clapton wrote:ne znam, meni se vise svidja ovaj VC15. koje su prednosti toga sto ima odvojene kanale ili ovog drugog sto ima 12' zvucnik?
Prednost odvojenog kanala jeste sledeće (barem sam ja uvek tako gledao na to) - u slučaju da hoćeš da koristiš drajv sa pojačala, ovde to možeš uraditi preko njegovog footswitcha, a dodatne efekte (wah, kompresor, ili još neki drajv) vezati ispred pojačala, odnosno između gitare i inputa na pojačalu, i ostale efekte (modulacije i delay,) vezati u fx loop.
Zašto je to prednost? Recimo na drugom Laney (Cub serija) nemaš odvojen drive kanal, i da bi dobio drajv sa pojačala,ti moraš da napanjiš gain da bi poterao lampe u zasićenje. To je ok, ali samo ako ti takav, jedan zvuk treba, jer da ti treba klin odjednom, morao bi da ga dobiješ ponovnim podešavanjem pojačala (smanjivanjem gaina), što je, mora se priznati, gotovo neizvodljivo u live situaciji. Ok, uvek je tu volume pot na gitari, ali je pitanje koliko dobro on može da posluži u te svrhe.
Što se tiče zvučnika, mislim da se na jednoj temi raspravljalo o razlikama između 10'' i 12'', možda iskopaš preko pretrage... Anyway, koliko ja kapiram, 12'' bi zbog većeg prečnika trebalo da ima masniji, deblji zvuk, dok je opet sa druge strane 10'' brži zvučnik ond. bolji odziv. Isto može da se desi da na 10'' malo zafali basa u odnosu na 12'', ali sve zavisi od zvučnika naravno. Ovaj komentar za zvučnike uzeti sa rezervom, jer ne mogu da tvrdim sa sigurnošću to što sam napisao. Jednostavno nisam imao prilike da uporedo sviram isto pojačalo sa 10'' i 12'' pa da mogu da uporedim, ovo je više bilo ''internet znanje'', ali možda pomogne...
clapton wrote:i da dodam da se ne bih mnogo oslanjao na njegov overdrive vec bih koristio pedale.
U tom slučaju, ja bih ganjao pojačalo koje ima lepši clean zvuk.
Ovo je za cub12
http://www.youtube.com/watch?v=VO8MreEzXMM
VC15
http://www.youtube.com/watch?v=lwCZZEBgqg8
Oba su zvanična Laney demo-a, ali mi je s*anje što su rađena sa totalno različitim gitarama, cub 12 je rađen sa muljavim LP-jem, dok je VC15 sa Ibanezom koji ima kristalniji klin, jbg... Kad pogledam ova dva, stvarno mi se čini da vc15 mnogo bolje radi.
Cortex wrote:I jedan i drugi su PCB. Nazhalost.
Moj Carvin koji je USA made je isto pcb, isto kao i Funkomatov Blues Jr., ne vidim što bi to bila ozbiljna zamerka?