Pedala za distorziju :)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Molotov
MF veteran

Re: Pedala za distorziju :)

Post by Molotov » 30 Dec 2007, 20:37

Void wrote:Pa mogu eventualno nekih 200-250 jura da spizdim na distorziju....posle praznika cu imati vise, u principu bi mi trebala neka mala pomoc posto nemem skoro nikakvog iskustva sa distorzijama ( osim sa MT-2 i Metal Master-om )....

P.S. Koliko kosta onaj DEMONIZER, jujujuju....koja masina.....uhhhhhhhhhhhhhhhhhhh........ :metal4: :metal4: :metal4: :metal4: :metal4: :metal4: :metal4: :metal4: :metal4: :metal4:
ZA 250EUR-a MOZES DA KUPIS STA HOCES.... PA CAK I DAMAGE CONTROL PREAMPOVE I DISTORZIJE... Eh, da Demonizer to je pre amp cijevni .... a Solid Metal je distorzija..... isto cijevna....
Slusaj, stvarno za 250EUR mozes kupiti bilo koji pedal... ne znam zasto se toliko smaras ovdje onda sa izborom ... AKO NE ZNAS STA JE DOBRO ... ZNAS STA JE SKUPO ... UDJI U RADNJU I PROBAVAJ OD 250 EUR KA JEFTINIJEM....

PS. Mislim da je kod nas u RS/Banjaluci sve malo jeftinije, naprimjer u nasem Artistu ... pa nebi bilo zgoreg da vidis sta se nudi na http://www.artist.ba ili im posalji mail da ti napisu sta se nudi trenutno ... pa trazi to isto u tu da probas, uporedi cijene i trazi nekoga da to dsonese to iz odavde, preko Drine. To da malo ustedis ....
Sa gore pomenutim Line 6 Uber Metal, Digitech Distortion Factory, Damage Control Solid Metal nema fulanja. to ti je zakon...... iako, naravno, ukusi su razliciti...... ali ove ti pedale pruzaju mnogo opcija. nisi ogranicen kao sa jeftinijim pedalama.
Samo znam jedno ... ni slucajno ne uzimaj DigiTech Death MEtal. ta pedala je nesto najgore sto sam u zivotu probao.
Sad je do tebe, novce imas, i vise nego sto je potrebno..... iskreno ja bih skupio jos malo para pa kupio pojacalo Peavey Bandit 112 Transtube on ti ima odlicne distorzije ... mozes napravit ton kakav hoces, a nije prekupo i ubijes dve muve jednim udarcem.
Znaci, ostavi se foruma, pare u dzep i trk u shopove na probe....

pivonroll

Post by pivonroll » 30 Dec 2007, 22:31

Sta mislite o Digitech Hot Head?

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 31 Dec 2007, 00:06

Iz semplova sa Digitech stranice bih rekao da je to jedna opasna Rock pedala.... nemam primjedbu. Vrlo upotrebljiva i u metal pravcima.
Jedino ne znam na kojem pojacalu je sniman ton.... ako je snimano na MEssa Road Kingu od 4 000 EURa to je onda malo problematicno. Ako je snimano na Marshalu JCM 800 ili JCM 900 twin reverbu ili cak na novijim JCM 2000 DSL onda je posteno iako sva novija pojacala imaju svoje drive-ove. pa su pedale suvisne.
Meni se svidja... ali bash!
**** ga, DigiTech ima dosta dobrih pedala... eto sve su one dobre i Weapon i ona od Scott-a iz Antrax-a ... sve samo ne Death Metal... ona je trula totalno. :)

Void
kulen zmija

Post by Void » 31 Dec 2007, 06:25

@Molotov.....Kontao sam i ja kupiti neko pojacalo koje ce imati bolju distorziju nego da kupim DigiTech Death Metal ili Metal Master.....Taj Peavey mi skroz dobro izgleda, kontam i da tako zvuci........Imam ja jos nekih para koje sam dobio pre par dana ( tacnije za Bozic ), ali sam mislio da pocnem da stedim za neko pojacalo, pa sam to sakrio od gladnih pogleda keve i caleta, a ovih 250 jura sam mislio spizdit na distorziju.................Tako da mozda ipak stedim jos par meseci pa od svih para kupim tog cuvenog Peavey-a... :mrgreen: :mrgreen:

P.S. Gde ima da se kupi DAMAGE CONTROL Solid Metal.....?????????

