Problem s trzalicom

Moderators: dejankuki, Reverse

Guitar_thrill
MF veteran

Problem s trzalicom

Post by Guitar_thrill » 08 Jan 2008, 18:40

Evo problema:
Trzalicu drzim sa tri prsta,i tako mi se najvises svidja ton kada sviram,i najpotpuniji osecaj...ali problem nastaje kada treba da sviram alt. picking jako brzo,sve ide super do neke brzine (recimo 450bpm),ali posle toga nikako...da li bi trebao da pocen mda drzim trzalicu sa dva prsta kao sav "normalan" svet???? Pokusao sam skoro tako da je drzim i jako mi je cudno i neprirodno,jedino mi nekako odgovara da je drzim onako kao Malmsteen,na vrhovima sa ispruzenim prstima(ne znam kako to da opisem)...ima li neko lek za ovo? Znaci kako brze da okidam alternativno,da menjam drzanje trzalice ili nesto drugo?Meni se ovakvo drzanje najvise svidja zbor ritma,cini mi se da se funky mnogo lepse tako svira.....

Chord-Master
MF veteran

Re: Problem s trzalicom

Post by Chord-Master » 08 Jan 2008, 19:04

I ja takodje trzalicu drzim sa tri prsta, na pocetku sam koristio jednu siroku Stagg-ovu trzalicu, skroz trouglastu i dosta siru od uobicajene, tako da sam i kada sam se prebacio na Fenderove extra heavy trzalice nastavio da ih drzim sa tri prsta i nikako ne mogu da se odviknem od toga.
U principu nemam nikakav problem da sviram ovako, cak mi se i vise svidja, naprimer, kod rifova imam bolju kontrolu, a sto se alternate pickinga tice tu nisam imao problema, mada opet ja bas i nisam nesto brz, tako da ne mogu da kazem da li to moze da usporava sviranje ili ne.
Mada sada kad si vec pomenuo i mene zanima da li to utice na brzinu sviranja ili je samo stvar vezbe?

Nadam se da se ne ljutis sto se ovako, pomalo nekulturno, ubacujem u temu.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 08 Jan 2008, 20:11

Gospodo draga da pokusam da vam dam neke odgovore :D

Prvo jedno pitanje , za guitar thrill-a , da li trzu drzis kao Morse ?

Evo sada sam probao ,kuzim od ranije da mora da ima razlike u tonu ,ali sto se tice brzine mislim da je samo vezba ,upravo sviram drzeci trzu tako ,totalno mi neprirodno ali mogao bih da se naviknem ,a i brzinu nisam nesto mnoogo izgubio ,vise brljavim nego obicno ali mislim da nemas potrebu da menjas nacin drzanja trze ako ti ovako odgovara ,vremenom i vezbom bi sve trebalo da legne na mesto.

Rezime ,ne bi trebalo da utice na brzinu ako vama tako odgovara da drzite ali opet ne postoji dzabe PRAVILNO drzanje trze ,moguce je da vas malo usporava bas zbog toga sto koliko sam ja kuznuo ne mozete da je drzite pod istim ugluom kao kada se drzi sa dva prsta ,ali boze moj to zavisi od coveka do coveka i mislim da je u svakom ovakvom pitanju odgovor VEZBA! :D

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 08 Jan 2008, 20:20

Evo nekog saveta kako da drzite trzalicu pravilno....Link1
Link2

Sto se alt picking tice, moje misljenje je da se sve postize vezbom i samo vezbom...bez obzira kako drzite trzalicu....
Izbor je na vama... evo ovde imate nesto vise o trzalicama...

Inace trazeci nesto na netu nabasao sam na neka misljenja da i debljina trzalice utice na ton....
Tanja trzalica daje svetliji zvuk, dok deblje trzalice daju tamniji ton..

A na brzinu... hmmm. opet moje misljenje je da ne utice.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Jan 2008, 23:46

Idemo redom.....
Ja sam prvo trzalicu drzao sa dva,ali mi nesto nije odgovaralo....sa tri je mnogo bolja ritmicka kontrola,i to za riffove....
Ne drzim trzalicu kao Steve Morse,znam kako je on drzi(cini mi se da on tako drzi zato sto je levak koji je ucio da svira desnom)..drzim trzalicu nesto kao Carlos Santana...
I jos nesto:
Da li je pogresno nekada svirati dva upstroeka za redom,pa jedan downstroke,jer primetio sam da najbrze sviram,npr. kada se penjem od debe ka tankoj E zici,onda sviram alt. i dosta brzo sviram,ali kada se vracam od tanke ka debeloj mnogo brze sviram ako ne sviram alt. picking.....Ili je to mozda zato sto ne drzim ruku pod dobrim uglom kada drzim sa tri prsta,mozda bi trebao da probam kao Steve Morse,jer trzalica mi je nekako nageta,postoji ugao izmedju nje i zice, nisu u istoj(paralelnoj) ravni....
Hvala na odgovorima... :bow:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 09 Jan 2008, 00:06

Pogledaj Ovde...ima alt. pikin' i za tebe!!!

