Guitar rig mobile GR4 zvucna

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

mercury

Guitar rig mobile GR4 zvucna

Post by mercury » 20 Jun 2011, 18:55

Ljudi ovako, treba da kupim neku usb zvucnu karticu i to hitno!! :D

Naidjoh na ovu Guitar rig mobile GR4, odlicna je za gitare, bas i klavijature. Mada meni bi vise trebalo da povezem mixer sa njom i da snimam u cubase-u.
A u mixer bi kacio mikrofon ili cak dva mic-a i dve gitare. Znaci trebala bi mi zvucna koja ce samo snimati sve sto izadje iz mixete i koja ce moci da radi
monitoring skoro pa bez kasnjenja to jest latence i da ima kvalitetan snimak bez sumova i zujanja. Da li ce ovo raditi posao? :)
Ona ima line in (mono) i line out i ulaz za usb naravno.

Imam behringer 1202fx mixer, laptop asus 1001pxd, dva shura sm58, ozvucenu akusticu i zvucnike sal pa 25active.

Iz nekog razloga kada sve ovo povezem na obican komp(u njemu imam audigy 2 zs zvucnu karticu) imam neko zujanje(tiho se cuje ali cuje se) tako da hocu da kupim externu
zvucnu i da probam sve to na laptopu kako radi posto sam cuo da je moguce da mi se stvara zujanje zbog loseg uzemljenja.

Znaci sta mislite dal ce ova zvucna guitar rig lepo snimati na laptopu bez sumova i zujanja i dal ce moci da se radi dobar monitoring?
Kosta nekih 110e...

Ako neko ima neki drugi bolji predlog neka predlozi.

Milos87design

Re: Guitar rig mobile GR4 zvucna

Post by Milos87design » 20 Jun 2011, 21:58

Ja koristim M-audio Fast Track Ultra i bruka je mada je ona van cenovnog ranga od 110e... Mozda neki drugi M-audio model..

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 20 Jun 2011, 22:17

Nekoliko pua je pisano o ovoj temi... no nema veze...

za povezivanje kompjutera i miksete ovo...
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/133 ... -U-CONTROL

a za povezivanje kompjutera i instrumenta...
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/662 ... INK-UCG102
ili
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/433 ... Interface/

mercury

Post by mercury » 20 Jun 2011, 23:24

Hvala drugari na odgovorima.

Video sam da je pisano ali ono nije bilo to sto meni treba ako me razumete. :)

Problem je sto sam zvao mitros i oni nemaju ni jednu skoro zvucnu jeftiniju od 200e. Sve im je rasprodato i ostalo ko zna kada ce stici.. :(

Koje jos ranje ima u beogradu gde mogu naci zvucne pa da ih sutra nazovem i pitam posto ne pratim bas ove stvari.

Znaci dal moze jos neka imena sem sky-a, mitrosa i playera? :)

Solomoon

Post by Solomoon » 20 Jun 2011, 23:38

dejankuki wrote:Nekoliko pua je pisano o ovoj temi... no nema veze...

za povezivanje kompjutera i miksete ovo...
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/133 ... -U-CONTROL

a za povezivanje kompjutera i instrumenta...
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/662 ... INK-UCG102
ili
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/433 ... Interface/
a sta je potrebno da bi se snimila gitara kvalitetno, ali preko pojacala i mikrofona..ista ovakva kartica ili?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Jun 2011, 10:50

Najiskrenije treba ti kartica koja nije ispod ~400-500 evra... AD/DA konverteri koji ubijaju kako rade... jos malo brdo opreme.. i tako...

u sustini, ako znas i umes mozes je snimiti i sa onim line6 GX uredjajem ili isto line6 UX, mada... trebalo bi da imas dobar interfej/preamp koji na sebi ima i XLR sa +48 phantom napajanjem kako bi mogao da ukljucis neki kondenzatorski mikrofon...

