Koje Humbuckere preporucujete?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Chord-Master
- MF veteran
Koje Humbuckere preporucujete?
Elem, humbuckeri... da, resio sam da kupim Fender Standard HSS Stratocastera (mexican), (buduci da je najverovatnije doslo do greske kada su mi saopstavali cenu za Fender Lone Star Stratocaster) i da mu po svojoj volji promenim magnete, za pocetak samo humbucker. Tako da cu, ne samo verovatno proci jevtinije, nego cu lepo moci da stavim magnet po svom izboru.
Znaci zelim da sviram nesto teze sa tim humbuckerom, ali ne bas ni pretesko (znaci neki hard rock, heavy-power metal)
Dvoumim se izmedju:
Seymour Duncan SH-5
Seymour Duncan SH-6
Razmisljao sam i o Seymour Duncan SH-13 (Dimebag Darell signature), ali sam odustao od njega.
Sta mislite da bi mi bio najbolji izbor?
SH-6 ima malo vise distorzije, a SH-5 je malo vise izbalansiran, tipa, manje distorzije, vise sustaina.
Znaci zelim da sviram nesto teze sa tim humbuckerom, ali ne bas ni pretesko (znaci neki hard rock, heavy-power metal)
Dvoumim se izmedju:
Seymour Duncan SH-5
Seymour Duncan SH-6
Razmisljao sam i o Seymour Duncan SH-13 (Dimebag Darell signature), ali sam odustao od njega.
Sta mislite da bi mi bio najbolji izbor?
SH-6 ima malo vise distorzije, a SH-5 je malo vise izbalansiran, tipa, manje distorzije, vise sustaina.
Last edited by dejankuki on 21 Jan 2008, 21:37, edited 1 time in total.
Reason: cisto zbog razlicitih tema.... slobodno otvarajte nove teme!!!
Reason: cisto zbog razlicitih tema.... slobodno otvarajte nove teme!!!
- Rocket Roll
Re: Koje Humbuckere preporucujete?
Vidim da čika Simur preporučuje SH-6 za "old school metal, nu-metal, gothic, garage, punk, thrash and other heavy rock styles".
S druge strane, SH-5 se na MusiciansFriendu naziva "One of the most sought-after pickups in the world."
Meni je sve jasno... a ti vidi šta ćeš.
S druge strane, SH-5 se na MusiciansFriendu naziva "One of the most sought-after pickups in the world."
Meni je sve jasno... a ti vidi šta ćeš.
- Chord-Master
- MF veteran
Heh, pa i meni je po ovome sve jasno, al' ne mogu da se odlucim u tome je problem, a ovako, ako se *****, krivicu mogu lako da prebacim na nekog drugog
Salim se naravski.
Procitao sam ja sve review-e i preslusao sample-ove u vezi ovih magneta, ali ne odgovara svakom isto, ja sam pre svega co'ek roka, sto pored jednostavnih i bucnih rifova AC/DC-ja ili nekih "klasika" Aerosmith-a i Rolling Stones-a, obuhvata delom i Gary Moore-ovski i Stevie Ray Vaughan-ovski (koje reci!) blues i progressive rock kao sto je Pink Floyd i tome slicno, samo mi punk nikad ne bi palo na pamet da slusam/sviram, nikada ga nisam razumeo ili punk nije razumeo mene, nije ni vazno, uostalom.
Naravno nisam ni mislio da to sve mogu da obuhvatim sa jednim humbuckerom za blues imam single-coil-ove (sta bih dao da su noiseless
), samo je stvar u tome da li magnet sa vise ili manje distorzije.
U principu ja uvek mogu da dodatno izdistorzisem gitaru, a ne mogu da se otarasim distorzije koja se po default-u nalazi u samom magnetu.
Mislio sam da mi je slucajno promaklo nesto sto bi moglo da utice na moju odluku, ali video sam sve sto mi je bilo potrebno, ostalo mi je samo da odlucim, sto je teze no sto se cini, ajd' odoh da mozgam

Salim se naravski.
Procitao sam ja sve review-e i preslusao sample-ove u vezi ovih magneta, ali ne odgovara svakom isto, ja sam pre svega co'ek roka, sto pored jednostavnih i bucnih rifova AC/DC-ja ili nekih "klasika" Aerosmith-a i Rolling Stones-a, obuhvata delom i Gary Moore-ovski i Stevie Ray Vaughan-ovski (koje reci!) blues i progressive rock kao sto je Pink Floyd i tome slicno, samo mi punk nikad ne bi palo na pamet da slusam/sviram, nikada ga nisam razumeo ili punk nije razumeo mene, nije ni vazno, uostalom.
Naravno nisam ni mislio da to sve mogu da obuhvatim sa jednim humbuckerom za blues imam single-coil-ove (sta bih dao da su noiseless