Naravno da nije problem, cak neki smatraju da je to bolji nacin nego non-stop gore dole...

Znaci, na kraju, nije vazno kako sviras, nije vazna debljina, nije vazno ni kako trzas dokle god SVIRAS....

Friedman ima polozaj ruke koji ja ne bih preporucio nikome, a sviiiraaaaa!!!!!

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Jan 2008, 00:41

Pa znam ja kako se trza alternativno:)
Zna li neko neku vezbu za to?Nisam nesto vidjao ovde na forumu,ja sam video jednu,vezba Stave Vaia su uglovima,ta je dobra,ali ako neko ima jos koju bio bih zahvalan.....i jel ima neko ovde da jos drzi sa tri prsta trzu,a da svira brzo?(za razliku od ChordMstera i mene:))

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 Jan 2008, 00:51

Ne znam kako nisi nista nasao ovde za alternativno ,ali evo ti link ,bas mislim da sam napisao dosta vezbica za Alternativno viewtopic.php?f=15&t=722

A ovo drugo kada okidas gore-dole-dole to ti je ekonomi piking i to imas lepo objasnjeno ,i kako rece deki neki savetuje da je to bolje ,koliko sam ja kuznuo ima delova koji mogu brze da se odsviraju koristeci ekonomi :D

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Jan 2008, 15:09

ok,hvala svima..... :D

XtrmntR

Post by XtrmntR » 09 Jan 2008, 15:15

Jel moze neko da postavi sliku kako izgleda kada trzailicu drzite sa 3 prsta?

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 09 Jan 2008, 15:48

@Critical
Zapravo ja je vise pridrzavam sa trecim prstom nego sto je stvarno drzim, tako da imam skoro, ako ne i isti, polozaj kao i kada se drzi sa dva prsta.

Samo me je zanimalo da li to usporava sviranje (jer bi to objasnilo mnogo toga :D ), a inace, kao sto sam vec rekao, nemam nikakvih problema sa takvim nacinom drzanja trzalice.

Zahvaljujem se Criticalu i Dejankukiju!

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Jan 2008, 16:07

Da i ja je isto vise pridrzavam sa trecim prstom,samo jednim manjem delom treceg prsta dodirujem trzalicu...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 Jan 2008, 16:10

Mislim da sam kuznuo kako je vi drzite ,drzite je sa Kaziprstom i Palcem ali je oslanjate na srednji prst :?:
Meni licno ovakvo drzanje trze smeta ,ali i dalje mislim da je sve stvar vezbe a isto tako mislim da ce ti vise vremena treba da postignes odredjenu brzinu ako trzu drzis sa tri prsta (dobro ,oslanjas na 3. prst) nego ako je drzis sa dva .
Znam da vam ovaj odgovor nije nesto pomogao ,ali sta da vam kazem ,sve to zavisi od coveka do coveka :D

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 09 Jan 2008, 16:23

Critical wrote:Mislim da sam kuznuo kako je vi drzite ,drzite je sa Kaziprstom i Palcem ali je oslanjate na srednji prst :?:

Aha, upravo tako.
Mada polozaj kaziprsta je usled toga malo drugaciji, nije potpuno paralelan sa zicama kao sto bi trebao da bude.
Critical wrote:znam da vam ovaj odgovor nije nesto pomogao ,ali sta da vam kazem ,sve to zavisi od coveka do coveka :D

Onako i nije da nije :D , nego sta cenis da li bi bilo bolje da pocnem da pokusavam da se priviknem na sviranje samo sa palcem i kaziprstom ili da ostavim ovako, ako mi vec vise odgovara?

Jer sa jedne strane kao sto si vec rekao ne postoji dzabe pravilno drzanje trzalice, a opet sa druge strane cesto, cak i medju poznatijim muzicarima, svako drzi trzalicu na neki svoj nacin.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 Jan 2008, 16:30

Onako i nije da nije , nego sta cenis da li bi bilo bolje da pocnem da pokusavam da se priviknem na sviranje samo sa palcem i kaziprstom ili da ostavim ovako, ako mi vec vise odgovara?
Zavisi koliko dugo sviras i koliko si voljan da potrosis vremena da se naviknes na drzanje trze sa 2 prsta ,preporucio bih ti da predjes na drzanje sa dva prsta,ali to ti govorim ja koji je od kako sam poceo da sviram drzim tako ,opet dolazim do pitanja KAKO JE TEBI "NAJUDOBNIJE"?

Ali evo da ti pomognem u izboru ,ja sam drzao ruku pogresno i tako sam svirao skoro dve godine ,brzina mi je bila sasvim sasvim dobra ,ali jedan lik mi je rekao da probam malo da ispravim prste i vise savijem ruku u zglobu ,bilo je muke jedno 2-3 meseca ,ali evo sada mi je to sasvim prirodno i mnoooogo lakse za sviranje nekih brzih deonica :wink:

Post Reply