Pojacalo (pedale) i grmljavina

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Stanko

Pojacalo (pedale) i grmljavina

Post by Stanko » 18 Jun 2010, 17:58

Pre neki dan je grom drmnuo negde bas blizu mene, nestade tv-a, interneta, i ubrzo zatim i struje.
Srecom ugasio sam pojacalo pola sata pre toga.
Pa me zanima dal iskljucujete pojacala kad grmi. I dal moze to i pedalama da naudi? Mislim nestanak struje, direktan udar groma mislim da je statisticki gotovo nemoguc :)
Pogotovo me zanima dal su lampasi ugrozeniji od tranzistoraca?
I generalno jel imate neke savete oko odrzavanja laNpi :) tj koja ne spadaju u standardnu predostroznost :)

Born_Dead

Re: Pojacalo (pedale) i grmljavina

Post by Born_Dead » 20 Jun 2010, 15:44

Stanko wrote:Pre neki dan je grom drmnuo negde bas blizu mene, nestade tv-a, interneta, i ubrzo zatim i struje.
Srecom ugasio sam pojacalo pola sata pre toga.
Pa me zanima dal iskljucujete pojacala kad grmi. I dal moze to i pedalama da naudi? Mislim nestanak struje, direktan udar groma mislim da je statisticki gotovo nemoguc :)
Pogotovo me zanima dal su lampasi ugrozeniji od tranzistoraca?
I generalno jel imate neke savete oko odrzavanja laNpi :) tj koja ne spadaju u standardnu predostroznost :)
pa sta znam,ja imam 15w,pa i da rikne nije greota,ali posto cu da uzmem nesto vecce najverovatnije cu to da radim..

moj profesor gasi,(ima bas skupu opremu) i verovatno ne daj boze ako ti dzvajzne grom blizu tebe ,kuca,zgrada,sl ,moze mislim da ti pregori,ali mislim da to i zavisi od sklopke,osiguraca,mislim da ce oni pre da iskoce pre nego sto stigne do krajnjeg potrosaca,ali nikad se ne zna

pax404

Post by pax404 » 20 Jun 2010, 16:30

Born_Dead wrote:ali mislim da to i zavisi od sklopke,osiguraca,mislim da ce oni pre da iskoce pre nego sto stigne do krajnjeg potrosaca,ali nikad se ne zna
Ne mora da znači, kod mene kući to nije bio slučaj (grom opalio banderu na nekih 50ak metara od moje kuće).

Kada grmi čitaš knjige.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Jun 2010, 16:35

Kada grmi čitaš knjige.
:1:

Ovde u Somboru je nedavno doslo do masovnog pomora televizora i kompjutera, bas zbog grmljavine. Ne bih testirao kako istu podnosi Peavey. :mrgreen: :)
http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/1920 ... televizori

Stanko

Post by Stanko » 20 Jun 2010, 17:09

sinisake wrote:
Kada grmi čitaš knjige.
Ovde u Somboru je nedavno doslo do masovnog pomora televizora i kompjutera, bas zbog grmljavine. Ne bih testirao kako istu podnosi Peavey. :mrgreen: :)
Upravo to. Kad je grmelo, iskljucim laptop iz struje, sluske i tako prezivim dva-tri sata :D
Znaci da se ne zajebavam... :D

Born_Dead

Post by Born_Dead » 20 Jun 2010, 18:30

pax404 wrote:
Born_Dead wrote:ali mislim da to i zavisi od sklopke,osiguraca,mislim da ce oni pre da iskoce pre nego sto stigne do krajnjeg potrosaca,ali nikad se ne zna
Ne mora da znači, kod mene kući to nije bio slučaj (grom opalio banderu na nekih 50ak metara od moje kuće).

Kada grmi čitaš knjige.
jes'' boli ga k****. :lol:
e pa da ,zavisi gde zivite,ako ste iz vojvodine ili tako nekog ravnicarskog kraja gde su grmljavine zajebanije onda bi i moglo da se povode racuna,
inace ja sam iz jagodine,i bukvalno zivim ispod brda,tako vec 10 godina moji gledaju tv po najvecim grmljavinama i nikada nista.

Mrav

Post by Mrav » 20 Jun 2010, 19:54

Ja svog lampasa radi predostroznosti iskljucujem IZ STRUJE potpuno, ako ga necu vise koristiti recimo isti dan.

A za kompove, zna se dobar ups neophodan :D

pax404

Post by pax404 » 20 Jun 2010, 21:31

sinisake wrote:Ovde u Somboru je nedavno doslo do masovnog pomora televizora i kompjutera, bas zbog grmljavine. Ne bih testirao kako istu podnosi Peavey. :mrgreen: :)
Dok sam radio u servisu elektronike nikada nije bilo vise posla oko televizora nego u ovakve zanimljive letnje dane. Prokleti gromovi.

Born_Dead

Post by Born_Dead » 20 Jun 2010, 21:48

pa da,prica mi rodjak kada dodje na praksu,muda mu odpadnu :XD: oprem kaada nije ucio skolu xD

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Jun 2010, 00:03

Ovo sto rece covek, kad grmi i postoji osnovana sumnja da moze da opali blizu ili u zgradu, iscupas sve iz zida.

ID_cyber

Post by ID_cyber » 21 Jun 2010, 01:22

Ako ce grom da opali u zgradu, cemu onda gromobran? Dekorativni element? Ne bih rekao, ja nikada nisam gasio nikakvu elektroniku kada grmi i nije se nista dogodilo. E sad nzm sta moze da se dogodi usled naglog nestanka struje, na kompu mozes da izgubis podatke koje nisi sacuvao, a za pojacalo nisam siguran. Moje stoji ukljuceno od kada sam ga kupio (znaci nekih 2 meseca) i nije mu nista.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 21 Jun 2010, 01:33

ID_cyber wrote:Ako ce grom da opali u zgradu, cemu onda gromobran? Dekorativni element? Ne bih rekao, ja nikada nisam gasio nikakvu elektroniku kada grmi i nije se nista dogodilo. E sad nzm sta moze da se dogodi usled naglog nestanka struje, na kompu mozes da izgubis podatke koje nisi sacuvao, a za pojacalo nisam siguran. Moje stoji ukljuceno od kada sam ga kupio (znaci nekih 2 meseca) i nije mu nista.
Tražiš džavola dete.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 21 Jun 2010, 02:04

ssmc wrote:
ID_cyber wrote:Ako ce grom da opali u zgradu, cemu onda gromobran? Dekorativni element? Ne bih rekao, ja nikada nisam gasio nikakvu elektroniku kada grmi i nije se nista dogodilo. E sad nzm sta moze da se dogodi usled naglog nestanka struje, na kompu mozes da izgubis podatke koje nisi sacuvao, a za pojacalo nisam siguran. Moje stoji ukljuceno od kada sam ga kupio (znaci nekih 2 meseca) i nije mu nista.
Tražiš džavola dete.

ica84

Post by ica84 » 21 Jun 2010, 02:10

Pre neki dan u jednu zgradu je udario grom. Zgrada je imala gromobran ali valjda nije bio ispravan (negde je prespojio ).
Rezultat udara je bilo to da je u zgradi cela elektro instalacija bila sprzena, a svi uredjaji koji su bili ustekani u zid su riknuli.
Tako daa...

Born_Dead

Post by Born_Dead » 21 Jun 2010, 02:22

ta zgrada ocigledno je prezivela bombardovanje 1941

Post Reply