Trazim modifikatore gitarskih efekt pedala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Z*Z*Z

Trazim modifikatore gitarskih efekt pedala

Post by Z*Z*Z » 22 Feb 2008, 02:28

Da li neko u Srbiji modifikuje gitarske efekte za razumnu cenu?
Ja zainteresovan, ali u potpunosti slep & gluv za elektroniku

Bane bass

Re: Trazim modifikatore gitarskih efekt pedala

Post by Bane bass » 23 Feb 2008, 12:21

Definisi, sta podrazumevas pod modifikacijom. U principu, negde se ponesto moze promeniti, ali krajnji rezultat je neizvestan. Potrebno je dosta truda, a to obicno i dosta kosta, pa se i ne isplati. Bolje je nabaviti novu spravu, koja zadovoljava.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Feb 2008, 13:00

Imamo Savu, kolegu na Forumu koji od svih nas ovde ima najviše iskustva sa elektronikom + je modifikovao sve svoje stvari, pa ga pitaj.

Ali daj malo konkretnije - koja pedala, koja modifikacija?

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 23 Feb 2008, 15:52

Pa imam problema ehx polyphase-om, vintage varijanta iz 79-80 god. Ubija mi ton,
ne slaze se s gomilom pedala koje imam u lancu. Mislio sam neku varijaciju na true bypass,
(znam da preterujem) ili looperom da je izolujem, koji nisam nigde nashao. Savet?
Onda dalje, Imam ehx Muff NYC reissue pa bi rado namincao nalik na sovtek civil war model,
koji mi najvise odgovara. I za kraj Yamaha fl-01,analogni flanger koji mi radi iskljucivo na bateriju
pa posto razmisljam o pedalboardu, a flanger je imao ono idiotsko japansko resenje za napajanje,
da i to resim sa klasicnim sistemom za napajanje.
Mozda malo preterujem sa zahtevima, ali mi je ton jaako bitan pa...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Feb 2008, 16:42

To su stare i skupe pedale - modifikacije će im smanjiti vrednost.

EHX Polyphase - stavi ga u bypass loop, ->pravljen<- ili kupljen:

Image

EHX Muff NYC RI - ako nije vintage, onda OK, mod je možda moguć i pedala neće izgubiti vrednost. Ako je vintage - ujuri ili napravi "zelenog" Sovteka (pošto za Red Army Overdrive i za Civil War Muffa nema šema na netu, koliko ja znam, a "zeleni" Sovtek je samo malo "tvrđi" od RAO / CWM).

Yamaha FL-01 - nađi dobro napajanje (stabilisano, filtrirano) i prikači ga direktno na ulaz za bateriju.

(Znam da ti samo povećavam posao, ali sačuvaćeš vrednost pedalama!)

Sava

Post by Sava » 24 Feb 2008, 10:43

Siguran sam da postoje ljudi koji se bave ovom problematikom, ali ih ja ne poznajem pa ne mogu da ti pomognem. Ono što sam ja radio bilo je isključivo za ličnu upotrebu.

P.S. Napisao sam tekst od otprilike 20-ak redova, ali mi forum ne dozvoljava da ga podignem i prijavljuje sledeću grešku:
"Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 1245184 bytes) in /home/muzickif/public_html/forum/includes/utf/data/utf_compatibility_decomp.php on line 2"

Ajde moderatori ispravite ovo.

