Lakirani rosewood neck

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
eg303

Lakirani rosewood neck

Post by eg303 » 04 Oct 2010, 17:02

Pre podosta godina imao sam priliku da probam kod poznanika jedan Jazzmaster koji je već tada važio za oldtimera (iz šezdesetih), čovek ju je uzeo od majstora koji mu je menjao pragove i (pogrešno ga razumeo kod pogađanja posla) prelakirao mu rosewood grifplatnu posle toga. Poznanik beše poprilično razjaren posle toga, mene je bilo prosto sramota da mu kažem da za mene gitara zvuči sjajno, nisam hteo da ga dodatno razjarujem. Danas onaj prodavac na onim oglasima nudi ovoga lepog Rickenbackera sa šljaštećim rosewoodom, odmah me je podsetio na ovu prepričanu situaciju. Dakle, pitanje je, zašto je (ako je) svetogrđe prelakirati rosewood vrat u celini i celosti?

Image

dweezil

Re: Lakirani rosewood neck

Post by dweezil » 04 Oct 2010, 22:26

e cool man zanimljiva ideja u svakom slucaju, moguce da prelakiran rosewood zvuci za nijansu blize lakiranom mapleu, ali ipak zbog gustine drveta i drugih osobina ne sasvim isto :bambi: I ja sam davno imao prilike da vidim lakirani rosewood, ali ne mogu da se setim koja gitara je bila u pitanju

andrej]

Post by andrej] » 04 Oct 2010, 23:07

svi rickovi su lakirani rosewood.

eg303

Post by eg303 » 05 Oct 2010, 07:44

andrej] wrote:svi rickovi su lakirani rosewood.
OK za Rickenbacker, ali što niko iz Fendera, Gibsona, Ibaneza, PRS-a itd. ne lakira rosewood? Nisam picajzla ali mi se uvek činilo da se rosewoodi nekako lakše uprljaju, lakirani maple mi se čini čist, a i ovaj na clici, Rick-ov, je bombona...

Stanko

Post by Stanko » 05 Oct 2010, 09:11

eg303 wrote:
andrej] wrote:svi rickovi su lakirani rosewood.
OK za Rickenbacker, ali što niko iz Fendera, Gibsona, Ibaneza, PRS-a itd. ne lakira rosewood? Nisam picajzla ali mi se uvek činilo da se rosewoodi nekako lakše uprljaju, lakirani maple mi se čini čist, a i ovaj na clici, Rick-ov, je bombona...
Ako se ne varam javor je poceo da se lakira zato sto se brze "istrosi" tj na njemu se pre vide tragovi ishabanosti. A rosewood i eboni mnogo bolje tpre, a plus su i tamni pa se ne vidi toliko :)

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 05 Oct 2010, 11:49

Pretpostavljam da su smatrali (Gibson i Fender) da je nepotreban trosak finishirati tvrdo i izdrzljivo drvo kakav je rosewood (ili ebony). Takodje, postoji i faktor koji se odnosi na "boju" tona... lakirani fingerboard daje (shatro) manje "masan" zvuk jer drvo manje rezonuje u nedostatku direktnog kontakta (mada sumnjam da je to prosecnom uhu primetno). Rick je jako "praskava" gitara, tako da mu to ide u prilog. Finish na Ricku je (kao i sve ostalo :hide: ) prilicno skup, i smatram da bi nefinisirani fingerboard (sto znaci i "nemanje potrebe" za smirglanjem pragova) spustio cenu za barem 50-ak do 100 $, sto je, barem Fenderu, bilo jako vazno.

Sigurno je da mnogo vise utice na feel pri sviranju (sto znaju svi koji su svirali Rickenbackera) nego na zvuk... dobar i skup finish ce uciniti gitaru glatkom i svilenkastom, los i jeftin - lepljivom i plasticnom!

