Marshall JCM800 ili JCM2000 i zasto???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Duane
Fenderaš

Re: Marshall JCM800 ili JCM2000 i zasto???

Post by Duane » 11 Jun 2010, 14:40

ma zezam se ja stalno, nemo svatas ozbiljno

Mrav

Post by Mrav » 13 Jun 2010, 02:31

Cudo nema jcm800-a da da neki komentar, mora da je na odmoru :D

Elem, pita covek za marshall-e pa dajte mu pomozite. Neko je pomenuo tsl60 ali to je po meni sasvim druga liga... Meni moj marshall sve radi pa i kuva rucak (za moj ukus) u pitanju je DSL50

Elem, da pitamo decka, koji jcm2000 je razmatrao? DLS? TSL? koliko vati? sta svira? jel mu mozda prejako 100w i sl.

Ipak svira u Srbiji, ako mu je bitno da ima naj marshall pojacalo od 100w sa 4x12 boxom, a drzace ga kuci, bitno mu je kako ce reagovati komsije. Imao sam svirku na kome sam svog marshall-a sa 2x12 boxom mogao da odvrnem tek na 4.5 (toncu je bilo preglasno :evil: ) i to je jedva dovoljno da se dobije solidno zasicenje, a zamisli jcm800 glavu za koje inace kazu da su i glasnije od jcm2000 serije.

Inace ne bih se bas slozio sa DrGreenthumb-om da su JCM2000 sve nu-metal zujalice (ne znam ni kako da definisem taj pravac samo copy paste-ujem :D), pogotovu u nasim uslovima, gde ni live ljudi nisu toliko navikli da cuju dobro pojacalo (bar u klupskim vodama) ima tu jaaako dobrih tonova, crunch na prvom kanalu mi je tonski najomiljeniji, iako ne sviram mnogo na njemu zbog tipa muzike.

Naravno ne bih imao nista protiv da dobro modujem svoju glavu, pa da izvucem jos vise iz nje :ziveli: ali otom potom.

Znaci faktori -> input -> output :D

Tasman

Post by Tasman » 13 Jun 2010, 12:46

Ne mešajte TSL60 u priču. Da ne bude zabune, za razliku od DSL50 , DSL100 i TSL100, TSL60 ima sasvim drukčiju koncepciju, te ima drukčiji zvuk. TSL100 je derivativ DSL-a te ima sličan vibe.
Takodje JCM800 ima dosta tipova. Ako se misli na 2203 ili 2204, odnosno na prve modele,to je isto JMP100 ili 50 master volume od 75 do 80 samo sa drugačijim spoljašnjim izgledom.
Sve posle toga su varijante koje više imaju sličnosti sa DSL pojačalima nego sa originalnim, što ne mora da bude loše.
Ako sviraš samo klasičan ROCK, 2203 i 2204 su bolje varijante.
Ali ako sviraš od svega po malo (kao ja :cao: ) i često u kućnoj varijanti, išao bih na DSL. JCM800 u kući je shit!. Ima bolji clean od JCM800 sa dva voicing-a, i Drive takodje u dve varijante ,vintage i modernijeg zvuka ,ima REVERB i FX loop....
Sada npr ne bih uzeo ni jedan od tih, ali to je druga priča... :D

UP_THE_IRONS

Post by UP_THE_IRONS » 13 Jun 2010, 20:37

Hvala na odgovorima,al juce sam bio do Music Centra i kupio sam novo pojacalo, Peavey Valve King 212 Combo :D :D :D

jcm 800

Post by jcm 800 » 14 Jun 2010, 21:26

Mrav wrote:Cudo nema jcm800-a da da neki komentar, mora da je na odmoru :D
:cao:

Tu sam, nisam na odmoru, i necu ni biti bas sledecih mjesec dana.
Nego upravo to sto nisam na odmoru mi neda da se javim cesce. Ne stize se...ima se posla, a neko mora i to da odradi.

Vidim da je postavljac teme vec odlucio o svom pojacalu tako da sam izgleda zakasnio sa odgovorom. Ali, svakako da bi trebalo napisati odgovor zbog buducih upita (i rijetkih prilika kad novodosli na ovom forumu koriste SEARCH opciju).

A sad o predmetnom pitanju...

