World Music Orchestra - TUNDRI

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Baba Slim
MF veteran

World Music Orchestra - TUNDRI

Post by Baba Slim » 19 Apr 2011, 00:39

Tundri su nastali 2002. godine u Vrbasu kada se nekoliko muzičara okupilo da napravi muziku za predstavu Hasanaginica, koja je trebalo da se odigra u izvođenju amaterskog pozorišta Vreteno, na pozorišnom festivalu posvećenom Dušku Kovačeviću u Banatskom Novom Selu. U nastanku, grupa se sastojala od četiri instrumentaliste, koji bi u predstavi uživo izvodili muziku na sceni. Sticajem okolnosti predstava nije izvedena, ali je 7 kompozicija postalo temelj daljeg rada ansambla.

Ubrzo se priključuju novi članovi. Probe postaju redovne, gotovo “ritualne” aktivnosti (koje su često trajale i po 6 sati :) ), a grupu sačinjavaju višegodišnji prijatelji, najrazličitijih muzičkih interesovanja, i do tada već bogatog muzičkog iskustva. Posle nekog vremena, snima se proba da bi se materijal zabeležio radi interne upotrebe benda. Numere koje su po prvi put zabeležene - Podne u Haremu, Hasanaga In Nagasaki, San Alije Djerzeleza, Svilene Bube Marka Pola, Povratak, Arkadijska Svadba, Pijana Bretanja. Ovaj snimak, načinjen u krajnje skromnim uslovima, nailazi na jako dobre reakcije ljudi, koji jednoglasno ohrabruju bend da nastavi sa radom.

Krajem 2004. godine ansamblu se priključuju još dvoje intrumentalista, ženska pevačka grupa (5 devojaka, članica vrbaske ženske pevačke grupe “Lastavice”), i pevači solisti. Nastaju nove numere (12+10, Vetar Nad Levantom, 69, Delfini, Gnomi na Pikniku, Voice of Khtugha, Opel Caravan) i ansambl po prvi put nastupa u okviru manifestacije “Dani Pabla 04” u Vrbasu, na sceni gradskog bioskopa, u decembru 2004.

Nakon uspešnog nastupa, ansambl dobija podršku lokalnog Sekretarijata za Kulturu, i organizuje se prvi veliki koncert Tundri, kao kruna finalne večeri Festivala Poezije Mladih u Velikoj hali Centra za Fizičku Kulturu u Vrbasu (maj 2005). Koncertu je prisustvovalo više od 2000 ljudi. U toku priprema za ovaj spektakl ansamblu se pridružuje 30-člani mešoviti hor pod vođstvom dirigenta i profesionalnog soprana Verice Pejić (numere koje izvodi hor: 7 na kvadrat, 2+2=3, Imagine, In The Forest, Stratosphere Village, Gnomi na Pikniku).

U poslednjih par godina Tundri sarađuju sa pozorištem Ogledalo i glumcem Ljubivojem Tadićem, i učestvuju u predstavama ''Lična istorija'' (monodrama o Dobrici Ćosiću) i ''Srpski pisci slikari'' po knjizi Radovana Popovića (u predstavi se izvodi muzika koja je komponovana na stihove poznatih srpskih pisaca i slikara), za koje je kompletnu muziku komponovao Marjan Babić. Planira se snimanje kompletnog materijala komponovanog za predstavu ''Srpski pisci slikari''.

Jedna od numera iz pomenute predstave je izvedena i na proslavi 50. rođendana Univeriteta u Novom Sadu u Srpskom Narodnom Pozorištu u 28. juna 2010. godine u Novom Sadu.

Višegodišnji rad ansambla je do danas rezultirao kompleksnim muzičkim delom, pod nazivom "Otkrivanje Tundrije" (Discovering Tundria).

Autor svih kompozicija je Marjan Babić, kompozitor filmske i pozorišne muzike, edukovan u Londonu (London School of Creative Studies – Music for the Media).

Tundri od samog početka spontano rastu, verujemo da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

Tundre čine:

Marjan Babić - Kompozitor - Klavijature, Harmonika, Frula, Kaval, Gajde ;
Nenad Karišić - Električna gitara;
Marko Maslak - Bas Gitara;
Ognjen Daković - Tarabuka;
Toni Bodonji - Bubanj;
Ivan Letvenčuk - Tambura, Mandolina;
Predrag Nedić - Klarinet, Truba;
Igor Martinko - Violina, Mandolina, Truba;

Pevačka gupa:

Verica Pejić
Jovan Pejić
Svetlana Milićev
Predrag Šepelj

Gosti-članovi:
Marko Pejović - Sitne Perkusije;
Nikolic Aleksandar - Klavijature;

Kasnije ću okačiti klipove sa nastupa na Exit-u 2007. godine na World Music Stage-u, i link za mp3 download, kao i ostale klipove koji su postavljeni on-line.

