Pomoc oko kupovine

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
StaggUser

Pomoc oko kupovine

Post by StaggUser » 26 Feb 2008, 00:34

E ovako, imam druga koji svira vetj par godina klasichnu gitaru, i sad je preshao na elektrichnu. Rekao mi je da mu je gitara Aster, a pojachalo takodje
Aster, od 20 W, i rekao je da tje mu trebati procesor, ili pedale. E sad, rekao je da ima oko 100 do 130 evra fore, pa me je zamolio da se raspitam shta bi bilo
dobro za njega za te pare i za tu opremu. On bi svirao rock, hard-rock i blues za pochetak. Hvala unapred! :)

van gogh

Re: Pomoc oko kupovine

Post by van gogh » 26 Feb 2008, 11:16

Idi na sajt Sky Music-a.
Tamo imas neke Korgove procesore koji su odlicni za pocetak...
Mislim da i dalje imaju AX-3G i 5G, a ovi ostali su na putu ka prodavnici 8)

Recimo da bi mu savrseno odgovarao AX-10G...

Toliko od mene

Historik
MF veteran

Post by Historik » 26 Feb 2008, 12:16

Mislim da bi mu bolje bilo da za 130 evra uzme Bossov super overdrive, i npr. neku distorziju (DS2,MT2). Ako ima samo 100e nek uzme vec pomenuti overdrive (koji je nekih 50e), i Behringer Vintage Distortion (koji je cini mi se oko 2500din u Mitrosu, i jako lepo pashe za hard-rock i rock). Ove dve pedale u kombinaciji su mnogo bolje od bilo kog low-cost procesora.

van gogh

Post by van gogh » 26 Feb 2008, 12:26

Pa, dobro to sada zavisi od samog muzicara i njegovog ukusa...
U svakom slucaju neka ode u par prodavnica i neka isproba sve to jer najvise treba verovati svom sluhu :D

Historik
MF veteran

Post by Historik » 26 Feb 2008, 12:36

Slazem se da je bitno kako njemu to zvuci, ali treba imati na umu da ce oni u sky-u ili mitros-u da ga prikljuce na neko lampasko pojacalo od 600-700e (minimum), a na takvim pojacalima i veslo sa zicama moze da zvuci dobro. Znam iz iskustva, jer imam jedan takav procesor (zoom gx4, nov je kostao oko 250e), i nisam mogao da docekam da predjem na pedale. Gledano van konteksta price procesor vs. pedale, procesore ispod 300e ne vredi uzimati, jer ne mogu da izvuku kvalitetan dist i overdrive, a to je osnovno za vecinu onoga sto vecina nas svira. Plus, ovladavanje procesorom ume da potraje (podesavanje efekata, snimanje, preamp, kompresija i sl). Mislim da ce decku biti mnogo lakse da zgazi pedalu kad hoce dist ili od, a narocito s obzirom da svira na kucnom pojacalu (koje je takodje low-cost). Ja sam npr. imao brdo muka kada kod kuce setapujem efekte na procesoru na svom tranzistor-Marshallu MG15cd, a onda ga u studiju prihevtam na neki lampas, i sve zvuci drugacije od onog kako sam hteo i namestio. Zato mislim da mu je ovo bolje za pocetak, a kad decko bude imao para za ozbiljan procesor tipa GT-8, to je druga prica

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 Feb 2008, 18:36

Historik wrote:Ja sam npr. imao brdo muka kada kod kuce setapujem efekte na procesoru na svom tranzistor-Marshallu MG15cd, a onda ga u studiju prihevtam na neki lampas, i sve zvuci drugacije od onog kako sam hteo i namestio.

A sa pedalama nije tako?
Meni jeste... Bar sa vecinom...

I ja se slazem da su pedale naravno bolje ali ako lik ima aster gitaru i pojacalo, sto jel da nije bas najbolji kvalitet , mislim da nema smisla ulagati u pedalboard... Bar ne jos...
Ali ako se covek odluci za pedale onda je za pocetak verovatno najbolja distorzija... DS-1, 2 ili naravno BD-2 ako stvarno planira da svira blues.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 26 Feb 2008, 18:53

Funkomat wrote:
Historik wrote:Ja sam npr. imao brdo muka kada kod kuce setapujem efekte na procesoru na svom tranzistor-Marshallu MG15cd, a onda ga u studiju prihevtam na neki lampas, i sve zvuci drugacije od onog kako sam hteo i namestio.

