Pedale za bas

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
malisha
MF veteran

Pedale za bas

Post by malisha » 08 Feb 2008, 15:28

Kontam da me kojekakvi fejzeri i flangeri ne zanimaju toliko, tako da i ne bih nesto da kupujem procesor... Ja bih malo pedalao. :)
(btw. basista sam, sto se vidi iz avatara)
Zanima me vise stvari.
Trnutno sam siguran da mi treba stimer, kompresor i eventualno neki DI - modeler tipa Behringer bdi21 Sansamp 21 Hartke, Mxr...

1.E sada... Posto sam stekara, Mxr ne bih uzimao, a sansamp-a kod nas ni nema koliko ja znam... Dakle - Da li kod nas ima da se kupi Hartke VXL Bass Attack pedala, ili cu morati da uzmem bdi21? Da li iko prodaje Hartke sem marica (gr!)? Ima li jos neka opcija?

2.Treba mi kompresor, iz dva razloga - cesto sviram pod blagom komresijom da se izjednacim malo, doduse ne uvek, a volim ponekad jelte i da slepujem... Moje pitanje jeste: Da li mogu koristiti gitarski kompresor ili bas moram da koristim nesto tipa Digitech bass squeeze , tj bas kompresor. Da li postoji razlika?

Tiki the Boyler
Urednik

Re: Pedale za bas

Post by Tiki the Boyler » 09 Feb 2008, 00:19

Postavi ti gomilu pitanja...

1. Već si odlučio da kupiš DI box. Za šta ti on treba?

2. Gitarski kompresor u principu neće dobro da radi na bassu jer obično ima drugačije podešene vrijednosti attacka i releasea! A ti opet probaj!

3. Nisam baš razumio iz kog razloga zaobilaziš MXR?

malisha
MF veteran

Post by malisha » 09 Feb 2008, 02:15

1. Di box mi treba iz vise razloga, izmedju kojih je i snimanje demoa\promoa (sta vec) koje je vec u toku.Snimamo kod ortaka u kucnom "studiju" A opet, valja imati DI box za uzivo za ne daj boze. Probao sam Bdi21 i svideo mi se kako radi. Pretpostavljam da Mxr i Hartke rade jos bolje...

2. Hvala! Nisam najbolje upucen u efekte... Znam otprilike koji su univerzalni ali nisam bio siguran za kompresiju...

3. Odgovor je jednostavan... Nemam para :) Hartke je jeftiniji, a cuo sam da radi ok... mada ga nisam probao. Probao sam i BDI21, i nije bio tako losh...

Od bas kompresora znam samo za Digitech... Da li on valja? Ima li jos neki koji bi trebalo da pogledam?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 09 Feb 2008, 02:37

BDI21 ti je, sto zvuka tice, skoro isti kao sansamp.
MXR (verujem da mislis na m80) je malo agresivniji i mnogo skuplji :D
Za Hartke ne znam :(
Ako ti treba kompresor samo za "slap momente" potrazi i probaj behringer BLE100 limiter-enhancer (inace dobar rip-off BOSS LMB-3).
Ako ti se ne daje gomila para za pedalice bdi i ble su sasvim kul, sasvim slucajno ih i ja posedujem i vrlo sam zadovoljan. Doduse limiter ne koristim toliko ali bez bdi-a ne idem nigde :)

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 10 Feb 2008, 00:39

BDI je vrlo zanimljiva spravica, naročito ako se uzme u obzir cijena, ali poređenje sa SansAmpom je čisto svetogrđe!

Dobro razmisli oko kupovine tih stvari. Ponavljam se, ali... Prvo dobar bass, pa pojačalo, pa onda sve drugo!
A ako ste se već nameračili na snimanje demoa, onda je možda bolje investirati novac u neku čestitu zvučnu kartu sa mikrofonskim i instrumentalnim preampom i mirni ste!

malisha
MF veteran

Post by malisha » 10 Feb 2008, 05:17

Hehe.. Bas novi sam kupio (i fino zvuci u mixu..) Za pojacalo skupljam, a sto se tice snimanja, ortak ima sve za kucnu varijantu - firewire interfejs, ok monitore, kondenzatorski mikrofon sa pop filterom, i jos par stvari. Za snimanje imamo sve.

Ove stvari nameravam da uzmem pre novog pojacala...

Hvala KnightOfDoom-u za savet za BLE100, definitivno cu pogledati. Jos neka ideja za bas kompresor je svakako dobrodosla.

malisha
MF veteran

Post by malisha » 10 Feb 2008, 21:38

Opet sam uzeo da gledam ovaj Digitech bass squeeze, i tek sam sada primetio da je dvopojasni (ima podesivu kompresiju i visokih i niskih frekvencija), sto mi deluje kao dobra opcija... Da li je neko probao ovu pedalu (ja sam davno, davno ali se ni ne secam kako je radila...)?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 10 Feb 2008, 21:46

Nisam probao ali evo iz usta coveka koji je probao vise kompresora nego sto ih mi svi zajedno mozemo nabrojati :D

Digitech Bass Squeeze:
Don't bother. First, the signal has a noise gate on it which cannot be disengaged, and it sucks. It chops on and off, and sounds like someone spitting a hair off their tongue, or turning a faucet on and off randomly. If you choose notably different high and low band settings, the mids and the x-over point sound artificial and crappy. The compression amount controls are not intuitive and they don't operate like other compressors. At all higher settings the noise level is insanely bad. On the plus side, at light comp settings there is no rolloff of the highs or lows, the noise is tolerable, and the compression works well enough. If you set both High and Low bands to about 10:00, it actually sounds fairly punchy. But I would not even recommend it to somebody on a tight budget, when you can get an LMB-3 for the same price any day.

http://www.ev-b.com/compressors.html

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 11 Feb 2008, 00:05

malisha wrote:Hehe.. Bas novi sam kupio (i fino zvuci u mixu..) Za pojacalo skupljam, a sto se tice snimanja, ortak ima sve za kucnu varijantu - firewire interfejs, ok monitore, kondenzatorski mikrofon sa pop filterom, i jos par stvari. Za snimanje imamo sve.

Ove stvari nameravam da uzmem pre novog pojacala...

Hvala KnightOfDoom-u za savet za BLE100, definitivno cu pogledati. Jos neka ideja za bas kompresor je svakako dobrodosla.

Pa ako imate na raspolaganju FireWire interfejs, na njemu imaš instrumentalno predpojačalo - zabodi se u njega i ne sikiraj se.
A ako si se već nameračio na pedalu - Boss LMB-3 nije loša solucija - zaista!

Post Reply