V30 od koliko oma?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: V30 od koliko oma?
nista, ja samo da vam kazem da se snaga istih zvucnika paralelno vezanih sabira, a redno vezanih - ne. tako da, ako povezete 2 komada od 60w redno - kutija ce imati 60w. ja ne bih bo pojacalo od 100w u nju. definitivno idi na paralelnu vezu.
jedina pojacala na 2 oma za koje sam cuo su bila za bas i PA, nisu bila lampasi i ta je impedansa bila takva zbog najefikasnijeg vezivanja vise kabineta na njih.
pre nego postujete bilo sta vezano za elektroniku, isprobajte u proteusu. proteus je odlican za crtanje shema, simulaciju kola (da da!) i pretvaranje shema u layout za pcb. ima ga na torrentima.
jedina pojacala na 2 oma za koje sam cuo su bila za bas i PA, nisu bila lampasi i ta je impedansa bila takva zbog najefikasnijeg vezivanja vise kabineta na njih.
pre nego postujete bilo sta vezano za elektroniku, isprobajte u proteusu. proteus je odlican za crtanje shema, simulaciju kola (da da!) i pretvaranje shema u layout za pcb. ima ga na torrentima.
Otkud ti sad pa to?andrej] wrote:nista, ja samo da vam kazem da se snaga istih zvucnika paralelno vezanih sabira, a redno vezanih - ne. tako da, ako povezete 2 komada od 60w redno - kutija ce imati 60w.
Zašto se onda gitarske kutije sa 4 ista zvučnika već preko pola veka rejtuju na snaga jednog puta 4, bez obzira da li su vezani prvo paralelno pa serijski, ili serijski pa paralelno?
jagoda, sasvim moguce. o zvucnicima i kutijama neam pojma, bash. osim da mi se v30 svidjaju. i tek sam sad skontao kakvu sam glupost lupio
, no dobro. a postoji razlog zasto sam ovo lupio, samo ja ne mogu da se setim, neko je to mene pogresno naucio. ugl, i'ma shut ma mouth i procitam malo oko toga.

Najjednostavnije moguće - Snaga kutije je snaga najslabijeg zvučnika puta broj zvučnika u kutiji (pod pretpostavkom da su svi iste omaže).
My 50 cents:
- Sigurnije je paralelno...(ja ziv ne bih stavio redno zvucnike u 2x12)
- Bolje je kutije praviti/vezivati na sto vise ohma, ako vec postoji mogucnost izbora. Objasnjenje: ako je maximalna ohmaza pojacala 16 ohma onda na toj omazi radi cjelokupan sekundar izlaznog trafoa...Taj isti trafo na 8 ohma radi sa pola sekundara...na 4 ohma radi svega 1/4 istog sekundara. Dakle, ako vec mozes da biras omazu biraj sto vecu tako da mozes da iskoristis izlazni trafo do fula. Razlog: veca efikasnost, bolje iskoristenje i prenos snage, manje opterecenje dijela sekundara jer se ista snaga prenosi na cio sekundar...i tako dalje i tome slicno....Ljdi zude za onim vintage starim pojacalima (Marshalli i Hiwatti npr.)koja su imali trafoe ko trafostanice...S razlogom. Zasto bismo ih onda prepolovili ili ucetvorili? Go for the big, go for the whole thing! 16 ohma rules

- Sigurnije je paralelno...(ja ziv ne bih stavio redno zvucnike u 2x12)
- Bolje je kutije praviti/vezivati na sto vise ohma, ako vec postoji mogucnost izbora. Objasnjenje: ako je maximalna ohmaza pojacala 16 ohma onda na toj omazi radi cjelokupan sekundar izlaznog trafoa...Taj isti trafo na 8 ohma radi sa pola sekundara...na 4 ohma radi svega 1/4 istog sekundara. Dakle, ako vec mozes da biras omazu biraj sto vecu tako da mozes da iskoristis izlazni trafo do fula. Razlog: veca efikasnost, bolje iskoristenje i prenos snage, manje opterecenje dijela sekundara jer se ista snaga prenosi na cio sekundar...i tako dalje i tome slicno....Ljdi zude za onim vintage starim pojacalima (Marshalli i Hiwatti npr.)koja su imali trafoe ko trafostanice...S razlogom. Zasto bismo ih onda prepolovili ili ucetvorili? Go for the big, go for the whole thing! 16 ohma rules

@Jcm800
, sem samo jedne stvari...
99% starih albuma i koncerata koje volimo i uz koje smo odrasli
je odsvirano na Full Stack-ovima. Što znači da je u Rn'R istoriji priča o 16Ω, iskorišćenju trafoa i zvuku koji se samo pri takvoj aplikaciji dobija, moguća (ali ne i obavezna
) samo ako je u pitanju bio jedan kabinet. Sve ostalo što je snimljeno i zabelaženo se svodi na 8Ω (16Ω+16Ω) ili 4Ω (8Ω+8Ω).

