Koje lampe koristite u pretpojačalu?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
guv'nor

Re: Koje lampe koristite u pretpojačalu?

Post by guv'nor » 30 Aug 2010, 14:07

Dersu Uzala wrote:Ne kontam. Trebalo bi da traju bar godinu dve ako nisi profi i otpanjujes se 4-5 puta nedeljno po mega gigovima :grummel_2: .
Pa to, ja sam računao na bar 3-4 godine akanja.
Pojačalo je za ta tri meseca, sa ovim lampama, radilo preko pola (6-8) možda jedno 4 sata (u dva navrata), na četvorci je bilo jedno 6-8 sati, a inače je svirano skoro svaki dan ali ne glasnije od 1, sve to se odnosi na podeoke na vol potu.
Par nedelja ga nisam svirao, jer nisam imao kutiju, i prekjuče sve lepo povežem, sviram jedno sat-dva veoma tiho (oko 1 na vol), zatim ga otpanjim malo da čujem krančić :mrgreen: , opalim par rifova i čujem kako zvuk nestaje uz nuspojavu zvanu fiiijuuuuuuuu. Metnem na StBy par sek, ponovo uključim i sve radi ok.
Posle sam ga isključio, otvorio i imam šta da vidim na premap lampama.... Baš su se lepo osunčale. :facepalm:

guv'nor

Post by guv'nor » 30 Aug 2010, 14:19

@Korenjak
90% toga na slici skoro sigurno ne možeš da iskoristiš u gitarskom pojačalu, a onih 10% koje bi možda i mogao imaju ozbiljan problem zakrivljenih pinova. Najbolje da to proveriš kod nekoga ko odlično vlada materijom, a nema potrebu da te zezne, ili okači na neki strani, malo više usmeren ka tome, forum. Jbga, znam da nisam pomogao. :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 30 Aug 2010, 15:57

ja bi to proverio kod majstora, ne crkavaju lampe tek tako, cisto da budes siguran.

Korenjak

Post by Korenjak » 30 Aug 2010, 16:23

Pa i predpostavio sam da 90 posto nisu za gitarske svrhe... prosto niko ih nuje ugradjivao u ampove...

Na koje mislis u tih 10 posto koje mogu da posluze?

Uzgred probao sam ECC 82 na mesto V1 na normal kanalu toliko tiho pojacaba da mi se cin da smanji snagu ampa na pola.....i da zvuk je malo mekaniji i ima vise prostora izmedju tonova kad okines akord...nema onog zagusenja....kao kad je veci gejn....

e sad kod Twina je vibrato kanal uzasno osetljiv na pojacanje gejna.....brzo ode u crunch drive....koji i nije tako sladak kao na bassmanu.....zato ja taj vibrato kanal uvek sviram sa preampom na 2 ili 3.....

tu je u preampu originalna lampa 7025 koja radi strava.....

Takodje sam probao ECC82 kao V1 na vibrato kanalu i tu dobijem gubitak tog overdriva lampe dobijem klin kanal kao na normal kanalu......tako da je ECC82 odlicna da se umiri taj divlji vibrato kanal na twinu.

Citao sam na wiki da je to normalno za twin da ima taj razdrazljivi vibrato kanal za vise kruncha......

Inace malo mi je malokrvan u basu ....skoro sam nabavio ovo vintage pojacalo pa ne znam da li je i kod drugih tako ...mada to pripisujem tome sto su mu zvucnici menjani te umesto originalnih ima neke koji izgledaju isto tako samo sa papirnom hornicom u sredini.....

imaju prelepe visoke ...do sad nisam cuo tako lepe i ciste visoke....ali zato manje basa....

Uzecu verovatno jos jedan par zvucnika za njega da imam da menjam....ako neko ima da preporuci nek napise.