Dakle, verovatno smatraju da je feel direktnog kontakta sa drvetom mnogo bolja opcija + sto finishiranje vrata podrazumeva dodatne troskove,

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 05 Oct 2010, 19:03

Mozda je i subjektivna stvar, jer da je u pitanju prestiz, onda bi verovatno 95% custom gitara (tj bilo sta preko 2, 2.5k) imalo takav fingerboard. A ja sam ga video samo na Rickovima

eg303

Post by eg303 » 05 Oct 2010, 19:28

Ne bih rekao da se rosewood ne lakira zbog učinka u konačnoj ceni (to čak i za Fender koji je krajnje racionalno konstruisan teško da važi, a za Gibsone i ostale "đinđuvaše" tek nikako), verovatno je neko ekspertsko objašnjenje da se to odražava na zvuk, ali i tu ima začkoljica: koju to komponentu zvuka koji Rickenbacker ima drugi uopšte ne žele?

nebojsak

Post by nebojsak » 05 Oct 2010, 19:50

Možda je to taj sparkle :) Što reče Dweez, sasvim je moguće da se dobije dražesna™ kombinacija :)

Odo da prospem kantu na đitru, javljam otisak.

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 05 Oct 2010, 21:28

@theTrooper:
Nije prestiz, nego ovi ostali (verovatno) smatraju da je nepotrebno to raditi + kosta dodatno, a Rick je vec poznat po tom feel-u, pa ne odustaje... siguran sam da Rickenbacker nije bas jedini proizvodjac koji je to probao.

Priznajem, ucinak u ceni nije preterano veliki... ali sam nekako pokusao da odgonetnem ovo:
koju to komponentu zvuka koji Rickenbacker ima drugi uopšte ne žele?
i dalje smatram da ima vise veze sa osecajem nego sa zvukom!

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 05 Oct 2010, 23:20

eg303 wrote: Dakle, pitanje je, zašto je (ako je) svetogrđe prelakirati rosewood vrat u celini i celosti?
It's been Rickenbacker thing for a while. Pedesetih i sezdesetih nisu lakirali fretboard (dok so ih Bitlsi svirali recimo) pa cak danas i reizdanja 'vintage' kolekcije ne lakiraju. Ostalo lakiraju po definiciji od pitaj Boga kad. Uzgred, na Rickenbackeru nije uvek 'rosewood' sve sto sija, oni koriste u stvari i bubingu i dalbergiju oli tako nekako. Prvi je znan u industriji kao 'African Rosewood' a drugi kao Hong Kong Rosewood ali su iz dve razlicite familije. Tu sad pocinje prica da se komplikuje. Da i ne spominjem sto taj 'lak' nije nekakav obican nitro ili akrilni ili shellac based lak nego nekakav conversion varnish. Oni to i zapeku valjda u UV komorama. Perverzije neke. Eniuej, poenta je da se zastiti vrat a ne da mu se promeni zvuk, koliko sam ja skapirao. Tesko cete postici kod kuce zeljeni efekat, pogotovu na pravom rosewoodu (bilo iz Azije bilo iz Srednje Amerike) jerbo je pravi rosewood pun ulja i ocajno prima lakove na nitro i akrilnoj bazi cenim. Zato se to retko radi. Kazem, ovi frajeri rade to drugom tehnikom a i vratovi im nisu svi pravi rosewood vec bubinga.

Mejpl vratovi su isto nekad bili lakirani ako su iz jednog dela, navodno zbog izoblicavanja. Vrat pocne da se uvrce oko svoje najduze ose (tu sipka znaci ne pomaze). Ne znam koliko to danas sve ima smisla, danas se maple vratovi cesto i ne lakiraju ili se samo utrljaju uljem (waxing ili tung oil) i to je to (ali se i drukcije i pravilnije seku, znaci center cut ili quartersawn, i onda nema 'warp-a'). Kad se maple fretboard danas i lakira, to je da se zastiti od prljavstine i oksidacije, kazu. Nekima i lepse izgleda. Neko to mrzi. Oh well. :ziveli:

nebojsak

Post by nebojsak » 05 Oct 2010, 23:52

Ok, Dersu, nego daj u jednoj rečenici - ima ili nema smisla?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 06 Oct 2010, 00:33

Ime, nijesi shvatio? Ako imas fretboard od pravog rouzvuda, daj boze recimo jos iz Hondurasa ili okoline, tesko ces burazeru lakirati taj fretboard bez trikova. Nece da se lepi taj lak na rouzvud, previse ima ulja rouzvud. Igledace stajaznam kako. To se ne radi u principu. Leave it be. Jasnije ? :ziveli:

Post Reply