Pojacalo (pedale) i grmljavina

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Stanko

Re: Pojacalo (pedale) i grmljavina

Post by Stanko » 21 Jun 2010, 09:57

Sprdajte se, ali ja ima da cupam od sad, jako je blizu udaralo vec par puta ovih dana, a time sto iscupam produzni, spasicu sebi komp/pojacalo/zvucnike...
A kad se sve sabere, veliki bi gubitak bio.
Hvala ljudi! :)

ID_cyber

Post by ID_cyber » 21 Jun 2010, 10:23

http://www.kucztk.com.ba/glasilo/Udar_groma.pdf

Evo vam sve o tome.

A ovo da se malo plasite :D

ness

Post by ness » 21 Jun 2010, 14:50

Problem kod udara groma je to sto je napon "munje" reda par miliona volti,i zbog toga je jako tesko zastititi elektroniku,jer grom moze da udari i 50 metara od vase kuce/zgrade a da zbog tolikog napona munje vama crkne elektronika u tv-u,telefonu pa i pojacalu,ppppppp daleko bilo!(zamislite kakva bi izolacija bila potrebna da zadrzi takav napon?!) A sto se gromobrana tice, on sluzi da sprovede struju munje u zemlju koja nastane prilikom udara groma,i namerno se postavlja da bi grom udario tamo gde ljudi zele(u sam gromobran)i samim tim napravio sto manju stetu.

Mrav

Post by Mrav » 21 Jun 2010, 16:10

Pa to je problem, ne mozete se uvek uzdati, da ce zastite u kuci spreciti 'curenje' viska napona ka vama bitnim uredjajima (citaj lampasko pojachalo :P ili hiljade evara vredan komp) vreme reakcije ups uredjaja meri se milisekundama, i recimo bolji ups-ovi stite od skokova do 500v, a sta je sa losim ups-ovima? losim instalacijama, sporim preklopnim osiguracima, ili jos bolje onim sa licnama :P

pouka: CUPAJTE IZ STRUJE DA NE BI KUKALI :P

Born_Dead

Post by Born_Dead » 21 Jun 2010, 19:44

koliko sam gledao na tvu gromovi imaju ogroooooooooomni napon,ali malu snagu,mislim nesto sitno ampera,eto zasto neki ljudi prezivljavaju direknte udarce gromova :D kao sto ja znam lika koji je 2 puta preziveo istu stvar :grummel_2:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 21 Jun 2010, 19:48

Mene je jednom drmnula velika voltaza ali ekstremno male amperaze i uopste se nisam lepo proveo... mogu da zamislim kako je kad te spici grom :?

Enivejs, ja ne moram da brinem za moje pojacalo posto se zove Thunder i upravo najbolji drajv izvlaci pri udaru groma :mrgreen:

guv'nor

Post by guv'nor » 21 Jun 2010, 20:41

cccira wrote: mogu da zamislim kako je kad te spici grom
Teško da bi se ičega sećao... Mada ko zna kako je tamo. :mrgreen:

Born_Dead

Post by Born_Dead » 21 Jun 2010, 22:13

ko hoce da proba kako je to
Image

najblizi osecaj udaru groma(samo sto ipak je to mnogo dalje od prave stvari) :XD:

ness

Post by ness » 21 Jun 2010, 23:05

Born_Dead wrote:koliko sam gledao na tvu gromovi imaju ogroooooooooomni napon,ali malu snagu,mislim nesto sitno ampera,eto zasto neki ljudi prezivljavaju direknte udarce gromova :D kao sto ja znam lika koji je 2 puta preziveo istu stvar :grummel_2:

Sto je napon veci,struja je manja i obrnuto. Za coveka je svaki napon preko 50 volti i struja od 0,1 ampera smrtonosna ! Znaci ako te protrese 200.000 volti, mozes ostati ziv, pod uslovom da je struja manja od 0,1 amper ! :metal:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Jun 2010, 23:48

Voltaza je manje vise nebitna, kolicina struje je bitna. Voltaza je prakticno aprstraktan pojam. Razlika potencijala. To jos uvek ne znaci da ce struja uopste da protece izmedju dve tacke sa razlicitim potencijalom (sto je prvi i osnovni preduslov za kretanje elektrona, drugi je provodni medijum). Frekvencija struje igra mnogo vecu ulogu od napona. Tesla se kacio na 11 miliona volti bez problema, ali je to visokofrekventa struja od oko Megaherca i jace. Sto je veca frekvencija, manja je 'probojna' moc, struja tezi da ide po povrsini provodnika (coveka u ovom slucaju). Tesla je to redovno radio kad bi mu Mark Twain doveo goste u laboratoriju u Njujorku. Bukvalno je vatra izbijala iz njega, scena je nesto izmedju elektrokucije iz filma 'The Green Mile' pomesano sa otvaranjem Nojevog kovcega iz 'Raiders Of The Lost Ark'. Scary shit. :mrgreen:

Born_Dead

Post by Born_Dead » 22 Jun 2010, 00:09

ness wrote:
Born_Dead wrote:koliko sam gledao na tvu gromovi imaju ogroooooooooomni napon,ali malu snagu,mislim nesto sitno ampera,eto zasto neki ljudi prezivljavaju direknte udarce gromova :D kao sto ja znam lika koji je 2 puta preziveo istu stvar :grummel_2:

Sto je napon veci,struja je manja i obrnuto. Za coveka je svaki napon preko 50 volti i struja od 0,1 ampera smrtonosna ! Znaci ako te protrese 200.000 volti, mozes ostati ziv, pod uslovom da je struja manja od 0,1 amper ! :metal:
ma teoriski organizam moze da prezivi,ali opekotine su binte one su 90% uzroci smrti kod ovakvih slucajeva

Haralampije

Post by Haralampije » 22 Jun 2010, 00:21

You mean cybernetic organism?

Mrav

Post by Mrav » 22 Jun 2010, 02:40

Aaamm 2 puta da te udari grom? i da prezivis? ne kapiram zaista.

Stanko

Post by Stanko » 22 Jun 2010, 09:52

Mrav wrote:
Aaamm 2 puta da te udari grom? i da prezivis? ne kapiram zaista.
Roy Cleveland Sullivan (February 7, 1912 – September 28, 1983) was a U.S. park ranger in Shenandoah National Park in Virginia. Between 1942 and 1977, Sullivan was hit by lightning on seven different occasions and survived all of them. For this reason, he gained a nickname "Human Lightning Conductor" or "Human Lightning Rod".
http://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Sullivan

:ziveli: :mrgreen:

Born_Dead

Post by Born_Dead » 22 Jun 2010, 09:57

eto,vis da moze xD

Post Reply