Razmisljam da bi ECC81 bila odlicna za umirivanje vibrato kanala na twinu jer je negde izmedju 83 i 82...... tako da pojacalo ne bi bilo tiho kao sa 82-kom....a ni razdrazljivo kao sa 7025 odnosno 12ax7

Inace kad je radilo jedno sat ipo i zagrejalo se otoplio je zvuk....

evo ovo sam negde nasao :

Hi-Gain = 12AX7 (ECC83) gain factor 100
Middle (Balanced) = 12AT7 (ECC81) Gain factor of 60
(for middle you can also choose) 12AY7 Gain factor 45, 12AV7 Gain f. 41~

And for crunchy sound take the 12AU7 (ECC82) Gain factor of 19~

zapanjio sam se kad sam video za 82 gain faktor 19

valjalo bi mi nabaviti i ove druge pa za razne prilike stavim sta mi treba...... ovaj gain faktor 45 mi je vrlo primamljiv jer sviram puno na klinu....i pomalo blagi overdrive koji dobijam sa TS808 klonom koji sam napravio

na prvom kanalu mi je sovtek 12AX7WB/7025 to je oznaka na njoj.....kupio sa je za 1000 dindzi u Mitrosu....radi lepo i cisto....tonovi su malo okrugliji mozda cak i deluju preveliki zvucno.....i daje dosta basa mada i druge lampe na normal kanalu daju vise basa

pozz

guv'nor

Post by guv'nor » 30 Aug 2010, 16:36

majtimika wrote:ja bi to proverio kod majstora, ne crkavaju lampe tek tako, cisto da budes siguran.
Naravski, prvom prilikom - moguće da je struja malo jača od predviđene. Nego, ove Mullarde iz sedamdesetih, koji su došli sa pojačalom, sam akao duplo više, a već su matori i na zalasku snage - staklo im je još uvek k'o da su juče izašle iz fabrike. Ok sem V3 (phase inverter-a) koja ima blaga zatamnjenja - ali ni približno ovim na slici.

guv'nor

Post by guv'nor » 30 Aug 2010, 16:43

@Korenjak
Pa u Twinu ne verujem da išta možeš da iskoristiš, ali vidi da li su ove manje Ei Niš i ova Tungsram možda neke zamene, tj da li negde mogu da se gurnu. Jedino ova EL84 je provereno upotrebljavana, ali ne u Twinu.

Što se tiše ECC83/82/81, vidi da li negde možeš da iskopaš 5751 - ona ti je direktna zamena za ECC83 sa 70% gain-a iste. Jedna od najpoznatijih fora sa smanjivanje gaina pojačala, zaobljenje sveukupnog tona i dobijanja mogućnosti da na istoj glasnoći više poguraš izlazne lampe zarad boljeg tona. Omiljena preamp laNpa SRV-a i John Mayer-a. :ziveli:

Korenjak

Post by Korenjak » 30 Aug 2010, 17:58

Gde bi to mogo da iskopam...ima li 5751 u nekim starim uredjajima?

guv'nor

Post by guv'nor » 30 Aug 2010, 18:38

Nemam nikakvu predstavu u šta su ih stavljali, ako nađeš javni i ovde. :)
Znam da ih Sovtek sada pravi:
http://thetubestore.com/sovtek5751.html
I da ima još dosta zaliha starih JAN-Philips koje se, na svu sreću, ne kotiraju toliko dobro (čitaj - skupo) ko ECC83:
http://thetubestore.com/sylvania5751.html

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 30 Aug 2010, 23:53

guv'nor wrote: Pa to, ja sam računao na bar 3-4 godine akanja.
Pojačalo je za ta tri meseca, sa ovim lampama, radilo preko pola (6-8) možda jedno 4 sata (u dva navrata), na četvorci je bilo jedno 6-8 sati, a inače je svirano skoro svaki dan ali ne glasnije od 1, sve to se odnosi na podeoke na vol potu.
:
Ja nisam ni zagledao, reko' izlazne lampe. Preamp lampe traju manje vise dozivotno. Dobro ajd, 3-4-5 godina sto kazes. U hi-fi svrhe traju i po 10-20 godina ali tamo nema saturacije. Nesto tu ne stima u pojacalu, mozda heater-i daju vecu struju ili je bias otisao dodjavola. Ne mere da ti sve tri riknu odjedared ako nije citava 'grana'.

