Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
theTrooper wrote:Koristi pretragu na forumu, bilo je hrpa tema sa istom pricom. Sve zavisi koliko ti treba efekata, da li ti je bitnija raznovrsnost od kvaliteta zvuka, true bypass...
auuuh to ce biti teskomislim_stvarno wrote:theTrooper wrote:Koristi pretragu na forumu, bilo je hrpa tema sa istom pricom. Sve zavisi koliko ti treba efekata, da li ti je bitnija raznovrsnost od kvaliteta zvuka, true bypass...
prelistaj forum
ako ti treba za kucu, a nemas dobro pojacalo, ili ti treba kompaktnost (da ne vuces milion pedala na probe i svirke), hoces da isprobavas razne efekte uzmi procesor
ako imas dobro pojacalo, ako cujes da ti procesor zvuci sterilno i digitalno, ako znas tacno sta hoces i kako to da dobijes, juri pedale
Onda kupi pedale.milan_ns wrote:shvatam ja to al znam cini mi se da je bolje imati pedale pre svega sto ne koristim puno efekata i bolje zvuce na dobrom pojacalu koje ako nemam kuci imacu na probi u studiju ili na svirci i za te pare i nema neki dobar procesor procesor...
ssmc wrote:Onda kupi pedale.milan_ns wrote:shvatam ja to al znam cini mi se da je bolje imati pedale pre svega sto ne koristim puno efekata i bolje zvuce na dobrom pojacalu koje ako nemam kuci imacu na probi u studiju ili na svirci i za te pare i nema neki dobar procesor procesor...
I vise nego upotrebljivoKristijan wrote:Bitno je da znaš kojih to 5 ili 6 efekata želiš da koristiš, odnosno od tih 5 ili 6 da izdvojiš šta ti je baš stvarno neizostavno i neophodno.
Procesor ima svoje praktične strane, ali mislim da je zapravo najpraktičniji za situacije gde i ne koristiš pojačalo, nego ideš direktno u razglas, pa vučeš sa procespora i simulacije pojačala i kabineta, i sve to naravno za svirke gde se u suštini ne juri neki stvarno ozbiljan ton. Ova priča naravno važi za procesore koje možeš naći za navedenu sumu. Ništa u toj klasi nije za neku besnu profi upotrebu. Ako imaš makar u tragovima neku tone freak žicu - procesor do 150 evra ti neće završiti posao.
Zabluda je da ćeš moći da stekneš uvid u to šta ti je najpotrebnije od efekata ako se malo zanimaš s procesorom za početak. Daleko jeftiniji metod je da se poigravaš onako informacije radi sa programima koji rade te simulacije. AmpliTube, Guitar Rig... Nije prava stvar? Pa, nije ni procesor. Ništa ubedljivije to ne radi procesor do 150 evra, čak bih rekao da u nekim aspektima radi i lošije. Ako si generalno neiskusan sa efektima, trebaće ti ogromno vreme da napraviš neki niz stvarno korisnih preseta na procesoru, i opet ćeš imati ton koji je onako... Ništa posebno. Procesor ostaje nepobediv samo u jednoj stvari - sve je u jednom uređaju, nema patch kablića, nema sto kablića za napajanje, nema dodatnog cimanja oko kofera za pedale... Tu se stvarno nema šta zameriti procesorima, praktični su za transport i montažu na sceni, ali ja kapiram da je zvuk ono što ozbiljno menja stvar, i da to ne bi smelo da se žrtvuje zarad nešto udobnosti.
Vidim da si gore pominjao samo razne drajv pedale i wah. Ako je to okosnica zvuka koji je tebi potreban, tek tu nećeš da se usrećiš sa procesorom te klase. Da si recimo od onih gitarista koji svoj zvuk uglavnom baziraju na svakojakim modulatorima, i da ti treba baš neka ozbiljna količina takvih pedala, još bih i preporučio da se razmotri nekakav procesor, jer su modulatori generalno skupi, obično skuplji od drajvova, i načekao bi se previše dok bi nakupio kompletan niz omiljenih modulatora u pedalama, pa bi procesor poslužio za premošćavanje te situacije kada treba da ideš na probu ili svirku. Opet bi postojao problem tona, ali nešto manje izražen nego kada pričamo o raznim drajv pedalama i simulacijama istih na jeftinim procesorima. Na većini tih low budget procesora koje sam imao prilike da čačkam je phaser radio upotrebljivo, pa eto i chorus je mogao da se namesti, ali onako - za prelaznu ocenu... flanger mi je uglavnom bio bezveze... tremolo je isto mogao da se namesti za prelaznu ocenu... Tako, ništa tu nije odlično, ali je prihvatljivije nego druge stvari koje procesor može da izvuče.
Ako ti je digitalni delay prihvatljiv, to ćeš moći na procesoru da namestiš. Reverb - manje više. Digitech ima Lexicon reverb, i to ume fino da radi, ali samo što se tiče onih stvari koje ne radi klasični žičani reverb. Recimo nekakav room reverb može da se napenali da šljaka.
Za taj novac, mislim da je ipak bolje da po oglasima juriš pedale. Nisam generalno protiv procesora, ali mislim da nemaš ništa što će da te na duge staze učini srećnim kada pričamo o procesorima za 150 evra. Ovo je moje iskustvo, ne znam da li je tebi upotrebljivo.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest