Sunn O)))

Ostali muzicki pravci

Moderator: Trooper

Post Reply
Stanko

Re: Sunn O)))

Post by Stanko » 02 Jul 2010, 09:52

Meni (licno i personalno) oni lice na projekat, aj se kladimo da mozemo da pravimo <ubaci_odgovarajucu)rec_ovde> i da ce ljudi i dalje da se lozimo na to :) :mrgreen: :hide:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 02 Jul 2010, 14:02

Meni ovo lici na go **rac. IMHO

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 02 Jul 2010, 14:45

Frostensen wrote:Po meni svaka vrsta umetnosti kojoj treba toliko objashnavanja prestaje da biva umetnost, vec neka oblast pshologije, manifest itd. Kao shto je neko pomenuo, to shto je neki slikar iza sebe imao ceo socioloshko-kulturni plan i razlog zashto je neshto uradio kako je uradio ne chini njegovu sliku dobrom. Ta slika ima prichu koja se posmatra sa neke vremenske distance i kao takva bolje objashnjava odredjene tokove tog vremena i daje joj veliku vrednost u tim okvirima, ali u opshte slikarskim ne. Ona je i dalje slikarski gledano losha.

Analogno tome, Sunn se mozhe posmatrati sa filozofske strane kao jedan uspeshan koncept. Ali imajuci u vidu da chovek prvo mora dobro da prostudira pozadinu tog koncepta da bi shvatio shta je muzichar hteo da kazhe, onda bih rekao da sa muzichke strane podbacuje. Zashto ja naglashavam sa muzichke strane kada je Mogut rekao da se Sunn ne slusha? Zato shto je muzika u ovom sluchaju njihova izabrana vrsta umetnosti, i ne mozhe se negirati kao osnovno sredstvo izrazhavanja zarad koncepta kao shto je on uchinio. Dakle ili je muzika ili nije, a koncept ili odsustvo istog mozhe samo da joj da i oduzme dubinu.

Iz ova dva pasusa iznad bih zakljuchio da su neki drugi bendovi opisivali razna negativna osecanja na muzichki i lirichki vrlo bogat nachin. Oni su kroz izabranu vrstu umetnosti kanalisali koncept nikad ne dozvoljavajuci da muzika kao izabrano/primarno sredstvo izrazhaja postane sporedna. Sa druge strane chitajuci Mogutovo izlaganje ne mogu da se otmem utisku da grupi Sunn treba strashno puno objashnjavanja i filozofije samo da bi se dokazalo da tu neke muzike uopshte i ima.

Otud i zakljuchak da je Car go.. On mozhda ima stav ..ali je i dalje go.
okej je u principu to sto pricas, ali paj sad...
ti i medj 'normalnim' bendovima i zanrovima isto imas tu 'pozadinu' i to navikavanje. moja keva nece nista razaznati ako joj pustis metaliku, koja je u principu jedan od melodicnijih i klasicnijih metal bendova. mene ce verovatno spontano poceti da boli glava od nekog dzeza. i to sve zato sto nemam uvo za to jer ga nisam razradio. i ja i moja keva. mozda se meni 'u potencijalu' svidja dzez. znam da neke zanrove koji mi sad odgovaraju i volim ih, nisam mogao da slusam ranije. a to se moze reci za veliki deo muzike. tako da, jeste da je sunn mozda ekstrem u toj prici, ali ona je prisutna u muzici, pa i u slikarstvu (eto, pomenuo sam van goga u proslom nekom postu, kao jako kvalitetnog slikara koji je neupucenom liku u vecini slucajeva slikarski pandan sunn-u).

druga stvar, ovo sto se tice socijalnih i psiho okvira. sta ja znam, u slikarstvu recimo meni taj okvir i nije toliko bitan, tezim da gledam sliku kao sliku i ne interesuje me da li je lik visio naglavacke dok je slikao, da li je slikao kitom itd. medjutim, popularna muzika je sinteza vise stvari, mozda klasicna nije, ali popularna svakako jeste. pa tako imamo neki pank koji svakako nije muzicki napredan pravac, ali radi to sto radi, imamo neki hip hop koji je izrazito socijalna muzika koja zapravo veliki deo muzickih elemenata i ne inkorporira u pesme i tako dalje i tako blize. ako bismo muziku posmatrali iskljucivo kao 'muzicku pojavu', niko ove pravce ne bi slusao. tako da mislim da si otisao malo prestrogo u svom izlaganju.