P.S. Glasnoca i nema neke preterane veze sa preamp lampama, mada zavisi od izvedbe. Ako drzis preamp lampe na visokom gain faktoru (u sta sumljam, nisi mjetalac) onda ih akas. Master volume odredjuje opterecenje na izlaznim. Ako nema master, a ni gain, onda je kombinacija faktora. No frks anyway, ima neku garanciju cenim. Kazem, nema sanse da su preamp lampe. Sanse su jedan u trilion da sve tri riknu istovremeno zbog sopstvenog kvaliteta.

guv'nor

Post by guv'nor » 31 Aug 2010, 00:02

Nisu sve tri, samo V1 i V3 u standardnoj Marshall Super izvedbi - V2 je k'o nova. I da, nisu riknule, radi još uvek sve, samo su se mnogo nešto zagaravile. Nema garancije... :mrgreen:

Nego, onaj fijuuuu, izvalio sam šta je - ništa vezano za pojačalo i lampe - na napajanju za pedale me zeza euro džek, pa kada ispadne javlja se taj ton pri pražnjenju pedala..................... :hide: :mrgreen:

Naravski da ću odneti pojačalo na proveru, nego nije mi jasno kako ovi Mullardi koji su tu stajali ko zna koliko i koje sam lično akao mnogo više od Sovteka i dalje imaju staklo bistro i bez ikakvih flekica k'o da su juče izašle iz ranje (inače po šifri bi trebalo da su iz 70-tih), dok su ove zagaravile posle 3 meseca. Opet, ne sve tri, samo dve.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 31 Aug 2010, 01:42

Asemblaza bato. QA. A pazi ovo, all things being equal (dizajn, asemblaza i QA) malo dete zna da su nekad lampe trajale mnogo duze. iz dva razloga, manje distorzije na ondasnjim pojacalima (drasticno manja saturacija lanpe) i mnogo deblji premaz katode termoelektronskim emisionim materijalima (barijum, kalcijum, aluminijum, torijum oksidi ovo ono). Danas prskaju katodu high-tec robotizovanim spricaljkama fino fino, nekad su tu 'umakali' u te iste materijale. Skinny dipping.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 31 Aug 2010, 02:16

Dersu Uzala wrote: Ako drzis preamp lampe na visokom gain faktoru (u sta sumljam, nisi mjetalac) onda ih akas.
sad videh ovo, je l' onda ok da je meni na pojacalu drive na maksimumu? Sa bendom mi treba malo masniji drive, pa skroz odvrnem drive, posto blues deluxe nije poznat po nekom hi-gain drajvu....e sad ja sam racunao da je pojacalo i predvidjeno da se odvrce sve koliko ko hoce :mrgreen: pa da li bi onda ipak trebao da izbegavam to, i koristim drive pedalu u te svrhe, ili moze i ovako? Jer da budem iskren lepse mi zvuci taj drive, nego onaj sa tube screamera za to sto mi treba u bendu

guv'nor

Post by guv'nor » 31 Aug 2010, 02:44

Ma jok more, da li izbegavaš da benduješ da bi ti žice duže trajale? :)
Tako ta lampa neće da ti traje 5, nego "samo" 4 godine - lupam, ali kapiraš poentu.
TS (overdrajvovi uopšte) i jeste predviđen da zadeblja trenutno stanje, samo napred! :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 31 Aug 2010, 03:05

Guitar_thrill wrote: sad videh ovo, je l' onda ok da je meni na pojacalu drive na maksimumu? Sa bendom mi treba malo masniji drive, pa skroz odvrnem drive, posto blues deluxe nije poznat po nekom hi-gain drajvu....e sad ja sam racunao da je pojacalo i predvidjeno da se odvrce sve koliko ko hoce :mrgreen: pa da li bi onda ipak trebao da izbegavam to, i koristim drive pedalu u te svrhe, ili moze i ovako? Jer da budem iskren lepse mi zvuci taj drive, nego onaj sa tube screamera za to sto mi treba u bendu
Ma ne brini, traje to. Izlazne lanpe su nesto drugo. Maltene ti se isto vata dal odvrnes gain i volume na pedali i kompenzujes na pojacalu ili obrnuto. Najgore moguce resenje je da odvrnes oba, tu je najvece krvarenje elektrona sa katode, a ti elektroni ne dolaze iz mreze nego sa premaza katode i konacan ih je broj ma koliko veliki. Kad ponestane 'slobodnih' elektrona na katodnom premazu, cao djaci. Naravno, kapitalisti su mogli i da se dosete i naprave tehnologiju kojom bi menjao samo katodu ili je sam umakao u odgovarajuci premaz (zna to da bude opasno po zivot, otrovi su to). Ali sto jeftinije kad moze skuplje. Volim kapitalizam vise od leba. :kokice:

Driver

Post by Driver » 31 Aug 2010, 08:43

Ima li kod nas 5751? Ako ima, gde i po kojoj ceni?

Post Reply