Predlog.. iskreno, mnoooogo toga ima kako bih mogao da nesto i izdvojim... ali...
pitanje je hoces li jeftino ili skupo, usb ili onboard... ozda cak i firewire... i o ovom pitanju je raspravljano, tako da potrazi forum... a ako bas ne nadjes nesto... potrudicemo se podrobnije...

mercury wrote:Sve im je rasprodato i ostalo ko zna kada ce stici.
A jebiga, to je i generalno problem u nasoj drzavi... vrlo cesto radnje imaju jedan ili nekoliko istih uredjaja i kad se to proda ne dolazi im sledeca tura iako potraznja postoji. Zasto je to tako nem pojma... ali tu odaaavno nasi nabavljaci i distributori muzicke (a bogami i druge) opreme imaju ogromantan minus... najbolje je da vidis sta imaju, pa da nas ovde obavestis/pitas sta ti je uzeti... ovaj rig je malkice skup... ali ako ti teba i imas pare... go for it.. sta da ti kazem.. :nixweiss:

mercury

Post by mercury » 21 Jun 2011, 11:40

E ovako ljudi, zvao sam jos neke radnje i sustina je da sve imaju samo 1 ili 2 modela i to uglavnom preko 200 ili 300e.. :(

I zvao sam malo pre ovu artystsystem i oni imaju ovu line 6 ux1 i kosta 11600, gledam po ulazima i izlazima i mislim da je bas to sto mi treba.
Tako da cu sada ici da je uzmem posto je ostalo jos par komada a posto mi treba zvucna ne bi da rizikujem da mi se i ona proda i da cekam
da stigne nesto bolje posto su mi uglavnom svi rekli da je naruceno ali da se ne ocekuje skoro. :(

A sto rece za preamp sa +48v napajanjem imam rekoh vec behringer mixer sa xenyx preampima i sa +48v napajanjem tako da mogu da kacim
kondenzatorski to nije problem. Skupljam pare za behringerov b1 ili sta vec, za to to cu se jos dodatno raspitivati jer ni tu tematiku ne poznajem
najbolje..

Jel bi sa ovom sad zvucnom line 6 ux1 mogao da snimam na laptop bez suma ili da radim monitoring? Znaci odvojeno monitoring i onda snimanje kada je potrebno?

Takodje dal cu moci u cubase-u da namestim kada ukljucim mic u xlr prikljucak i gitaru na instrumentalni ulaz efekte za svaki od njih?
Znaci u cubase-u da stavim za glas neki reverb i chorus a za gitaru samo delay? To bi bas radilo posao.. :)

A to sto nemaju robu stvarno ne kapiram.. Sta oni onda prodaju kada znam da su se par mojih drugova raspitivali za zvucne pre 3-4 meseca i isto nista nisu imali,
i isto su trazili neku opremu i isto nista.. Ne kapiram kako opstaju uopste.. Vazno da imaju neke mixete i rasvetu koja kosta 10 hiljada ili 30 hiljada evra..

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Jun 2011, 12:10

Ukratko...

mercury wrote:Jel bi sa ovom sad zvucnom line 6 ux1 mogao da snimam na laptop bez suma ili da radim monitoring? Znaci odvojeno monitoring i onda snimanje kada je potrebno?

Yup... moci ces... imas i finu kolekciju modelinga pojacala AKO ti zatreba..

mercury wrote:Takodje dal cu moci u cubase-u da namestim kada ukljucim mic u xlr prikljucak i gitaru na instrumentalni ulaz efekte za svaki od njih?
Znaci u cubase-u da stavim za glas neki reverb i chorus a za gitaru samo delay? To bi bas radilo posao..
ne razumem bas najbolje.. ali..
ako mislis da snimas pojedinacno (kanal-po-kanal) onda ces moci da radis sta god ti padne na pamet.. a ako planiras da odjednom snimas nekoliko traka istovremeno u cubase u odvojenim kanalima, to neces moci. Sve ide pod jedan kanal/traku. Moci ces da snimas ili sve kanale odjednom ali u jednoj traci, ili kanal po kanal... (preko miksete..) nadam se da se razumemo..

mada, sad kad bolje procitam... ako mislis da snimas preko UX1 odvojene kanale... ni to neces moci, jer UX1 snima samo jedan kanal istovremeno, dok UX2 snima dva kanala istovremeno (s' tim da mora jedan instrumentalni i jedan mikrofonski, ne moze dva instrumentalna ili dva mikrofonska odjednom)..

no, ajde to pojasni... molim te.

