Pojacalo od starog radija?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Pojacalo od starog radija?
Zanima me koje bih sve delove mogao da iskoristim iz starog lapmaskog radija u konstruisanju lampaskog pojacala...??
Hvala u napred
Hvala u napred
Re: Pojacalo od starog radija?
nekada davno (kada je gitarsko pojacalo bila retka pojava u nas) su se gitare štekale direktno u lampaski tranzistor, tako da verujem da mogu i sada isto...bez nekih prepravki tranzistora!A mogu se i delovi od trandže iskoristiti i za izradu malog lampaša, ali to ce vec neko od kompetentnijih ljudi sa foruma da objasni! 

Možeš da iskoristiš ceo NF izlazni stepen i napajanje. Izbaciš tjuner i na njegovo mesto ubudžiš preamp i vozi...
Samo treba da proveriš kapacitometrom u kom su stanju kondenzatori i da generalno sve dobro pretreseš... nije baš posao za početnika, što pretpostavljam da jesi jer da nisi ne bi ni pitao ovakvo pitanje...
poz

Samo treba da proveriš kapacitometrom u kom su stanju kondenzatori i da generalno sve dobro pretreseš... nije baš posao za početnika, što pretpostavljam da jesi jer da nisi ne bi ni pitao ovakvo pitanje...
poz

Sta je to lampaski tranzistor ?
- Dersu Uzala
Uredjaj napravljen od tranzistorskih lampi...
Predpojačalo ima ugrađeno,ako ima ulaz za gramofon imaćeš i distorziju.Niški radio prijemnici su imali ulaz za gramofon sa kvarcnom glavom.Regulacija predpojaćala je bila na jednom trostrukom potu, jačina,niski i visoki.michabass wrote:Možeš da iskoristiš ceo NF izlazni stepen i napajanje. Izbaciš tjuner i na njegovo mesto ubudžiš preamp i vozi...
poz
mozes da iskoristis trafoe i podnozja, kao i izlaznu lampu, u vecini nasih radija je radjen izlazni stepen sa el84 i izlaz trafoa na 4R. ostatak delova sto ce reci ecc83 za predpojacanje ,filter kondenaztori par potova, dzekova, i sitne elekronike mozes da kupis sve zajedno za ne vise od 20 eura. pogledaj na temi low budet tube amp ja sma radio par komada i radili su bez greske, moj savet ti je da napravis gibson kalamazoo jer je jako prosto i radi odlicno (uz neke prepravke naravno)
Imam na raspolaganju nekoliko (7-8) lampaskih radija uglavnom niske proizvodnje. Jako sam zainteresovan da se napravi neki amp od njih, ali naravno nisam elektronicar, i ne bih se petljao u nesto sto toliko ne poznajem
Elem, mogu da ponudim nekakvu razmenu, mislim da bi bilo potpuno fer da neko ko ce prepraviti radio u amp, dobije od mene finansije za potrebne delove koji fale (a iz nekoliko radija kad se izvadi, tesko da ce mnogo da fali
) napravi dva komada, i dobije jedan za rad&trud.
Ako ima zainteresovanih javite se na priv

Elem, mogu da ponudim nekakvu razmenu, mislim da bi bilo potpuno fer da neko ko ce prepraviti radio u amp, dobije od mene finansije za potrebne delove koji fale (a iz nekoliko radija kad se izvadi, tesko da ce mnogo da fali

Ako ima zainteresovanih javite se na priv

kad sam tek počeo da sviram u onom najgorem periodu devedesetih, bio sam primoran da improvizujem takve stvari.
za vežbanje (sobu) to može da bude skroz ok. 5 do 10 vati, super
naravno tu dobije i malo gain-a
povezivao sam ili skidanjem glave gramofona (pa zalemim konektor na one žice) ili na neki ulaz (gramofon,magnetofon... ) ili kako se već snadjem
najveći problem mi je bio (pošto sviram bass) što su mi se membrane na cepale
a kako je retko koji od tih zvučnika običnog oblika i gabarita, uvek sam imao po par takvih skalamerija u radionici u šteku
žice sam kuvao a pojačala menjao
za vežbanje (sobu) to može da bude skroz ok. 5 do 10 vati, super

naravno tu dobije i malo gain-a
povezivao sam ili skidanjem glave gramofona (pa zalemim konektor na one žice) ili na neki ulaz (gramofon,magnetofon... ) ili kako se već snadjem

najveći problem mi je bio (pošto sviram bass) što su mi se membrane na cepale

a kako je retko koji od tih zvučnika običnog oblika i gabarita, uvek sam imao po par takvih skalamerija u radionici u šteku

pa naravno da ima pretpojačalo ali zvuk gitarskog pojačala potiče 90% iz preampa a taj preamp iz radija u većini slučajeva nema nikakve tonske kontrole, što je must-have ako mene pitaš makar ono osnovno bass treble mid...kwiss wrote:Predpojačalo ima ugrađeno,ako ima ulaz za gramofon imaćeš i distorziju.Niški radio prijemnici su imali ulaz za gramofon sa kvarcnom glavom.Regulacija predpojaćala je bila na jednom trostrukom potu, jačina,niski i visoki.michabass wrote:Možeš da iskoristiš ceo NF izlazni stepen i napajanje. Izbaciš tjuner i na njegovo mesto ubudžiš preamp i vozi...
poz
A danasnjim klincima behringer nije dovoljno dobar... ;Pfaks wrote:povezivao sam ili skidanjem glave gramofona (pa zalemim konektor na one žice) ili na neki ulaz (gramofon,magnetofon... ) ili kako se već snadjemnajveći problem mi je bio (pošto sviram bass) što su mi se membrane na cepale
Ma burazeru jedan gain i dostamichabass wrote:pa naravno da ima pretpojačalo ali zvuk gitarskog pojačala potiče 90% iz preampa a taj preamp iz radija u većini slučajeva nema nikakve tonske kontrole, što je must-have ako mene pitaš makar ono osnovno bass treble mid...kwiss wrote:Predpojačalo ima ugrađeno,ako ima ulaz za gramofon imaćeš i distorziju.Niški radio prijemnici su imali ulaz za gramofon sa kvarcnom glavom.Regulacija predpojaćala je bila na jednom trostrukom potu, jačina,niski i visoki.michabass wrote:Možeš da iskoristiš ceo NF izlazni stepen i napajanje. Izbaciš tjuner i na njegovo mesto ubudžiš preamp i vozi...
poz

Ok, to sto ste objasnili sam manje vise razumeo, ali posto sam laik sto se toga tice samo me jos zanima neki zvucnik jos da mu dodam? posto nisam planirao da prepravim radio samo da u njega utaknem gitaru, vec da povadim pojedine delove da ih ne bih kupovao.... I takodje da li neko moze da mi pronadje ili da semu za to Gibson pojacalo posto sam ja nesto trazio ali nisam uspeo...
Pozdrav i hvala na odgovorima...
Pozdrav i hvala na odgovorima...