"Tvrđi" zvuk na singlecoil magnetima?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
"Tvrđi" zvuk na singlecoil magnetima?
Hocu uskoro da kupim elektricnu gitaru ali me i pored moje odushevljenosti Les Paul gitarama posle isprobavanja kojecega po domacim radnjama neshto vuce ka Stratu. e sad, kako bih ja pored roka i bluesa voleo da sviram i neshto tvrdje(AC/DC, Deep Purple, Led Zeppelin, Iron Maiden) zanima me da li se sa nekim pedalama/efektima moze dobiti koliko toliko pristojan zvuk za ovo iz single magneta?
znam da ne moze singl da zameni humbucker, ali me ovo zanima kao alternativa.. ako ne nadjem neku HSS gitaru koja mi bash legne(Yamaha Pacifica je jedna od opcija, ali recimo Squier Standard Fat Strat ne mogu nigde da nadjem)
znam da ne moze singl da zameni humbucker, ali me ovo zanima kao alternativa.. ako ne nadjem neku HSS gitaru koja mi bash legne(Yamaha Pacifica je jedna od opcija, ali recimo Squier Standard Fat Strat ne mogu nigde da nadjem)
Re: tvrdji zvuk na single magnetima
Mozes ti sve sto si naveo da sviras na singlovima. Sto se pedala tice, mozda mogu malo da dodaju gaina ili basa, ali ne mozes da dobijes 100% isti zvuk. Tu ti mnogo vise igra pojacalo. Nemoj mnogo da se opterecujes time, bitno je da sviras. Postoje i tzv. vertikalni hambovi, tj specijalni magneti (video sam dimarzio-ve, ima moj buraz na svojoj gitari) koji ulaze u otvor za singl, a ustvari su dva magneta smestena jedan na drugom, i ima veoma mocan zvuk. Njih mozes da nabudzis posle na tvoju gitaru kad te smore magneti koje dobijes uz nju
e to me zanima, na shta vishe treba da obratim paznju za zvuk, na same magnete ili pojacalo/efekte. znam da ne moze 100% isti zvuk da se dobije, razlika je prevelikaHistorik wrote:Mozes ti sve sto si naveo da sviras na singlovima. Sto se pedala tice, mozda mogu malo da dodaju gaina ili basa, ali ne mozes da dobijes 100% isti zvuk. Tu ti mnogo vise igra pojacalo.
znam, o tome bash razmishljam ovih dana i deluje mi kao prilicno fina opcija. zna li neko koje su cene tih magneta i koliko koshta ugradnja? cisto da imam neku cifru da ubacim u dugorocne planoveNemoj mnogo da se opterecujes time, bitno je da sviras. Postoje i tzv. vertikalni hambovi, tj specijalni magneti (video sam dimarzio-ve, ima moj buraz na svojoj gitari) koji ulaze u otvor za singl, a ustvari su dva magneta smestena jedan na drugom, i ima veoma mocan zvuk. Njih mozes da nabudzis posle na tvoju gitaru kad te smore magneti koje dobijes uz nju

Kostaju isto kao i svi ostali magneti...
Oko 80ak evra su seymour duncani.
Sa single magnetima mozes da dobijes taj "tvrd" zvuk za bilo kakvu muziko pogotovo ako imas pedale a i kao sto si rekao uvek mozes da uzmes HSS gitaru (ne squiera vec pacificu)...
Sa single magnetima mozes da dobijes taj "tvrd" zvuk za bilo kakvu muziko pogotovo ako imas pedale a i kao sto si rekao uvek mozes da uzmes HSS gitaru (ne squiera vec pacificu)...
- Chord-Master
- MF veteran
Moj savet je da ne uzimas Squier Fat Strata, Yamaha Pacifica je mnooogo bolja gitara.
Cini mi se da sam vec u jednoj temi pominjao moje kratko, ali dovoljno, iskustvo sa ove dve gitare.
Inace i ja sam mislio da je AC/DC i Maidene gotovo nemoguce svirati bez humbuckera, ali sa dobrim singlom zvuci skroz dobro.
Steta sto to nije slucaj sa mojim singlom, buduci da je krs, ali to je vec druga prica...
Cini mi se da sam vec u jednoj temi pominjao moje kratko, ali dovoljno, iskustvo sa ove dve gitare.
Inace i ja sam mislio da je AC/DC i Maidene gotovo nemoguce svirati bez humbuckera, ali sa dobrim singlom zvuci skroz dobro.
Steta sto to nije slucaj sa mojim singlom, buduci da je krs, ali to je vec druga prica...