Solomoon

Post by Solomoon » 21 Jun 2011, 16:58

dejankuki wrote:Najiskrenije treba ti kartica koja nije ispod ~400-500 evra... AD/DA konverteri koji ubijaju kako rade... jos malo brdo opreme.. i tako...

u sustini, ako znas i umes mozes je snimiti i sa onim line6 GX uredjajem ili isto line6 UX, mada... trebalo bi da imas dobar interfej/preamp koji na sebi ima i XLR sa +48 phantom napajanjem kako bi mogao da ukljucis neki kondenzatorski mikrofon...

Predlog.. iskreno, mnoooogo toga ima kako bih mogao da nesto i izdvojim... ali...
pitanje je hoces li jeftino ili skupo, usb ili onboard... ozda cak i firewire... i o ovom pitanju je raspravljano, tako da potrazi forum... a ako bas ne nadjes nesto... potrudicemo se podrobnije...

mercury wrote:Sve im je rasprodato i ostalo ko zna kada ce stici.
A jebiga, to je i generalno problem u nasoj drzavi... vrlo cesto radnje imaju jedan ili nekoliko istih uredjaja i kad se to proda ne dolazi im sledeca tura iako potraznja postoji. Zasto je to tako nem pojma... ali tu odaaavno nasi nabavljaci i distributori muzicke (a bogami i druge) opreme imaju ogromantan minus... najbolje je da vidis sta imaju, pa da nas ovde obavestis/pitas sta ti je uzeti... ovaj rig je malkice skup... ali ako ti teba i imas pare... go for it.. sta da ti kazem.. :nixweiss:
onda bolje otici u neki skromniji studio :D

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Jun 2011, 22:39

Ehhh, pa sad.. sve zavisi... ako u studiju za jednu pesmu das oko 50-100 evra... pa nemas nameru u skorije vreme da snimas.. sto da ne. A ako ti inspiracija stalno dolazi, pa zelis da barem 10% od svega zabelezis, a 10% od zabelezenog da nastavis da razradjujes i na kraju dodjes do cifre da za jedan "album" treba izdvojiti 500-1000 evra (a pritom ne zaradjujes ni 200 mesecno npr...) nda treba razmisliti sta hoces. tj. stati se vise isplati...

eto, m-audio ima finih stvari u obliku USB interfejsa i kao muzicke kartice... line6 takodje. Lexicon... ima da se nadje nesto... no, sve zavisi u kom rangu i STA ti treba...

mislim, ne ljutim se (daleko bilo), nego si ti malo opsirno postavio pitanje... tipa sta mi treba, ja ti opet opsirno odgovorih "Svasta".. postavi pitanje konkretnije malkice prosiri pianje i neko ce ti vec odgovoriti.... mada opet i o toj temi smo pricali jedno 132 puta ovde...

ja sam umeo da snimim korektno gitaru samo sto sam uboo gitaru u audigy... naknadno obradjujem uz pomoc raaaznih plug-inova... a nekad dodam i proc.. no neko ne ume ni sa tonom opreme (jedan ovde kolega na kraju skroz digao ruke od sviranja, a i od snimanja ;) ) tako da.. nadam se da razumes... sta ti hocu reci...

