gitarski proc za bass ili bass amp za git...

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

H3atman

Re: gitarski proc za bass ili bass amp za git...

Post by H3atman » 30 Jun 2010, 09:11

I da, bio bih zahvalan za neke predloge u vezi kupovine gitare tice, malo sam googlao da vidim gde ima SX kod nas i nisam ga nasao...

gricko

Post by gricko » 30 Jun 2010, 15:42

sx ima lyra. uvoze iz bosne, od nekih 'brothers music'....
ja jedan komad čekam već skoro tri meseca... ne znam šta da ti kažem.

znam da ih stranci, koji imaju veći izbor od nas, hvale veiše od squier-a. mada su i punih usta hvale za squier VM seriju.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 30 Jun 2010, 19:06

Mani se Squiera i SX-a i prikupi novac za što bolji instrument... dobar instrument u šta god ubodeš zvuči dobro. Krš u šta god ubodeš zvuči kao krš! Nema tu puno filozofije.

Ti likovi koji hvale SX-a po stranim forumima obično imaju XY godina iskusva, stakčinu iza sebe i more gitara koje su im dosadile, pa se sad malo igraju, i to uglevnom na temu: "Odeš kod kanadskog dilera, probaš 27 SX-ova dok te ne zapadne pristojan i onda na njemu izmjeniš sve što je fabrika postavila... i dobiješ Strava Custom Instrument za malo para!"

gricko wrote:sa basom ti ne gine ti bodenje u miks u većini slučajeva. lenji tonci.... i to nije samo lokalni problem. talkbass ima vrlo užarene diskusije na tu temu. vredi imati makar pream koji ima xlr izlaz, da ti služi kao DI box [sansamp, mxr, etc.
Ne znam kakve veze ima bodenje u mikser sa "lenjim toncima"? Na najvećim svjetskim koncertima bass se pod obavezno bode linijski kroz DI boks koji nema nikakve tonske kontrole, a po potrebi i želji se dodaje kolorisani signal sa preampa ili sa mikrofona kojim je ozvučen boks (mada je to uglavnom poprilično zajebano zbog toga što se i najmanji fazni pomjeraj u bas području čuje!)
Razlog za uzimanje čistog signala bassa je veoma prost. Nema tog basiste genijalca koji stojeći iza razglasa može čuti kako bass zvuči u razglasu, kako je "obojen", kako radi sa stopom, koliko je kompresovan... itd. Dakle, to je nešto što morate da prepustite toncu htjeli to ili ne i ma koliko on lijen bio! U suprotnom... veoma je velika šansa da dobrano zajebete sopstveni ton, što se po pravilu i događa!

nnkvocka

Post by nnkvocka » 30 Jun 2010, 19:15

Skroz si ti upravu, ali i ja sam izmedju ostalog spreman da probam 50 komada SX-a, pa da mu promeni sve sto ima kako bi za 400/500eur imao bass koji zvuci kao onaj od 1000/1500eur. Ljudi nemaju vece pare da daju za instrument koji ce sviruckati u sobi ili na nekim manjim svirkama, jer se vecina (sigurno 90%) bavi muzikom iz hobija, a ne iz profitabilnih razloga. Muzika-droga, skup hobi...

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 30 Jun 2010, 19:16

nnkvocka wrote:Skroz si ti upravu, ali i ja sam izmedju ostalog spreman da probam 50 komada SX-a, pa da mu promeni sve sto ima kako bi za 400/500eur imao bass koji zvuci kao onaj od 1000/1500eur. Ljudi nemaju vece pare da daju za instrument koji ce sviruckati u sobi ili na nekim manjim svirkama, jer se vecina (sigurno 90%) bavi muzikom iz hobija, a ne iz profitabilnih razloga. Muzika-droga, skup hobi...
Da...
Ali koliko realno jedan početnik koji nema pojma o tome kako dobar instrument treba da zvuči može da nabudži SX-a???

I da... gdje na je...om Balkanu da proba 50 komada SX-a, kad se jedan komad čeka tri mjeseca iz Bosne gdje imaju ukupno 4 komada?!?

nnkvocka

Post by nnkvocka » 30 Jun 2010, 20:13

To je sve diskutabilno-neko veoma brzo napreduje, a neko se sa mesta ne pomeri ni posle godinu dana. Pocetniku ne treba dati nista vise od tog SX-a, Ibanez gsr, skvajera ili neki tamo...Apolo. Potrebno je vreme i kilometraza da bi se naucilo i osetilo sta je dobar zvuk, a i to je opet individualna stvar. Ja licno jurim neki moderan zvuk, iskljucivo jazz varijanta. Licno se gadim na preCu, zvuk mi je cist promasaj, ali neko drugi ce da me otera u kuFER i mozda banuje sa foruma. Sta mi kao, iole iskusniji mozemo da kazemo pocetniku sta treba da radi osim da SVIRA. Neka se lomi i razbija, a naknadno ce sam shvatiti sta mu najvise odgovara. Mora od necega da se pocne...