... u toj izjavi za 16Ω.jcm 800 wrote:Zasto bismo ih onda prepolovili ili ucetvorili? Go for the big, go for the whole thing! 16 ohma rules
99% starih albuma i koncerata koje volimo i uz koje smo odrasli

- Dersu Uzala
Izlazni trafoi i nisu neke mrcine jer imaju jedan jedini zadatak (za razliku od mreznih mrcina koji imaju bar 3 zadatka uslovno receno) a to je da matchuju impedansu izlaznih lampi sa impedansom opterecenja (zvucnika jel). Nema tu neke nauke.
- Dersu Uzala
Stan carevicu, nijesi utekao (Copyright Bash Chelik).tyler durden wrote:Ovako, trenutno pravim box, i treba mi mala pomoć. Naime, ja sam se već odlučio koji zvučnik hoču. A to je Celestion V30, pravim box 2x12, zatvoren.
E sad, meni treba pomoć oko toga, koju omažu zvučnika da stavim. One od 16, ili 8 oma? Koja je razlika. Koliko sam kapiram, imam opcije da stavim one od 8 oma, i onda bi kombnacija redno/paralelno bila na 16/4 oma, a ako stavim one od 16, onda su mi mogućnosti redno/paralelno vezivanje 32/8.
Šta je najbolje i zbog čeka? Ja opet nekako gledam da se nađem na sredini, i da vežem redno 2 od 8 oma, i da onda dobijem kutiju koja radi na 16. To je nekako zlatna sredina. Svaki savet je dobrodošao.
Mrzelo me da trabunjam, ionako me niko ne zarezuje za smrdljiv sir

Rekto kabineti (2x12") Mesa stanadardno povezuje paralelno (znaci dva V30 od 16 Oma). Po narudzbi mogu da ih prevezu u serijsku vezu. Prica se ovde dodatno komplikuje. Mesa ima u izlazu paralelno projektovano kolo sa (u tvom slucaju) 5 'izlaza' tj speaker konektora (1x16Ohma, 2x8 i 2x4). Kad bi recimo ova dva zvucnjaka (2 V30 od 16 Ohma) kacio u posebne kutije (1x12") morao bi svaku da udenes u izlaze od 8 Ohma jerbo bi u tom slucaju radili paralelno. Da su V30 od 8 Ohma verzija, u ovoj istoj izvedbi (jedan zvucnjak jedna kutija) udeno bi ih u izlaze od 4 Ohma jel. You get the picture. Taj tvoj TR ima do bola protekciju za impedance mismatching (jebiga jarane, zato si ga i platio, da radi kako dolikuje i da ima ugradjeno sve ono cega ces ti tek da se setis za par godina, kad ono imas to vec ugradjeno, cika Randall bre misli za tebe i dok ti spavas).
Otprilike, radi sta god da mu uradis ako ne ides ispod 4 Ohma opterecenja djuture, bilo koja da je izvedba. E sad...Ako opterecujes Mesu (ili bilo koje cevno pojacalo) vecim opterecenjem (do 16 Ohma objektivno, preko nema smisla) pojacalo radi hladnije. To ne znaci da izbacuje manje snage, lampaska pojacala za razliku od tranzistorskih ne razvijaju neku mnogo bitniju snagu ili volume kako se smanjuje opterecenje. Izlazni trafo koriguje to jel. Ali pojacalo radi 'hladnije', sa manje opterecenja (kad tezis vecem izlaznom tj zvucnickom opterecenju da ne kazem impedansi). Neko voli taj filing. Da upotrebim forumsku spiku, takav setap daje tamniji i smoother sound. ako smanjes opterecenje na izlazu, pojacalo vidi manje otpora i a) ako je tranzistorac u pitanju obicno pumpa vise snage tj struje (nema trafo kojim bi se to korigovalo, ali tranzistori rade drukcije, prate krivu opterecenja), obicno je safe sve negde do 2 Ohma gde ispumpa duplo vise struje nego na 4 Ohma sto se nuzno ne odrazava kao duplo veci volume jer sve zavisi i od zvucnika (o tome nesto kasnije), b)ako je lanpas iako ne izbacuje primetno vise snage jer je prigusuje izlazni trafo donekle, pojacalo radi hotter, brighter obicno, sparkly. A i aka ti vise izlazne lanpe jel, nece im biti nista (momentalno) samo ce krace da traju on the long run.
E sad, zvucnici. Ako recimo koristis Seleksn

