Izrada Pedalboard-a

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Izrada Pedalboard-a

Post by Funkomat » 27 Feb 2008, 12:04

Vec neko vreme zelim da napravim jedan i sad sam se napokon odlucio da to i uradim tako da ako neko ima neki dobar savet dobro bi mi dosao.
Koje drvo da koristim?
Najveci problem mi je tezina jer su samo pedale do jaja teske pa mi je jako bitno da board bude sto laksi...
Prvo sam mislio da napravim standardni fazon sa donjom plocom sa pedalama i poklopcem koji moze da se skine (sve od drveta), ali bojim se da bi to bilo pretesko i onda sam naleteo na ovo pa sad kontam da je ovo mnogo prakticnije:

http://www.gatorcases.com/press.asp?rls_id=29

Hvala unapred...

Rocket Roll

Re: Izrada Pedalboard-a

Post by Rocket Roll » 27 Feb 2008, 12:53

Eh, kada bi Gatora bilo kod nas...

Dobro, vidim da je došlo vreme da vam ispričam o svom (za sada neuspelom) projektu pedalboarda.

Prvo sam tražio dovoljno velik kofer. Da vas ne gnjavim - najveći koji sam mogao da nađem je Womaxov od 45 cm, u ->Woby Haus DOO<-, preduzeću iz Novog Sada koje ima prodaju i u Beogradu:

Image

Kofer me je koštao 1 300 dinara. Zatim sam svratio do jedne prodavnice medijapan ploča, gde sam za oko 300 dinara kupio ploču koju su mi izrezali po tačnim unutrašnjim dimenzijama kofera:

Image

Ploču sam izbušio sa strane i stavio joj dve ručice za fijoke. Dovde je sve izgledalo kako treba, probno sam poređao pedale...

Image

...sa idejom da ih pričvrstim za medijapan karikama lanca za bicikl (o tome više malo kasnije), pa da celi pedalboard mogu da izvadim iz kofera, stavim na pod studija, sviram, a zatim ga vratim u kofer:

Image

Ono što se sa slike ne vidi jeste činjenica da je pedalboard propao jer nema šanse da se svi kablovi priključe na njega... Sa kablovima, prostor je premali. Odšrafio sam pedale sa pedalboarda, sve ih vratio u kutije, i sada mi kofer služi samo za transport pedala:

Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Feb 2008, 12:53

E sad, metoda vezivanja pedala na pedalboard. Najčuvenija je "velcro" metoda, kada lepite jedan deo čičak-trake na dno pedala a drugi na pedalboard. Loša metoda - ako ikada budete poželeli da skinete čičak-traku sa pedala... pa, znate kako "musavo" izgleda metal kada sa njega odlepite nešto, a tragovi lepka ostanu na sve strane...

Mnogo bolja metoda je karikama lanca za bicikl. Male karike (kao za dečiji bicikl) su dušu dale za ovaj metod. Ne traba vam ništa osim par karika (koje kupite i date da vam ih "razvale" u nekoj radnji za bicikle), a onda ih ušrafite na dno pedale. To izgleda ovako:

Image

Image

Ovo nije karika lanca za bicikl, ali metod je isti:

Image

Svaka karika, međutim, košta oko 100 dinara. Na sreću, dosta su vam dve po pedali. Ovaj metod malo teže radi na wah-pedalama, zbog njihovih spacera. No, možete kupiti velike ugaonike u radnji koja prodaje okove za nameštaj, a zatim ih odaljiti od pedalboarda gumicama za slavine.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 Feb 2008, 13:39

Kako nema mesta za kablove? :shock:
Ni ako koristis ugaone jackove?
Jesi probao one jackove za pedale koji nemaju kabal vec samo 2 jacka suprotnih smerovima? S tim ti pedale dodju na 1 cm razmaka...
Po slici bi rekao da imas vise nego dovoljno mesta za kablove... cudno...

To sa lancem je dobra stvar...
Ja sam kontao da radim sa cickom pa da me boli ku'ac sta ce biti posle sa dnom pedale ali onda opet isti problem sa wahom kao da koristim karike lanca...
Jos gore jedini cicak koji sam uspeo da nadjem je onaj obicni koji nije samolepljiv (sa strane koja ide na pedalu/dno board-a) tako da bih morao da ga zalepim lepkom sto ce da napravi jos vece sranj'.
Ima negde da se kupi cicak na velco fazon?
Meni nazalost treba nekih 70ak cm u sirinu i jos ne znam tacno ali recimo oko 40ak u duzinu...

