Koji mikrofon koristiti za ozvucavanje pojacala?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Koji mikrofon koristiti za ozvucavanje pojacala?
Sta mislite, koji mikrofon treba uzeti za ovo, a da je do 90, eventualno do 100€, i jel to uopste najbolja varijanta za povezivanje gitare na razglas? 

Re: Koji mikrofon koristiti za ozvucavanje pojacala?
Što se tiče verodostojnosti zvuka - mikrofon jeste najbolje rešenje. Što se tiče praktičnosti - line out pojačala, pa di box, pa mikser - to bi bila srećna kombinacija. Meni se dopada Electro Voice N/DYM 478 a čuo sam jako fine stvari o Audio Technica MB2K. Oba upadaju u ovaj cenovni okvir koji si naveo.
E, hvala.
Sta mislis o Shure SM57, on je koji euro vise, ali i to dolazi u obzir, tako da dajte predloge i za te neke "koji euro vise" mikrofone...
Sta mislis o Shure SM57, on je koji euro vise, ali i to dolazi u obzir, tako da dajte predloge i za te neke "koji euro vise" mikrofone...

Verovao ili ne - ja najkorišćeniji mikrofon za te stvari nikad nisam koristio
To je svakako "etalon" u tom domenu, ali nemam nikakva iskustva sa istim.

Nema dalje ™! SM57 zakiva. Uzmi to.Alpha_Centauri wrote:E, hvala.

