Bypass pedala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Kristijan
Uvaženi član

Bypass pedala

Post by Kristijan » 05 Mar 2011, 17:44

Natrčao sam na ovo, ne znam koliko je korisno, ali računam da će ljudi koji se razumeju u DIY pedaline za gitare dati ocenu upotrebljivosti:
LINK

guv'nor

Re: Bypass pedala

Post by guv'nor » 05 Mar 2011, 18:00

Sjajno! :ziveli:
Ako nekoga interesuje, evo i Keeley Looper-a, manje-više ista pedala samo sa 2 laNpice i bez mesta za bateriju
Spoiler:
Image

Markony

Post by Markony » 05 Mar 2011, 18:15

Bas ovako sam resio Bypass kad koristim pedal-train!
:ziveli:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 06 Mar 2011, 23:53

Razmisljao sam bas neki dan sto ljudi , koji imaju vise pedala i koji se zale na clean zvuk, ne naprave jednostavno a\b switch - jedan sa lancom efekata drugi sa kabelom direkt u pojacalo.

guv'nor

A/B box

Post by guv'nor » 07 Mar 2011, 00:01

Možda nisu naišli na ovo: http://www.fulltone.com/PDfFiles/AB_switcher.pdf
Dobra ideja i jedna od boljih stvarčica upotrebljva na dosta načina. :)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 07 Mar 2011, 12:01

Odavno mi je majtimika napravio ovakav jedan loop/bypass box (kako god odgovara naziv), jer mi se u svirci sa autorskim bendom javljala potreba da sa čistog, suvog klina pređem u drive + delay + modulacija zvuk, ili clean sa obe modulacije + delay, ili koja god druga kombinacija, koja uglavnom zahteva paljenje i gašenje više pedala da bi se dobila željena varijanta, i to mora da se obavi jako brzo.

Tu se ova spravica pokazala kao jako praktično rešenje. Jednostavno sam vezao čitav pedalboard u loop, i kao što je svima jasno, jednim klikom ti iz zvuka sa recimo svim uključenim pedalama prelaziš u direktan klin, i obratno. Super je što, očigledno, dok recimo sviraš klin deonicu i signal mimoilazi ceo pedalboard, ti lepo uključiš sve pedale koje će ti trebati, pripremiš zvuk, i onda jednim klikom - voila! :)

Više je ne koristim, i da budem iskren, ne sećam se zašto sam prestao da je koristim. Možda mi se vremenom izgubila potreba za njom jer možda koristim druge kombinacije efekata koje mogu brzo da se postignu pojedinačnim gaženjem pedala. :nixweiss:

Takođe sam je koristio za proveravanje buffera pedala: spojiš u loop pedalu čiji buffer hoćeš da čuješ kako deluje, i naizmenično propuštaš signal mimo vezane pedale i kroz ugašenu pedalu, i na taj način tačno možeš da čuješ kako ona utiče, odn. da li postoji čuveni tone sucking. :)

Mali off:
Na ovaj način sam se uverio da neke pedale imaju baš dobar buffer... Recimo Digitech Digidelay i Multichorus iz te serije minimalno utiču na signal, čak ga malo i razbistre, taman koliko treba, a i Behringer štimer sam povezao ovako, i stvarno nisam mogao da čujem ikakvu osetnu razliku u signalu, a jedno 15 minuta sam puštao osignal kroz nju i mimo nje.

OT:
Na umu imam sledeću primenu ove pedale - pošto u ovom novom malom pedalboardu mi samo fali Small Stone pa da bukvalno imam sve bitne efekte koje sam imao i u velikom koferu, razmišljam da izbacim Behringerov Tuner, i na njegovo mesto stavim EHX, a da pitanje štimera rešim na sledeći način:

- iz gitare kabel u bypass pedalu, i iz izlaza kabel spojim sa prvom pedalom u lancu (wah), a da iz Send-a samo spojim običan štimer.

Na ovaj način bih imao i tišinu dok štimam, ne moram da vadim kabel iz pedalboarda da bih se naštimao.
Mana je što displej štimera nije jak za uslove mraka (ok, mogao bih se preko dioda iznad displeja orijentisati), i što bih morao da se sagnem da ga upalim i ugasim, jer ga ne bih držao non stop uključenog. Videću još da li ću ovo sprovesti u delo...

Sve u svemu, korisna pedala, jednostavna za napraviti, i ko ima iole potrebu za njom, svakako bi je trebao posedovati. :)

coca

Post by coca » 07 Mar 2011, 13:32

Super spravica,dala mi je mnogo dobrih ideja/resenja na pedalbordu..., mislim da je korisna veoma!!!pozz.!!!

Mogut

Post by Mogut » 10 Mar 2011, 15:04

guv'nor wrote:Sjajno! :ziveli:
Ako nekoga interesuje, evo i Keeley Looper-a, manje-više ista pedala samo sa 2 laNpice i bez mesta za bateriju
Spoiler:
Image
Koliko je ovo uredno, mislim... previše je uredno. :D
Ne znam da li sam ikada video ovako fensi unutrašnjost pedale.

andrej]

Post by andrej] » 10 Mar 2011, 15:53

ne zezaj! svaka mi je ovako uredna, samo to nisu bas OVAKO prave zice.

Post Reply