Šta se koristi za sviranje Funka??
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Šta se koristi za sviranje Funka??
Sta se najcesce koristi za sviranje funka? KOja gitara? KOje pedale i pojacala? NIsam puno upaznat ni s bendovima,ni s tom muzikom a pocinjem se zanimati..Svaka inf dobro dosla.
- Rocket Roll
Re: Šta se koristi za sviranje Funka??
Stratokaster (II ili IV pozicija, neck+middle ili middle=bridge, da bi dobio taj "van faze", šuplji zvuk) -> wah-wah -> kompresor (da bi "perkusija" po žicama lepo zvučala) -> neka vrsta auto / envelope filtera (Q-Tron, Mu-Tron, da dodatno "zawahuje" perkusionističke delove) -> delay (bilo kakav... samo mrvica).
To bi bio neki tradicionalan, Motown / "Swamp Beat" ala The Meters recept.
Najbolji funk (čisto kao kuriozitet) koji sam do sada čuo može da se posluša u dugometražnom animiranom filmu za odrasle "Fritz The Cat" iz 1972. Da ne bude da ti posle nisam rekao!
Ili prosto nađi "The Very Best Of The Meters", da čuješ kako se svira "swamp groove".
Najbolji funk (čisto kao kuriozitet) koji sam do sada čuo može da se posluša u dugometražnom animiranom filmu za odrasle "Fritz The Cat" iz 1972. Da ne bude da ti posle nisam rekao!
Ili prosto nađi "The Very Best Of The Meters", da čuješ kako se svira "swamp groove".
Rocket Roll wrote:Stratokaster (II ili IV pozicija, neck+middle ili middle=bridge, da bi dobio taj "van faze", šuplji zvuk) -> wah-wah -> kompresor (da bi "perkusija" po žicama lepo zvučala) -> neka vrsta auto / envelope filtera (Q-Tron, Mu-Tron, da dodatno "zawahuje" perkusionističke delove) -> delay (bilo kakav... samo mrvica).
Svaka cast care!
Evo zanima me i za ska? Kakva pedala i koja je najcesca gitara?
- Rocket Roll
Za ska je lako!

Gitara? To je vrsta punka, tu sve prolazi... Što se Rata tiče - ne odvrćeš ga jako, samo da pruži malo onog svog "grickajućeg" overdrajva, i sviraš samo "upstrokes" (što se tehnike / akorda / skala i drugih, čisto muzičkih, stvari vezanih za ska tiče, YouTube sigurno daje dovoljno objašnjenja).
(Pre nego me pitaš - ne, nigde u Srbiji nikada nije mogao i nikada neće moći da se kupi ProCo Rat.)

Gitara? To je vrsta punka, tu sve prolazi... Što se Rata tiče - ne odvrćeš ga jako, samo da pruži malo onog svog "grickajućeg" overdrajva, i sviraš samo "upstrokes" (što se tehnike / akorda / skala i drugih, čisto muzičkih, stvari vezanih za ska tiče, YouTube sigurno daje dovoljno objašnjenja).
(Pre nego me pitaš - ne, nigde u Srbiji nikada nije mogao i nikada neće moći da se kupi ProCo Rat.)
- Nyarlathotep
- MF veteran
ja kad sviram fank sa drugarima, koristim uglavnom kompresor, vah, overdrajv, faz, fejzer i analognu dileju. sve suva analogija, mast, taman za fank.
Rocket,hvala jos jednom na odg.Rocket Roll wrote:Za ska je lako!
Evo ja ne moram traziti RAT-a jer ga imam..

Nyarlathotep wrote:ja kad sviram fank sa drugarima, koristim uglavnom kompresor, vah, overdrajv, faz, fejzer i analognu dileju. sve suva analogija, mast, taman za fank.
KOji kompresor?
Da..i sta ti je to faz..??
Samo da nije CS-3. Nedavno sam trebao kupiti CS-2,ali sam odustao. Koji bi bio dobar za Funky-ska??
- Rocket Roll
Nema na čemu!

Nyarlathotep koristi Voxov Snake Charmer. Reći će, nadam se, kakvi su njegovi utisci sa njim. Lično, ne smatram da je pitanje "koji kompresor" suštinsko - nađi neki kompresor i uživaj. Kompresor kompresuje, i to mu je, manje-više, to.Fanatik wrote:KOji kompresor?
Fuzz. Kao Dallas Arbiter FuzzFace, ProCo Rat, EHX Big Muff Pi, ili Roger Mayer Mongoose:Fanatik wrote:Da..i sta ti je to faz..??

