpot dok ne namestis na 80mV (ili koliko vec hoces) i to je manje/vise to...nikolic025 wrote:Aha,znaci ja ne moram kao taj lik da stavljam tu zutu i crvenu zicu,pa da prebacujem sa zute na crvenu,nego jedna u centar i jedna u bilo koju od ostale dve i kraj...?
Hvala.
- nikolic025
Ok,hvala...
E,imam jos jedno pitanje..
Gde kod nas mogu da se nadju lampe po realnim cenama,trebaju mi 4x ecc83 i 2x EL34 uparene.
Gledam po sajtovima i sve po 20-30E jedna lampa,pa jesu oni normalni,dok je EI radio,kod njih je jedna ecc bila 250din,mislim da i danas po pijacama u Nisu ili na najlonu u NS-u moze da se nadje po koji komad,ali ko ce do tamo da ide samo da bi mozda nasao koju lampu...
Nasao sam na oglasu lik prodaje uparene Electro harmonics EL34 uparene za 25E + postarina i to mi je najpovoljnije sto sam nasao,nasao sam i nekog lika koji prodaje JJ lampe uparene 2x EL34 za 30E.
Sta mislite koje su bolje EH ili JJ?
Takodje sam nasao neke ecc83 JJ za 10 po komadu i neke kineske za 7.5 po komadu.
Kazes da ti kinezi prave i za Marshalla samo tutnu njihov logo i to je to.Jel da uzmem njih ili JJ,posto fakticki na 4 jedna mi je DZ.
Jel je velika razlika u zvuku i koje su u prednosti?
Jel neko ima nekog dilera ili slicno koji valja nove lampe po pristupacnim cenama?
Hvala!
E,imam jos jedno pitanje..
Gde kod nas mogu da se nadju lampe po realnim cenama,trebaju mi 4x ecc83 i 2x EL34 uparene.
Gledam po sajtovima i sve po 20-30E jedna lampa,pa jesu oni normalni,dok je EI radio,kod njih je jedna ecc bila 250din,mislim da i danas po pijacama u Nisu ili na najlonu u NS-u moze da se nadje po koji komad,ali ko ce do tamo da ide samo da bi mozda nasao koju lampu...
Nasao sam na oglasu lik prodaje uparene Electro harmonics EL34 uparene za 25E + postarina i to mi je najpovoljnije sto sam nasao,nasao sam i nekog lika koji prodaje JJ lampe uparene 2x EL34 za 30E.
Sta mislite koje su bolje EH ili JJ?
Takodje sam nasao neke ecc83 JJ za 10 po komadu i neke kineske za 7.5 po komadu.
Kazes da ti kinezi prave i za Marshalla samo tutnu njihov logo i to je to.Jel da uzmem njih ili JJ,posto fakticki na 4 jedna mi je DZ.
Jel je velika razlika u zvuku i koje su u prednosti?
Jel neko ima nekog dilera ili slicno koji valja nove lampe po pristupacnim cenama?
Hvala!
uzmi jj nece se zeznuti a predpostavljam da si kontaktirao lika i iz subotice ako nisi imas broj na pp
- DrGreenthumb
- MF veteran
Stvar ukusa, iako su Shuguang kineske ne znaci da su lose, mada su sa daleko najmanje finese i sofisticiranosti. Za krljacinu ala Rectifier i sl. su bas kako treba, buzzy, muljav bas, puuuno gaina i tako to. Proguglaj malo naci ces svasta o njima. Meni licno su JJ ponajbolje, iako u ampu imam mishmash svakakvih. Lepo su definisane, dosta cvrst bas, puno muzikalnije od tih generickih. Mislim da sam ih placao oko 10e (12ax7), a ako su birane (za phase inverter npr.) onda su oko 12-13 ili tako nesto. Narucivao sam iz Amerike ili direktno iz fabrike. Match-ovane JJ EL34 su oko 25-30e i to je ok cena. Nije neka ogromna razlika, ali primeti se. Zavisi koji zvuk juris, ja sam pokusavao da dobijem nesto sto amp ne moze, zbog svog karaktera/voicing-a ali da sam bio zadovoljniji, jesam.
Cheerz
Cheerz
- nikolic025
Kupih lampe,sad problem unimer.Pise 200 m najmanje za DCV i sad me zanima koliko treba da bude,meni stoji na 6,1 sad ne znam da li je to 61,i trebam do 8,0 ili do 80.0,bojim se da ne preteram.
sto lepo ne odneseš kod nekog električara da ti to odradi??nikolic025 wrote:Kupih lampe,sad problem unimer.Pise 200 m najmanje za DCV i sad me zanima koliko treba da bude,meni stoji na 6,1 sad ne znam da li je to 61,i trebam do 8,0 ili do 80.0,bojim se da ne preteram.
- DrGreenthumb
- MF veteran
A jebiga, snadji se malo. Izmeri (sa odgovarajucim opsegom) bateriju od 9/1,5V ili tako nesto pa zakljuci kako sljaka taj unimer.nikolic025 wrote:Kupih lampe,sad problem unimer.Pise 200 m najmanje za DCV i sad me zanima koliko treba da bude,meni stoji na 6,1 sad ne znam da li je to 61,i trebam do 8,0 ili do 80.0,bojim se da ne preteram.
ali bez zajebancije vec si u par navrata pokazao da veze sa strujom nemas, znam da ti je tesko da platis coveka da ti to odradi (ipak si ti nikolic), ali moras jedanput da pocnesxspaceman wrote:sto lepo ne odneseš kod nekog električara da ti to odradi??nikolic025 wrote:Kupih lampe,sad problem unimer.Pise 200 m najmanje za DCV i sad me zanima koliko treba da bude,meni stoji na 6,1 sad ne znam da li je to 61,i trebam do 8,0 ili do 80.0,bojim se da ne preteram.