Yamaha RBX 375 VS ESP F- 105
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
-
Yamaha RBX 375 VS ESP F- 105
Planiram da za nekih otprilike mesec dana uzmem novu bass gitaru, i razmisljam se izmedju ove dve. Na neki nacin sam se vec odlucio za Yamahu, ali ajde cisto da vidim sta vi mislite, tehnicki, o obe ove gitare
ESP:
Bolt-On
35” Scale
Basswood Body
Maple Neck
Rosewood Fingerboard
45mm Standard Nut
Thin U Neck Contour
24 XJ Frets
Chrome Hardware
ESP Tuners
ESP DB-5 Bridge
ESP SB-5 (B&N) p.u. w/ ESP ABQ-2 2-Band Active EQ
Yamaha:
Construction: Bolt-on
Scale Length: 34" (863.6mm)
Fingerborad: Rosewood
Radius: 23 5/8" (600mm)
Frets: 24
Body: Alder
Neck: Maple
Tuners: Diecast
Bridge: Diecast
Pickups: Humbucker x 2
Pickup Switch: N/A
Controls: Master Volume, Pickup Balancer, 2-Band EQ
ESP:
Bolt-On
35” Scale
Basswood Body
Maple Neck
Rosewood Fingerboard
45mm Standard Nut
Thin U Neck Contour
24 XJ Frets
Chrome Hardware
ESP Tuners
ESP DB-5 Bridge
ESP SB-5 (B&N) p.u. w/ ESP ABQ-2 2-Band Active EQ
Yamaha:
Construction: Bolt-on
Scale Length: 34" (863.6mm)
Fingerborad: Rosewood
Radius: 23 5/8" (600mm)
Frets: 24
Body: Alder
Neck: Maple
Tuners: Diecast
Bridge: Diecast
Pickups: Humbucker x 2
Pickup Switch: N/A
Controls: Master Volume, Pickup Balancer, 2-Band EQ
Re: Yamaha RBX 375 VS ESP F- 105
uzmi LTD 

Solomon wrote:uzmi LTD

Pucas male pare, a hoces 5 zica? Neces dobiti nesto valjano, ali, tvoj izbor. Na tvom mestu bih uzeo 4verozicani.

Imao sam tu Yamahu kod sebe nekoliko dana,odsvirao 2 probe.Jako je svirljiva,nizak setup,nije teška gitara.Zvuk....Uh...Probija se lepo kroz mix ali je totalno sintetički,kao da sviraš bas na nekoj klavijaturi.Za taj ltd ne znam,drugar ima f415 to je dobar bas ali zvukovno mi baš i ne liči na nekih 750-800e koliko ga je platio 

-
takodje sam razmisljao i o ESP B-5E modelu, samo ne znam da li se moze naci kod nas
Ali inace, po nekom iskustvu koje ste imali, da li bi mogli da napravite razliku u kvalitetu izmedju ESP-a i Yamahe?
Ali inace, po nekom iskustvu koje ste imali, da li bi mogli da napravite razliku u kvalitetu izmedju ESP-a i Yamahe?
Esp/LTD je relativno kratko na našem tržištu a i ne znam ima li neko od basista na forumu.Ja ti mogu reći o Yamahi.Imao sam dve:BB615 i BBG4SII.Što se tiče kvaliteta izrade tu greške nema,svirljivost je super,može se lepo setupovati.Ništa ti se neće rasklimati,nećeš je baš lako izgrebati,sve je to kvalitetno napravljeno(za razliku od npr Ibaneza,imam nekoliko drugara koji su kupili nove gitare iz tih jeftinijih serija pa imali problema sa čivijama,kobilicom itd...)Zvuk Yamaha baseva.....Nekom se svidja,nekom ne...Ova starija BBG meni se nikako nije probijala u miksu,uvek je mutna bila al eto sviraju je Vlajko-N.Bebe i Miša Aleksić-Čorba.Novija BB serija je super skroz dobar zvuk(onako malo Fenderast) nego mi je preamp zujao jako i to me je nerviralo ...Idi probaj Rbx i LTD pa vidi šta ti se više svidja....

Sviruckao samo malo te jeftine Yamahe i mogu ti reci da se neces bas usreciti sa njima, sve je to kao uradjeno kako treba a opet nesto fali ali barem lepse izgleda od tog ESP
.Ispratio bi kolegu Zorana po pitanju svirljivosti i setup-a te Yamahe, skroz je to korektno.
@migor
Mozes mi objasniti zasto je 35 mamara u odnosu na 34 skalu...tj...zasto bi to bila prednost pri kupovini petaka? hvala.

@migor
Mozes mi objasniti zasto je 35 mamara u odnosu na 34 skalu...tj...zasto bi to bila prednost pri kupovini petaka? hvala.
fizika. duža je skala i žica je više nategnuta, pa ima pravilniju amplitudu. manje 'landara'. zamisli B žicu na 32" skali.
to je fizika. a u stvarnosti, svakako, neki 35" model može zvučati značajno lošije od nekog 34" modela. nije svaki 35" bolji od svakog 34".
a treba imati i duge prste za 35".
to je fizika. a u stvarnosti, svakako, neki 35" model može zvučati značajno lošije od nekog 34" modela. nije svaki 35" bolji od svakog 34".
a treba imati i duge prste za 35".
Upravo to sto je gricko rekao. 

ako je tako, onda cemo ovu izjavu
zbog ove izjave

oznaciti kao netacnu,skala 35'' ,sto je za petaka mamara
zbog ove izjave
koja nas lepo uci da ne dajemo iskljucive izjave o bilo cemu , cak i po forumima... mozda zbunimo nekog s njima, ima ovde i maloletnika kojima treba dobar i pouzdan savet...a u stvarnosti, svakako, neki 35" model može zvučati značajno lošije od nekog 34" modela. nije svaki 35" bolji od svakog 34".

- the bassman
Ako nemas prilike da ih uporedis, uzmi ESP. Po meni je RBX samo good looking instrument, i bas nista vise od toga!
Auuuuuu Boki,ti ga bas zakuvavas!groove wrote:ako je tako, onda cemo ovu izjavu
oznaciti kao netacnu,skala 35'' ,sto je za petaka mamara
zbog ove izjave
koja nas lepo uci da ne dajemo iskljucive izjave o bilo cemu , cak i po forumima... mozda zbunimo nekog s njima, ima ovde i maloletnika kojima treba dobar i pouzdan savet...a u stvarnosti, svakako, neki 35" model može zvučati značajno lošije od nekog 34" modela. nije svaki 35" bolji od svakog 34".