U principu ja uvek mogu da dodatno izdistorzisem gitaru, a ne mogu da se otarasim distorzije koja se po default-u nalazi u samom magnetu.
Mislio sam da mi je slucajno promaklo nesto sto bi moglo da utice na moju odluku, ali video sam sve sto mi je bilo potrebno, ostalo mi je samo da odlucim, sto je teze no sto se cini, ajd' odoh da mozgam

- Rocket Roll
Upravo u tome i jeste poenta.Chord-Master wrote:U principu ja uvek mogu da dodatno izdistorzisem gitaru, a ne mogu da se otarasim distorzije koja se po default-u nalazi u samom magnetu.
- Chord-Master
- MF veteran
Ah, nesto sporo kapiram veceras, nemoj da mi zameris
Sada mi je smesno kako mi je promakla presudna stvar, cak sam je i usput spomenuo, ali moj mozak je bio negde na ispasi.
U svakom slucaju, hvala! (to nije isto kao "hvala u svakom slucaju"
)
Inace nisam nameravao da postavim ovo pitanje u zasebnoj temi, ali je Dejankuki smatrao da je bolje da bude tako, pa je premestio. Ako je vama okej ja naravno, nemam nista protiv, samo sam mislio da ce se ovako nakupiti mnogo novih topica zbog kratkih i jednostavnih pitanja (evo, pet postova i gotova tema
) i da ce se napraviti nered.

Sada mi je smesno kako mi je promakla presudna stvar, cak sam je i usput spomenuo, ali moj mozak je bio negde na ispasi.
U svakom slucaju, hvala! (to nije isto kao "hvala u svakom slucaju"

Inace nisam nameravao da postavim ovo pitanje u zasebnoj temi, ali je Dejankuki smatrao da je bolje da bude tako, pa je premestio. Ako je vama okej ja naravno, nemam nista protiv, samo sam mislio da ce se ovako nakupiti mnogo novih topica zbog kratkih i jednostavnih pitanja (evo, pet postova i gotova tema

Cek a sto izbaci iz takmicenja SH4?
- Chord-Master
- MF veteran
Nisam ga izbacio, na neki nacin sam ga podveo pod SH-5, jer mu je mnogo slicniji od SH-6-ice, najveca dilema mi je bila izmedju SH-5 i SH-6, kada bih se odlucio za SH-5 odlucio bih se i za SH-4, jer su veoma slicni magneti - manje distorzije i vise sustaina od SH-6, jednostavno mi se cini da su suvise slicni da bih ih izdvajao kao zasebne, jer po onome sto sam video, razlika izmedju cetvorke i petice mi nije toliko bitna.
Ovaj sh4 je jedan od najkoriscenijih magneta, verovatno nije bez razloga
Cuo sam da je jako dobar za fendere, i njega sam mislio da ugradim u mog skvajera al necu jos nista da diram posto postoji potencijal da ga prodam
Cuo sam da je jako dobar za fendere, i njega sam mislio da ugradim u mog skvajera al necu jos nista da diram posto postoji potencijal da ga prodam
- Chord-Master
- MF veteran
Sigurno nije bez razloga, ali i jedan i drugi su kao sto rekoh, slicni, tako da ce neki od ta dva doci u obzir.
Ali uzimam u obzir ovo sto si rekao, hvala sto si mi skrenuo paznju.
Squier ima isto drvo kao meksicki Fender - alder, maple, jel' tako?
Ali uzimam u obzir ovo sto si rekao, hvala sto si mi skrenuo paznju.

Squier ima isto drvo kao meksicki Fender - alder, maple, jel' tako?
Edit: sad malo bolje razmislih i nisam bas siguran, al provericu 
Edit, take 2: Jock, ova moja je od agatisa, al da stvar bude crnja, kad sam se razmisljao o menjanju hambakera ja sam gledao kako SH4 zvuci na alderu

Edit, take 2: Jock, ova moja je od agatisa, al da stvar bude crnja, kad sam se razmisljao o menjanju hambakera ja sam gledao kako SH4 zvuci na alderu