Sto se tice Maidena, oni poslednjih par godina bas cesto koriste ove vertikalne hambove, narocito Adrian i Janick. Sa njima je zvuk nekako puniji i masniji, cini mi se da je veci sustain...Nemam iskustva sa Pacificom, ali ako ti ljudi predlazu tu gitaru, kupi je, i posle izvesnog vremena mozes da je nadogradis. Ugradnja magneta ti je besplatna u onaoj radnji u kojoj kupis magnete. Te vertikalne hambove, i to Dimarzio-ve, ima mixmusic (Dzindzerova radnja), i cene su vrlo ok, vazda imaju neke popuste na magnetima...
kako Fat Strat ne mogu nigde da nadjem, vishe je dilema da li Standard Strat ili Pacifica. par muzicara koje sam pitao na tu temu kao glavni "problem" Pacifice navode da nema karakter. e sad, njima to dosta vishe znaci, meni obe gitare imaju skroz ok zvuk. manje vishe se lomim oko toga da li uzeti SSS ili HSS gitaru, zato sam i postavio temu, ali to ce da prelomi josh neko smaranje prodavaca u MitrosuChord-Master wrote:Moj savet je da ne uzimas Squier Fat Strata, Yamaha Pacifica je mnooogo bolja gitara.

ovo je lepo znati. setio sam se u medjuvremenu da recimo domaci Cactus Jack svira Deep Purple i tako neke stvari na Stratu i to zvuci skroz okInace i ja sam mislio da je AC/DC i Maidene gotovo nemoguce svirati bez humbuckera, ali sa dobrim singlom zvuci skroz dobro.

pa to nije strashno, ja sam iz nekog razloga ima vece cifre na umuFunkomat wrote:Kostaju isto kao i svi ostali magneti...
10x
- Guitar_thrill
- MF veteran
Imao sam ranije Squier Fat Strat (HSS) i gitara uopste nije losa,cak sta vise,dobra je....Pacificu nisam svirao,ali svi kazu da je dobra...Fat Strat sam kupio u Top Tonu (mada su me nesto odrali platio sam 22.000 din
)A sto se tice tvrdjeg zvuka na singlecoil...pa Jimmy Page ti je svirao Telecaster na prva dva albuma,a Ritchie Blackmore je oduvek svirao na singlecoil magnetima,mada je on koristio neki treble booster (svirao je i Gibson 335,ali mislim da nije na albumima)...a oni imaju tvrdji zvuk...a i singlecoil lepse idu uz wah pedalu:) pa ti sad vidi:)

- Chord-Master
- MF veteran
Re: "Tvrđi" zvuk na singlecoil magnetima?
Ja uvek za prvu ili jedinu gitaru preporucujem da se uzme gitara sa HSS konfiguracijom magneta, zato sto je tako ipak raznovrsnija, jos Pacifica ima i five-way switch kao i Fenderi, cijom upotrebom mogu da se prave lepe kombinacije magneta (bridge, bridge-middle, middle, middle-neck, neck), a i single-coil na bridge poziciji, makar i jako dobar, ume da bude slab, zbog same cinjenice da je poprilicno udaljen od vrata gitare.kalkulus wrote:manje vishe se lomim oko toga da li uzeti SSS ili HSS gitaru
Moj neki pogled na to je da je HSS najbolja moguca kombinacija magneta sto se tice raznovrsnosti, jer imas dva singla blize vratu gitare (posebno onaj u neck poziciji, jel'te) i imas i humbucker koji mozes da kombinujes sa middle single-coil-om, raznovrsnosti nikad kraja...

Zasto sam toliko zapeo za to da gitara bude raznovrsna po zvuku? Zato sto racunam da je bolje, ako kupujes gitaru na duge staze, da imas instrument koji ce, dok ti se muzicki ukus bide menjao moci da "pokrije" sve sto bi zeleo da sviras.
Naravno da se manje-vise moze sve svirati i samo sa single coil-ovima, ali iz gore navedenih razloga, mozda je bolje uzeti gitaru sa obe vrste magneta.
Naravno svi saveti su tu da ti olaksaju dilemu ili da te mozda i usmere, ali nikako da odluce umesto tebe, najbitniji je tvoj subjektivni dozivljaj kada uzmes gitaru u ruke, dakle kupi ono sto tebi odgovara.
Guitar_thrill wrote:a i singlecoil lepse idu uz wah pedalu:)
Da, ali humbuckeri lepse idu uz distorziju