P.S.2 Kakva je razlika izmedju Demonizer-a i Solid Metal-a....jel sluze istoj svrsi, ili ne, ........jedno je pre amp a drugo distorzija.....u cemu je razlika...????

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 31 Dec 2007, 12:00

Eh, tebi se bas neda Googlat ..... sve odgovore zaposljavas druge da nadju za tebe...... nisi fer, ali ajd dobro.
Nisam profi, ali ovako laicki...
Preamp ili pretpojacalo pored toga sto modifikuje ton ekvilazerima i slicno (distorzija funkcionise tako sto klipuje input signal gitare, ali nije to tek tako jednostavno. neki strucnjak ce ti bolje objasnit) pre amp, u nasem slucaju Demonizer ima i pojacanje slabog signala koji daje gitara i dize ga na hi gain nivo kakav daju standardna gitarska pojacala... pa se takvi preampovi mogu koristiti u studijskom snimanju da se izbjegne koristenje robusnih pojacala..... ides direktno na snimac tona.
U snimanju ti je jako bitan kvalitet signala koji je usnimljen, pretpojacala kako za gitaru, postoje i za sve ostale instrumente, pa i za mikrofon/vokal da se signal podigne/pojaca da bi se mogao kasnije kvalitetno obradjivati...... Tako da, za zivu svirku ako ces koristii preamp koristis ga narmalno u kombinaciji sa pojacalom isto kao i pedalu, a prednost ti je u studiju gdje mozes da izbjegnes pojacalo.

To ti je ovako laicki..... znaci ralika ti je u izlaznom signalu iz Demonizera ili Solid Metala .... Demonizer moze odmah u mikser, a Solid Metal mora da se pojaca..... eto. Ako neko ima da me ispravi ili nesto doda. ali mislim da ti kao pocetniku ne treba nista vise. I da, razlika je u cijeni ...
Sto se tice nabavke imas u Artistu i svako ko dila Peavey trebao bi da ima i Damage control, oni su njihov brand.
Pozdrav.... :)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 31 Dec 2007, 13:09

Hmm, ne bih se 100% slozio sa tobom mada si vrlo blizu...
Elem, i demonizer i Solid metal su pedale kojima je moguce ici direktno u snimac.

Zapravo. Obicne stomp pedale i velika vecina prosesora ima tzv nebalansirane izlaze. Ukljucene u pojacalo rade dobro jer samo pojacalo ima predpojacivac i "pegla" taj signal. Dok sve ostale sprave nemaju taj predpojacivac i posle pedala ili procesora MORA da se stavi neki DI box ili pojacalo koje ce svojim predpojacalom da ispegla signal. Kad kazem "ispegla" prvenstveno mislim na milivoltazu tj. struju, signal kao takav i mnogo drugih stvari. Znaci da ga "umiri" tako da ga mikseta ili neki drugi primalac prihvate kao i pojacalo sto bi ga prihvatilo. Ajmo laicki!!! da mu skine (cutuje) one prastece tonove u signalu zbog kojih distorzije zvuce kao pcele u tegli. Znaci predpojacalo ili DI box rade to "peglanje" pa jos ako su lampaski, signal je vise nego lep i "zdrav". Nema veze sa JACINOM signala, vec sa kvalitetom signala. Bilo koja pedala moze dati jak i zadovoljavajuci signal u usnimku. Ali pitanje je da li ce to biti i koristan signal.
Danas se sve vise mogu naci procesori koji imaju Balansirane izlaze pa je moguce i bez problema ukljuciti ih u miksetu ili neki drugi uredjaj i imati miran signal i zadovoljavajuci snimak. (Line6, Digitech, Boss, Zoom...) a takav je slucaj i sa Damage Conrolom. Deminizer i Solid metal su maltene klasicne pedale koje pogone dve 12AX7 lampe i koje imaju balansirane izlaze. Razlika u njima je sto je Demonizer zamisljen kao preamp tj. pojacalski preamp koji treba da vam obezbedi onaj sirovi drive koji imaju pojacala dok je Solid metal zamisljen kao obicna distorzija koja na clean kanalu pojacala ili direktno u mikseru treba da vam da distorziju. A kolko sam ja video iz prilozenog, mislim da obe imaju balansirane izlaze tako da ih je moguce prikljuciti ili u pojacalo ili u vas razglas. Eh sad, ja bih pre kupio Solid metal a verujem da bi za dzdz vise odgovarao deminizer.