jeste, ja sam rekao za kvadrat da je slikarski los, medjutim, mozda je on gotivan za neku sobu koja je u slicnim bojama...nemam pojma, ja u muzici insistiram na tome jer jednostavno, ako bismo to izuzeli, svi HC bendovi bi ispali sranje bez tih nemuzickih komponenti, a u tome uopste nije poenta. svi oni znaju da sviraju i da im kazes, odsvirali bi ti neku super-estetsku stvar, ali nece. i verume da 99% forumasa slusa bar par takvih bendova, a sigurno ih ne slusa zbog neverovatne estetike i harmonije u pesmama, vec zbog energije, agresije, muda, cega god.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 02 Jul 2010, 14:59

Ja sam svoju dusu prodaou djavolu!
:metal:

Frostensen

Post by Frostensen » 02 Jul 2010, 17:24

Doolio wrote:
okej je u principu to sto pricas, ali paj sad...
ti i medj 'normalnim' bendovima i zanrovima isto imas tu 'pozadinu' i to navikavanje. moja keva nece nista razaznati ako joj pustis metaliku, koja je u principu jedan od melodicnijih i klasicnijih metal bendova. mene ce verovatno spontano poceti da boli glava od nekog dzeza. i to sve zato sto nemam uvo za to jer ga nisam razradio. i ja i moja keva. mozda se meni 'u potencijalu' svidja dzez. znam da neke zanrove koji mi sad odgovaraju i volim ih, nisam mogao da slusam ranije. a to se moze reci za veliki deo muzike. tako da, jeste da je sunn mozda ekstrem u toj prici, ali ona je prisutna u muzici, pa i u slikarstvu (eto, pomenuo sam van goga u proslom nekom postu, kao jako kvalitetnog slikara koji je neupucenom liku u vecini slucajeva slikarski pandan sunn-u).

druga stvar, ovo sto se tice socijalnih i psiho okvira. sta ja znam, u slikarstvu recimo meni taj okvir i nije toliko bitan, tezim da gledam sliku kao sliku i ne interesuje me da li je lik visio naglavacke dok je slikao, da li je slikao kitom itd. medjutim, popularna muzika je sinteza vise stvari, mozda klasicna nije, ali popularna svakako jeste. pa tako imamo neki pank koji svakako nije muzicki napredan pravac, ali radi to sto radi, imamo neki hip hop koji je izrazito socijalna muzika koja zapravo veliki deo muzickih elemenata i ne inkorporira u pesme i tako dalje i tako blize. ako bismo muziku posmatrali iskljucivo kao 'muzicku pojavu', niko ove pravce ne bi slusao. tako da mislim da si otisao malo prestrogo u svom izlaganju.

jeste, ja sam rekao za kvadrat da je slikarski los, medjutim, mozda je on gotivan za neku sobu koja je u slicnim bojama...nemam pojma, ja u muzici insistiram na tome jer jednostavno, ako bismo to izuzeli, svi HC bendovi bi ispali sranje bez tih nemuzickih komponenti, a u tome uopste nije poenta. svi oni znaju da sviraju i da im kazes, odsvirali bi ti neku super-estetsku stvar, ali nece. i verume da 99% forumasa slusa bar par takvih bendova, a sigurno ih ne slusa zbog neverovatne estetike i harmonije u pesmama, vec zbog energije, agresije, muda, cega god.

Aham, ali vidi sad. Vezano za prvi pasus, mislim da si ti malo otishao predaleko jer si poredio Sunn (koji praktichno odsustvo bilo kakve muzike u muzici) sa nekim acid-shta-god-jazzom koji je prenatrpavanje da se prosto izrazim. Ti za taj jazz ili Metaliku mozhesh da kazhesh da kapirash ili ne kapirash, da ti se svidja ili ne, tvoja keva isto, ali ne mozhesh poreci da je to muzika jer su tu neshto deshava. Kod Sunn je obrnuta pricha. S toga se vracam shto sam rekao iznad, a to je da ostaje samo privikavanje na nedostatak muzike u istoj i poshtapanje konceptom.

Shto se drugog pasusa tiche, jeste, mislim da sam prestrog jer chvrsto stojim pri stavu da je muzika postala suvishe razvodnjen pojam. Neka nedefinisana masa u kojoj sve prolazi i neke druge stvari preuzimaju primat nad onim shto je definishe, a to je umece sviranja i izazivanja nekih emocija njime.

Kvadrat je slikarski losh i tu je tachka. Taj kvadrat nije muzichko delo pa da se definishe i pravda drugachije. Taj kome je gotivan mozhda ima i astigmatizam pa ko zna kako ga dozhivljava :) Isto vazhi i za HC, ok, ima ljudi koji ga poshtuju ali nemuzichke komponente ga ne chine muzikom.. Izmedju je siva zova i prostor za razne poluprodukte i ideje da isplivaju pod pokricem "dublje ideje", a u stvari su samo nemogucnost dovoljnog izrazhavanja odabranom formom.

edit: Mislio sam sad da obrishem sve ovo iznad i da ostane samo na ovom..
Sushtina onoga shto hocu da kazhem je da ako si dovoljno dobar muzichar ne trebaju ti nemuzichke komponente i koncepti da bi objasnio to shto hocesh. To je kao kad bi ja sad neshto nacrtao i onda skapirao da ne mogu preko crtezha dovoljno dobro da se izrazim, pa pored toga josh napishem esej i uradim neku konceptualnu instalaciju. I shta su onda radili Hugo Pratt, Frazzeta, lupam sad Justin Sweet i drugi? Oni su crtali do jaja, al' ja sam shta..otisho dalje? Jok, nego nisam umeo da baratam olovkom kako treba brate....

nebojsak

Post by nebojsak » 02 Jul 2010, 21:06

Ovo što si napisao nikako ne može da bude univerzalno pravilo.

Poenta muzike i zvuka uopšte je da radi ili ne radi. Neko ko nema teoriju i tehniku vrlo lako može da napravi obično sranje i to da proglasi za umetnost, a može da napravi i nešto sjajno pod uslovom da ima dobre ideje. Što isto važi za izuzetne tehničare, koji mogu da prave genijalne stvari kao i najobičnije izdrkavačko đubre. Muzika se uopšte ne mora praviti na konvencionalnim instrumentima. Svima nama je decenijama usađivan klasičan rokenrol koncept sa početkom, sredinom i krajem, gitarskim solom, strofom, refrenom i bridžom, a uopšte ne mora da znači da to tako mora da bude. Ja recimo vrlo volim eksperimente sa instrumentima i generalno zvukom, ali sam takođe vrlo svestan da se odatle vrlo lako može skliznuti u klasično pretenciozno đubre. Dakle, da ponovim, ideja je ono što proizvodi dobru muziku, tehnika uopšte nije preduslov, za razliku od mnogih drugih grana tzv umetnosti.

Što se tiče topića, već sam rekao da ne volim da slušam Sunn O))) sa nosača zvuka. Što ne znači da ne bih promenio mišljenje o njima kada bih ih čuo uživo, pogotovo što mi je ceo koncept monotonih repetitivnih zidova zvuka vrlo, vrlo blizak.

Frostensen

Post by Frostensen » 02 Jul 2010, 21:58

Izvinjavam se ako se iz onoga shto sam napisao stiche utisak da su tehnichka potkovanost i shablon jedini preduslov za pravljenje dobre muzike. U tom kontekstu, mislim da moja predjashnja izjava nije ni u kakvoj koliziji sa tvojom izjavom Nebojsak. Shta vishe, vecinu stvari koje si ti izneo sam uzeo kao neshto shto se podrazumeva bez potrebe da to i naglashavam :)

nebojsak

Post by nebojsak » 02 Jul 2010, 22:37

Frostensen wrote:Izvinjavam se ako se iz onoga shto sam napisao stiche utisak da su tehnichka potkovanost i shablon jedini preduslov za pravljenje dobre muzike.
Ne znam da li smo se razumeli 100%, ja sam rekao da tehnička potkovanost i šablon uopšte nisu preduslov za pravljenje dobre muzike :)

