Nejasnoća povodom štimanja basa

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
supersonic

Nejasnoća povodom štimanja basa

Post by supersonic » 14 Feb 2011, 20:15

Naime, odlučim ja da virnem na sajt erni bola i tamo piše jedan FAQ. Između ostalog pišu i neki savjeti povodom štimanja basa, i osnovnih nekih podešavanja vezanih za visinu žice, vrat, blabla.

E sad, pošto ja sviram za pola tona nižem štimu, dakle F#, C#, G#, D#, B , tamo piše sljedeće :

Code: Select all

If you decide to tune down, typically you would increase the gauge for every 1/2 step downward that you tune.This will keep most of the measurements close by having more tension on the neck

Može li neko da mi ovo malo dočara. Jer moj prilično dobar engleski ne može da svari ove dvije rečenice kako treba. Ne razumijem kako da se poveća ''debljina'' žica za ''POLA'' nečega ? I ova druga rečenica mi je skroz nejasna...

može mala pomoć :(

shame on me :( :povrac:

mislim_stvarno

Re: Nejasnoća povodom štimanja basa

Post by mislim_stvarno » 14 Feb 2011, 20:17

mislim da se misli na svakih pola stepena stima koji ides nize, uzimas jednu debljinu zica vecu. tj to pola se misli na stepen stima e->F#

Triad031

Post by Triad031 » 14 Feb 2011, 20:29

Upravo! Ako si koristio za E stim debljinu zica .45 - .125 onda ce ti za ovaj stim sto si naveo trebati .50 - .130. Kako spustas stim tako i treba veca debljina zica.

:ziveli:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 14 Feb 2011, 20:32

Ima smisla.
Ali, fuck rules, ako ti se svidja setup kakav ti je sada, zadrzi ga. Ali ne bi bilo lose ni ovo probati.

:ziveli:

supersonic

Post by supersonic » 14 Feb 2011, 21:36

e ku*ac ću sad kupovati nove žice. Zajebi. Ne znam ni kako sam za ove skrpio :P Jbt, čini mi se da mi je lakše skupiti hiljadu dvije evra za gitaru nego za žice 20 eura :D hahah

anyway, hvala ljudovi :)

Post Reply