Alder Vs Swamp Ash / Maple Vs Rosewood (Suhr Classic, V60LP)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

guv'nor

Alder Vs Swamp Ash / Maple Vs Rosewood (Suhr Classic, V60LP)

Post by guv'nor » 22 Jul 2011, 12:31

ImageImage

Junosa se odlicno setio, a nije ga mrzelo, pa je svaku gitaru lepo usnimio na svim pozicijama magneta, "cisto i prljavo", ondaK im zamenio vratove i uradio sve ispocetka. 'Naci, isti magneti, potovi, zice, svirac, pojacalo, snimanje...
Jova sa maple i rosewood fretboard-ima i jasen isto tako: Link do strane

Dva klipa pre eksperimenta:
- Alder - Maple
- Swamp Ash - Rosewood

:ziveli:

sinisake
The original one

Re: Alder Vs Swamp Ash / Maple Vs Rosewood (Suhr Classic, V6

Post by sinisake » 22 Jul 2011, 13:54

He, he, prvi utisak, nakon preslusana ova dva klipa, rozvud fretboard je deblji, jbg, cuje se to jako na drajvu (uverio se i osobno!) mada bi taj swamp ash trebalo da je nesto visociji/prangijaviji, ako se ne varam?

Ce poslusamo... :ziveli:

Edit:
And the Maple neck sounds fatter and warmer than the Roswood fingerboard neck, was expecting the opposite.
Sad slusam klipove i imam isti utisak kao i ovaj lik... Ah, (psiho)akustika i njene cari... :lol: :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 22 Jul 2011, 14:17

E dobro je, videJo si da u "Link do strane" ima svih zivih kombinacija ova 4 drveta, sa svim pozicijama, kliiin i OD. :mrgreen:
sinisake wrote: Sad slusam klipove i imam isti utisak kao i ovaj lik... Ah, (psiho)akustika i njene cari... :lol: :ziveli:
To sam prvi put i procitao na Suhr-ovom sajtu, kao ne preporucuju jasen sa rosewood vratom (tj grifplatnom) jer ce mnogo da prsti, maple ga malo zatvori... :Teddy: :bambi:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 22 Jul 2011, 14:19

A, jbt, secas se onog sto sam pisao... kad sam probao strata ko mog... sve isto, sem kozmetike i rozvud fretboarda na maple necku. Ono je zvucalo masnije i tamnije 10 x... Tko ce znati... :lol:

guv'nor

Post by guv'nor » 22 Jul 2011, 14:28

Izgleda da su, kao sto vele uceni ljudi, te griFplatne 99% kozmetika i fiiil, a da najveci uticaj na zvuk daje sam komad javora koji se koristio za izradu vrata. Bas sam skoro probao jednog Custom Shop glavonju, rosewood, koji prsti k'o da je najgrdji maple. Radi ki bog, ali prangija kasnog Hendzu na sve strane...
sinisake wrote:Tko ce znati... :lol:
Kako tko? Pa Djed! :D :bow:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Jul 2011, 15:52

Izgleda da su, kao sto vele uceni ljudi, te griFplatne 99% kozmetika i fiiil
To i ja kontam.
Iz ovog gore mi se jasen vise svidja od jove. Slusam na nekim uzasnim zvucnicima ali mi zvuci mnogo deblje i punije.

dweezil

Post by dweezil » 22 Jul 2011, 19:16

jasen nekako je krestaviji, mada mi se cini da je teze ubosti bash dobar komad jasena nego aldera, i nekim komadima od asha def moze da fali malo bassova.
guv'nor wrote:Izgleda da su, kao sto vele uceni ljudi, te griFplatne 99% kozmetika i fiiil, a da najveci uticaj na zvuk daje sam komad javora koji se koristio za izradu vrata. Bas sam skoro probao jednog Custom Shop glavonju, rosewood, koji prsti k'o da je najgrdji maple. Radi ki bog, ali prangija kasnog Hendzu na sve strane...
da ima dosta tih slucajeva, rosewood fretboard al ono prangija na sve strane, i ja sam ranije mislio da je to moguce samo na mapleu, i probajuci par overdrazesnih i izvanrednih stratova sa rosewoodom skapirao da nema pravila, ako je dobar strat ce da twanguje i sa rosewoodom. :bambi:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 22 Jul 2011, 20:34

Naleteo sam na ovo poredjenje odavno ali me mrzelo da tolike linkove slusham :D
Mislim da griftplatna uopshte nije samo kozmetika, ja uochavam ogromne razlike u zvuku maple-a i rosewood-a. E sad, vi svi imate vishe iskustva, i probali ste vishe gitara, *****.

