Sviram gitaru skoro 3 meseca.
Za ova tri meseca, savladao sam neke pesme i neke solaze, hvatam otvorene akorde bez nekih velikih problema, bare akorde jos uvek nisam pokusavao, solaze koje sam naucio sviram solidno, bez nekih velikih gresaka, po mom misljenju zvuce solidno za pocetnika.
Iskreno, na pocetku je bilo zanimljivo.
Secam se, kada sam prvi put nasao "Knocking on Heavens Door" i krenuo da ucim G, D, Am, C... Pa onda menjanje akorda... Ritam, sam oduvek hvatao sam, eventualno cujem sta tutor sa Interneta govori jedanput, ali u principu to zaboravim cim uzmem gitaru u ruke i na kraju ga sam potrefim bez problema.
Ne mogu da vam opisem zadovoljsvo kada sam posle izvesnog vremena uspeo da odsviram pristojno gore navedenu pesmu.

Isao sam i dalje, skidao sam Azru, Parni Valjak, Riblju Corbu... Sve to ide solidno, skinem pesmu za nekih 2-3 dana uz vezbanje od po 30-40 min.
Pre mesec dana sam naucio prvu solazu iz pesme "Knocking on Heavens Door" by Guns N Roses.
Pre nedelju i po, naucio sam Still Got The Blues uvodnu solazu by Gary Moore.
Crnog Leptira(solazu), takodje sam bez problema naucio.
Probao sam malo i da se igram(improvizujem), od svega ovoga sto znam.... Ali, ali...
Imam problem.

Prvi je, gubim ritam kada pocnem da pevam... :'( Iskreno, nisam pevao prvih 2 meseca, poceo sam pre mesec dana, i jos uvek je taj problem prisutan. Mozda se primetio mali progres, ali daleko je to od normalnog sviranja(uz pevanje). Kada mi neko drugi peva a ja sviram, ili prosto pratim pesmu, nemam tih problema.
Neki savet?
Mozda ce delovati glupo jer je Internet pun razno-raznih tutoriala i vodica kako nauciti samostalno svirati gitaru, ali bas zbog toga, sve me to buni...
Ja ne znam sta dalje... Zadovoljio sam se skidanjem nekih solaza, nekih pesmica, ali nije mi vise toliko zanimljivo da nastavim da radim to sto sam radio, jer ne zelim da budem neobrazovan muzicar, ne zelim da sviram i radim neke stvari napamet, zelim da usavrsim tehniku, da naucim skale, tu pentatoniku, da idem dalje... Zelim da naucim da improvizujem kao sto je to radio ovaj cika: http://www.youtube.com/watch?v=bwGRHkGPMkw , kako se uopste uci sve to?
Ajde da rezimiram sve ovo:
- Zelim da naucim pentatoniku
-Skale
-Neke korisne savete za usavrsavanje tehnika(bending, vibrato, prirodni i vestacki harmonici, trzanje(alternate, itd), bare akordi)...
-Zelim da naucim neke osnovne rok i blues likove
-Zelim da krenem da radim sa power akordima, ali ne nalazim nikakvu bazu istih...
-Treba mi preporuka za neku muzicku teoriju, zelim da budem toliko obrazovan da ono sto odsviram mogu da napisem i da ono sto cujem znam da osetim na gitari, a da pre svega ne moram da citam tabove i tutoriale...
-Trenutno sviram sa najtanjim trzalicama(najvise mi odgovaraju), da li gresim?
-Kako da poboljsam soliranje(brzinu, dinamicnost, postoji li neka sema, ili je sve to samo vezba?)
Za kraj, sviram Tenson Stratocastera na nekom pojacalcu koje ima solidan klin, ali malo losiju distorziju. Uskoro ce plata, odvojio bih do 10,000 za opremu.
Predlozite mi sta da uradim za tih 100e? Novo pojacalo? Neka pedela? Zeleo bih da imam dosta dogacak sustain, zvuk slican ovom sa doticnog klipa, nesto tipa;
Ali bih voleo takodje i masniji zvuk...

E sad, ovako... Ja ne zelim da placam ili da idem na casove gitare. Eventualno sam otvoren za ovakav savet, ili da ga dobijem od iskusnijeg gitariste uzivo.
To je prihvatljivo. Ali, prioritet mi je da gitaru naucim sam, prosto mi se to vise svidja... Ne zelim da mi svake nedelje dva puta dolazi tutor koji ce me svojim metodama uciti kako da sviram gitaru.
Ne morate zuriti sa odgovorima, jer sam se raspisao... Kada imate vremena, odgovorite mi... Jako sam zavoleo ovaj instrument, ne bih zeleo da se izgubim u njemu, a polako pocinjem. Jer ne znam sta dalje, sta pravilno dalje... Zato sam i dosao ovde...
Za sve koji su procitali do kraja - najiskrenije hvala od srca!
Svako dobro,
Rados.