Da, distorzija radi na fazonu klipovanja signala tj. amplituda je u nekom trenutku penjanja u plusu sasecena i nema onaj peak, vec samo ravnu liniju pa opet ide naglo ka minusu gde se opet desava secenje i ravna linija. E sad razlicito reaguju lampe , a drugacije tranzistori. Tako da se taj warmt oseca kod lampi jer su one nesavrsene i malkice variraju u samom klipovanju i imaju vise harmonika dok je tranzistor hladan i precizan... eto razlike u tranzistorskom i lampaskom distorziranju... onako na brzinu objasnjeno.

I na kraju pitanje.... pojacalo ili pedala... Nema razmisljanja Pojacalo!!!!

Zasto? zato sto sa pojacalom imate veci manevarski prostor. Danasnja pojacala uglavnom imaju dva kanala od kojih je jedan clean a drugi drive, tako da je potreba za oba zadovoljena. Obicno takva pojacala imaju i pedalu za prebacivanje kanala, pa ne mora to da se radi rucno. Drugo, zvuk dolazi sa zvucnika koji su projektovani bas za tu namenu, tako da nema straha da ce zbog visokih tonova da vam rikne visokotonac ili da se javi neki drugi problem. Moze se iskoristiti za snimanje ili line out signalom (koji je uzet tik iza predpojacala) ili mikrofonom. Zvuk je lepsi, naravno u poredjenju sa pedalom ukljucenom u neki HI-FI ili PA uredjaj i mnogo drugih prednosti kojih ne mogu da se setim u trenutku.

Pedale ili procesori, jesu korisni, ali samo ukljuceni u pojacalo. Doduse, lakse ih je nositi do mesta svirke ili probe, mogu da ulepsaju zvuk, posebno ako su time based ili modulacione. Ali, ne mogu sluziti za sviranje bez pojacala... sto je sasvim logicno. Sem procesora koji imaju izlaz za slusalice.
Znaci, da rezimiram. Pojacalo mozes da sviras i bez pedala, a pedale i procesori sluze da ulepsas ton zvuka na pojacalu. Razmisljajte tako.
Ako bas i nemate para za neko pojacalo, kupujte i trazite pedale ili procesore koji imaju BALANSIRANE izlaze.
I na kraju, veliki broj bendova gitare usnimi sa manjom tj blazom distorzijom nego sto mi cujemo.

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 31 Dec 2007, 17:27

Hvala maestro :) , znao sam sve to tako nekako, nisam znao samo tako lijepo napisati.
To izbalansirane izlaze vam je kada na pedali vidite uglavnom dva outputa i na jednom uglavnom pise Line - Out ili Mixer (out) kao dole na sljedecoj slici:
Image

I ja bih za standardnu svirku, probe i live nastupe kupio Solid Metal ... Demonizer je takodjer kul stvar, ali platio bi nesto sto mi ne treba... jer imam pojacala i kutije, pa mi ne treba nikakva simulacija istih.

