Zemlja Telecaster-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Zemlja Telecaster-a

Post by nemanjavelimirovic » 06 Apr 2011, 17:21

Mislim da kod custom shop fendera ne moras birati komad, a kod svih ostalih fendera morash...tako da...mislim da je u tome kvaka i fazon. :ziveli:

Hotstepper

Post by Hotstepper » 06 Apr 2011, 17:31

Funkomat wrote:... Oguljeni vrat i naslon za desnu ruku su pet puta prijatniji od bilo kog laka. :)
...ma idi bre... k'o da kupish razgazhene patike! :mrgreen:
A gde je tu onaj osecaj kad kupish novo, pa se sve cakli, mirishe, pa ti zhao da je spustish na jorgan da se ne ugruva? Posle nek i dobije battle scars..

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Apr 2011, 17:39

Hotstepper wrote:pa se sve cakli, mirishe, pa ti zhao da je spustish na jorgan da se ne ugruva?
Ne budi zena.

:P

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 06 Apr 2011, 18:32

Ok, ajmo redom... :)
nemanjavelimirovic wrote:Osecaj sviranja je subjektivna stvar, ja provaljujem da na bini ili klubu mi je najbolji feel sa nekom jeftinijom gitarom jer se ne brinem za nju, krljam je i to zvuci kako treba, cak i ako je bash krsh gitara u pitanju, uvek imam dobro pojacalo :D ... Kad sviram recimo deluxe telca, ok krljam ja i njega ali nekako senzitivno, sa ipak dozom paznje jer je feel na njemu kao na bilo kojoj gitari od 2-3hiljade evra.
Ja konkretno nemam taj momenat da sad kao, pazim gitaru jer sam je platio ovoliko ili onoliko, ili sam je tek uzeo pa mi žao. Odvikao sam se te sulude pažnje još daavno davno. Naravno, neću ići i čvrkati i lupati gitaru gde stignem, ali da je ne mlatim i ne krljam sviranjem pošteno kako ja hoću i osećam zato što mi je, eto kao, gre'ota, nema toga.
Funkomat wrote:To sa kupovinom jako skupih gitara je veoma zajeban posao. Video si i sam moju reakciju kada sam probao tvog telca i poredio ga sa svojim stratom a sa druge strane, kako sam se iznenadio kada si mi rekao koliko kosta tvoj prs.

Sve u svemu, mislim da je taj neki psiholoski faktor 90% vrednosti gitare ali takodje mislim da zbog toga vredi kupiti custom shop-a. Koliko god to glupo zvucalo...
Znam, nema izgleda nikakvih pouzdanih pokazatelja, za bilo šta. Kapiram da se ipak (pored samog zvuka naravno), na kraju sve svodi na taj osećaj koji imaš dok držiš i sviraš instrument. I da, slažem se da zbog toga vredi kupiti skupu gitaru (nebitno da li je skupa ili ne, ali je bitan osećaj koji pruža). To je prajsles.
Hotstepper wrote:Mislim da se sve svodi na nalepnicu na glavi i na staro dobro shishanje ovaca.. :bambi:
Ovaj faktor je uvek i svuda prisutan. Doduše, nije sve u tome, ali je dobar deo.
Funkomat wrote:Koliko god ljudi (ukljucujuci mene) srali o relikovanju, svaki skuplji fender relic koji sam drzao u rukama me je potpuno odusevio. Oguljeni vrat i naslon za desnu ruku su pet puta prijatniji od bilo kog laka. :)
Naravno, svi znamo da je u pitanju stvar ukusa... Npr. meni je taj osećaj mat finiša/oguljenog laka potpuno odvratan. Ja volim da je izlakirano i glatko do besvesti, pa da ga hebeš...
nemanjavelimirovic wrote:Mislim da kod custom shop fendera ne moras birati komad, a kod svih ostalih fendera morash...tako da...mislim da je u tome kvaka i fazon. :ziveli:
Da je sreće, ne bi morao da plaćaš 3000+ $ da ne bi morao besomučno da biraš komad... :grummel_2:

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 06 Apr 2011, 19:04

Funkomat wrote:
Hotstepper wrote:pa se sve cakli, mirishe, pa ti zhao da je spustish na jorgan da se ne ugruva?
Ne budi zena.

Niko ovde nije zena. po toj logici bi bilo kul kupovati izgrebana i izudarana kola jer im to dodaje mojo.

bzvzvzvzvzvz

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 06 Apr 2011, 19:05

MetalFunk wrote:Phil X. :music-smiley2:

:1:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Apr 2011, 19:09

vertigo_beat wrote:
Funkomat wrote:
Ne budi zena.

Niko ovde nije zena. po toj logici bi bilo kul kupovati izgrebana i izudarana kola jer im to dodaje mojo.

bzvzvzvzvzvz
Po toj logici bi trebalo spustati kola na jorgan kako se ne bi izgrebala.

...kakve veze kola imaju sa bilo cim? :eek7:

Hotstepper

Post by Hotstepper » 06 Apr 2011, 19:12

vertigo_beat wrote:
Funkomat wrote:
Ne budi zena.

bzvzvzvzvzvz
Ma jok, shala je u pitanju, zato shto sam ja picajzla shto se tiche chuvanja gitare :mrgreen:
Ali zapravo, gitara dobija mojo shto je vishe izgrebana, al ne od nebrige i bahatosti vec od sviranja... SRV baby! :metal:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Apr 2011, 19:15

:D

No... pre nego ovo predje u neku nepotrebno filozofiju... da kupujem gitaru za 3,4 hiljade, nikad ne bih kupio relic ali mi ne smeta izgrebana i razjebana gitara (bar sto se izgleda tice). Naprotiv. Kao sto rekoh, jako mi se svidja osecaj oguljenog vrata pod rukom.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 06 Apr 2011, 19:16

Funkomat wrote:Po toj logici bi trebalo spustati kola na jorgan kako se ne bi izgrebala.
Odavno se ovde nisam ovako nasmejao. :rlol: :rlol: :bravo: :bravo:

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 06 Apr 2011, 20:10

Trebalo bi uvesti parental control jer se uvek nadje neki adolescent da sjebe kvalitet diskusije.