Kad sam ja menjao magnet hteo sam da uzmem SH-4 JB ali ga nisam nasao kod nas i znam da sam tad dugo razmisljao o drugim mogucnostima ali mi je on bio najprikladniji za to sto sam hteo da svirao (isto sto i ti) tako da ja kazem da bi ti SH-4 bio super izbor
- Chord-Master
- MF veteran
Nisam znao da ima jos potencijalnih kupaca ovog magneta na ovom forumu, mnogo ste uticali na moju (ne)odluku i zbog toga sam vam veoma zahvalan.
@cccira
Uh, ne bih umeo ni da pretpostavim kako bi zvucalo na agatisu, jer nikada nisam ni drzao gitaru napravljenu od tog drveta, mada bih ti savetovao da ukoliko taj Squier koji sviras, nije neki nabudzeni ili bas jako dobar model, ne ugradjujes magnet u njega, jer ti se nece isplatiti da ga cupas (magnet a ne Squiera
), ako relativno uskoro budes resio da prodas gitaru.
Ali opet, ako cenis da ce gitara dobro da te sluzi godinama i nemas ni najmanju nameru da je prodas, onda ugradjuj sta hoces, samo budi siguran da to nece, usled mogucih nedostataka same gitare, biti propala investicija.
Ja sam hteo sve zivo da menjam na mojoj Ariji, i magnete i floyd, ali sam shvatio da mi se to nikako nece isplatiti, jer ce ostati neki nedostaci kvaliteta, sta god ja radio na njoj (u pitanju je jevtiniji model).
@cccira
Uh, ne bih umeo ni da pretpostavim kako bi zvucalo na agatisu, jer nikada nisam ni drzao gitaru napravljenu od tog drveta, mada bih ti savetovao da ukoliko taj Squier koji sviras, nije neki nabudzeni ili bas jako dobar model, ne ugradjujes magnet u njega, jer ti se nece isplatiti da ga cupas (magnet a ne Squiera

Ali opet, ako cenis da ce gitara dobro da te sluzi godinama i nemas ni najmanju nameru da je prodas, onda ugradjuj sta hoces, samo budi siguran da to nece, usled mogucih nedostataka same gitare, biti propala investicija.
Ja sam hteo sve zivo da menjam na mojoj Ariji, i magnete i floyd, ali sam shvatio da mi se to nikako nece isplatiti, jer ce ostati neki nedostaci kvaliteta, sta god ja radio na njoj (u pitanju je jevtiniji model).
Evo ja upravo sviram na svom LAG-u, u kojem imam bas SH-4 JB.
Mogu reci da je odlican humbucker. Stvarno od blues-a do metala mozes sve da sviras, i zvuk ce biti odlican. Ima mogucnost splitovanja, a ni single modu nemam zamerki.(ne mogu da verujem da niko nije zainteresovan za ovu gitaru
)
Naravno u svakoj gitari ce imati drugarciji zvuk, znaci ne moze se reci da ce ti odgovarati u svakom smislu, ali prilicno je velika verovatnoca.
Mada sam citao da su ovi (kao moj) gde nema natpisa malo bolji od novijih, gde pise na magnetu "Seymour Duncan", ali verujem da su to gluposti.
U svako slucaju toplo ti preporucujem.
Mogu reci da je odlican humbucker. Stvarno od blues-a do metala mozes sve da sviras, i zvuk ce biti odlican. Ima mogucnost splitovanja, a ni single modu nemam zamerki.(ne mogu da verujem da niko nije zainteresovan za ovu gitaru

Naravno u svakoj gitari ce imati drugarciji zvuk, znaci ne moze se reci da ce ti odgovarati u svakom smislu, ali prilicno je velika verovatnoca.

Mada sam citao da su ovi (kao moj) gde nema natpisa malo bolji od novijih, gde pise na magnetu "Seymour Duncan", ali verujem da su to gluposti.
U svako slucaju toplo ti preporucujem.
- Chord-Master
- MF veteran
U redu, hvala.
Nego nisam siguran da sam te razumeo, hoces da kazes da su Seymour Duncani na kojima ne pise Seymour Duncan bolji, zato sto su starije serije bile bolje pravljene?

Nego nisam siguran da sam te razumeo, hoces da kazes da su Seymour Duncani na kojima ne pise Seymour Duncan bolji, zato sto su starije serije bile bolje pravljene?
Da. Negde sam citao, verovatno na harmony centralu. Ja to naravno ne tvrdim. Ali mislim da ima istine u tome, da kod starijih serija magneta (ili pojacala, ili gitara, itd.) proizvodjaci nisu bili toliko minimalisti kod materijala.Chord-Master wrote: Nego nisam siguran da sam te razumeo, hoces da kazes da su Seymour Duncani na kojima ne pise Seymour Duncan bolji, zato sto su starije serije bile bolje pravljene?