@Dejankuki .... hvala jos jednom na ispravkama, uvijek sam sva znao do pola. Ajd barem smo ovo rijesili. :)

Void
kulen zmija

Post by Void » 02 Jan 2008, 10:29

Hvala na ovim ( iscrpnim ) odgovorima.......oci mi ispale dok sam sve procitao...... :D :D :D :D :D :D

Cesljao sam tako malo po netu ( a neko rece da me mrzi da Googlam :wink: :wink: ), trazio neke distorzije, pojacala, etc, etc.....i skontao sam u Artist-u neki Rocktron Metal Planet, i Silver Dragon......potrazio review-e istih na netu i mnogo ljudi je reklo da su to strava stvari......pa me zanima jel imao neko iskustva sa ovim papama, da li ste ih probali??.....kakve bi bile za neki DZDZDZDZDZDZ metal..???

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 02 Jan 2008, 11:24

Rocktron Silver Dragon, warm, nice and veeeery usefull.!!!! Recomend!!!!

Da ne bude ovo reklama, ali uzmi S&M #4 magazin i procitaj.... ili da okacim te(k)st ovde!?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Jan 2008, 13:09

Što se mene tiče, tekst o RockTronu može ovde.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 02 Jan 2008, 18:55

Kao sto rekoh Sound & Music magazin #4

Rocktron Silver Dragon

U nekom imaginarnom svetu reč dragon bi bila uobičajena reč. Značila bi cilj kome hitaju razni likovi vođeni strogom rukom game-mastera da poraze zmaja i u njegovom lagumu pokupe tone blaga. Još kad zmaj ima ime, znači da zmaj nije običan zmaj, to bi značilo da je taj zmaj okrutan, jak, bogat i zao. Tim rečima možemo opisati zvuk ovog ukroćenog Silver Dragona koji je pod našim nogama. Ali za razliku od prethodno opisanih zmajeva ovaj, Rocktron Silver Dragon, služi nam da uz njegovu pomoć intrument zvuči onako kako mi želimo.

Look of the DRAGON
Smešten je u metalnom sivom kućištu, s dva nožna prekidača i šest potenciometra u gornjem delu dovoljno odvojenih i uklopljenih da ih slučajno ne zakačite nogom. Na sredini je rešetka kroz koju se vidi srce ovog zmaja, lampa koja pokreće i koja je zadužena za zvuk ovog stomp-boxa. Konektori su smešteni na levoj i desnoj strani po jedan, inače su to klasični instrumentalni ¼ konektori i prilključak za napajanje strujom preko adaptera koji se isporučuje uz proizvod. Ovo je jedna kompaktna celina koja je dizajnirana za dugotrajnu upotrebu.

Parts of the DRAGON
Ovaj proizvod nije procesor već efekt-pedala čiji je zadatak da ofarba zvuk gitare distorzijom kakvu poželite, nema ni mesta da sačuvate vaš setting, pa da isti ponovo pozovete kad god vam treba. Dakle, kompletno je ista kao i ostali pedal-efekti (boss, DOD, ibanez...) na koje smo navikli, samo što je u ovom slučaju iskorišćena lampa za pogon. Kada se uključi, efekat ne daje distorziju odmah, za to mora da se nagazi prvi od prekidača inspirativnog naziva AWAKEN da bi se probudio uspavani zloća. Potenciometrima koji takođe imenima prate ime samog efekta, FIRE, SHREIK i ROAR, podešavaju se parametri za awaken. Tajna značenja imena potenciometara otkriva se tek kad se okrenu ili kada pročitate uputstvo. FIRE konroliše inicijalnu distoziju, kao gain na pojačalima. Boja zvuka se sređuje kada koristite SHREIK, na mnogim drugim pedal-efektima ovo je označeno kao tone. ROAR dugmetom podešavate „masnoću“ zvuka gitare ukoliko se želi, tj. da se dobije bas-boost. Kada se uključi i druga strana efekta dobiće se baš ono što piše na tom prekidaču SLAYER, u stvari da budemo precizni, aktiviranjem istog dobiće se dodatna distorzija koja pojačava ukupnu snagu i jačinu, a takođe, dobija se signal koji zvuči kao sa nekog solid-state američkog pojačala. Definitivno sound koji će solo ili rif deonice izbaciti u prvi plan. Kontrole u ovoj sekciji su INTENSITY i BREATH koje se ponašaju zajedno kao compresor efekat. Skroz desno se nalazi kontrola nivoa, njome podešavate level na izlazu kao i odnos awaken i slayer moda. SLAYER mod ne radi samostalno već samo ako ste pre toga uključili AWAKEN prekidač.