Solomoon

Post by Solomoon » 21 Jun 2011, 23:17

dejankuki wrote:Ehhh, pa sad.. sve zavisi... ako u studiju za jednu pesmu das oko 50-100 evra... pa nemas nameru u skorije vreme da snimas.. sto da ne. A ako ti inspiracija stalno dolazi, pa zelis da barem 10% od svega zabelezis, a 10% od zabelezenog da nastavis da razradjujes i na kraju dodjes do cifre da za jedan "album" treba izdvojiti 500-1000 evra (a pritom ne zaradjujes ni 200 mesecno npr...) nda treba razmisliti sta hoces. tj. stati se vise isplati...

eto, m-audio ima finih stvari u obliku USB interfejsa i kao muzicke kartice... line6 takodje. Lexicon... ima da se nadje nesto... no, sve zavisi u kom rangu i STA ti treba...

mislim, ne ljutim se (daleko bilo), nego si ti malo opsirno postavio pitanje... tipa sta mi treba, ja ti opet opsirno odgovorih "Svasta".. postavi pitanje konkretnije malkice prosiri pianje i neko ce ti vec odgovoriti.... mada opet i o toj temi smo pricali jedno 132 puta ovde...

ja sam umeo da snimim korektno gitaru samo sto sam uboo gitaru u audigy... naknadno obradjujem uz pomoc raaaznih plug-inova... a nekad dodam i proc.. no neko ne ume ni sa tonom opreme (jedan ovde kolega na kraju skroz digao ruke od sviranja, a i od snimanja ;) ) tako da.. nadam se da razumes... sta ti hocu reci...
u slucaju naleta inspiracije, mogu da snimim direkt gitaru u pedalu pa u karticu, bude krsh ton (za ritam pogotovu), ali bude sacuvano, a za 50, 60 evra, mogu solidno da snimim u studiju..ja sam mislio da moze nesto ozbiljnije na kompu, al kolko vidim treba puno love uloziti, i onda jos treba sam da se bakcem oko produkcije :D

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Jun 2011, 23:38

Ako samo zelis gitaru da snimis kvalitetno... onda onaj line6 GX ili behringerov ucg102... to su USB interfejsi...
ili kartica.. m-audio 192 minimum... snimis obradis i cepaaaj..

a ako hoces pJesmicu celu, onda ti treba dooobar komp.. i osrednja kartica i naravno, znanje iz produkcije..

jbga.. sta da ti ka'em..

Solomoon

Post by Solomoon » 22 Jun 2011, 01:28

dejankuki wrote:Ako samo zelis gitaru da snimis kvalitetno... onda onaj line6 GX ili behringerov ucg102... to su USB interfejsi...
ili kartica.. m-audio 192 minimum... snimis obradis i cepaaaj..

a ako hoces pJesmicu celu, onda ti treba dooobar komp.. i osrednja kartica i naravno, znanje iz produkcije..

jbga.. sta da ti ka'em..
pa cekaj, ako snimam sa tim spravama, onda ide bez pojacala, preko tih programskih simulacija pojacala?..to nije to onda..mene zanima da li je dovoljno da uzmem dobar dinamicki mikrofon i dobru karticu za instrumental, gitare..

mercury

Post by mercury » 22 Jun 2011, 01:54

prvo da se zahvalim clanu @dejankuki na svim ovim informacijama jer verujem da ce mnogima pomoci kao sto je i meni pomoglo! :)

kupio sam danas line 6 ux1 zvucnu karticu u artyst-u za 11630 dinara. Mislim da je to bila zadnja koja im je ostala. :)

Odma sam je probao i snima bez imalo suma i bez kasnjenja i na kompu i na laptopu sto me je skroz odusevilo.
Takodje me je odusevio program POD Farm i RiffWorks...
A na pocetku sam bio zbunjen sto se tice drajvera to me je bunilo na pocetku skroz jer sam dobio 3 cd-a na kojima su ovi programi
sto sam pomenuo ali nigde drajveri, a sve sto je trebalo da se uradi je da kad komp pokaze da je prikljucen novi hardver odradi sam instalaciju
i ja samo treba da kliknem na next i to je sve. Znaci ono.. :D

