Vrat bass gitare
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
-
Vrat bass gitare
Sviram Degas, japanska kopija precisiona, stara je gitara ali odlican zvuk. Ima blago zakrivljenje koje uglavnom ne smeta ali mi zuje neki pragovi od desetog do petnaestog polja pa me zanima kako da proverim da li da zategnem malo thru bar posto ce to dovoljno biti verovatno?
- sirac-šunka
- vragolan
Re: Vrat bass gitare
Kakav ti je to bas, ja sam jednom imo sunburst prec sa jednim single magnetom, koji je bio onako kao neck magnet na telcu, vrat maple sa maple grifom... je l to taj?
Trebalo bi da može da se reši štelovanjem šipke i friziranjem pragova, ako nije mnogo zakrivljen vrat. Možda su se samo izvukli pojedini pragovi, a verovatno su neujednačeno potrošeni što proizilazi iz načina sviranja.
E, a postoje dva načina krivljenja vrata koji mogu da budu uzrok problema - ako se uvio kao skija onda se da lako poravnati, ali ako je krenuo da se uvija kao propeler onda je malo komplikovanije...
E, a postoje dva načina krivljenja vrata koji mogu da budu uzrok problema - ako se uvio kao skija onda se da lako poravnati, ali ako je krenuo da se uvija kao propeler onda je malo komplikovanije...
ček ček jel zakrivljen unazad ili unapred ???
Ako je unazad treba opustiti truss rod.
Ako je unapred treba zategnuti - ali ako ti kači od desetog do petnaestog praga onda je tu nešto čudno...
Ako je unazad treba opustiti truss rod.
Ako je unapred treba zategnuti - ali ako ti kači od desetog do petnaestog praga onda je tu nešto čudno...

Otpusti žice, ne moraš da ih skidaš, nađi imbus koji odgovara, okreni truss malo na jednu stranu, naštimuj bas i vidi da li je bolje ili lošije. Ako je lošije okreni imbusom u suprotnu stranu. Opet naštimuj i vidi koliko je bolje. Otpusti žice pa po malo koriguj dok ga ne doteraš. Onda opet otpusti žice i uzmi sledeći imbus za konjića na kobilici. Po malokoriguj dok ne prestanu da zuje pragovi.
Sve ovo može za par minuta da ti završi bilo koji majstor za 30 do 50 evrića, ako ti nije problem da keširaš.
Sve ovo može za par minuta da ti završi bilo koji majstor za 30 do 50 evrića, ako ti nije problem da keširaš.
Važno je da ne siluješ truss jer ako preteraš možeš da ga polomiš i onda nisi ništa uradio. Dakle, sve je OK dok ne počneš na silu da zatežeš iako vidiš da teško ide.
Kod Šanjike je 10 evra friziranje pragova i osnovni setup vrata. Meni ova cifra zvuči malo mnogo za par minuta rada...11080 wrote:Otpu