Fear into the bones
Zvuk koji se čuje kada uključite ovaj efekat je sirova dostorzija gonjena jednom 12AX7 lampom nalik na britanske tipove pojačala. Pedala će dati instrumentu ton kojim će svi biti oduševljeni, i posetioci u publici, i kolege na sceni. Topla distorzija izlazi iz zvučnika bez frekvencija koje mogu da pokvare užitak bilo čega što se svira, angažovanjem slayer-a, solo izlazi precizno i čisto, punim spektrom tonova i frekvencija koji inače treba da se čuju. Jednom rečju, zvuk koji će bilo koje pojačalo „napuniti“ do vrha.

AWARE
Ovaj pedal-efekt nije skup, u rangu je cena nekih drugih distortion pedala ali zvuk kojim smo ipresionirani, bezobrazno je vredniji nego kod tih pedala. Metalno kućiste je sigurno još jedan plus u gomili pluseva ovog zmajčeka, tako da toplo preporučujemo ovaj proizvod. Ljudi iz Rocktrona su bili veoma tendeciozni kada su dali ovom proizvodu ime SILVER DRAGON.
Na kraju jedan savet i jedno upozorenje:
Savet: ako svirate neku blažu muzičku formu, nisam siguran koliko će vam Silver Dragon biti pogodan.
Upozorenje: ako imate slabe nerve i niste profesionalac, molimo vas nikako nemojte da budite zmaja i ne isprobavajte ga kući bez prisustva iskusne osobe, a pogotovu ne bez zaštitne opreme.

Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Jan 2008, 19:08

Kao i uvek, sjajan tekst! :metal1:

Na Thomannu je 160 evra... A kod nas?

Void
kulen zmija

Post by Void » 03 Jan 2008, 13:45

Mislim da sam u Hrvatskom Artistu gledao i da je cena bila negde oko 1200 kuna.... cini mi se da ( prema ovom textu kojem je @dejankuki napisao :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: ) vredi svaki dinar koji date.....tako da.....mislim da znam koju cu distorziju kupiti..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jos jednom @dejankuki - SVAKA TI DALA!!!!! :bow: za ovaj text....zaista....

P.S. cisto informativno pitam, sta mislite o Metal Planet-u....???

cccira
MF veteran

Post by cccira » 03 Jan 2008, 15:53

Moj favorit trenutno:
Image
Yerasov pterodriver, made in russia, 2 lampe na 350V, 4 kanala, balansirani izlaz, trebalo bi da zvuci mnogo dobro. Malo je veca kocka, al veoma je verovatno da cu naruciti ovu zver
Evo par linkova:

http://reviews.harmony-central.com/revi ... river/10/1
http://www.yerasov.ru/effects.htm (preporucujem vam da gledate sajt na ruskom posto engleski deo nije ceo preveden i tad nemate prikazane linkove do shema i zvucne zapise za sve pedale i broj telefona vlasnika kompanije :banana2:, takodje imate i prikazane cene u rubljama)
P.S. Jedna rublja je oko 2 dinara pa vi racunajte :D

mr.flash

Post by mr.flash » 03 Jan 2008, 17:14

dejankuki wrote:Rocktron Silver Dragon, warm, nice and veeeery usefull.!!!! Recomend!!!!

Da ne bude ovo reklama, ali uzmi S&M #4 magazin i procitaj.... ili da okacim te(k)st ovde!?

Pratim ovu pedalu vec neko vreme po netu i distorzija je stvarno izuzetna, tolika toplina sa samo jednom lampom - neverovatno !
Medjutim stekao sam utisak da joj fali clean, tj. da nije za suptilniju svirku. Jel moze neko da mi kaze vise o ovome ?

Post Reply