Uzgred, racunice su vrlo proste. Svim zvucnicima povezanim u kolo se uvek sabiraju vataze. Iz prostog razloga sto su fiksne, zvucnik nije aktivni element i ta snaga deklarisana je maksimalna snaga koju zvucnik moze da hendluje (power handling) a ne izlazna snaga kao kod pojacala, koja varira od mase stvari u zadatom rezimu rada.
Dalje, da ne tupimo oko Ohmovih zakona, impedansu je lako izracunati za bilo koje kolo u zavisnosti od veze, ali najprostije, posto se uvek preporucuju zvunici iste snage i impedanse, dovoljno je samo sabrati impedanse u serijskoj vezi ili podeliti impedansu jednog zvucnika (ali da su svi iste impedanse kazem) sa brojem zvucnika u vezi ako je u pitanju paralelna veza. Prica se i tu dodatno komplikuje kod 4x12 kutija jelte, jer se one cesto povezuju po dva zvucnika u seriji pa onda ovi paralelno ili obrnuto, po dva zvucnika paralelno pa onda ovi serijski. Racunica je ista ko i gore. Prvo izracunas impedansu u 'osnovnom' kolu ili vezi pa onda to primenis na onu drugu vezu.
vecina Fendera je svojevremeno bila hard-wired za 4 Ohma dok su Marshalli imali selektor za impedansu. Tako si u twin reverba rokao 4x12" u paralelnoj vezi od 4 16 Ohmska zvucnika. Guess what, mogo si i da uzmes 4 4 Ohmska zvucnika ako ti bas srce iste, povezes ih prvo serijski (znaci svaka dva daju impedansu od 8 Ohma) pa onda tako povezane povezes paralelno (8 + 8 Ohma paralelno = 4 Ohma).
Al sam objasnio.

- tyler durden
- MF veteran

Majke mi, svakim tvojim postom, ja mislim da postanem pametniji. Zaista hvala na ovako opširnom i detaljnom objašnjenju.
Da, pravim to za ovog Dual Recta što sam uzeo. Treba mi čisto za kuću, probe, i manje svirke. Neću ga kačiti nikad paralelno na 2 kabineta, tj ne sa ovim. A uzeću u nekoj budućnosti kada skupim pare i mesin recto cab od 4x12. Tako da mi ovo treba samo za gajbu, i manje svirke.
Nema šta, kad skupim pare, uzimam 2 x 16 ohma, i vezujem ih paralelno. Dobijam kutiju na 8 ohma. I štekam ga na izlaz na mesi od 8 ohma.
A ako se slučajno opet desi da mora mnogo da se čeka na zvučnike, uzeću 2 od 8, i opet ću da ih vežem paralelno, i imaću kutiju na 4, koju ću da rokam na izlaz od 4 ohma, i gotova priča.
Hvala još jednom.

- Dersu Uzala
Ne preteruj sefe, sve to pise u user manualu
. Nego nece Srbin da ga se privati pa to ti je.
A vidi, ovo za 4 Ohma, zvucace pomalo cudno. Mozda ni ne bi cuo iz prve ali kad bi imao dve iste kutije side by side ali jednu sa V30/8 drugu sa V30/16 i A/B preklopnik ka kutijama, pod pretpostavkom da kontrole na pojacalu prvo doteras za V30/16, bilo bi ftw? Onda dostelas kontrole za isti taj zvuk na V30/8 ali sad to ne zvuci kako treba na V30/16. E zato ti je cika Randall i ugradio tih milion dugmica, prekidaca i potova so you can tweak the fucker. A ne, ju sta cu sad, daj pedale, externi EQ, kompresore, limitere drz ne daj.
Nemoj samo da zaboravis da se prebacis na 8 Ohma (ili vise) kad krenes na svecku turneju jer kad otpanjis to cudoviste, satrces izlazne lanpe na cetir oma. Ono, duplo krace ako ne i grdje (pod pretpostavkom da imas gig 4-5 puta nedeljno). Ne znam sto sam se utripovo da imas TR btw. Oh well, isti im je zadnji panel cenim. User manual (korisnicko uputstvo
) imas na Mesinom sajtu. Btw, nisam ih jos zvao, sorry
. Aj okrenucu ih ovih dana. Ne secam se, jesi mi poslao adresu tog tvog ortaka?

A vidi, ovo za 4 Ohma, zvucace pomalo cudno. Mozda ni ne bi cuo iz prve ali kad bi imao dve iste kutije side by side ali jednu sa V30/8 drugu sa V30/16 i A/B preklopnik ka kutijama, pod pretpostavkom da kontrole na pojacalu prvo doteras za V30/16, bilo bi ftw? Onda dostelas kontrole za isti taj zvuk na V30/8 ali sad to ne zvuci kako treba na V30/16. E zato ti je cika Randall i ugradio tih milion dugmica, prekidaca i potova so you can tweak the fucker. A ne, ju sta cu sad, daj pedale, externi EQ, kompresore, limitere drz ne daj.
Nemoj samo da zaboravis da se prebacis na 8 Ohma (ili vise) kad krenes na svecku turneju jer kad otpanjis to cudoviste, satrces izlazne lanpe na cetir oma. Ono, duplo krace ako ne i grdje (pod pretpostavkom da imas gig 4-5 puta nedeljno). Ne znam sto sam se utripovo da imas TR btw. Oh well, isti im je zadnji panel cenim. User manual (korisnicko uputstvo

Kako zvuci taj dual rec njegov... majko moja...
- Dersu Uzala
Uzmi pa probaj clean kanal na tom DR-u.
mene zanima kako vezati kutiju sa 4x12 svi zvucnici od 16ohma, da bude ukupno 8 ohma?