KORG MINI KP - KAOSS PAD

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Nyarlathotep
MF veteran

KORG MINI KP - KAOSS PAD

Post by Nyarlathotep » 09 Jan 2008, 04:09

Image
Image

http://www.korg.com/gear/info.asp?a_prod_no=MiniKP

danas sam u skymusicu za 120 evrica pazario ovo malo-veliko chudo od efekta. prvo, retka pohvala za skymusic za ovako neverovatno fer cenu. zatim, ODUSEVLJEN SAM sta ovo malecko chudo iz sebe izvlaci, koliko su ljudi iz Korga fenomenalno isprogramirali algoritmove za gomilu nevetovatnih efekata, + 10tak osrednje zvucecih sintova.

sjajni touch pad (X/Y osa - sto znaci kontrola nad dva i vise parametara jednim dodirom prsta), tap taster (tap tempo), veliki pot za biranje preseta/bpma/mod deptha, a i b memorijski slotovi, hold dugme, alfanumericki displej 3 polja, stereo in/out, out za sluske sa volume potom, on/off taster, i nista vise. 4,5V, ili 4 x AA napajanje. a zvuk? zvuk, 48.00 khz, 24 bita - malo li je?!

zvuk, ljudi zvuk je sjajan - neverovatan. efekti su sjajni, filteri, dijelevi (tape, dub, reverse, multitap, panning, itd), decimatori, flendzeri, fejzeri, i sto cuda - bukvalno sto chuda - jer ima sto fabricki memorisanih preseta. ja sam stari efekt geek, i volim da svaki efekat ima savrsen zvuk, karakteristicnu boju, izrazen kvalitet, i sto vise korisnih opcija - ali, odlepio sam na ovu krajnje jednostavnu spravu, prilicno ogranicenu sto se tice editovanja preseta i podesavanja efekata, na ovo malo, preslatko chudo sto vam staje na dlan bukvalno, a ispusta od najgore buke i haoticnih 8-bitnih krchanja u krljanja, lp/hp filtera, preko podnosljivog fuzza, do mnostva kvalitetnih ustaljenih i "egzoticnih" efekata. a za 120 evrica samo...

zvuk je daleko bolji od mnogih gitarskih procesora i mnogih digitalnih stompboxeva, koje sam svirao, a neki dilej preseti se bestidno savrseno priblizavaju analognim originalima, mnogo bolje od raznih VST i hardverskih efekata koje sam svirao. sad, jeste da se lozim na novostecenu vuspra, ali zaista je fenomenalna.

ovo je pre svega predvidjeno za DJeve i muzicare koji se bave elektronskom muzikom - uslovno receno, bolje reci, muzicare koji koriste elektronsku opremu pri svirci. ja sam ga zakacio i u lanac gitarskih efekata, i gitara sa njim postaje potpuno drugaciji instrument - neverovatno i nepredvidljivo sredstvo za ispucavanje najcudnijih tripova. naravno, nema midi in/out, nema nikakav dodatak za footswitch, nije predvidjeno za klasicnu gitarsku svirku na bini, ali ja cu ga svakako kaciti na djitru, pored Nord Micro Modular sinta, i Roland SP404.

tokom sledecih dana su snimiti kako MINI KAOS PAD sljaka sa gitarom, sintom, i kako radi kao DJ alatka na mixeti, send/return fx.

inace, pre oko mesec dana iz Korga su pustili u prodaju i KAOSSILATOR - istih dimenzija, samo potpuno svirljiv sint sa neverovatnim bojama, i sjajnim arpeggiatorom. nazalost, iako je jeftin poput MINI KPa, nece ga imati u skymusicu, rece mi decko iz ska, kad sam ga kupovao.

http://www.korg.co.uk/products/dance_dj ... ilator.asp

Rocket Roll

Re: KORG MINI KP - KAOSS PAD

Post by Rocket Roll » 09 Jan 2008, 13:07

Čestitam!

Hoćemo audio-primere!

Daj mi neke moguće primene KaossPada sa gitarom: uhvatiš akord, pa ga desnom rukom "mrdaš" po stereo-polju? Otsviraš harmonik, pa ga pomeraš po oktavama ala Whammy?

Na temu KaossPada - 2006. sam u Vajmaru imao priliku da slušam solistički koncert ->Jörga Krückela<-, što je bilo pravo širenje muzičkih horizonata... Čovek je koristio Rhodes (73 dirke, mislim da je u pitanju bio MkII) -> Morley wah -> Marshall BluesBreaker -> Behringer UB502 (da, surovi profesionalac koji koristi Behringer!) -> Korg KaossPad 1. Leva ruka na KaossPadu, desna na klavijaturi.

Koncert je, naravno, bio za uspomenu i dugo pamćenje.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 09 Jan 2008, 14:46

Jako zanimljiva stvar ovaj kaoss, ima po internetu nekoliko ljudi koji su radili kaoss mod na gitari
Evo jednog primera:
http://www.youtube.com/watch?v=tBghMAQiefU

jelenko

Post by jelenko » 09 Jan 2008, 18:52

Jaaako cool stvarcica.moj burazer kida kaoss 3-ku i cim sam video, tj. bio upoznat sa "SILOM NEBESKOM", nalozio sam se da ga koristim sa djitrom, ali neznam kako da resim problem sviranja sa njim- te sam odustao...
Mnogo dobra stvar... :)

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 10 Jan 2008, 14:49

mini KP ima iste algoritmove kao trojka, samo sto je lisen normalnog semplera, i par dodatnih opcija. kvalitet zvuka je isti. efekti u 90% slucajeva takodje.

pazi, evo jos isam snimio demoe, ali djitra se moze svirati kako 'oces sa Kaoss padom. imas hold dugme kojie ti fiksira efekat, pa mozes da namestis flanger, phaser, filter, sta god, u odredjenoj poziciji, fiksiras, i da ga sviras kao i svaki drugi efekat. medjutim, ima i gomilu nekonvencionalnih upotreba, i ludackih efekata koji su savrseni za izivljavanje i parvljenej neverovatne buke. videce vec, ovih dana kad banes.
;)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Jan 2008, 15:25

Odlično, odlično... Btw, počinjem da sumnjam kako "all-round" multiFX spravice zapravo bolje rade sa gitarom nego "dedicated" gitarski multiFX - ako su u pitanju čisti efekti. Kod gitarskih multiFXa uvek izmišljaju kako treba istaći "gitarske frekvencije", a "all-round" multiFXi rade na svim frekvencijama.

Hm. Pitam se.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 10 Jan 2008, 23:07

moguce.
i Alesis Quadraverb 2 je studijski rek multiefekat, ali na djitri blista, i mnogo gitarista ga je sviralo-svira.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Jan 2008, 23:32

Upravo. Eto, recimo, The Edge: "Mysterious Ways" i još neke pesme su - čisti Korg A3, a Edgeu su u racku još i tri Korgova SDD-300, četiri TC Electronicsa 2290 (do danas ih koristi, koliko znam, daju mu onaj "church bells chime" ton), jedna Yamaha SPX 1000, pa Electrix Filter Factory, AMS Digital Delay i Eventide UltraHarmonizer... Ništa od toga, koliko ja znam, nije predviđeno za gitaru. Zato mu je, valjda, i zvuk tako dobar! :smil_guitar:

Image

Post Reply