ubjedljivo najbolji za osnovni ton gitare,jer je najvjerniji uhu prosjecnog covjeka.svi drugi majkovi idu za druge namjene,ali kao osnovni on axis zvuk,sm57 nema kokurenciju.hell,kad bi me primorali da snimam citav bend sa samo jednim majkom,moj izbor bi bio 57mica,toliko je dobar i detaljan(eventualno overheadove ne znam kako bih izveo sa njima).
osim toga,poprilicno je uskopojasan,sto je velika vrlina za live ozvucavanje.i super sljaka na glasnim izvorima zvuka,sto je opet jos jedna vrlina za live.zato je i toliki standard za live i za studio.
od kad je izasao,manje-vise svaki dobar gitarski saund je ukljucivao 57micu na on axis poziciji.beta na cone-u,ribboni svukud,ako je sala/hala/studio akusticki dobar a ganja se i to onda i pokoji kondezator,ali sve je to blend 57mice i nekih od tih varijanti ako ne i sama 57mica.
i da,skoro pa neunistiv.moj glas svakako.sto kaze mrav sa foruma,ako je sprava toliko dobra,zasto ne dati i koji dinar vise.
od jeftinih solucija,samson je uradio cistu kopiju 57mice koja se nesto slicno zove,i to je zvucalo bar 90 posto prave 57mice,a i izrada je bila ok.cini mi se da je i nesto smijesno kostala,ali davno je to bilo kad je isprobavah,pa me ne drzi za rijec.mislim da je bila oko 3500 din ako ne i manje,ali opet ponavljam,uzmi ovo sa rezervom jer je proslo sigurno vise od godinu dana.gugl bolje pamti i pametniji je od mene.
osim toga,poprilicno je uskopojasan,sto je velika vrlina za live ozvucavanje.i super sljaka na glasnim izvorima zvuka,sto je opet jos jedna vrlina za live.zato je i toliki standard za live i za studio.
od kad je izasao,manje-vise svaki dobar gitarski saund je ukljucivao 57micu na on axis poziciji.beta na cone-u,ribboni svukud,ako je sala/hala/studio akusticki dobar a ganja se i to onda i pokoji kondezator,ali sve je to blend 57mice i nekih od tih varijanti ako ne i sama 57mica.
i da,skoro pa neunistiv.moj glas svakako.sto kaze mrav sa foruma,ako je sprava toliko dobra,zasto ne dati i koji dinar vise.
od jeftinih solucija,samson je uradio cistu kopiju 57mice koja se nesto slicno zove,i to je zvucalo bar 90 posto prave 57mice,a i izrada je bila ok.cini mi se da je i nesto smijesno kostala,ali davno je to bilo kad je isprobavah,pa me ne drzi za rijec.mislim da je bila oko 3500 din ako ne i manje,ali opet ponavljam,uzmi ovo sa rezervom jer je proslo sigurno vise od godinu dana.gugl bolje pamti i pametniji je od mene.
Ja već neko vreme koristim pomenutu Audio Technicu MB2K, i jako sam zadovoljan. Ona košta oko 4500 rsd nova i odlična je za budžet varijantu. Uprkos ceni, konstrukcija ne odaje utisak jeftinoće ni najmanje.
Ali, ako ti nije problem da daš koji evro više, onda bih se složio sa umart-om, i uzeo bih 57-cu jer u njenom slučaju, verujem da postoji razlog zašto se širom sveta i dalje koristi kao standard za pojačala, eventualno po potrebi sa još nekim drugim mikrofonom u kombinaciji, ali ipak čini osnovu, što live što u studijskom kontekstu.
Čisto da kažem, ja sam kupio Audio Techicu samo zato što u tom momentu nisam imao para da kupim SM57, koja je koštala 3x više. Doduše, jako sam zadovoljan, jer je odličan mic za te pare, ali da sam mogao, kupio bih SM57.
Ali, ako ti nije problem da daš koji evro više, onda bih se složio sa umart-om, i uzeo bih 57-cu jer u njenom slučaju, verujem da postoji razlog zašto se širom sveta i dalje koristi kao standard za pojačala, eventualno po potrebi sa još nekim drugim mikrofonom u kombinaciji, ali ipak čini osnovu, što live što u studijskom kontekstu.
Čisto da kažem, ja sam kupio Audio Techicu samo zato što u tom momentu nisam imao para da kupim SM57, koja je koštala 3x više. Doduše, jako sam zadovoljan, jer je odličan mic za te pare, ali da sam mogao, kupio bih SM57.
Preporucujem da prvo uzmes Behringer XM8500 (oko 2k din), skines grill i probas.
Imam i njega i Audiotechnica Pro63, ali za cab Behringer zvuci bolje (tacnije ima bolju frekventnu karakteristiku za tu svrhu) i mislim da je vrlo vrlo blizu SM57, a kosta skoro pa nista.
Imam i njega i Audiotechnica Pro63, ali za cab Behringer zvuci bolje (tacnije ima bolju frekventnu karakteristiku za tu svrhu) i mislim da je vrlo vrlo blizu SM57, a kosta skoro pa nista.
Može i tako naravno, neka proba ako ga ne mrzi, ali ne vidim što bi to radio ako mu je 57-ca u okviru budžeta.
Ok, izašlo bi ga jeftinije, i to znatno ako bi dobio željeni rezultat, ali, zašto da se zamajava raznoraznim eksperimentisanjima da bi dobio nešto samo nalik na rezultat koji mu je takoreći, na raspolaganju?
Elem, ima raznih predloga, pa neka kolega uradi kako mu odgovara...
Ok, izašlo bi ga jeftinije, i to znatno ako bi dobio željeni rezultat, ali, zašto da se zamajava raznoraznim eksperimentisanjima da bi dobio nešto samo nalik na rezultat koji mu je takoreći, na raspolaganju?

Elem, ima raznih predloga, pa neka kolega uradi kako mu odgovara...

Molim te dodaj još malo i uzmi SM57, nećeš se pokajati, mikrofon ima mnogo primena i sve ih izvodi "spot on". Problem je u tome da ako sada uzmeš nešto što je slabije (radi samo "zadovoljavajuće"), nećeš verovatno nikada biti 100% zadovoljan i na kraju ćeš ipak kupovati SM57.
Doćiće ti sutra neko i reći - čuj šta sam snimio sa samo jednim SM57, i ti ćeš to uporediti sa tvojim snimkom i mislićeš se "trebalo je da uzmem onda SM57", ili ćeš se pitati kako neko u live varijanti ima opremu sličnu tvojoj, a izlazi sve mnogo lepše, više, bolje
Ako i kasnije budeš imao potrebu da kupiš još mikrofona, SM57 je must have.
Doćiće ti sutra neko i reći - čuj šta sam snimio sa samo jednim SM57, i ti ćeš to uporediti sa tvojim snimkom i mislićeš se "trebalo je da uzmem onda SM57", ili ćeš se pitati kako neko u live varijanti ima opremu sličnu tvojoj, a izlazi sve mnogo lepše, više, bolje