Prvo...
JCM 800 je sirok pojam. Zapravo, JCM 800 je vrrrrrrrrrrrrrrrlo sirok pojam. U pitanju su tri serije sa po dva pojacala u svakoj (ako ne racunamo kombo varijante) koje su medjusobno prilicno razlicite.

Idemo redom:
1. JCM 800/1959 je non master volume varijanta, 100 w full lampa. Derivat koji svoje porijeklo vuce direktno od najstarijih Marshalla. Dakle nema ni gain, ni drive, ni preamp volume control, niti bilo sta slicno. Imas dva volume pota za dva kanala i on ti je istovremeno i volume i drive. Ovdje kolicina cruncha i drajva dolazi proporcionalno sa bukom. Nije za sobno sviranje. Ali zato na stadionima na kojima moze da se otpanji, zvuci fantazija. Ko ne vjeruje neka pita Angusa.

2. JCM 800/1987 je 50 watna verzija gore navedenog 1959. Praunuk famoznog plexija.

3. JCM 800/2203 je master volume verzija, 100w full lampa, master volume izvedba. Ima dva ulaza Hi i Low, ali se isti ne mogu koristiti zajedno jer Low prekida signa Hi. Znaci moze ili jedan ili drugi... Zvuk? Zamisli zvuk ranih Maiden ili Priest, i to je to otprilike. Ima gain kontrolu, ali nema pretjerano puno gaina (po danasnjim standardima). Sa njim se ne moze svirati Metallica a da to zvuci kao Metallica. Ali zato kad ga napanjis, otkida. Sa ovim pojacalom i ne treba previse gaina. Ima mooooda do poda. Zvuk bije pravo u grudi. Sta reci osim da Kerry King is Slayera svira jedno ovakvo. Zvuk nije toliko prefinjen ili sladak kao 1959/1987 vec ima vise ostrine i rezeceg u sebi. Naravno ima vise gaina i kompresovaniji je u odnosu na 1959/1987. Ovo pojacalo nema klasican clean kanal. Osim da se ubode u Low input, ali onda nema drajva. Zato je Hi input fakticki moranje. A kad se koristi Hi input onda je doci do clean zvuka malo teza varijanta. Ono se fino iscisti i dobije se neki prljavi clean (Marshallovski clean), ali ako neko trazi CLEAN...onda neka ovo pojacalo obilazi u sirokom luku jer za njega Marshall nije... i neka kupi Fender Twin Reverb.

4. JCM 800/2204 je 50 watna verzija gore navedenog. Ko bi rekao ali razlike u zvuku ipak ima. Ne znam da li su sve vrijednosti (pretpojacala) iste u oba pojacala ali cinjenica je da ima razlike u zvuku. 50 w verzija je malo kompresovanija, i (mozda subjektivno) ima vise gaina ali manje moooda. Nema bas onaj udar grudi koje njegov veci brat ima. Kazem mozda cisto subjektivno.

5. JCM 800/2210 je split channel varijanta, 100w. Ima footswitch kojim se bira izmedju normal i boost kanala. Normal kanal je full lampa sa zvukom negdje izmedju ne master i master verzije. Ono sto je dobro kod clean kanala je sto ima dosta gaina iza volume i tone kontrole (ima cak 2 gain stage iza) tako da kontrolisanjem volumena dobijate vise drajva, dodavanjem trebla dobijate vise drajva u visokim, a dodavanjem basa vise drajva u basovima. Zgodna stvar. Omogucava dosta dobro stelovanje EQ ne samo sto se tice ukupnog frekvetnot odziva, vec i po pitanju strukture gaina na ovom pojacalu. Po meni ovo je najbolja karakteristika ovog pojacala. Boost kanal je hi gain kanal na ovom pojacalu i nije full lampa nego ima i diodnu klipping sekciju. Dakle gain ne proizvode samo lampe vec i 2 para dioda. Nesto poput ugradjene overdrive pedale unutra. Ja licno nisam ljubitelj drajva sa ovog kanala. Nekako mi djeluje sunjderasto u bassu, kao da nema dovoljno cvrstine i gaina u bassovima. Nije strasno za soliranje, ali ako ide kakva ostra riff krljada onda pocinje da proprdjuje. Ne dobro. Doduse kad se pojacalo napanji do daske onda se ovo malo ispravi, ali da bi se to desilo mora da se bas dobro napanji...da bole usi. Boost kanal je slaba strana ovog pojacala.
Zvuk: normal kanal otpanjen do kraja daje zvuk a la AC/DC Hells Bells uvod. Boost kanal ne znam sa cim bih uporedio. Nisam ga nesto pretjerano ni svirao.

