Hi gain gitare ... za rokanje!!!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Void
kulen zmija

Re: Hi gain gitare ... za rokanje!!!

Post by Void » 30 Dec 2007, 18:21

nije lose, nije lose..... :mrgreen: :mrgreen:

mr.flash

Post by mr.flash » 30 Dec 2007, 18:43

ma ne bi se bunio ni za jednu od one dve, ali Schecter je pristupacniji, jer se moze naci vec od 800 eura, a brutalna je gitara, dok je Caparison oko $ 2,000 i nema ga na nasim prostorima. Medjutim pojedini gitaristi imaju endorsment od Caparisona pa sam ga ja slusao uzivo kada je bio Evergrey.
Obe gitare imaju varijante sa fingerboardom od ebonovine nalepoljenim na maple, koji kosta nesto vise, ali ga ne bih izostavio jer mi daje najbolji osecaj i malo je tvrdji i hladniji od rosewooda. Sve u svemu Schecter ili Caparison uz zescu lamapsku glavu (npr. Peavey XXX, Recifier... ), Maxona ili neki Ibanezov TS, imate ubicu od zvuka.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 30 Dec 2007, 18:46

Peavey Rotor Explorer EX- EXP

Svaki gitarista želi da ima oblik gitare koja odgovara imidžu muzike koju svira. Oni koji koji sviraju muziku sličnu grupama Megadeth, Antrax ili nekom grugom metal bendu, gitara Peavey Rotor EX ili Rotor EXP pružiće im izgled koji traže. Međutim gitaru ne čini samo izgled, već i druge komponente i performanse koje ove gitare poseduju. Ova dva modela u osnovi ista, razlikuju se u nekoliko sitnica koje ćemo naglasiti u tekstu koji sledi.

Tehnički podaci

Zajedničko za obe gitare
Vrat je napravljen od mahagonija, ploča vrata je od ružinog drveta skale 629 mm a mehanizam za štimovanje je standardni Grover postavljen šet-u-nizu sa rupama na dugmićima i koji se brine da vaša gitara bude dugo u štimu. Telo je od mahagonija, dva keramička humbucker magneta, prekidač sa tri položaja i tri potenciometra - dva za volume i jedan za ton.

Razlike

EX

U ovoj verziji vrat je bolt-on ( pričvršćen na telo), iskorišćeni su block inlays (kvadrati) za obeležavanje polja, običan javor za ploču na telu i licencirani Floyd Rose.

EXP
Ovde je vrat neck-through-body (kroz telo), male tačkice na vrhu vrata, Što se tiče ploče na telu upotrebljen je javor rebraš i na kraju patentirani mat crni dual-compression kobilica, koja ima jedinstveni dizajn držanja žica što za rezultat ima dogotrajniji sustain.

Ono što vidimo i čujemo
Oblik gitare je takozvani explorer, koji za razliku od klasičnog ima malu varijaciju, u najtanjem delu ima male useke koji gitari smanju mogućnost klizanja, ukoliko je svirate u sedećem položaju. Vrat je srednje debljine i daje vam punu slobodu za sviranje na bilo kom delu vrata kada je reč o rifovima i akordima. Što se tiče soliranja, sve teče glatko dok ne dođete prilazu visokim tonovima gornjih žica, koji je otežan zbog oblika gitare.
Zahvaljujući magnetima zvuk je vrlo dobar, bez distorzije gitara daje čist i postojan sound koji možete dodatno farbati potenciometrom za ton kao i izborom magneta. Potenciometri za volume kontrolišu magnete zasebno, pa tako, kada stavite prekidač u srednjem položaju stišavanjem ili pojačavanjem jednog od magneta bićete u mogućnosti da dodatno date karakter gitari. Stavljanjem u pogon distorzije ono što ćete dobiti je više nego zadovoljavajuće. Rezak, fuzz/distortion zvuk koji vam daje širinu da ga upotrebite za više vrsta muzike, heavy metal, death metal, ili nešto treće.
Napominjemo dve stvari koje smo primetili tokom testa. Gitaristi koji su navikli na klasični oblik električne gitare imaće poteškoća da se naviknu na pložaj prekidača , dosta je udaljen od mesta na kome je očekivan, nalazi se na sredini donjeg roga. Druga se odnosi na gornji rog koji može smetati desnoj ruci prilkom sviranja, prinuđeni ste da promenite položaj ruke. Predhodno navedeno nije zamerka gitari, već stvari koje se malo dužim navikavanjem mogu uspešno prebroditi.

