Gibson SG standard VS Gibson LP studio
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Gibson SG standard VS Gibson LP studio
dok nisam pre neko vreme svirao 1961 standard SG-ja, o toj gitari nisam imao reći baš nešto lepo. ali s obzirom, da sam od Gibsona presvirao od raznih LP-ja (standard, deluxe, signature) a i brdo drugih (da ne nabrajam), taj SG imao je sve, što tražim od gitare. neverovatan clean, sustain baš onaj pravi, čistoću tona, ...u glavnom MRAK!
probao sam ga na nekom prosečnom marshallu (tranzistor) pa sam onda razmišljao, kako tek zvuči na recimo mom vibroluxu?
oblik je takav kakav jeste, pa mi je možda baš i zbog toga zanimljiv. u usporedbi s drugim gitarama danas ili nekad ima neki svoj karakter, kao od prilike strat oblik, koji je puno toga podredio upotrebljivosti - znači¨"user friendly" gitara. ako je neko svirao LP deluxa čitavo veće, zna o čemu pričam. o težini. a SG skoro da je nema, toliko je lagan.
meni je ovo gitara, koju stavljam, što se kupovine tiče, na prvo ili drugo mesto - ali obavezno vintage (od 61 -69) ili barem Robby Krieger ili Standard Reissue with Maestro VOS (obavezno vibrola).
probao sam ga na nekom prosečnom marshallu (tranzistor) pa sam onda razmišljao, kako tek zvuči na recimo mom vibroluxu?
oblik je takav kakav jeste, pa mi je možda baš i zbog toga zanimljiv. u usporedbi s drugim gitarama danas ili nekad ima neki svoj karakter, kao od prilike strat oblik, koji je puno toga podredio upotrebljivosti - znači¨"user friendly" gitara. ako je neko svirao LP deluxa čitavo veće, zna o čemu pričam. o težini. a SG skoro da je nema, toliko je lagan.
meni je ovo gitara, koju stavljam, što se kupovine tiče, na prvo ili drugo mesto - ali obavezno vintage (od 61 -69) ili barem Robby Krieger ili Standard Reissue with Maestro VOS (obavezno vibrola).
E sad ono sto mene zanima, jeste kod SG standarda postoje dva tipa zavrsavanja gitare.. Crvena - Heritage Cherry i
Crna - Ebony ..
Mene zanima da li izmedju ta dva tipa ima nekih bitnijih razlika, da li je to samo boja ili nesto vise (mozda drugacije drvo)...? da li jednu od te dve gitare neka razlika cini boljom, ili je potpuno sve jedno koju gitaru bih uzeo???
Crna - Ebony ..
Mene zanima da li izmedju ta dva tipa ima nekih bitnijih razlika, da li je to samo boja ili nesto vise (mozda drugacije drvo)...? da li jednu od te dve gitare neka razlika cini boljom, ili je potpuno sve jedno koju gitaru bih uzeo???
- mislim_stvarno
da, boja cini crvenu gitaru boljomAca wrote: da li jednu od te dve gitare neka razlika cini boljom,

Znaci nema razlike u drvetu!?!...super..mislim_stvarno wrote:da, boja cini crvenu gitaru boljomAca wrote: da li jednu od te dve gitare neka razlika cini boljom,![]()
![]()

- Haralampije
to je isti tip gitare,isti je i finis,samo razlika u boji,nista vise,probaj sto vise komada(isto pravilo kao i za svaku gitaru i model),ako je moguce,pa izaberi onu koja se pokazala najboljeAca wrote:E sad ono sto mene zanima, jeste kod SG standarda postoje dva tipa zavrsavanja gitare.. Crvena - Heritage Cherry i
Crna - Ebony ..
- rock action
meni su crvene gitare isto najlepse 

- mislim_stvarno
fala bogurock action wrote:meni su crvene gitare isto najlepse

rock action wrote:meni su crvene gitare isto najlepse

Zasto se samo meni vise svidja crna..??
Je l' sam ja normalan?
Ne znam ljudi meni se nekako vise svidja crna, verovatno zato sto stalno vidjam crvene, vecinom su crvene, pa su me verovatno smorile...