A sa pedalama nije tako?
Meni jeste... Bar sa vecinom...

I ja se slazem da su pedale naravno bolje ali ako lik ima aster gitaru i pojacalo, sto jel da nije bas najbolji kvalitet , mislim da nema smisla ulagati u pedalboard... Bar ne jos...
Ali ako se covek odluci za pedale onda je za pocetak verovatno najbolja distorzija... DS-1, 2 ili naravno BD-2 ako stvarno planira da svira blues.
:D Jeste, u pravu si. BD2, koji inace imam i koristim, ne bih preporucivao nekome ko jos nije sasvim opredeljen da svira blues, jer je ta pedala osim za blues i classic r'n'r zvuk (tu podrazumevam 50te i 60te) prakticno neupotrebljiva, jer ima onaj vintage tube prizvuk, koji je tako smekerski, ali probaj sa tim da sviras npr. Whitesnake...Sto se tice setapovanja u studiju i kod kuce, razlika ce uvek postojati, ali kod pedala ti imas 2-6 parametara koje podesavas (a vecina ih ima 3, od kojih je jedan volume ili level), a na procesoru bar 3,4 puta toliko, zato sam mislio da ce mu biti jednostavnije. Osim toga, primetio sam da procesorima prilicno opadaju cene, sto nije slucaj sa (vecinom) pedalama. U svakom slucaju, na decku je da odluci...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Feb 2008, 19:26

Historik wrote:...jer je ta pedala osim za blues i classic r'n'r zvuk (tu podrazumevam 50te i 60te) prakticno neupotrebljiva...
I beg to differ. BD-2 je, po mom iskustvu, najbolji ako se koristi kao booster, bez forsiranja nekog "njegovog" zvuka (odvrnut "Level" i stišan "Gain") - u tom slučaju, odličan je kao "udarac" svemu i svačemu što dolazi ispred njega, pa bilo to neka ultramegagiga shredshredshred "Smrt u Iznutricama" distorzija ili (kao u mom slučaju) Big Muff.

Svaki gitarista (i većina basista) bi trebalo da imaju po jedan... Nije ograničen na bluz. Uostalom, ne verujem u postojanje "bluz" zvuka per se - postoji "metal" zvuk ("košnica puna ljutih pčela"), ali "bluz" zvuk... Hm.

StaggUser

Post by StaggUser » 26 Feb 2008, 19:30

Pa, i ja sam kontao da mu je bolje da uzme par pedala jer tje dobiti lepshi zvuk, a netje morati da se muchi oko podeshavanja previshe.
A i zbog cene, jer, kako ste rekli, procesori ispod 300e ne vredi uzimati... Nishta, preporuchitju mu da ode u Mitros ili Sky Music, pa da isproba
pedale koje ste spomenuli na nekom finom pojachalu.
Zahvaljujem se i u njegovo i u moje ime :)

Historik
MF veteran

Post by Historik » 26 Feb 2008, 20:41

Rocket Roll wrote:
Historik wrote:...jer je ta pedala osim za blues i classic r'n'r zvuk (tu podrazumevam 50te i 60te) prakticno neupotrebljiva...
I beg to differ. BD-2 je, po mom iskustvu, najbolji ako se koristi kao booster, bez forsiranja nekog "njegovog" zvuka (odvrnut "Level" i stišan "Gain") - u tom slučaju, odličan je kao "udarac" svemu i svačemu što dolazi ispred njega, pa bilo to neka ultramegagiga shredshredshred "Smrt u Iznutricama" distorzija ili (kao u mom slučaju) Big Muff.

Svaki gitarista (i većina basista) bi trebalo da imaju po jedan... Nije ograničen na bluz. Uostalom, ne verujem u postojanje "bluz" zvuka per se - postoji "metal" zvuk ("košnica puna ljutih pčela"), ali "bluz" zvuk... Hm.
Ja ga uglavnom i koristim kao booster, i stvarno proizvodi efekat koji si opisao. Ovo za bluz zvuk, ne znam kako bih se izrazio-ima neki vintage-tube piskavi zvuk, koji je prilicno slabo koriscen u modernoj muzici. Zato i mislim da bi decko trebao da ga ima, ali ne znam koliko mu se isplati da ga kupi kao prvu ili drugu pedalu, jer sam po sebi ima ogranicenu upotrebu. Mislim i da je on malo skuplja pedala, u svakom slucaju skuplja od super overdrive-a ili CS3 na primer.

Post Reply