Sava

Post by Sava » 24 Feb 2008, 12:02

(Nastavak)
Modifikacija pedala je jedan veoma ozbiljan posao koji traži dobro poznavanje stvari, veliko audio iskustvo i jako mnogo vremena. Postoje dve vrste modifikacija: jedno je kada imate gotovo rešenje pa vam ostaje da nabavite potreban materijal (već tu zapne jer nekih stvari jednostavno nema na našem tržištu), a sasvim drugo kada sami morate da radite razvoj. Ovde je suštinko pitanje da znate šta hoćete da postignete modifikacijom. Kada znate šta hoćete da postignete ostaje vam da rešite kako to da izvedete. Ovde je potrebno veliko iskustvo pa da znate recimo šta dobijate upotrebom određene vrste kondenzatora ili promenom vrednosti nekog elementa. Kada sve to završite moguće je da se to vama dopadne, a nekome drugom je bez veze itd. Poznati modifikatori kao Robert keeley na primer su morali dugo da grade svoje ime i da kriju modifikacije. Neki idu dotle da zalivaju svoje radove nekom smesom kako se ne bi otkrilo šta su radili. Vremenom dođu do svojih originalnih radova koji i nisu sasvim originalni. Keeley kompresor je u stvari Ross kompresor prerađen od strane pomenutog gospodina i ugrađenog u originalnu kutiju. Zvuči dobro, ali mu je i cena dobra. Kada jednom steknete ime kupaca ima dovoljno. E sada razmislite za pedalu koja košta 50 evra koliko možete da naplatite prepravku? Jako malo pa ako je modifikacija već poznata možda i može da se isplati, a ako sami treba da je razvijate samo ste na gubitku. Verujem da je to razlog zašto ovde nisu poznati ljudi koji se time bave. Pored toga vraćamo se na našeg čoveka koji ne veruje da neko može da napravi nešto bolje od fabrike (čitaj: različito, drukčije) tako da sutra ako spravu prodaješ izgubićeš na njoj. Ako našem čoveku kažeš Keeley, Monte ili Whizzer modifikacija po pravilu nema pojma o čemu pričate. Sve u svemu hoću da kažem kako modifikacija umesto da poveća cenu pedale, ona je kod nas po pravilu umanji.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Feb 2008, 12:25

Sava wrote:...modifikacija, umesto da poveća cenu pedale, ona je kod nas po pravilu umanji.
Umanjuje je i na Zapadu - ako je pedala u startu "vintage" i vrlo vredna (npr, pomenuti Polychorus). Ako je u pitanju pedala koja je u trenutnoj proizvodnji onda, naravno, modifikovana pedala vredi više... tim pre ako nosi pečat nekog poznatog modifikatora (Keeleyjev potpis ili Majkov pečat).

Image

Image

Modifikacije kod nas? Hoće ljudi, imaju i znanja (kao Sava, na primer) ali šta da rade kada je kod nas teško naći i dobru žicu za povezivanje PCBa sa ostalim elementima, a kamoli 3PDT prekidače i Fasel induktore?

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 25 Feb 2008, 01:20

Hvala na predhodnim savetima. Mozda je "modifikacija" generalno gruba rec, mene u sustini zanima da li se novijoj analognoj pedali moze dodati vintage feel, da tako kazem. Kao sto rekoh, slep & gluv sam za elektroniku (germanium good-silicon bad), imam samo uvo u koje se uzdam i 15-tak godina slusanja analogno-digitalne tehnologije. Koliko sam shvatio skoro sve analogne pedale u cenovnoj klasi do 150e proizvedene od 90-tih pa na dalje imaju "harsh response". Iritantno, zar ne? Sve se to da ublaziti EQ-om, ali na bini ja se polako pretvaram u hot stepper-a, a kupovina skupljih novih analognih stvari (tipa fulltone) mi je jos uvek suluda investicija u ovoj zemlji. Inace koristim od opreme sledece stvarcice: Pearl telecaster->muff NYC RI->behringer wah->boss ds-2->ehx polyphase->yamaha fl-01-> boss dm-3->behringer v-amp2(bypass sve sem delay/echo+reverb)->vox ac30.
Nisam gear snob. Koristim iskljucivo analogne stvari zbog nepredvidivosti i topline tona. Ne zanimaju me popularne modifikacije tipa keeley itd. Znam da cete reci da su njihove verzije efekata poboljsane varijacije vintage pedala, medjutim probao sam keeley ds-1 i losiji mi je od stock modela.
Imam novog muffa NYC (u prevodu boomy bas, fale mu meksi vishlji srednji tonovi i ima tri korisne pozicije), znam da je previse da trazim da zvuci kao ram's head, palo mi na pamet da priupitam. Bypass loop sam trazio da pazarim, ali me vecina ljudi gleda bledo, druga polovina kaze "sta ce ti to, treba ti kabl, amp i gitara, sve ostalo je sranje".