Ne znam ljudi meni se nekako vise svidja crna, verovatno zato sto stalno vidjam crvene, vecinom su crvene, pa su me verovatno smorile...

evo gledam malo sajt control sound, i vidim da ima koliko kapiram 2 tipa sg-a,
ovaj specijal model, npr:
http://control-sound.com/shop/product_i ... cts_id=989
i standard:
http://control-sound.com/shop/product_i ... ts_id=1017
i vidim da je razlika u cijeni 500 eura, a specifikacije iste, obe kompet od mahagonija, isti magneti...
u cemu je fora?
ovaj specijal model, npr:
http://control-sound.com/shop/product_i ... cts_id=989
i standard:
http://control-sound.com/shop/product_i ... ts_id=1017
i vidim da je razlika u cijeni 500 eura, a specifikacije iste, obe kompet od mahagonija, isti magneti...
u cemu je fora?
Special nema binding, inlayi su tacke, slabija kontrola kvaliteta, poklopci na magnetima, nesto losiji hardver, cak je i telo malo tanje ako se ne varam.
Hmmm ovo je special faded, to je jos jeftinija serija tek sad vidim, tako da je gibson smislio sigurno jos nekako da je osakati
Takodje mislim da je vrat malo drugaciji, kad se uhvatih obe gitare u music trade-u
Specifikacije sa gibson sajta
Standard
Special
Special Faded
Oseti se kad uzmes u ruku
onaj standard prosto jedu malu decu 
edit: obrati paznju na razlike u ceni na sajtu, nisu oni to bez veze stavili
Hmmm ovo je special faded, to je jos jeftinija serija tek sad vidim, tako da je gibson smislio sigurno jos nekako da je osakati

Takodje mislim da je vrat malo drugaciji, kad se uhvatih obe gitare u music trade-u
Specifikacije sa gibson sajta

Standard
Special
Special Faded
Oseti se kad uzmes u ruku

edit: obrati paznju na razlike u ceni na sajtu, nisu oni to bez veze stavili

znam ja da nisu oni mutavi, da je ta razlika u cijeni s razlogom.
Pretpostavio sam da je neka takva zajebancija ko sto si rekao, mada jaka im fora sto na ovom domacem sajtu procitas specifikacije i nema niti jedne razlike...
Jbga, slabo sam se interesovao za gibsone, najvise zbog cijene, a i generalno svi koliko sam citao imaju tu konstruktivnu manu koja me odbija, a to je taj mahagoni vrat sa glavom pod uglom, plus je na spoju glave i vrata oslabljen poprecni presjek vrata zbog rupe za truss rod, a truss rod tu zavrsava, tako da jednom rjecju takav vrat izaziva da bude slomljen
Em je vrat zalijepljen za tijelo, pa je zamjena komplikovana( i skupa, u to sam siguran)
Pretpostavio sam da je neka takva zajebancija ko sto si rekao, mada jaka im fora sto na ovom domacem sajtu procitas specifikacije i nema niti jedne razlike...
Jbga, slabo sam se interesovao za gibsone, najvise zbog cijene, a i generalno svi koliko sam citao imaju tu konstruktivnu manu koja me odbija, a to je taj mahagoni vrat sa glavom pod uglom, plus je na spoju glave i vrata oslabljen poprecni presjek vrata zbog rupe za truss rod, a truss rod tu zavrsava, tako da jednom rjecju takav vrat izaziva da bude slomljen

Em je vrat zalijepljen za tijelo, pa je zamjena komplikovana( i skupa, u to sam siguran)
cccira wrote:

- Rocket Roll
Odličan video, iz kojeg naučite dve vrlo važne stvari:
- Širina nuta na SGju je 43mm, i to je bitan faktor SG šarma, i
- Ne treba lepiti žvake na VOX AC30.