Naravno najbolje bi bilo da dam 15000 :grummel_2: za redovan board ali jbg... puno je...
Pre cu kupiti pedalu za te pare... :?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Feb 2008, 13:49

Funkomat wrote:Kako nema mesta za kablove? :shock: Ni ako koristis ugaone jackove?
Nema... Imam ugaone kablove ("by Neutrik", zaboravio sam kako se zove firma, kupuju se u Mega Musicu, izgledaju i zvuče totalno pro-sumer), ali čim počnem da ih ređam...
Funkomat wrote:Jesi probao one jackove za pedale koji nemaju kabal vec samo 2 jacka suprotnih smerovima? S tim ti pedale dodju na 1 cm razmaka...
Da, video sam da Mitros ima te džekove - cena im je, pretpostavljam, oko soma dinara, verovatno i preko toga, tako da mi se za sada ne žuri da ih kupujem.
Funkomat wrote:Ima negde da se kupi cicak na velcro fazon?
Da si u Beogradu, poslao bih te u Balkansku ulicu. Znam da je neki lik na YuMetalu radio (pa posle prodavao) pedalboard sa velcroom, ili nekom našom zamenom za velcro, ali ne znam detalje.
Funkomat wrote:Naravno najbolje bi bilo da dam 15000 :grummel_2: za redovan board ali jbg... puno je...
Pre cu kupiti pedalu za te pare... :?
Žao mi je što kod nas nema ništa od povoljnih stvari - pre svega tu mislim na Berindžerov PB100. U Americi je tačno 100 dolara, a na Thomannu 111 evra (što bi dalo 100 evra u našim uslovima, verujem). Odlična stvar - ima mesta za 12 pedala!

Image

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 27 Feb 2008, 14:29

Drugar mi je pre 3-4 dana kupio pedal board (bossov) za 9000 din u mitrosu. On je uradjen tako, da dole ima neki jako gust sundjer (mozda cak i guma...sundjerasta guma :P ) debljine nekih 1cm, mozda malo vise, i ti iseces zeljeni oblik i gurnes pedalu unutra i ona ne ide nigde.
Nikakvi srafovi ludila. Jako prakticno i efikasno :)

Jedino je zeznuto napraviti taj kofer, nisam video jos tako plitak, svi su duboki :/

FOX je svojevremeno pravio pedalboard od plasticnog kofera za neke alate, on je to sredio tako sto je digao dno kofera pa lepo mozete gaziti pedale.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 Feb 2008, 14:40

Rocket Roll wrote:Funkomat wrote:
Jesi probao one jackove za pedale koji nemaju kabal vec samo 2 jacka suprotnih smerovima? S tim ti pedale dodju na 1 cm razmaka...

Da, video sam da Mitros ima te džekove - cena im je, pretpostavljam, oko soma dinara, verovatno i preko toga, tako da mi se za sada ne žuri da ih kupujem

Ne cena ima je kao obican kratak kabal za pedale...
Oko 200 din... Max. Bar su toliko bili u subotici kad sam ja kupio...

Gde ti tacno fali mesta?
Ne ide mi i glavu... :D

Ovo je najgori slucaj sa ugaonim jackovima a meni se stvarno cini da imas ovoliko ako ne i vise mesta izmedju pedala:

Image

Ovo je sa "dvoglavim" (nije 1 cm nego 2... zaje'o sam se ali opet... :) )

Image

Ili ako ih preklopis ovako, sto dodje 30cm MAX i to jos ako dodam mesta sa obe strane za jackove: (wah nije moj...)

Image

Ovih 5 pedala su sve koje hoces da stavis u kofer ili ih ima jos pa ti tako ne staju kablovi?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 27 Feb 2008, 14:42

Daj bre Roll imas mesta tu. Imamo iste kablove...vidi koliko je minimalno mesta potrebano da se spoje pedale. I to da mozes da izvuces jack napolje, moze jos blize ako ces da furas pedale na struju i nemas potrebe da vadis kablove napolje.

Image

E sad jbg, mora jedna da se malo pomeri gore ... ako ti je estetika bitnija od upotrebljivosti onda nek ide sve u p.m. (ne mislim na private message :lol: )

Medjutim... ako me moj photoshop ne laze ti imas jos vise mesta

Image

Mislim, vidi ovog jadnicka kako su mu spojene :lol: http://halfalien.com/gear/pedalboard.jpg A ovaj ima duplo manje mesta izmedju pedala od tebe http://www.diyguitarist.com/Images/PedalBoard03.jpg

Ajde lepo ponesi to sve kad budes dolazio do mene da ih ja spojim :D

Izvinjavam se svima za offtopic.

edit/// evo upade mi ovaj dok sam ja photoshopovao :lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Feb 2008, 15:35

Dobro, dobro, ubedili ste me! :hos: Xperimentirat' ću još malo. Pokušaću večeras ponovo sve da povežem (čisto kablovi, bez karika lanca za sad), pa ću da vam pošaljem slike na "overu".

