MFGC11 - Aleksej

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
majtimika

Re: MFGC11 - Aleksej

Post by majtimika » 30 Jun 2011, 18:45

Ovaj deo posla stvarno nije bitno da li ces uraditi rucno glodalicom, preko sablona, ili cnc-om, ono sto sledi odvaja rucni rad od serijski pravljenog instrumenta, tako da samo teraj dalje, a vi seronje, uzmite sekirice i pravite, a ne da prozivate kolegu koji se za razliku od vas usudio da pocne nesto ovako. :ziveli: :ziveli:

SomiKnight

Post by SomiKnight » 30 Jun 2011, 21:42

A sta to sledi?
Mozda neko jako uzbudljivo farbanje u nekoj profi komori kod nekog ortaka ili rodjaka u nekoj firmi?

Moj post je bio dobronameran da ukazem da u ovakvom takmicenju treba ostaviti mesta masti, kreativnosti, snalazljivosti, vestini i slicnome, sto bi moglo biti zanimljivo citaocima, upotreba cnc-a je u najmanju ruku dosadna.
Zahvaljujuci postu majtimike, koji je po meni uvredljiv, ja cu da resim problem tako sto necu pratiti vise temu Alekseja i majtimike, sto je steta, jer to nece doprineti akciji, a uz to dva rada manje koja bi mogla biti zanimljiva za pracenje, ali sta je tu je. Poz.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 30 Jun 2011, 21:46

:lol:

Da imam cnc ne bih se zajebavao sa glodalicom pa da me peku! Najzanimljiviji deo je turpija i smirgla. Glodanje nek radi racunar, sto se mene tice.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 30 Jun 2011, 22:49

majtimika wrote:Ovaj deo posla stvarno nije bitno da li ces uraditi rucno glodalicom, preko sablona, ili cnc-om, ono sto sledi odvaja rucni rad od serijski pravljenog instrumenta, tako da samo teraj dalje, a vi seronje, uzmite sekirice i pravite, a ne da prozivate kolegu koji se za razliku od vas usudio da pocne nesto ovako. :ziveli: :ziveli:
Funkomat wrote::lol:

Da imam cnc ne bih se zajebavao sa glodalicom pa da me peku! Najzanimljiviji deo je turpija i smirgla. Glodanje nek radi racunar, sto se mene tice.
E drago mi je sto to misli neko ko zaista PRAVI gitare, a ne da su samo to videli na Youtube... :XD: Hvala.
SomiKnight wrote:A sta to sledi?
Mozda neko jako uzbudljivo farbanje u nekoj profi komori kod nekog ortaka ili rodjaka u nekoj firmi?
\

:lol: Dobra fora! PA prvobitni plan bio je crni mat sprej za 200 kinti, i mozda neko saranje sa srebrnim spejom za 200 kinti, oni univerzalni, pa posle lak, takodje univerzalni iz spreja, ali dao si mi dobru ideju. :metal: Salim se, ali ako gitara dobro ispadne, bice zasita steta da farbanje use*e stvar, zar ne? A moram da priznam da to nisu male pare za mene, ono sto sam do sada dao, da bih se tako neozbiljno odnosio...
SomiKnight wrote:Moj post je bio dobronameran da ukazem da u ovakvom takmicenju treba ostaviti mesta masti, kreativnosti, snalazljivosti, vestini i slicnome, sto bi moglo biti zanimljivo citaocima, upotreba cnc-a je u najmanju ruku dosadna.
Veruj mi uopste nije bilo dosadno tiim pre sto imam samo to drvo, i ako masina nesto sje*e nema popravnog. A to se sa rucnim radom ne moze desiti tako lako. I dalje precenjujes CNC, to je zaista samo osnova, koja ce da pomogne preciznijoj izradi, bukvalno samo da vrat ne bude kriv, ili da ne bude krivo usadjen na telo, a sve finese ce da radi ruka. TJ. pre ruke ona vibraciona smirgalica, valjda nisi i protov toga?
SomiKnight wrote:Zahvaljujuci postu majtimike, koji je po meni uvredljiv, ja cu da resim problem tako sto necu pratiti vise temu Alekseja i majtimike, sto je steta, jer to nece doprineti akciji, a uz to dva rada manje koja bi mogla biti zanimljiva za pracenje, ali sta je tu je. Poz.
Zao mi je sto si tako iskljuciv... :(

A kreativnih ideja ce da bude na pretek. Recimo za truss rod cu da iskoristim sipku sa narezanim navojem sto sam kupio u Mr. Brikolage. I nije kreativno, zar ne, ali bice, jer cu morati dobro da smislim kako da je ucvrstim na drugom kraju, i kako da napravim pritezanje na glavi, jer ce tako biti potpuno drugacija konstrukcija od uobicajenih.

majtimika

Post by majtimika » 01 Jul 2011, 20:36

SomiKnight wrote:A sta to sledi?