Uživajte! :D

Hotstepper

Re: World Music Orchestra - TUNDRI

Post by Hotstepper » 19 Apr 2011, 00:49

Haha! Fan Club card #00001 je moja! :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 19 Apr 2011, 00:51

:ziveli: :ziveli:

Ako se ikako ukaže ponovo prilika da pogledaš predstavu na koju sam te zvao kad smo bili u Pozorištu Mladih, moraš doći da vidiš/čuješ, svideće ti se 1000%. :)

Hotstepper

Post by Hotstepper » 19 Apr 2011, 00:56

...ne staj mi na muku... :cry:
Danas sam pushtao burazeru onaj mix shto si okachio juche/prekjuche, odushevio se!
Odo sad da preslushavam ovo redom... :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 19 Apr 2011, 01:17

Drago mi je da vam se sviđa. :ziveli: Okačiću link za download, pa da slušate muziku kao ljudi... :) Live snimci su u pitanju, sa Exita iz 2007. i iz Vrbasa 2005.

Evo u međuvremenu nekoliko slika sa raznih nastupa:

Najnovije slike - sa Antićevih Dana u Novom Sadu (mart 2011.), Gradska Kuća i Pozorište Mladih
ImageImageImage

Svečana Akademija, Proslava 50. rođendana Univerziteta u Novom Sadu, SNP
ImageImageImageImageImageImage

Leto na Gardošu, avgust 2009.
ImageImageImageImageImageImageImage

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 19 Apr 2011, 10:12

Super je ovo Baba :bravo: .Kao da ima malo Pink Floyd-a tu (a moguće da sam utripovao).

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 19 Apr 2011, 10:27

Pa, ima svega valjda, to su sve tripovi dragog nam kompozitora. :)
Sad kad gledam koje sam klipove okacio gore, rekao bih da je svaka pesma neki drugaciji fazon, odn. ima neki drugaciji prizvuk. No, to je vec na slusaocima da procene... :ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 19 Apr 2011, 10:50

Baba Slim wrote:Pa, ima svega valjda, to su sve tripovi dragog nam kompozitora. :)
Sad kad gledam koje sam klipove okacio gore, rekao bih da je svaka pesma neki drugaciji fazon, odn. ima neki drugaciji prizvuk. No, to je vec na slusaocima da procene... :ziveli:
E jes' i to što kažeš.Ja sam poslušao samo prvi klip pa sam na osnovu njega doneo zaključak.Sad poslušah druge i videh da nije baš tako kao što mišljah.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 19 Apr 2011, 19:57

Drugari, evo ga i link za download mp3 pesama. Kombinovani su snimci sa dva koncerta, iz Vrbasa (maj 2005.) i sa Exit festivala (jul 2007.), a mislim da ima i jedan ili dva snimka koji su rađeni studijski, u kućnom ambijentu. Kačiću klipove kako budu nastajali vremenom. Takođe ću na ovoj temi najavljivati predstojeće događaje...

Tundri MP3 Download

Uživajte :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 19 Apr 2011, 22:00

Vidim da onaj link ne radi baš najbolje, pa da probamo ponovo... :?

Tundri Download pokušaj 2

Hotstepper

Post by Hotstepper » 19 Apr 2011, 22:04

..uhh.. dobro je...
Ja taman uradio update windowsa, i josh gledam shto sad ne radi, shta se zjblo... :roll: ^^

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 20 Apr 2011, 11:11

Na ovom user channel-u možete pogledati većinu Tundri klipova koji su postavljeni online. :ziveli:

http://www.youtube.com/user/maslakmarko

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 06 Aug 2012, 19:24

Dragi forumaši, sa zadovoljstvom mogu da kažem da se, nakon preduge pauze, kraju privodi snimanje kompletne muzike iz predstave ''Srpski pisci slikari'', i da će se od sada ta predstava zvati ''Kuća Na Sred Druma''.

Do kraja avgusta treba sve komplet da bude gotovo, ali za sada evo (skoro kompletno gotov, ali ne 100%, nestrpljenje čini svoje :) ) snimak za pesmu ''Kroz ponoć nemu'' (autor stihova je Đura Jakšić). Pesma je zamišljena kao sevdalinka, unapred da upozorim. :)

Ne znam da li to samo meni secka snimak, oprostite ako secka svima... :?

Verovatno će se kačiti pesme na YT kako koja bude kompletirana...

Stay tuned! :ziveli:

I da podsetim, evo još jedne pesme sa najavljenog albuma sa muzikom iz predstave...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 20 Aug 2012, 20:38

Još jedna numera iz šou-a "Kuća nasred druma"
- IZVORU (stihovi: M.Nastasijević)
Očekujte nas s jeseni na nekoj od pozornica! ;)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 13 Feb 2013, 13:35

E pa drugari, album Tundri sa muzikom za predstavu pod nazivom ''Kuća na sred druma'' je konačno gotov! :D

Evo YT linkova gde je ceo album okačen:

01 - Sumatra
Spoiler:
02 - Izvoru
Spoiler:
03 - Kuća nasred druma
Spoiler:
04 - Nikud bez ogledala
Spoiler:
05 - Expres za sever
Spoiler:
06 - Ljubim li te
Spoiler:
07 - Vitorio Kroti
Spoiler:
08 - Neki ljudi biju Srboljuba u kafani
Spoiler:
09 - Jablanovi
Spoiler:
10 - Kroz ponoć nijemu
Spoiler:
11 - Šta sanjam i šta mi se događa
Spoiler:
12 - Ja sam platio svoje
Spoiler:
Uživajte, nadam se da će vam se svideti, ili bar biti zanimljivo za slušanje. :ziveli:

Post Reply