Paint job
Ova dva modela je moguće naći u tri boje za svaku, Pa tako Rotor EX možete dobiti u mahagoni, crnoj i crvenoj boji a EXP u crnoj, višnja i biserno beloj. Međutim, zahvaljujući crtanoj junakinji Lisi Torres koja jednim Rotorom kao „saputnikom“ krči sebi put kroz rock & roll podzemlje kao i prvim besplatnim stripom na internetu Proximity-effect Peavey nudi dodatna dva finiša za telo Rotora: Mark Silvestri Rotor odnosno Proximity effect Rotor, ako želite da imate nesvakidašnju gitaru... što da ne!

http://www.peavey.com/products/browse.c ... Series.cfm

Firma Peavey je prateći trendove napravila gitare kojima će pokriti sve tipove muzike. Gitarom Rotor EX i Rotor EXP daje prednost jednom određenom području, što nikako ne znači da ova tj ove gitare ne mogu da se koriste i u druge muzičke pravce. Razlog za veću cenu jednog od ova dva modela možemo tražiti u činjenici da skuplji model ima vrat kroz telo i sedefno-beli rub na telu i vratu, mada to ne umanjuje vrednost druge. Jednostavno rečeno; i jedna i druga gitara su dobre. Mi smo probali Rotor EXP a vi ćete odlučiti koji model će biti vaš favorit i kakav će finiš imati ona koju izaberete. Na kraju, jedno je sigurno, kupovinom bilo koje dobićete ono što tražite.

P.S. ovaj tekst je izasao u 4. broju Sound & Music magazina... tako da .... pripazite na copyrights

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 30 Dec 2007, 20:54

E, sad posto sam vlasnik, malo cu da prokomentarisem.
Sve je istina, sve..
Rotor je zaista jedna specificna gitara, specialno namjenjena ljubiteljim ekstremne muzike. Istina je da vam treba vremena da se naviknete da svirate na njoj... ali i obrnuto. kada se naviknete na rotor imate problema kada uzmete nesto drugo.. npr. vasu rezervnu gitaru za svirku.
Njen specificni oblik ce vam zadati muke u sljedecim stvarima....
Gitara ves jednostavno tjera da je spustate sto nize jer gornji zasjeceni dio koji se naslanja na vas stomak, ako je bas naslonjen ca nezgodno mjesto iritirace vas da vas zaboli stomak u po svirke. ziva istina. zulja.... dakle sto nize to lakse.. ali vas to tjera da prilagodite vasu tehniku ako ste do tada gitaru drzali visoko...
Rotor vam takodjer daje iluziju da je duza (zapravo ona jeste duza od kraja dugackog roga do vrha glave od vecine drugih gitara) i nekako vam izgura vrat gitare u kranju lijevu poziciju sto rezultira vecom udaljenoscu pocetka vrata od drugih gitara. Da ne bude zabune, vrat je standardnih dimenzija, ali je jednostavno pomjeren u lijevo. I ovo ce vas zbuniti kada poslije 6mj svirke na rotoru uzmete gitar "standarnog" zaobljenog oblika.

Zvuk je zaista kvalitetan. Probao sam EX i zamjerka je nekvalitetan F. Rose sto rezultira brzim rastimavanjem.

jedini minus koji dajem je da je gitara izuzetno osjetljiva na ogrebotine. i najmanji dodir ostrijeg predmeta ostavice rez u laku zauvijek..... pot-ovi su takodjer mogli biti kvalitetniji, ali to se moze mojenjati bez problema. Farba na imitaciji sedefa je takodjer jeftina pa ce vam se na dijelu vrata gdje najvise svirate brzo izbrisati... no to je najmanji problem. Pragovi su izuzetno kvalitetni. sustain je cudesan.... ja joj od 1-5 dajem 4.5.
Sa Rotorom EXP Peavey je dokazao da mozete imati gitaru visokih performansi za mnogo manje novca nego sto su marke poput Gibson-a, ESP-a, Fender-a postavile cijene.. za mnoge od nas iz zemalja sa losijim standardima potpuno nedostizne.

Sezax

Post by Sezax » 30 Dec 2007, 23:57

Gdje bih u BG mogao da pogledam Schectera?Mnogo mi je jebozovna ova Demon FR:http://www.schecterguitars.com/spec.asp?id=187

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 03 Jan 2008, 20:35

Dali bi mi neko odgovorio koji je ovo tip tremola?
Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Jan 2008, 20:56

Kahler?

kljaja

Post by kljaja » 03 Jan 2008, 21:14

Moze nesto malo vise o Kahler-u pomalo mi je nepoznat :oops:

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 03 Jan 2008, 21:25

Sta ce ova gitara ovdje na ovoj temi!? :)

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 03 Jan 2008, 22:26

Ja imam na gitaru neki EMG turbo charger, i za high gain, to je mnogo dobra stvar...

vg78
MF veteran

Post by vg78 » 03 Jan 2008, 22:38

Molotov wrote:Sta ce ova gitara ovdje na ovoj temi!? :)
Kako mislis? Izgleda odlicno. Ako dobro vidim ima telo od mahagonija, fretboard od ebony-ja (ili rosewood??). Ako su stavili dobre magnete (a tako izgleda) pojesce te Peavey-e za dorucak. :mrgreen:

Samo taj tremolo...
Ima bar 10 kg gvozdja unutra. :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Jan 2008, 23:18

kljaja wrote:Moze nesto malo vise o Kahler-u pomalo mi je nepoznat :oops:
Image

->Kahler Tremolos: Homepage<-

->Wikipedia: Kahler Tremolos<-

kljaja

Post by kljaja » 04 Jan 2008, 13:35

Hvala rocket samo znao sam za ovaj kahler malo me slika zbunila sve u svemu Hvala. :D :D :D

Post Reply