Bozha

Post by Bozha » 30 Jun 2010, 20:18

H3atman, sto jednostavno ne uzmes onu Korvetu?

nnkvocka

Post by nnkvocka » 30 Jun 2010, 20:19

i da nas castis...

H3atman

Post by H3atman » 30 Jun 2010, 22:25

Pa zato sto se lik predomislio... :(

Sad nece da je prodaje uopste, mislim i dalje je kod mene, ali cu morati uskoro da je vratim, pa treba da se snadjem za instrument...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 30 Jun 2010, 23:12

kaži mu da ti se bas slučajno zapalio dok si kuvao kafu na plin...

ponudi mu 300 evra pošto toliko imaš...

i da ćeš, čim skupiš da mu dodaš još 100...

H3atman

Post by H3atman » 30 Jun 2010, 23:16

Hahaha, ali tesko, sad ste me bacili u rebus skroz...

gricko

Post by gricko » 01 Jul 2010, 13:05

Tiki the Boyler wrote:Ne znam kakve veze ima bodenje u mikser sa "lenjim toncima"? Na najvećim svjetskim koncertima bass se pod obavezno bode linijski kroz DI boks koji nema nikakve tonske kontrole, a po potrebi i želji se dodaje kolorisani signal sa preampa ili sa mikrofona kojim je ozvučen boks (mada je to uglavnom poprilično zajebano zbog toga što se i najmanji fazni pomjeraj u bas području čuje!)
Razlog za uzimanje čistog signala bassa je veoma prost. Nema tog basiste genijalca koji stojeći iza razglasa može čuti kako bass zvuči u razglasu, kako je "obojen", kako radi sa stopom, koliko je kompresovan... itd. Dakle, to je nešto što morate da prepustite toncu htjeli to ili ne i ma koliko on lijen bio! U suprotnom... veoma je velika šansa da dobrano zajebete sopstveni ton, što se po pravilu i događa!
1) definiši sintagmu 'najveći svetski koncert'.
2) sorry, al' to nema veze sa životom.
ja imam svoj zvuk, koji se sastoji od a+b+c+... i koji je pravljen tako da i mene usreći i da učestvuje u zvučnoj slici benda najbolje što može. kod svirača koji 'jure' čist zvuk svog instrumenta, nije mnogo bitno da li idu na DI ili na mikrofon, ali meni jeste.

'lenji tonci': odem na koncert, istovarim 4k€ na binu, tonac mi donosi DI. rekoh - neću u DI, imam svoj zvuk, daj mi mikrofon. on mi odgovara da nema teorije da idem bez DI. nema teorije ni da blenduje DI+mikrofon. u fazonu - ili DI ili mi se skini sa bine. k'o da mu je mama rodila binu. bez obzira na promotera, na bend, na publiku - on je komandant sava.
razlog postojanja tonca je da zvuk benda publici što vernije prenese u razglas, ne da se pravi pametan.
priča o basu koji ide u DI je ravna teoriji o basu koji treba da prati bas bubanj - zastarela je '65.
OP - sorry za opširni off topic.

on topic - warwick corvette za 400 je izuzetak, kao i onaj wal za 700/800, koliko li je već bio. instrumenti u tom, srednjem, rangu cena su problem za odabrati. moraš ti da odlučiš da li ćeš da platiš 400€ za neki made in mexico fender ili za neku jamahu ili ibaneza iz sredine ili ćeš da kupiš 'nižu klasu', za 200ak € i ostatak da potrošiš na... šta god.
Tiki the Boyler wrote:Mani se Squiera i SX-a i prikupi novac za što bolji instrument... dobar instrument u šta god ubodeš zvuči dobro. Krš u šta god ubodeš zvuči kao krš! Nema tu puno filozofije.
da, da!!! :lol:
carl thompson uboden u behringer thunderbird bx108 će zvučati značajno bolje od .... [upiši sam]
citiram samog sebe - squier affinity jazz bass na spektrografu nema bitno lošiju zvučnu sliku od warwick thumb-a ili rickenbacker-a.

the bassman

Post by the bassman » 01 Jul 2010, 13:25

Evo resenja, skupis 1200 e i ja ti prodam svoj CLOVER XP 15.5 i LINE 6 LD150 i imas super opremicu! :wink:

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 01 Jul 2010, 14:05

gricko wrote:1) definiši sintagmu 'najveći svetski koncert'.
Zaista nevidim potrebu za definisanjem te "sintageme". Ako ne znaš šta je veliki koncert ne vidim potrebu za daljom diskusijom.

gricko wrote:2) sorry, al' to nema veze sa životom.
Nisam siguran da sam razumio šta od navedenog nema veze sa životom, tako da ne znam ni šta bih odgovorio na to.

gricko wrote:ja imam svoj zvuk, koji se sastoji od a+b+c+... i koji je pravljen tako da i mene usreći i da učestvuje u zvučnoj slici benda najbolje što može. kod svirača koji 'jure' čist zvuk svog instrumenta, nije mnogo bitno da li idu na DI ili na mikrofon, ali meni jeste.

'lenji tonci': odem na koncert, istovarim 4k€ na binu, tonac mi donosi DI. rekoh - neću u DI, imam svoj zvuk, daj mi mikrofon. on mi odgovara da nema teorije da idem bez DI. nema teorije ni da blenduje DI+mikrofon. u fazonu - ili DI ili mi se skini sa bine. k'o da mu je mama rodila binu. bez obzira na promotera, na bend, na publiku - on je komandant sava.
razlog postojanja tonca je da zvuk benda publici što vernije prenese u razglas, ne da se pravi pametan.
Šta je to tvoj zvuk? I gdje ti čuješ taj zvuk? Na cca 3m od pojačala i na visini od 1.75m... sa dva uha!
Da li zaista vjeruješ da jedan mikrofon (određene frekvencijske karakteristike) koji stoji na 5 cm od membrane samo jednog zvučnika može vjerno dočarati to što ti čuješ iz svoje pozicije slušanja, tj. tvoj zvuk?!?
Ne bih rekao!
Razlog postojanja basiste (što sam i sam) takođe nije da se pravi pametan!

gricko wrote:priča o basu koji ide u DI je ravna teoriji o basu koji treba da prati bas bubanj - zastarela je '65.
Očigledno nisi previše dobro informisan.
Budući da radim kao tonac, uvijek ću uzeti u obzir sve parametre koji figurišu u datom momentu. Ako basista ima specifičan zvuk (naglašeno kolorisan samim pojačalom), a bina je dovoljno velika uvijek ću mu staviti mikrofon. Naravno uz DI, jer kroz njega dobijam SVE što mi treba. Poirgaću se sa mikrofonom. Pokušati fazno poravnati signal koliko je u mojoj moći i onda miksati DI i box u određenom omjeru. U slučaju da mi bilo koji od ta dva ne radi posao, maknuću ga iz miksa.
Ukoliko pak, radim na bini 4x3m sa plafonom na 2,70 a pritom imam bubnjara manijaka, dva high-gain pojačala i brass sekciju, te je racimo pozicija bass binova ispod bine, vjerovatno ću u startu eliminisati mikrofon na boksu kao opciju. Iskustvo koje imam za sobom mi prosto govori da to neće raditi.

Lično smatram da se dobar zvuk mže dobiti samo dobrom saradnjom između muzičara i tonca. Prepucavanjem se ne može dobiti ama baš ništa!

gricko wrote:
Tiki the Boyler wrote:Mani se Squiera i SX-a i prikupi novac za što bolji instrument... dobar instrument u šta god ubodeš zvuči dobro. Krš u šta god ubodeš zvuči kao krš! Nema tu puno filozofije.
da, da!!! :lol:
carl thompson uboden u behringer thunderbird bx108 će zvučati značajno bolje od .... [upiši sam]
citiram samog sebe - squier affinity jazz bass na spektrografu nema bitno lošiju zvučnu sliku od warwick thumb-a ili rickenbacker-a.
Posmatrano iz ugla uvođenja bassa kroz DI na razglas apsolutno stojim iza toga što sam rekao.
Isto tako... povremeno vježbam u vježbaonici u kojoj imaju Čajavec 165-icu. Vjeruj da bih bez problema izaša sa tim soundom na svirku; za razliku osd klinaca koji sa svojim instrumentima iz navedenog pojačala ne mogu da izvuku ama baš ništa!

I na kraju? Šta je to spektrograf? Misliš na frekvencijski odziv instrumenta? U datom trenutku ili posmatraš srednju vrijednost? Zar zaista misliš da je usrednjeni frekvencijski odziv jedino mjerilo kvaliteta zvuka???
Ako ti zaista ne čuješ razliku između Squier Affinity, Rickenbacker ili Warwick Thumb bassa onda tu pomoći nema i bojim se da je sva dalja priča uzaludna!

Pozz!

nnkvocka

Post by nnkvocka » 01 Jul 2010, 16:06

lock the fucking subject!!!

Post Reply