Frostensen

Post by Frostensen » 02 Jul 2010, 23:04

Ok, mogu i sa tim da se slozhim donekle .. Ali, ako to u najbanalnijem smislu znachi da je nebitno znati kako se drzhi E akord vec mozhe jedan prst ovde, a drugi onde u pokushaju da se isti proizvede, pa se onda vadish sa objashnjenjem o dubini i konceptu, onda sa tim vec ne mogu da se slozhim. Neki minumum umeca i virtuoznosti mora da postoji inache bi se svi delili na one koji sviraju gusle i na seks pistolse (koji su simbol doba i pokreta a muzicka propast)

nebojsak

Post by nebojsak » 02 Jul 2010, 23:32

Opet se ne razumemo. Ne govorim ni o E akordu, čak ni o gitari, u krajnjem slučaju ni o jednom konvencionalnom instrumentu. Možeš mesec dana snimati puštanje vode u šolji i onda sve to usemplovati sa mesec dana snimanim saobraćajem ispred svoje zgrade, i da to zvuči do jaja. A može da zvuči i kao bulja. Sve je u ideji i umeću aranžiranja.

Nisam specijalni ljubitelj Pistolsa, ali daleko je to od loše muzike, da ne ponavljam sad onu staru novinarsku žvaku kako je to sve i krenulo zbog preovlađujućih virtuoza koji su snimali polusatne epopeje na kamionima opreme. U krajnjem slučaju, inicirali su gomilu bendova koji su počeli da mešaju zdrav minimalizam sa drugim žanrovima i to radili na sjajan način.

Frostensen

Post by Frostensen » 02 Jul 2010, 23:37

Sa ovim prvim se slazhem a sa ovim drugim sa ostao zbunjen. Kada je onda po tebi momenat kada treba priznati da je car go? I ima li ga uopshte ako pratimo tu liniju razmishljanja? Koja nam to objektivna merila onda ostaju, a koja odredjuju da li neshto valja ili ne valja, sem subjektivnog dozhivljaja. A sa tim u vezi na koji nachin tako neshto ostaje definisano kao muzika i muzichko izrazhavanje u svojoj sushtini, a ne minimalistichki manifest nechije ideje lishen svega shto ga kao muziku i karakterishe?

nebojsak

Post by nebojsak » 02 Jul 2010, 23:44

Pa evo, ako već hoćeš, mogu da ti dam vrlo plastičan primer oko sub/objektivnosti. Riči Blekmor vs Pistolsi. Za Ričija sam već pisao - meni je on štetočina, subjektivno. A objektivna činjenica je da je on odličan muzičar, koji je realno ustanovio jedan žanr. Dakle, pokretač nečega. E sad, to što je on pokrenuo jeste besomučno gitarisanje, solaže od 20 minuta, barokni elementi u hard rocku, inicirao je postanak Ingvija i gomilu šredera, beskonačne gitarske/klavirske dvoboje i štošta još. Ja to ne podnosim, jednostavno. Da li je to subjektivno ili objektivno?

Frostensen

Post by Frostensen » 03 Jul 2010, 00:17

nebojsak wrote:Pa evo, ako već hoćeš, mogu da ti dam vrlo plastičan primer oko sub/objektivnosti. Riči Blekmor vs Pistolsi. Za Ričija sam već pisao - meni je on štetočina, subjektivno. A objektivna činjenica je da je on odličan muzičar, koji je realno ustanovio jedan žanr. Dakle, pokretač nečega. E sad, to što je on pokrenuo jeste besomučno gitarisanje, solaže od 20 minuta, barokni elementi u hard rocku, inicirao je postanak Ingvija i gomilu šredera, beskonačne gitarske/klavirske dvoboje i štošta još. Ja to ne podnosim, jednostavno. Da li je to subjektivno ili objektivno?

Pa vidish nisi mi rekao nishta sem a) da je objektivno dobar muzichar i b) da ga ne volish zbog toga i toga.
Chijenica da si ga priznao kao objektivno dobrog muzichara potpuno ponishtava vazhnost tvog stava o njemu.

Objektivna chinjenica je da je on odlichan muzichar. Zashto? Zato shto je tehnichki potkovan, zato shto demonstrira virtuoznost i ta dva zajedno ga chine dobrim poznavaocem svog instrumenta. Van toga, on ima i tih nekih baroknih upliva koje je na jako interesantan nachin ubacio u svoje sviranje (Tipa riff za Smoke) . Dakle iza toga shto on radi ne samo da postoji poznavanje instrumenta vec i odredjena ideja inspirisana nekim ko je bio josh veci muzichar od njega.
Ta dva zajedno.. taj spoj ideje i umeshnosti da tu ideju iskazuje (ako treba i 20 minuta) ga chine velikim muzicharom koji je pokrenuo neke stvari.