Zvucna stvarno lepo izgleda i lepo je odradjena ali mi je nekako lagana skroz i sve mi se cini da ce da mi se slomi u ruci.. :D

A sada da se vratim temi.. :)

@dejankuki, da mislio sam da dok snimam istovremeno gitaru i mic da snima odvojeno kanale. Znaci istovremeno pevam i sviram a on vokal stavi na
jednu traku a gitaru na drugu.. Naravno sve bi to prikacio na zvucnu posto ima ulaze i za jedno i za drugo, ali ti rece da ne moze.. :(
Videh i u podesavanjima moze da se izabere da snima od jednom zajedno znaci mic i gitaru ali nisam nasao da podesim da snimaju odvojeno.
To bi mi stvarno znacilo da moze ali ako vec ne moze sta da se radi, cekacu bolja vremena kada u prodavnicama bude vise od par zvucnih karti koje
mogu uopste da budu korisne. :)

Sada nailazim na sledece probleme a to je kako da koristim cubase i ostalo.. mislim osnove znam ali pravljenje ritmova, obrada snimka i ostalo ali za
to vec postoje tutorijali... :)

A jel zna jos neko zasto imam toliko nenormalan sum na zvucnoj na kompu jer mi nije jasno da isti sistem na zvucnoj nema uopste suma a sa ovom internom
koja nije uopste jedna od losijih, sta vise spada u bolje audigy 2zs i ima nenormalan sum.... ? Da li moze da bude samo zbog tog uzemljenja ili?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 22 Jun 2011, 12:26

mercury wrote:dok snimam istovremeno gitaru i mic da snima odvojeno kanale.
Ajd da ne budem 100% siguran, ali u njegovom manualu pise da ne moze... cak nisam siguran da ce moci oba instrumenta (znaci mic i gitaru) da snima u jednoj traci. Kolko sam ja shvatio, mozes u njegovim podesavanjima da izaberes STA cs da snimas, ILI mic ILI instrumenat.. no pogledacu podrobnije manual operandi..

Tutorijali i ostala pomagala treba da ti pomognu da shvatis koncept snimanja, sve ostalo je na tvojim zeljama i potrebama...
Ritmovi se prave u MIDI traci, pa toj traci dodas neki od virtuelnih instrumenata koji imaju bubnjarske elemente...
mercury wrote:zasto imam toliko nenormalan sum na zvucnoj na kompu
a ko to zna.. windows je to... mada, ja imam audigy (onaj prvi) i nemam sum uopste.. mozda je nesto oko podesavanja... malo mi je neverovatno da to uzemljenje zeza.. ali opet, na koje uzemljenje mislis...??? gitara, struja, kabli...

Solomoon wrote:pa cekaj, ako snimam sa tim spravama, onda ide bez pojacala, preko tih programskih simulacija pojacala?..to nije to onda..mene zanima da li je dovoljno da uzmem dobar dinamicki mikrofon i dobru karticu za instrumental, gitare..
ne bre brate... ti interfejsi ti pomazu da snimis, jer sa integrushom ili nekom only-playing-mp3's neces mLogo da uradis...zato je USB interfejs zgodan. nema latency i jos neke tamo zezalice..... a kako to je tvoj izbor..

ti mozes 'ladno da namestis pojacalo i mikrofon... a mikrofon ukljucis u interfejs. NO, od interfejsa ti zavisi kvalitet usnimka... e sad, ako hoces kondenzatorski mic, onda ti treba phantom napajanje... a ako zelis dinamicki, onda moze i onaj behringer... vazna ti je veza sa kompjuKtorom.. a mozes i da ubodes gitaru u komp i da sLimas...

na kraju.. mozes da uzmes dinamicki mikrofon i da ga ukljucis u neki interfejs i da njime znimis ozvuceno pojacalo...
ja sam ti samo rekao da moze na 174,5 nacina da se snimi... a da opet ispadne OK ili dobro... a mozes i sa brdo opreme da zafrknes stvari.. koMtas?..

Post Reply