Distorzija za "clean" pojacala?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

guv'nor

Re: Distorzija za "clean" pojacala?

Post by guv'nor » 26 Mar 2011, 13:00

Baba Slim wrote:jedino bih ovde skrenuo pažnju na činjenicu da ovo možda nije dobar pristup, i to samo u slučaju da čovek jednostavno koristi čist čistacki™ klin. Hoću da kažem da ne treba podređivati klin pedalama
Naravski, možda sam se ja loše izrazio.
Tačnije, ne može na svakom klin zvuku da se koriste drajv/dist/fuzz pedale. Zbog toga retko ko ko svira AC30 sa dosta pedala uvek zaobilazi Top Boost kanal i uključuje se u Normal kanal. Ne može da se očekuje da će bilo koja pedala (sem možda nekih neispravnih, ultra muljavih i sl) raditi dobro na ultra jangly, mid-scoopovanom klinu. A to je upravo ono što dosta ljudi namešta kada namešta klin. Ono, klin iz 80-tih, 90-tih (minus chorus :mrgreen: ) pa se onda očekuje da jedna dist pedala dovede pojačalo u masnoću. To teško da može bez više kanala/pojačala.
Poenta moje priče - mora da postoji već zdrava osnova da bi pedala mogla da uradi svoje. :)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Mar 2011, 13:17

guv'nor wrote:Poenta moje priče - mora da postoji već zdrava osnova da bi pedala mogla da uradi svoje. :)
Slažem se, baš na ovo se sve svodi, bar po mom iskustvu. :ziveli:

Audio

Post by Audio » 26 Mar 2011, 14:26

Ja nesto ne volim bas distorzije, vise sam za dobar overdrive. Ali, slucajno sam dosao do Behringer vintage distortion VD-1
koji je naravno kopija Big Muff-a. Mogu da ti kazem da je zujka odlicna. Sama po sebi je onako budjava, skroz retro ali u
kombinaciji sa SD-1 dobija se sjajan ton. SD-1 ima nekako snagu a VD-1 przi za sve pare. Znam da si postavio konkretno
pitanje za odredjene modele ali ti ovo samo govorim kao pristojnu soluciju ukoliko nemas nesto para a vec imas neku slicnu
pedalu da joj malo "pomogne" i da je "potera".

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 26 Mar 2011, 15:45

Rat Co ... kida, matori, mada kapiram da tebe taj zvuk ne zanima, po ovome što si naveo... al teško da ćeš da skineš išta od toga bez neke poštene lanpe™, bar kako ja to kapiram... ako te zanima neki "moderniji" zvuk, tipa QOTSA, Kyuss, a nemaš ampege i brdo opreme... onda Rat... it grinds !

guv'nor

Post by guv'nor » 26 Mar 2011, 15:50

Rat je meni, kada ga namestim onako kako volim da ga čujem, UVEK bio Gary Moore In The Box.
Vaistinu odličan zvuk! Samo je pitanje, kako reče Dvejn, koliko baš takav smrad tebe zanima.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 26 Mar 2011, 16:12

Pa mene u sustini interesuje pedala koja menja napanjenog jcm800 ili nekog modernijeg marshalla....treba mi iskljucivo za tu svirku, za neku drugu svirku koju ja volim mi i ne treba distorzija....ovo je taj tipican hard rock zvuk, ali malo moderniji....znam da takva pedala ne postoji (da zameni jcm800), ali gledam sto nesto sto blize tome... :)

umart

Post by umart » 26 Mar 2011, 16:58

najlogicnija preporuka bi bila shredmaster,mada koliko se to vec moze nabaviti je drugo pitanje...

preporucio bih sansamp gt2,ali on nema opciju da bajpasuje cab emulaciju,ako nadjes verziju koja ima,to je poprilicno blizu tom zvuku,pogledao bih ove marshall in a box solucije,ima raznoraznih sema,ja sam slusao par korektnih,pa da ti neko ili sam da sklepas.

moj apsolutni glas bi isao SD classic twin tube,sjajna sprava,kao i uostalom citava twin serija,ali koliko ti se to uklapa u budzet,pitanje je...

neko ti je preporucivao i onaj Markley tube drav,i meni se jako dopala sprava,probaj je ako budes uzmogao,mada po mom uhu nije to bas taj mid marsalov smek,ali sjajna sprava.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Mar 2011, 17:02

A mxr distortion III?

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 26 Mar 2011, 17:09

cccira wrote:A mxr distortion III?
Vidim je u oglasima, ali stvarno je nikada nisam probao, nadao sam se da je mozda neko ovde probao :)

@Umart - SD mi je preskup, a sto se tice ovog overlorda, mislim da je on vise overdrive, tj. ako se secam Funkomat ga koristi umesto tubescreamera?

umart

Post by umart » 26 Mar 2011, 17:28

zavisi od lampe,od toga kako se ganja,ona moze da se fura da bude full drajv(preamp),ima dovoljno kontrola,a sa klasicnom 12ax7 i gain-a.

meni se dist plus vise svidja od trojke,sto se tice mxr-a.dablsot ponajvise.zbilja,zaboravih mxr.

xspaceman

Post by xspaceman » 26 Mar 2011, 17:30

Sans Amp tri A.C.?

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 26 Mar 2011, 17:32

Guitar_thrill wrote:Pa mene u sustini interesuje pedala koja menja napanjenog jcm800 ili nekog modernijeg marshalla....treba mi iskljucivo za tu svirku, za neku drugu svirku koju ja volim mi i ne treba distorzija....ovo je taj tipican hard rock zvuk, ali malo moderniji....znam da takva pedala ne postoji (da zameni jcm800), ali gledam sto nesto sto blize tome... :)
ja bi reko onda Rat... al pazi nisam ti ja tu neki faktor, uglavnom probaj Rat-a obavezno, čak iako ti se ne svidi to je pedala koju svako mora da proba, makar jednom u životu :)

guv'nor

Post by guv'nor » 26 Mar 2011, 18:39

Rat-a obavezno testiraj ako imaš gde. A ako ti beš toliko treba neki JCM zvuk, ne znam koliko si orasa hteo da odvojiš, ali mi na pamet pada jedna, ne tako poznata stvarčica. LM, reč je o pedali koja je prvenstveno dizajnirana da od Fender pojačala napravi neku Marshall platformu (u Rock modu - JTM/JMP, a u Rawk modu JCM seriju) i da nenormalno dobro prima drajvove i fazeve (kao i ti stariji Maršali).
http://www.catalinbread.com/DLS.html
Cena je sasvim ok, 160 dolara, odličan "stack-er", odličan samostalan JMP/JCM drajv.
Ima baš saso mange video klipova, zvučnih primera, mnogo diskusije na TheGearPage-u... :ziveli:

Pored svega toga, dolazi u hiljadu boja! :mrgreen:
Image

xspaceman

Post by xspaceman » 26 Mar 2011, 20:02

covek je trazio da mu se preporuci nesto sto ima kod nas da se nabavi... :roll:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Mar 2011, 20:25

ProCo Rat. Novi mi se čak i VIŠE dopadaju nego stari i reizdanja starih: skupovani su baš-baš savršeno, imaju više basa... Stari zvuče kao Plexi, novi kao JCM800.

Okreni-obrni, to je rokenrol. Imaj u vidu da sam probao, svirao i imao svašta-nešto i da sam još pre par godina zaključio da uvek moram da imam neki Rat u kolekciji. Trenutno imam dva. Premalo. :grummel_2:

Na kraju krajeva, napravio sam ih više nego svih ostalih pedala zajedno, što znači da nisam usamljen u mišljenju.

Post Reply