6. JCM 800/2205 je 50w verzija gore navedenog pojacala.

5b/6b Ono sto treba napomenuti je da su se 2210/2205 proizvodili u dvije serije. Serija sa pocetka 80ih i serija sa kraja 80ih. Ne znam tacno koje godiste je prekretnica, ali cinjenica je da se ove dvije verzije pojacala unutra vrlo razlikuju. Promijenili su komplet ulaznu sekciju na oba kanala. Ne znam kako se ovo manifestovalo na zvuk jer nisam imao priliku da sviram verziju sa kraja 80ih. Medjutim cinjenica je da su razlike u unutrasnjoj konfiguraciji pojacala tolike da se to MORALO odraziti na kvalitet i vrstu zvuka sa pojacala. Izmjena je napravljena iz razloga sto je navodno bilo curenja signala sa boost u normal kanal (Na mom pojacalu iz nekog razloga to nije slucaj) pa su da bi rijesili problem morali da izrvrse poprilicnu rekonstrukciju pojacala.

Toliko od mene na temu JCM 800, za JCM 2000 ne bih znao reci nemam pretjerano iskustvo sa njima. Ono sto mogu reci je da je kvalitet izrade definitivno na strani JCM800. To su ipak bile godine prije globalizacije megalomanske korporativnosti i slicnih stvari, kada se nije stedjelo na svakom cosku.
Sa druge strane JCM 2000 ima svoju prednost u cinjenici da je daleko versatilnije pojacalo od bilo kojeg u JCM800 seriji. svako JCM800 pojacalo zapravo ima boljku manjka versatilnosti. Svako ima uglavnom jedan svoj zvuk i to ti je to...Kako ga podesis tako ti ostaje. Ali taj jedan zvuk mu je sjajan.
JCM 2000 ima sasvim solidan clean, sto se ne moze reci za JCM800. 1959/1987 moze da ima fin clean ako zavrnes pojacalo...ali ako ga otpanjis mozes samo da sanjas taj klin.
Na 2203 klin mozes da sanjas u svakoj varijanti...

To bi bilo mojih 50 dindzi...

Nadam se da ce nekom biti od pomoci.
Da sam imao vise vremena bio bih mozda i detaljniji.

Iskreno vas,

JCM 800

dweezil

Post by dweezil » 14 Jun 2010, 23:21

lepo matory :metal: svaka honour na postu

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 14 Jun 2010, 23:23

ja sam mislio da jcm900 imaju diodni kliping, a ne jcm800, kad ono...

guv'nor

Post by guv'nor » 14 Jun 2010, 23:50

jcm 800 wrote:50 w verzija je malo kompresovanija, i (mozda subjektivno) ima vise gaina ali manje moooda. Nema bas onaj udar grudi koje njegov veci brat ima. Kazem mozda cisto subjektivno.
Nikako subjektivno, to je razlika, šta više jedina bitna razlika, između 50-ica i 100-tki. :ziveli:

jcm 800

Post by jcm 800 » 15 Jun 2010, 12:08

dweezil wrote:lepo matory :metal: svaka honour na postu
Hvala matory! Sluzimo Narodu!!! :ziveli:

A mora da se opravda i nadimak! :deda:

jcm 800

Post by jcm 800 » 15 Jun 2010, 12:12

mislim_stvarno wrote:ja sam mislio da jcm900 imaju diodni kliping, a ne jcm800, kad ono...
Pa ima i jcm900 i to puno vise nego jcm800...i mislim da ga ima na obaje verzije jcm900. Jcm 800 ga ima samo na boost kanalu split channel varijante.

Stavise, i Marshall Jubilee 2550 ima diodni klipping...i to poprilicno diodnog klipinga.
A 2550 je pojacalo koje je poznato po Slashu. TO je njegov zvuk. Ono ljudi bale na zvuk Slasha, rekao bi covjek full lampa ovo-ono...a u sustini Slashov zvuk se dobija iz jednog prilicno diodno-klipovanog pojacala...
Sto znaci da ne zvuce te diode toliko lose....Uostalom, i Tube screamer je dokaz za to... :metal:

Post Reply