Avantura izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
kaomomak

Re: Avantura izrade gitare

Post by kaomomak » 14 Jan 2008, 04:57

a ovo sam ja ljetos ispred moje garaze Image

viden

Post by viden » 14 Jan 2008, 10:20

kaomomak wrote:bosna je veliki izvor smrcevine,znaci topovi akusticnih gitara su pravljeni u vecini slucajeva od tog drveta.Po katalozima koji su ovdje u USA prodaje se smcevina pod imenom German Spruce, ali dolazi iz ex Yu.Ako bi neko rekao odakle je zaista niko ne bi kupio, ali "German" spruce je odlican.U Yu vi mozete da nadjete jako kvalitetna drveta cak puno bolje nego ovi ovdje
.
To ja stalno govorim ali mi malo ko veruje.
Elektricnu gitaru mozete da pravite od cega hocete cak i od betona.
.
E, sa ovim sa nikako ne bih složio :) . Teoretski-naravno, ali što se zvuka tiče mora se povesti računa o materjalima.
Da sam ja dole kod vas ja bih uzeo bukvu ili brezu.Laminirajte drvo sa stavljajte uze komade za trup,takodje vrat.zar je bitno od cega se pravi prva druga treca (za pocetnike) bitno je da se nesto desava.jako puno literature je on line,moze se sve naci.
Slažem se :D .

Usput, odlični radovi.
Svaka čast.
Last edited by viden on 14 Jan 2008, 10:26, edited 1 time in total.

viden

Post by viden » 14 Jan 2008, 10:25

Sezax wrote:Dakle kad budete imali vremena ako mozete napisite mo spisak drveta koje bi trebao da potrazim a ja cu da vas obavijestim o rezultatima. :)
Da se ne bih ponavljao (po stoti put) pročitaj od početka pažljivo ovu temu.

viden

Post by viden » 08 Feb 2008, 18:48

Iz moje "radionice" za sada, što se tiče instrumenata, nema ništa novo.
"Ubi" me ovo 'ladno i vlažno vreme :x .
Ipak sam malo tražio (i nabavio) interesantne komade drveta, pa čim otopli-eto novih gitara.
A kako bih održao "kondiciju" sredio sam jedan stari kofer u kojem će se sada baškariti moje poslednje delo.
Kofer je inače od lake šperploče, prilično jak i jedino sam morao, pošto je bio u katastrofalnom stanju, da ga presvučem skajem (iliti eko-kožom :) ) i još sam dodao (profi!!!) ćoškove.
Naravno, unutrašnjost je morala biti prilagođena obliku i veličini moje gitare.
Image

Image

Sve u svemu, nije preterano težak i dosta je izdržljiv (ja to surovo testiram :lol: ).
Ostaje mi da (konačno) organizujem sebe i snimim gitaru, što će se nadam se uskoro desiti.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 08 Feb 2008, 18:59

Znaci ko kupi gitaru dobija kofer gratis :D

Ovaj ,da nisam ja opet ziveo u zabludi ,ali mislim da skaj i eko koza nisu isto ,nisam siguran ali mislim :hide: :hide:

I imam jedno pitanje za tebe videne ,kako i gde si nasao mere za gitaru (ako nije tajna) i svu ostalu "papirologiju" ?

Sezax

Post by Sezax » 08 Feb 2008, 19:04

Svaka cast nikad ne prestajete da odusevljavate!!Samo nastavite tako a ja cu da gledam kako buduci projekti napreduju pa jednom u buducnosti da se i ja oprobam u tome!! *aplauz*

viden

Post by viden » 08 Feb 2008, 19:12

Critical wrote:Znaci ko kupi gitaru dobija kofer gratis :D

Ovaj ,da nisam ja opet ziveo u zabludi ,ali mislim da skaj i eko koza nisu isto ,nisam siguran ali mislim :hide: :hide:

I imam jedno pitanje za tebe videne ,kako i gde si nasao mere za gitaru (ako nije tajna) i svu ostalu "papirologiju" ?
Uh, pa trenutno se ne bih mogao razdvojiti od nje (ko da dete uzimaš majci :( ).
Ali ako bi došla ponuda koja se ne odbija... :D .
Za skaj nisam siguran. Ovo je onda eko-koža (kao takvu sam je kupio), mada je meni sve to isto (dobro za kofere-loše za cipele :P ).
Što se tiče mera, njih sam uglavnom skidao sa svojih gitara. Nisam radio po nekoj već razrađenoj šemi.
Koristio sam i nacrte za klasičnu gitaru (1:1), ali sve to više informativno pa sam prilagođavao mojim potrebama i idejama (npr. vrat je nešto uži nego na koncertnim gitarama).
Ako ti treba nešto od (proverenih) nacrta samo reci.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 08 Feb 2008, 20:25

ako ti treba nešto od (proverenih) nacrta samo reci.
Pa sigurno ce mi trebati kada se naprave uslovi da se zapocne izrada instrumenta,koliko sam pricao sa calom imamo neko parce orahovog drveta na tavanu u selu,e sada nisam bio pa ne znam ni koliko je ni kakvo je,a posto sam u becu i da je dobro drvo ne bih bas mogao da pocnem sa radom u stanu :D .

Tebe cu svakako kontaktirati kada bude doslo vreme (hahah,kako zvuci kao da si neki carobnjak koji treba da spase svet ali cas jos nije kucnuo,hahah) ,sto zbog planova sto zbog saveta ,a do tada cu samo da posmatram i da se divim :D .

viden

Post by viden » 08 Feb 2008, 21:29

Critical wrote:Tebe cu svakako kontaktirati kada bude doslo vreme
OK.
Samo se javi.
Imam nacrte većine poznatih gitara, uglavnom u PDF formatu (razmere su dobre i 1:1).

viden

Post by viden » 16 Feb 2008, 16:32

Dok ne uspem da "kvalitetno" snimim gitaru evo, na brzinu sam to uradio bez ikakvih "pomagala".
Znači: gitara direktno u mikrofonski ulaz na integrisanoj muzičkoj kartici (pošto line in ne radi), bez obrade snimka na bilo koji način (mislim EQ ...).
http://rapidshare.de/files/38592613/proba_2.mp3.html
Nadam se da ću uskoro ZAISTA snimiti gitaru tj. sa nekom solidnom tehnikom.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Feb 2008, 18:18

Aaah, odlično. Mnogo manje piezo-overkompresovanja i piezo-"grube oštrine" nego što sam očekivao. Elastičan zvuk - ima sve potrebne elemente za dobar ton akustične gitare sa najlonskim žicama (mekan attack, lep "procvat" note).

Čak i na majk-inu, ima "skup" zvuk.

viden

Post by viden » 16 Feb 2008, 21:38

Eh, još da me prsti "slušaju" kako treba... :x
Ali eto, ulenjio sam se malo pa slabo sviram, nisam oblikovao nokte na desnoj ruci pa ne dobijam ton kakav želim ali to ću promeniti "pod hitno" :) .
Inače, gitara neuporedivo bolje zvuči na razglasu ali mi je dosadilo da moljakam neke drugare da uradimo koji (kvalitetniji) snimak.
Ali biće toga sigurno.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 Feb 2008, 22:04

viden wrote:Dok ne uspem da "kvalitetno" snimim gitaru evo, na brzinu sam to uradio bez ikakvih "pomagala".
Znači: gitara direktno u mikrofonski ulaz na integrisanoj muzičkoj kartici (pošto line in ne radi), bez obrade snimka na bilo koji način (mislim EQ ...).
http://rapidshare.de/files/38592613/proba_2.mp3.html
Nadam se da ću uskoro ZAISTA snimiti gitaru tj. sa nekom solidnom tehnikom.

E ovo zvuci :shock: ...
Savrseno.
Ne mogu da zamislim kakav je bolji snimak ako je ovo lose.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 16 Feb 2008, 22:20

sta sve covek moze da uradi sa svojih deset prstiju !

Ovo zvuci sjajno! ne znam kako jos da te pohvalim,SVAKA CHAST!

viden

Post by viden » 16 Feb 2008, 22:42

Zahvaljujem se na čestitkama.
Inače, nisam rekao da se radi o delu moje kompozicije :oops: koja inače ima i tekst (čiji sam ja opet autor) ali neću ništa više objavljivati da me neko ne bi pokr'o :D . Šta ću? Talenti su moje prokletstvo :P .
Ja sam, u stvari, imao ideju da gitaru snimim u studiju sa drugim instrumentima (i gitarama) da se čuje kako zvuči "u društvu", naravno uz odgovarajuću tehniku. Ali zbog obaveza mojih prijatelja (a i mene) nikako da usaglasimo termine.
To, naravno, ostaje za neko skorije vreme.

Locked