Boss FV-50

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
mother

Boss FV-50

Post by mother » 10 Jun 2010, 19:46

Pedala je skoro pa nova. Modifikuje ton i slabi signal. Lanac ide ovako TU-2, VoxV847, TS9, CE-3, MXR carbon copy, FV-50. Da li neko zna sta je u pitanju?

Historik
MF veteran

Re: Boss FV-50

Post by Historik » 10 Jun 2010, 19:51

Koliko sam mogao da vidim na Bossovom sajtu, postoje dva modela te pedale. Jedan je predvidjen da ide na sam pocetak, a drugi na sam kraj lanca efekata. Mozda imas model koji ide prvi u lancu?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 10 Jun 2010, 20:06

Historik wrote:Koliko sam mogao da vidim na Bossovom sajtu, postoje dva modela te pedale. Jedan je predvidjen da ide na sam pocetak, a drugi na sam kraj lanca efekata. Mozda imas model koji ide prvi u lancu?
:1:

Ja imam FV-50L. Ovo L stoji za Low impedance, odn. između nje i pedale mora da stoji neka pedala sa bufferom, odn. ne sme biti true bypass.
Za vezivanje odmah do gitare služi FV-50H (kao High impedance).

Ja sam taj detalj potpuno smeo s uma, iako sam detaljno iščitao sve pre kupovine, i pošto sam hteo da vežem FV50L pre dileja, nisam obratio pažnju, i tako se zadesilo da su mi sve pedale između nje i gitare bile true bypass, i kad sam vezao sve i uključio sprave, a ono - horor! Kao da sam tone pot na gitari zavrnuo potpuno. U momentu sam se preznojio. :mrgreen:

Od cele te panike mi je trebalo sat i po vremena da svatim u kom je detalju problem. Onda sam je vezao između chorusa i delay-a, i sve kako treba, ne sisa ton uopšte, odn. jedva, ali baš jedva primetno. Taman ga bufferi od te dve pedale između kojih stoji lepo povrati na normalu kao kad je lanac bez volume pedale.

mother

Post by mother » 10 Jun 2010, 22:00

Historik wrote:Koliko sam mogao da vidim na Bossovom sajtu, postoje dva modela te pedale. Jedan je predvidjen da ide na sam pocetak, a drugi na sam kraj lanca efekata. Mozda imas model koji ide prvi u lancu?
Da, to je! Hvala na savetu. Nije li to glupa varijanta, da stoji na pocetku lanca?

mother

Post by mother » 10 Jun 2010, 22:08

Baba Slim wrote:
:1:

Ja imam FV-50L. Ovo L stoji za Low impedance, odn. između nje i pedale mora da stoji neka pedala sa bufferom, odn. ne sme biti true bypass.
Za vezivanje odmah do gitare služi FV-50H (kao High impedance).

Ja sam taj detalj potpuno smeo s uma, iako sam detaljno iščitao sve pre kupovine, i pošto sam hteo da vežem FV50L pre dileja, nisam obratio pažnju, i tako se zadesilo da su mi sve pedale između nje i gitare bile true bypass, i kad sam vezao sve i uključio sprave, a ono - horor! Kao da sam tone pot na gitari zavrnuo potpuno. U momentu sam se preznojio. :mrgreen:

Od cele te panike mi je trebalo sat i po vremena da svatim u kom je detalju problem. Onda sam je vezao između chorusa i delay-a, i sve kako treba, ne sisa ton uopšte, odn. jedva, ali baš jedva primetno. Taman ga bufferi od te dve pedale između kojih stoji lepo povrati na normalu kao kad je lanac bez volume pedale.
Hi-hi, isto sam se tako osecao. Pakao! Probao sam da je vezem pre dileja, ista katastrofa.

dweezil

Post by dweezil » 10 Jun 2010, 22:41

fora je sto su te sa malom impedansom odnosno sa malom vrednosti vol pota u sebi predvidjene za gitare sa aktivnom elektronikom.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 Jun 2010, 01:07

Znam ja u cemo je problem.

FV-50 je sranje.

Ja sam kupio kao zamenu za 500 u nadi da cu smanjiti tezinu pedalboarda, probao ga bukvalno na 1 min i odmah ga vratio.
Prodaj njega i kupi 500.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 11 Jun 2010, 10:47

Ja sam isto hteo da kupim 500, ali mi je bio skup u tom momentu, a plus mi ne bi stao u pedalboard zbog veće dužine.

FV-50 meni radi posao za koji sam ga kupio, ali ga ne koristim često, bukvalno u par momenata u tom autorskom bendu.

@Dweezil: ne znam koliko ima veze sa tim da li je gitara pasivna ili aktivna, ja se jedino sećam da ima veze sa činjenicom gde se u lancu vezuje, odn. posle gitare odmah, ili mora da ima pre nje neki bufferovan efekat.

Jbg, ja sam dobro razmislio gde hoću u lancu da mi stoji, odn. znao sam da hoću da mi bude posle drajva i pre dileja, jer sam probao i varijantu da stavim i posle dileja, ali kad sam probao tako, odvratno sam se osećao kod tog gušenja kompletnog signala, mnogo mi je bolje kad ostane dilej posle pedale, tako dobije lepe repove kod fade in-a i out-a koji hoću da postignem.

@mother: ako si kupio H varijantu, šta da ti kažem, onda moraš odmah do gitare, pa će ti se pored volume funkcije ponašati i kao neka vrsta drive pota onda kad je drive upaljen...

dweezil

Post by dweezil » 11 Jun 2010, 12:54

pa ima veze jer vol pedale za pasivne magnete obicno imaju vol pot od 250 Kohm i navise a za aktivne od 25 Kohm.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 11 Jun 2010, 13:17

Ok, nisam ja ni rekao da ti grešiš, već samo da se sećam koje su oni objašnjenje dali u user manual... A + što se u elektroniku ne razumem ama baš ništa :lol: :ziveli:

dweezil

Post by dweezil » 11 Jun 2010, 13:28

ma opusteno bje dude :) neam pojma ja nisam nesto mnogo tih volume pedala izmenjao, iam Ernie Ball i svidja mi se i kako sljaka i kako izgleda, pola tih fora koje izvodim sa njom nikad ne bih mogao da izvedem sa vol potom na gitari. Meni je vol pedala ono mozda i najbitnija pedala. :)

Post Reply