Analogno tome imamo Pistolse chija je artikulacija instrumentima vrlo diskutabilna u poredjenju sa objektivno priznatim Blekmorom. Ideja postoji (a nekad i ne mora) i ona je glavna vodilja u odnosu na muziku i to nije tajna...

E sad, ako imash situaciju da odbacujemo sve ono shto smo napisali za Blekmora, koji je to reper koji odredjuje da li su Pistolsi dobri muzicki? Jer onda mi zapravo ne znamo da li oni sviraju tako zato shto su mnogo dobri, ili jednostavno nemaju pojma i urlaju u zid zato shto ne znaju za bolje i kazhu "To ti je ideja bato"
Prateci tu logiku ti muzicki izjednachavash Blekmora i gitaristu Pistolsa samo zato shto iza jednog i drugog stoji ideja????

Ono shto hocu da te pitam jeste

1) Kako mozhesh da priznajesh Blekmora kao odlichnog muzichara ako negirash sve one postulate koji ga objektivno chine takvim?
2) Shodno tome, poshto ih vec negirash, vracam se na pitanje u postu iznad. Kako onda odredjujesh da li je bend dobar ili je losh? Navedi mi objektivne kriterijume na osnovu kojih se bilo shta definishe kao dobra ili losha muzika.
Last edited by Frostensen on 03 Jul 2010, 00:30, edited 1 time in total.

nebojsak

Post by nebojsak » 03 Jul 2010, 00:26

Frostensen wrote:Ono shto hocu da te pitam jeste, kako mozhesh da priznajesh Blekmora kao odlichnog muzichara ako negirash sve one postulate koji ga objektivno chine takvim? I shodno tome, poshto ih vec negirash, vracam se na pitanje u postu iznad.. Kako onda odredjujesh da li je Sun dobar ili je losh. Na osnovu kojih to kriterijuma?? Objasni mi kriterijume koji razdvajaju Purple, Pistolse i Sunn. Ali ne one koje sam ja naveo iznad, poshto se oni ne rachunaju i njih smo odbacili. Kako ih ti ravnash muzichki (Ideju ne rachunamo jer ideja nije jednako i muzici)
Ali ja to ne radim. Već sam rekao da svako treba sluša ono šta mu se sluša. Nisam ja rekao da uvek mora da postoji objektivna činjenica i da je neki car go.

Moja objektivnost je da je Riči bzvz. Odlično vlada instrumentom, koristi ga na sasvim pogrešan način po mom mišljenju. Što ne znači da mi je generalni stav da nije ok biti virtuoz. Hendriks mi je fantastičan muzičar i kompozitor. Džon Lenon je bulja gitarista (u konvencionalnom smislu) i fantastičan autor gomile fantastičnih pesama. SRV je sjajan gitarista i obožavam da ga slušam. Ali iza svega toga stoji ideja/izvedba. Ne obavezno virtuoznost.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 03 Jul 2010, 00:42

Moja objektivnost je da je Riči bzvz. Odlično vlada instrumentom, koristi ga na sasvim pogrešan način po mom mišljenju. Što ne znači da mi je generalni stav da nije ok biti virtuoz. Hendriks mi je fantastičan muzičar i kompozitor. Džon Lenon je bulja gitarista (u konvencionalnom smislu) i fantastičan autor gomile fantastičnih pesama. SRV je sjajan gitarista i obožavam da ga slušam. Ali iza svega toga stoji ideja/izvedba. Ne obavezno virtuoznost.
Za Ricija - :1:
A Hendras je imao svetlih momenata - ali realno... pa nije on bas tako mocan kompozitor, i njegove su zasluge, pre svega, gitarske (dakle, poput Ricija, isto to, samo malo drugacije, i on je drnd'o po rastimanoj gitari letnji dan do podne™, a garantujem, da je mogao, ubacio bi i neki sred :mrgreen: )
SRV - :1:

I... pobednik je - Dzon Lenon!!! Zatvarajte temu, pa da se razilazimo... :lol:

Post Reply