Ko kuga su.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Apr 2011, 21:08

:1:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Apr 2011, 21:57

Sad se baš često srećem sa jednim CS Telekasterom, model šes'et i neka, i svirali smo ga uporedo sa svim živim i neživim contemporary Telcima. AmStd, AVRI, MIK, itd.

Sve ih je razvalio, ukratko. Neke više, neke manje, ali nema rasprave ko je gazda.

Kad slušaš neke od tih Telaca koje smo poredili s njim same za sebe, vidiš (i čuješ) da su to dobre gitare, i svakom bih bio zadovoljan da je moja. Ali ako onda posle njih uključiš njega - klasa, klasa ispred. Kulturniji ton, mnogo bolji magneti (na nekim od Telaca sa kojim je poređen su bili Fenderovi CS magneti i opet nemaju veze sa onim što je u njemu), mnogo trodimenzionalniji zvuk.

Pamćenje tona je nemoguće. Pusti pesmu, onda isključi zvuk, premesti zvučnike, pusti pesmu ponovo. Zvučaće ti isto. Ponovo pusti pesmu, ali zamoli dva drugara da pomeraju zvučnike dok reprodukcija traje. Itekako ćeš čuti razliku.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 06 Apr 2011, 22:15

Rocket Roll wrote:Sad se baš često srećem sa jednim CS Telekasterom, model šes'et i neka, i svirali smo ga uporedo sa svim živim i neživim contemporary Telcima. AmStd, AVRI, MIK, itd.

Sve ih je razvalio, ukratko. Neke više, neke manje, ali nema rasprave ko je gazda.
Ok, to mi je i logično, jer iskreno, mislim da bi bila SRAMOTA da nije znatno bolji od pomenute braće, obzirom koliko PUTA VIŠE košta. Tako da me to zapažanje ne iznenađuje.

Idemo dalje...
Rocket Roll wrote:Kad slušaš neke od tih Telaca koje smo poredili s njim same za sebe, vidiš (i čuješ) da su to dobre gitare, i svakom bih bio zadovoljan da je moja. Ali ako onda posle njih uključiš njega - klasa, klasa ispred. Kulturniji ton, mnogo bolji magneti (na nekim od Telaca sa kojim je poređen su bili Fenderovi CS magneti i opet nemaju veze sa onim što je u njemu), mnogo trodimenzionalniji zvuk.
Ono što mene zanima jeste, da li ima razlike u odnosu na ostale (Telce u ovom slučaju pošto ste sa njima upoređivali) u osećaju dok je držiš? Neću da budem picajzla pa da insistiram na ovome, naravno da ima veze kako se čuje dok sviraš, ali da li ona vrišti koliko je dobar osećaj držati je, svirati je? Da li je ta svirljivost, kontakt sa njom i sveukupan ugođaj (vizuelni, taktilni, zvučni) takav da ti niti jednog momenta ne posumnjaš u opravdanost te cene?

Ne želim da kritikujem, osporavam, kontriram, opovrgavam, samo opet kažem, razmišljam naglas.
Kod PRS-a je sve ovo meni jasno istog momenta kad je uhvatim za vrat da je podignem i okačim na sebe...

Jako mi je teško da se ne rasplinem u onome što sam prvobitnim postom hteo da kažem, ali, da li kapirate na šta ciljam...?

EDIT:

Razmišljam, i jedino što za sigurno mogu da zaključim, je da se ceo doživljaj u ogromnoj meri svodi na lični ukus. Znam, apsolutno ništa novo, čak je taj zaključak postao jebeno dosadan. Ali zašto ponovo to kažem...

Prisećam se da sam pre nekog vremena, prošle godine možda u ovo doba, ili malo ranije, imao priliku da probam Gibsonovog Les Paula, neko reizdanje '59.-ke čini mi se, slagaću, nemam pojma oko Gibsona i njihovih tripova, zaista. Znam da je u pitanju bio neki nadrkani Custom Shop do zla boga, a skup je još gore od toga. Tipa, nekih 8000$, mada je ovde donešen ''vruć'' od preko, naravno.

Elem, meni je osećaj te gitare bio toliko odvratan da sam bio zapanjen, iskreno. Imao sam tog momenta osećaj:''OVO da košta toliko?! Ma, šanse nema, da bih za ovo dao preko 500e, u vrh glave.'' Sećam se da sam to razmišljao, zašto nemam pojma. Jednostavno mi je sve oko te gitare bilo pogrešno.

Jesam li pomenuo ranije da ne volim Les Paul-a...? :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Apr 2011, 22:30

Znaš kako, mene lično ne radi osećaj pod prstima na tom Telcu, ali to je zato što mi taj late sixties model nije ni među prvih deset omiljenih Telekastera. Vrat mi je pretanak, palisander ne volim. Opet, onome ko traži baš taj model, ovaj bi bez sumnje bio san snova: light relic, neverovatno ubedljivo urađen, vrlo lagan po težini (za Telca)...

I pored toga, čak i na mene ostavlja utisak. Smiruje me kad ga držim. "Ne brini, sinko, slobodno sviraj, ja se staram o dobrom tonu."

Post Reply