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Feb 2008, 10:04

Z*Z*Z wrote:Imam novog muffa NYC (u prevodu boomy bas, fale mu meksi vishlji srednji tonovi i ima tri korisne pozicije), znam da je previse da trazim da zvuci kao ram's head, palo mi na pamet da priupitam.
Reći ću ti šta sigurno može da se učini - možeš da na V-TOneu aktiviraš EQ i dodaš Muffu samo maaaaalkice mid-boosta (podigini malkice middle frekvencije, širokim Q). Ja bih to učinio - Ram's Head ili Black Russian, potpuno svejedno. Ne bi trebalo da ti šteti zvuku, takođe.

Modifikacije BMP NYC - http://www.student.ru.nl/r.kerkhof/Taas ... 20Muff.htm

Izgleda da bi morala pažljivo da se prouči šema BY NYCa (ne zbog šeme nego zbog rasporeda delova na PCBu), zatm da se utvrdi
razlika u odnosu na Ram's Head / Green Russian, pa da se zamene elementi. Da li znaš - ima li negde na netu tačne šeme trenutnog (tvog) Muffa?
Z*Z*Z wrote:Bypass loop sam trazio da pazarim, ali me vecina ljudi gleda bledo, druga polovina kaze "sta ce ti to, treba ti kabl, amp i gitara, sve ostalo je sranje".

Mislim da bolji koferi (Bossov BCB-60, ->RockcaseRC 23130 B<- iz Note) imaju u sebi mogućnost za dva puta gitarskog signala (standardan izlaz + loop za "FX Loop" na pojačalu). Pokušavam da smislim da li je to moguće iskoristiti za bypass loop...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Feb 2008, 10:23

Rocket Roll wrote:...možeš da na V-Toneu aktiviraš EQ...
(Izvinjavam se, mislio sam na V-Amp, naravno.)

Upravo sam se setio - ako sviraš preko pojačala koje ima dva ulaza po kanalu ("Hi" i "Lo"), možeš da koristiš i običnu Bosssovu / Berindžerovu / bilo čiju ABY pedalu. Na "B" izlaz, iza distorzija / drajvova, stavi "tonesucker" modulacije, pa iz njega idi u "Hi" ulaz kanala... Nije najelegantnije rešenje na svetu, ali radi!

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 26 Feb 2008, 01:13

možeš da na V-TOneu aktiviraš EQ i dodaš Muffu samo maaaaalkice mid-boosta (podigini malkice middle frekvencije, širokim Q)
Ovo sam probao, neradi kako treba, v-amp najbolje podnosi mild overdrive, a bypassovanjem svega sem efekata dobijam najbolji rezultat, a svakako
ce i on u penziju veoma skoro... Sa EQ pedalom radi daleko bolje, nije to bas to, ali mozda ce mi to biti najbolja - najeftinija solucija.
Upravo sam se setio - ako sviraš preko pojačala koje ima dva ulaza po kanalu ("Hi" i "Lo"), možeš da koristiš i običnu Bosssovu / Berindžerovu / bilo čiju ABY pedalu. Na "B" izlaz, iza distorzija / drajvova, stavi "tonesucker" modulacije, pa iz njega idi u "Hi" ulaz kanala... Nije najelegantnije rešenje na svetu, ali radi!
Pa bas i ne ako imas Vox ac30 Custom Classic k'o ja, koji ima dva inputa - normal i top boost. Upravo sam shvatio da sam idiot i nije mi palo na pamet da probam s effect loopom.
Mislim da bolji koferi (Bossov BCB-60, ->RockcaseRC 23130 B<- iz Note) imaju u sebi mogućnost za dva puta gitarskog signala (standardan izlaz + loop za "FX Loop" na pojačalu). Pokušavam da smislim da li je to moguće iskoristiti za bypass loop...
Nije mi bas isplativo, jer mi je skoro svaki pedalboard mali vec sada, a planiram da dodam jos koju pedalu :)

Post Reply