A i ovako (sa HSS konfiguracijom) imas dva singla.
to je i neko moje mishljenje. nemam puno iskustva sa elektricnim gitarama i po onome shto sam procitao po domacim i stranim forumima cenim da bi HSS gitara bila prava stvar. e sad, za slucaj da ne nadjem neshto odgovarajuce, nije loshe znati alternativne mogucnostiChord-Master wrote:Ja uvek za prvu ili jedinu gitaru preporucujem da se uzme gitara sa HSS konfiguracijom magneta, zato sto je tako ipak raznovrsnija, jos Pacifica ima i five-way switch kao i Fenderi, cijom upotrebom mogu da se prave lepe kombinacije magneta (bridge, bridge-middle, middle, middle-neck, neck), a i single-coil na bridge poziciji, makar i jako dobar, ume da bude slab, zbog same cinjenice da je poprilicno udaljen od vrata gitare.kalkulus wrote:manje vishe se lomim oko toga da li uzeti SSS ili HSS gitaru
Moj neki pogled na to je da je HSS najbolja moguca kombinacija magneta sto se tice raznovrsnosti, jer imas dva singla blize vratu gitare (posebno onaj u neck poziciji, jel'te) i imas i humbucker koji mozes da kombinujes sa middle single-coil-om, raznovrsnosti nikad kraja...![]()
Zasto sam toliko zapeo za to da gitara bude raznovrsna po zvuku? Zato sto racunam da je bolje, ako kupujes gitaru na duge staze, da imas instrument koji ce, dok ti se muzicki ukus bide menjao moci da "pokrije" sve sto bi zeleo da sviras.
naravno, zato i nisam pitao za savete oko konkretnih gitara(iako sam ih pomenuo). tu je gomila ljudi jako subjektivna, a oko mogucnosti razlicitih vrsta magneta su manje vishe(uvek ima izuzetakaNaravno svi saveti su tu da ti olaksaju dilemu ili da te mozda i usmere, ali nikako da odluce umesto tebe, najbitniji je tvoj subjektivni dozivljaj kada uzmes gitaru u ruke, dakle kupi ono sto tebi odgovara.

polako, potrajace dok dodjem do WAHaGuitar_thrill wrote:a i singlecoil lepse idu uz wah pedalu:)
Da, ali humbuckeri lepse idu uz distorziju![]()
A i ovako (sa HSS konfiguracijom) imas dva singla.
hvala svima za savet, javljam rezultate potrage

Ja isto mislim da ti je HSS konfiguracija najbolja za pocetak jer je najuniverzalnija,Ja sam npr odmah za prvu gitaru kupio samo sa Hummom ali to je zato sto ja znam tacno sta hocu da sviram evo sad kupujem i drugu gitaru i dolazi u obzirs samo josh jedna sam hummovima. 

Mozda ti je bolje uzeti HSS konfiguraciju pa onda ako ti baaas bude trebao jos taj jedan singl mozes da uradis split hambakera (vec je pisano na forumu o tome)
- Rocket Roll
Jes', vala, brate Ćććiro, ja sam o tome pisao, i pisao, i pisao, i pisao još malo posle toga...
=========================================
->Početak Sviranja Gitare - Najčešća Pitanja<-
->Početak Sviranja Gitare - Najčešća Pitanja<-
Ako imas neku zvijer od pojacala, mozes ti da otvrdnes zvuk bilo kakve konfiguracije magneta .. iako postoji nepisano pravilo da za hi gain ziku ipak trebas hambakere, ali nije nuzno ... zasto nebi prekrsio pravila... jedino sto onda moras da uradis obavezno je da stavis deblje zice, barem 10-52 da bi tenzijom nadoknadio te magnete. mislim da bi to funkcionisalo...kalkulus wrote:Hocu uskoro da kupim elektricnu gitaru ali me i pored moje odushevljenosti Les Paul gitarama posle isprobavanja kojecega po domacim radnjama neshto vuce ka Stratu. e sad, kako bih ja pored roka i bluesa voleo da sviram i neshto tvrdje(AC/DC, Deep Purple, Led Zeppelin, Iron Maiden) zanima me da li se sa nekim pedalama/efektima moze dobiti koliko toliko pristojan zvuk za ovo iz single magneta?