Ako i kasnije budeš imao potrebu da kupiš još mikrofona, SM57 je must have.
Htedoh da potvrdim priču o SM57 i dodam i E609 (Sennheiser), ali izgleda da se više ne pravi.
E606 izgleda interesantno, ali izlazi iz okvira za 10-ako evra... Ma SM57!
E606 izgleda interesantno, ali izlazi iz okvira za 10-ako evra... Ma SM57!

Ja imam Audix i5 koji je stvarno versatilan mikrofon, a posebno lepe snimke pravi upravo kada se koristi za snimanje pojacala. Posto ne znam da li neko uvozi Audix program, Shure je ipak tu proverena varijanta, mada svakako overi Audix ako ikada budes imao prilike.
Koliko mogu da zaključim sa ova dva klipa, Audix je osetno prezentniji, naročito na donjoj prezentaciji. Ali, koliko se sećam, a sada nema cene na sajtu, mislim da sam više puta pitao koliko košta i5 i da je uvek bilo da je skuplji od SM57... Evo linkova:
http://www.mixmusic-company.com/index.p ... t&Itemid=1
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/2219-Shure-SM57-LC/
Sad pogledao na nemačkom Thomann-u, i Audix i5 je 109e. Ako postoji neka varijanta da ti neko donese iz inostranstva, možda bi to rešenje bilo još i najbolje.
http://www.mixmusic-company.com/index.p ... t&Itemid=1
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/2219-Shure-SM57-LC/
Sad pogledao na nemačkom Thomann-u, i Audix i5 je 109e. Ako postoji neka varijanta da ti neko donese iz inostranstva, možda bi to rešenje bilo još i najbolje.
- nikolic025
Ja jos nisam imao potrebe da ozvucavam sa svojim mikrofonom,100-ka sa 4x12" je i prejaka...A kad sviram na bini,ne nosim svoje...
Ali sam par puta cuo sm57 i beta 57 i extra su,a video sam i krsa ljudi koji pevaju na njima.Mumin peva na njemu,valjda mu najcistije izlazi onaj prljavi glas preko njega
A,pogledajte i na oglasima,nude neki likovi nove za dosta nizu cenu,ali proverite,jer sam cuo da ima dosta plagijata...
Jedan lik mi je nudio sm58 za 60E,betu za 80 i valjda beta 57 za 100E...i kaze da nisu plagijati,da su novi u kutijama...
Postavis oglas i imaces bar 10 ponuda...
Ali sam par puta cuo sm57 i beta 57 i extra su,a video sam i krsa ljudi koji pevaju na njima.Mumin peva na njemu,valjda mu najcistije izlazi onaj prljavi glas preko njega

A,pogledajte i na oglasima,nude neki likovi nove za dosta nizu cenu,ali proverite,jer sam cuo da ima dosta plagijata...
Jedan lik mi je nudio sm58 za 60E,betu za 80 i valjda beta 57 za 100E...i kaze da nisu plagijati,da su novi u kutijama...
Postavis oglas i imaces bar 10 ponuda...
u ovom klipu gore osjetno je da audix enhancuje original signal,otud prezentnost.neznam koliko smisla ima kupovati sto bolju opemu i traziti neki svoj zvuk kad na kraju lanca imas majk koji ga boji.zato je sm57 standard,pogotovo kad se trazi sto detaljniji zapis,kao npr el gitara,jer je najvjerniji ljudskom uhu,i tu je neprevazidjen sve ove godine.
ali,naravno,slazem se da trebas ako budes mogao da sto vise isprobas ovih preporuka i da vidis dje ces da se nadjes.
ali,naravno,slazem se da trebas ako budes mogao da sto vise isprobas ovih preporuka i da vidis dje ces da se nadjes.