Rocket ,ako imas jos kakvih preporuka za slusanje,samo daj.
Znaci Funk,ska i nesto modrenijeg funka,slicno starim RHCP...

Znaci Funk,ska i nesto modrenijeg funka,slicno starim RHCP...
- Rocket Roll
Pa, Booker T. and the MG's su uvek odličan izbor... Onda, nemoj slučajno da zaobiđeš Princea! Čovek je, zaista, genije, vrlo svež i vrlo funky ("Batman OST", recimo). Afrika Bambaataa je takođe nešto od modernijih stvari što treba slušati (ali to su već širenja priče).
(Što se stvarno modernih stvari tiče - tu ima malo gitare i funk je tu samo dat na kašičicu.)
Meni je, konkretno, za srce prirastao album Badija Gaja "Heavy Love", pošto je na njemu samo funk (ništa bluz), a vrlo je moderna produkcija (relativno skorašnji album). Nađi samo njega od spomenutog i - biće dovoljno!

(Što se stvarno modernih stvari tiče - tu ima malo gitare i funk je tu samo dat na kašičicu.)
Meni je, konkretno, za srce prirastao album Badija Gaja "Heavy Love", pošto je na njemu samo funk (ništa bluz), a vrlo je moderna produkcija (relativno skorašnji album). Nađi samo njega od spomenutog i - biće dovoljno!

- Nyarlathotep
- MF veteran
meni je Snake Charmer sjajan. nema shuma uopste, sjajno utopli ton, oseti se ta jebena lampa, iako radi pod malim naponom 9V, malu , vrlo malo ubije visok, ali ga zato prilicno zatopli, a sto se tice same kompresija radi sve savrseno kako i sta treba + ima gomilu opcija za 100 razlicitih kompresija.
sto se tice starijeg i novijeg fanka, evo moje liste...
noviji aduti:
David Fiuczynski - Black Cherry Acid Lab (jedan od meni omiljenih gitarista - covek car! genije!)
Screaming Headless Torsos - Live (19.10.2002) (nesto najpredrkanije od fanka ikad, Fiuczynskiev bend)
Medeski, Martin & Wood albumi koji su okrenuti ka fanku, tipa: Uninvisible, Combustication, Shack Man
Keziah Jones - bilo sta... pogotovo prva dva albuma: Blue funk is a Act, i African Space Craft
Beastie Boys - The In Sound From Way Out! (uglavnom fank instrumentali, sabrani na jednom mestu)
Urban Dance Squad - bilo sta, pogotovo prva dva su najvise u fank fazonu (uber-mega carevi iz Amstedrama, rok, fank, hop - sve prelepo i mudato do poda, neponovljivo)
John Scofield - A Go Go (1997) - genijalno neponovljiv fank/dzez, svira sa MMW, najludjim fank/dzez triom koji slusam poslednjih godina
sad, jbg, sve ovo sto sam naveo je OBJASNJAVANJE FANKA za RPCH, iako gotivim njihovu raniju fazu, zakljucno sa ONe HOt MInute, a sto se mene tice, bolje da su kasnije pomrli od gudre nego sto su poceli da sviraju ova sugava, slinava govna za tinerjdzerke.
a sada klasici:
cika Fela Kuti - sve iz sedamdesetih je zlatno!!!!! i obavezna lektira. naravno!
Toni Alen - sta god
Sly & The Family Stone - sta god iz sedamdesetih (lektira za decu od prvog do cetvrtog razreda, i za postdiploske studije o legendarnoj fank glamur zajebanciji)
The Mohawks - Champ (1968) (jedini abum koji su izdali, ali old school funk u najboljem sjaju)
ustvari, najbolje ti je skini par kompilacija starog fanka: VA - Funky ORGAN Party (1969), The Definitive Story of 1970's Funky Lagos, The Original Sound Of 1970's Funky Africa, itd. itd... postoji zaista more sjajnih stvari... ovako ces videti ste je koji fazon i da lite privlaci.
ja se extremno lozim na afro beat/funk iz '70tih, sto uglavnom i pustam kad DJisem. naravno, pustam i poneki FLANGER (proveri i njih, electro fank, nujazz), ali i Cold Cut, Funky Porcini, DJ FOOD, i gomilu izvodjaca sa kultne etikete Ninja Tune.
mnogo toga ima, fank se provlaci kroz dzez, rok, ol' school '70s disko, fjuzn itd.
noviji aduti:
David Fiuczynski - Black Cherry Acid Lab (jedan od meni omiljenih gitarista - covek car! genije!)
Screaming Headless Torsos - Live (19.10.2002) (nesto najpredrkanije od fanka ikad, Fiuczynskiev bend)
Medeski, Martin & Wood albumi koji su okrenuti ka fanku, tipa: Uninvisible, Combustication, Shack Man
Keziah Jones - bilo sta... pogotovo prva dva albuma: Blue funk is a Act, i African Space Craft
Beastie Boys - The In Sound From Way Out! (uglavnom fank instrumentali, sabrani na jednom mestu)
Urban Dance Squad - bilo sta, pogotovo prva dva su najvise u fank fazonu (uber-mega carevi iz Amstedrama, rok, fank, hop - sve prelepo i mudato do poda, neponovljivo)
John Scofield - A Go Go (1997) - genijalno neponovljiv fank/dzez, svira sa MMW, najludjim fank/dzez triom koji slusam poslednjih godina
sad, jbg, sve ovo sto sam naveo je OBJASNJAVANJE FANKA za RPCH, iako gotivim njihovu raniju fazu, zakljucno sa ONe HOt MInute, a sto se mene tice, bolje da su kasnije pomrli od gudre nego sto su poceli da sviraju ova sugava, slinava govna za tinerjdzerke.
a sada klasici:
cika Fela Kuti - sve iz sedamdesetih je zlatno!!!!! i obavezna lektira. naravno!
Toni Alen - sta god
Sly & The Family Stone - sta god iz sedamdesetih (lektira za decu od prvog do cetvrtog razreda, i za postdiploske studije o legendarnoj fank glamur zajebanciji)
The Mohawks - Champ (1968) (jedini abum koji su izdali, ali old school funk u najboljem sjaju)
ustvari, najbolje ti je skini par kompilacija starog fanka: VA - Funky ORGAN Party (1969), The Definitive Story of 1970's Funky Lagos, The Original Sound Of 1970's Funky Africa, itd. itd... postoji zaista more sjajnih stvari... ovako ces videti ste je koji fazon i da lite privlaci.
ja se extremno lozim na afro beat/funk iz '70tih, sto uglavnom i pustam kad DJisem. naravno, pustam i poneki FLANGER (proveri i njih, electro fank, nujazz), ali i Cold Cut, Funky Porcini, DJ FOOD, i gomilu izvodjaca sa kultne etikete Ninja Tune.
mnogo toga ima, fank se provlaci kroz dzez, rok, ol' school '70s disko, fjuzn itd.
Nyarlathotep wrote:meni je Snake Charmer sjajan. nema shuma uopste, sjajno utopli ton, oseti se ta jebena lampa, iako radi pod malim naponom 9V, malu , vrlo malo ubije visok, ali ga zato prilicno zatopli, a sto se tice same kompresija radi sve savrseno kako i sta treba + ima gomilu opcija za 100 razlicitih kompresija.
noviji aduti:
a sada klasici:
Toni Alen - sta god
Odlicno!!
Samo di cu nabaviti sve to??
- Rocket Roll
Samo polako...
Ja to zovem detaljnom listom! Svaka čast, kolega!
Ja to zovem detaljnom listom! Svaka čast, kolega!
Evo da ozivim temu..
Zanima me gitara koja bi lezala funku(nije klasicni old school funk..)osim spomenutog Strata.
Koliko je single coil potrebniji od hb-a u neck poziciji? Volim zvuk singla,ali me zivcira shum..
Razmisljam se izmedju Telca sa bigsbyjem i Strata... Gitara bi trebala imati tremolo,zato i gledam bigsby telac..Gledao sam i Gretsch gitare,ali su pre skupe(japan i usa modeli..) Necu Ibanez..
Trenutno sviram LP(zvukovno lezi..),ali mi treba tremolo i ne mogu bez njega...
Molim pomoc!
Zanima me gitara koja bi lezala funku(nije klasicni old school funk..)osim spomenutog Strata.
Koliko je single coil potrebniji od hb-a u neck poziciji? Volim zvuk singla,ali me zivcira shum..
Razmisljam se izmedju Telca sa bigsbyjem i Strata... Gitara bi trebala imati tremolo,zato i gledam bigsby telac..Gledao sam i Gretsch gitare,ali su pre skupe(japan i usa modeli..) Necu Ibanez..
Trenutno sviram LP(zvukovno lezi..),ali mi treba tremolo i ne mogu bez njega...
Molim pomoc!
Pa treba ti bato, fender jaguar