alzo

Post by alzo » 06 Mar 2008, 14:25

Pogledao sam ovu temu pre nego sto sam napravio svoj pedalboard i
evo sad sam se registrovao pa mogu da vam prenesem neka svoja iskustva.....
poceo sam kao Rocket sa slicnim koferom a onda su se pedale namnozile
i morao sam da povecam dimenzije.....55x33........nije malo ali je stalo
sve sto ima od pedala........daska je od nekog crnog ormana, samo sam je iskantovao
a planiram da udarim nesto kao alu profil po ivicama zbog krzanja.....pedale sam "kacio"
tako sto sam uzeo dvostrani selotejp, onaj za tepihe, sirine jedno 5 cm i na njega lepio
najsiru cicak traku koju sam nasao.....dosta dobro drzi, ali ako bude trebalo moracu da
primenim ovu foru sa karikama....na board sam okacio i napajanje....tu sam se presao i
uzeo neko od 2A koje je na slici, platio ga 2000 a ono zvizdi pa razbija.....na kraju sam u Rodicu
kupio dva napajanja od 800 mA za 900 din , podelio pedale u dva niza i radi sve ok......
u Mikro Princu sam kupio dzekove za napajanje a u Stringeru kablove za povezivanje 150 din
komad.....a duze sam uzeo u Cubu po mislim istoj ceni.....trenuto sam u fazi trazenja kofera, a
za sada posao zavrsava najobicnija sportska torba......staje lepo na dno i nosi se tako da pedale
ne vise.......

Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Mar 2008, 15:09

Odlično!

Je li, da li je to Vox Clyde McCoy wah?

alzo

Post by alzo » 06 Mar 2008, 17:34

Wah je klasicni 847.........
berhingerov amp selektor sam iskoristio da prikacim stimer odvojeno od drugih pedala
jer imam neki utisak da mi malo gusi ton....iz waha ide u compresor, sd-1, bluesbreaker II ,
chorus i na kraju diley............na board sam stavio i pedalu za splitovanje kanala na pojacalu, ali
to je uvek slobodno mesto za neku novu.........
celu pricu sam zavrsio u nedelju i prva proba u ponedeljak je bila milina.....
prikacis tri kabla, ubodes u struju i kraj.........a spakujes se za pet minuta.....
jedino je malo teze za nosenje, ali kad pogledas teze je samo za dasku.....
sve drugo bih i ovako vukao u nekoj torbi.............

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 06 Mar 2008, 17:40

alzo wrote: jedino je malo teze za nosenje, ali kad pogledas teze je samo za dasku.....
sve drugo bih i ovako vukao u nekoj torbi.............
Pa to jbg... Mislim da nisi odabrao najbolje drvo sto se tezine tice ali inace super izgleda.
Ali prakticnost board-a nadoknadjuje problem tezine. :wink:
Jel znas mozda kolika je tezina svega zajedno?

Kakvi su ti ti mali kablovi iz stringera?
Ja sam imao 2 ista ta i oba su mi trajala po nedelju dana i onda se poceo gubiti signal na svaki dodir kabla.

Kabal za napajanje si kupio ili pravio?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Mar 2008, 17:50

alzo wrote:Wah je klasicni 847...
Da li to znači da si mu ti lično "budžio" ulaz za napajanje? Pošto moj V847 nema ulaz za napajanje.

Ili je tvoj ova nova verzija, V847-A?

alzo

Post by alzo » 06 Mar 2008, 18:16

Ako je to oznaka za varijantu sa napajanjem onda jeste....
uzeo sam ga skoro na akciji u Skaju za 70 eura.......kazu i da ima pravi bajpas.........
kablici su Proelovi i za sad rade dobro.......a sto se tezine tice nisam merio, ali
ako saberes nije malo.....wah je oko 1,5 , marsali po 0,5 kg puta tri, boss i ove duge
podale nisu toliko teske, jedino napajanje mozda ima oko 500, 600 grama...daska jedno dva ...
skupi se jedno 6 - 7 kilograma........i jos kad u torbu ubacim kablove, gitaru na ledja i pojacalo i drugu
ruku odmah sam nizi jedno tri saantimetra.......... :D
kablove za napajanje sam napravio sam, uzmes zicu, dzekove koji odgovaraju i pazis samo da
kad budes vezivao da + bude sa spoljne strane.....vezes ih paralelno.....i to je to.....
pazio sam samo na potrosnju pedala.....diley i chorus trose po 70 - 80 mA, distorzije trose
oko 15 -20.......mislim da ni wah nije veliki potrosac.........compresor trosi smesno...oko 5 mA
podelio sam otprilike jednaku potrosnju na dva ispravljaca mada bi verovatno radilo sve i na jedan....
i ako kupujete ispravljace nemojte da vas deru u radio klubu......isti ispravljac je duplo jeftiniji u
Rodicu...........

Post Reply