Moj post je bio dobronameran da ukazem da u ovakvom takmicenju treba ostaviti mesta masti, kreativnosti, snalazljivosti, vestini i slicnome, sto bi moglo biti zanimljivo citaocima, upotreba cnc-a je u najmanju ruku dosadna.
Zahvaljujuci postu majtimike, koji je po meni uvredljiv, ja cu da resim problem tako sto necu pratiti vise temu Alekseja i majtimike, sto je steta, jer to nece doprineti akciji, a uz to dva rada manje koja bi mogla biti zanimljiva za pracenje, ali sta je tu je. Poz.

izvini aleksej sto ti kvarim temu, ali na ovo doticnom moram da odgovorim sa :povrac:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 01 Jul 2011, 22:03

SomiKnight wrote: ....upotreba cnc-a je u najmanju ruku dosadna.....
Brate :roll:
Toliko si radio sa CNC-om da ti je dosadan?

SiskoMarcetic

Post by SiskoMarcetic » 01 Jul 2011, 22:06

Opet se svađate oko gluposti :cry: i kvarite čoveku temu a to nije u redu

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 02 Jul 2011, 00:06

SiskoMarcetic wrote:Opet se svađate oko gluposti :cry: i kvarite čoveku temu a to nije u redu
U pravu si kolega, al' dirn'o me u živac :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 02 Jul 2011, 06:37

i mene, izvinjavam se

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 02 Jul 2011, 14:13

Nema veze, opusteno... :)

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 03 Jul 2011, 21:33

OK Idemo dalje, potrebna mi je mala pomoc - savet.

Blizi se dan izrade tela, i onda je gotov masinski deo (skoro) i nastupa rucni rad. Imam sliku tela kako hocu da izgleda, usvojio sam dimenzije rupe za tremolo, mesto za vrat itd. Ali jos mi je jedino ostalo da vidim kakve cu rupe za magnete da napravim. To mogu i kasnije, ali najbolje bi bilo da napravim dok je prvi put stegnut materijal, tj. da odradim sve iz jednog stezanja, i onda znam da ce sve biti precizno, i u pravcu.

Dakle prvo, dvoumim se izmedju dva oblika rupe, na slici, A i B...

Image

Zatim u sklucaju A nisam siguran koliko bi trebalo da bidu dimenzije axb, a u slucaju B jos i ostale dimenzije r i c... Takodje u oba slucaja ne znam kolika je optimalna dubina? Da ne busim vise nego sto treba... :)

Ono sto mi je bitno je da tu mogu da se stave neki kupovni, standardni humbuckeri. Jer ako gitara ispadne dobra, i ako nekad pozelim da stavim prave, neke dobre, kupovne magnete, voleo bih da dimenzije rupe odgovraju tako da se namesti kako treba, a da ne moram da prosirujem rupe. Ili jos gore da budu prevelike... :)

Recimo da moze nekad da se ubudzi ovakvi magneti...

Image

Naravno sve sa okvirom. Ali okvir moze da se namesti bilo gde, ako rupa nije prevelika.

Nasao sam mnogo slika sa dimenzijama ovakvih magneta, ali se uglavnom sve dimenzije razlikuju... :?: :idea:

Da li neko ko je licno busio telo zna koje su najbolje dimenzije?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 03 Jul 2011, 22:24

Pa B... kako bi A radilo...? Ne bi stale "usi" magneta. Ili te nisam dobro razumeo...

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 04 Jul 2011, 02:02

Da, naravno, A je samo ono sto sam prvo mislio da radim, a skontao sam da mi trebaju oni mali radijusi da moze da stane magnet... E sada, ostaje samo da utvrdim optimalne dimenzije.. Ako ukucam pretragu na googlu izbacuje mi razlicite varijante. Pa nisam bas siguran koje dimenzije da odaberem...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 04 Jul 2011, 02:26

Za dankane ovo radi posao
Image
s tim sto ovo 7.2 moze komotno biti i 7.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 04 Jul 2011, 08:09

jedino ti moze praviti problem ako nameravas da stavis aktivne (emg ili sd blackouts), oni su skoro u svakoj dimenziji veci. Pasivni su standardne velicine, pa najbolje izaberi najmanje dimenzije na koje naletis, bolje da budu taman nego da previse drveta iskopas.

Evo jos jedan predlog, zaboravi na prstenovo oko magneta, montiraj ih direktno. :D
Image

Post Reply