"Prosviranost" gitare?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
cccira
MF veteran

"Prosviranost" gitare?

Post by cccira » 10 Feb 2008, 22:33

Da li je samo mit u pitanju ili gitare vremenom bolje sviraju? :? Da li ce gitara bolje rezonirati sto se vise svira?
Cuo sam vise puta o ovome (cak i od jednog coveka koji se bavi izgradnjom gitara, doduse akusticnih), i iako sam poprilicno siguran da je glupost u pitanju, odlucih da pitam vas ovde

Critical
PedoBear

Re: Prosviranost gitare XD

Post by Critical » 10 Feb 2008, 22:45

Koliko ja kuzim ovo vise ima veze sa sviracem nego sa instrumentom ,kako je stariji instrument tako je bolji i svirac pa samim tim i instrument bolje zvuci :D
:D :D :D

cccira
MF veteran

Post by cccira » 10 Feb 2008, 23:31

Jok, svirac se uzima kao nepromenljiva u ovom scenariju :P

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Feb 2008, 23:35

Za neke je mit, ja mislim da nije. Yamaha je, po mom mišljenju, naučno dokazala da konstantna vibracija drveta gitare menja "response" same gitare. Razvili su čak i "Initial Response Acceleration" program - tretiranje drveta vibracijama - koji koriste da ubrzaju "sazrevanje" svoje SBG serije gitara i svojih klasičnih instrumenata (YVN serija violina i viola, recimo).

Evo slike. Vidite ova dva mala spektrograma u dnu? Levi je drvo pre akustičkog tretmana, desni - drvo posle akustičkog tretmana. Što svetlije - drvo ima brži "odgovor" na vibraciju.

Isto se može postići dugotrajnim sviranjem gitare (deset godina i više), ali je Yamaha izabrala da SBG seriji da "jump kick":

Image

Rocker.
MF veteran

Re: "Prosviranost" gitare?

Post by Rocker. » 10 Feb 2008, 23:59

I ja mislim da nije mit.Što je gitara starija - drvo je suvlje,pa samim tim i bolje rezonira.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 Feb 2008, 00:11

Piši mythbusterima... :wink:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Feb 2008, 00:20

Rocker. wrote:Što je gitara starija - drvo je suvlje...
To već može da bude mit, ako misliš na nove gitare (ove koje su sada u proizvodnji) - one su finiširane poliuretanima, a iskreno sumnjam da poliuretani "dišu". Osim toga, drvo se "kilnuje", tako da mu ne ostaje mnogo vlage (nema baš šta da isparava)...

cccira
MF veteran

Post by cccira » 11 Feb 2008, 00:25

Rocket did it again :mrgreen:

Sto se mene tice ovo je razresilo misteriju

Sezax

Post by Sezax » 11 Feb 2008, 01:49

Funkomat wrote:Piši mythbusterima... :wink:
Ovo bi bilo zanimljivo...

P.S. opet naucih nesto novo thx to Rocket....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Feb 2008, 01:54

No prob. Evo, ovako izgleda ta sprava - jak zvučnik prikopčan na pojačalo od 7 500 W, na teškom postolju:

Image

Ako hoćete da svoju gitaru podvrgnete tom tretmanu, imate ponudu za to - detalji su na ovom linku:

===============
->Timbre Tech<-
===============

kontejner

Post by kontejner » 11 Feb 2008, 02:05

ljudi necu da spammujem ali najozbiljnije kazem da bi trebali da pisemo mythbusters-ima :mrgreen:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 Feb 2008, 02:17

kontejner wrote:ljudi necu da spammujem ali najozbiljnije kazem da bi trebali da pisemo mythbusters-ima

aaaammmmm.... cekaj.... nisam to sam ja rekao? :)
Ako ova tema i ne bi bila dovoljno interesantna za njih, neke stvari koje smo pominjali na forumu sigurno bi...

viden

Post by viden » 11 Feb 2008, 10:04

Moje iskustvo govori da gitara bolje zvuči ukoliko se više svira.
Često mi se desi da gitara, koja je dugo stajala netaknuta u koferu, nakon izvesnog perioda intenzivnog sviranja bitno postane kvalitetnija u tonu koji "emituje".
Mislio sam da se meni to samo čini ali sam u kontaktu sa drugim gitaristima shvatio da i oni imaju slična iskustva (govorim o akustičnim i klasičnim gitarama).
Neki "autori" čak i tvrde da gitara "pamti", pa će tako najčešća muzika izvođena na njoj (frekvencije) bolje zvučati od druge vrste muzike koja se ne izvodi često (ili nikada).
Ovo nema veze sa starošću gitare već samo sa time koliko se drvo "navikava" da osciluje na određen način (to sam čuo od nekih ozbiljnih graditelja akustičnih gitara).
A to što se tiče vremena i starosti gitare važi samo za gitare čija je gornja ploča od smreke (ne od kedra, javora ili nečeg trećeg). Davno sam gledao emisiju u kojoj je čuveni graditelj tambura Bocan objasnio ovaj fenomen: Naime, kako je rekao, smreka sadrži određenu količinu kalafonijuma (bez obzira na to koliko je suva). Vremenom taj kalafonijum izlazi iz drveta pa ono ima više prostora da oscilira. Zato stariji instrumenti zvuče bolje od novih.
Naravno to važi samo za instrumente koji su politirani shell-lakom ili nitroceluloznim.
Sumnjam da će poliuretani dopustiti da kalafonijum "napusti" drvo.

Post Reply