Meni se svidjaju i alder i ash za telo, s tim shto mi je ash malo bolji, svidja mi se ta mid scoop karakteristika njegova, dosta bass-a i kreshtanja, ali nisu to ti visoki koji kod maple-a mogu da zasmetaju nekad.
Upravo sam se vratio sa jam-a MF-a :) evo, nek forumashi kazhu jel twanguje Parker i koliko. One piece swamp ash body, maple neck, rosewood fingerboard. Josh su zhice bile kriminalnog stanja.
Koliko me nervira to, shto obozhavam feel maple-a, a zvuk rosewood-a. :( I vizuelno mi je lakshe nekako da sviram na maple-u, lakshe se snalazim nekako gde su tonovi i sl, haha.
Bash pioredim malopre Sloe-ov americhki strat, alder body, maple neck, gitara kreshti kao blesava, kao zhilet su tonovi, ono nikako nije za mene. Josh su kod mene na Parkeru bile 9-ke, ne znam shta chika Sloba ima na stratu. Namera mi je bila da uradim maple vrat za tu gitaru, ali po vintage specifikacijama, da bude debeo i masan, i da lakshe sviram, jumbo pragovi i sl. Al sad, chuvshi, i prvi put se odvrnuvshi sa PArkerom ko chovek, ne znam, mozhda bolje na taj vrat da mecem opet rosewood, nisam pametan.
Za ebony, kazhu da je najbistriji i najsvetlijeg tona zapravo.

Za telca, opet, ne zna se shta je lepshe, ash/maple kombinacija, ili alder/rosewood, prvu sam probao vishe puta i odlichna mi je, a drugu takodje, pochevshi od Highway One modela koji je meni super.
A pogledajte ovo, ovo je san -

Meni je ovo tele san, choveche koliko sexy izgleda, ima jebeni Bigsby, i zvuchi...kako vama ovo zvuchi? :mrgreen:

izvinite shto smorih, doshlo mi neshto :hide:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Jul 2011, 20:50

Cortex wrote: Koliko me nervira to, shto obozhavam feel maple-a, a zvuk rosewood-a. :( [/size]
Ista je situacija kod mene. :nixweiss:
Ipak, uvek bih pre birao maple zbog osecaja.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 22 Jul 2011, 22:18

Cortex wrote:evo, nek forumashi kazhu jel twanguje Parker i koliko.
u drop deu, na distu, milina kako tvanguje :D jako mi se svidja gitara, i vrat i zvuk, kompletno je sexy, jos da joj je hum umesto ona dva singla :lol:

inace, na osnovu teoretisanja o zvuku gitare koje sam citao po raznim forumima, nikad ne bih pomislio da bi mi se ash+maple vise dopao u ovakvoj primeni nego alder+rosewood :) , (mada preslusao sam samo neck i bridge klipove posto me oni najvise ako ne i jedino interesuju) mozda bi stvar bila drugacija da su humbuckeri i neko rdzdzdzdzdzanje... (a to mene ipak vise interesira :mrgreen: )

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Jul 2011, 22:43

Ja ne čujem ništa (bitno).

Možda je čovek samo sve prezagušio drajvom. Mrzi me da slušam ostale klipove da bi se verovatno potvrdilo - razlike između dve gitare su razlike između dve gitare. Da je uzeo dva ista Suhr Strata (maple-ash, recimo) i snimio uporedne primere, verujem da bi se čulo isto toliko "razlike". Možda čak još više.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 22 Jul 2011, 22:57

Ok, sad posle mnogo pushtanja ovih klipova mogu reci da razlika i te kako ima, najdeblje zvuchi alder/maple kombinacija, ali kako deblje, pa tako shto je ceo spektar zastupljen shto je i karakteristika alder-a, dok ash mnogo utiche na to da se izgube donji i gornji midlovi i onda lepo imate bass, midle, treble, samo to :) onda na to dodate malo vishe toplote ako stavite one piece maple neck, ili malo vishe oshtrine ako stavite maple/rosewood kombinaciju. Mene bash strat nervira, pogotovo kad je overdrajvovan, jer je debeo u svim frekvencijama, dok ash/maple ili ash/rosewood kombinacije daju twang koji bash percipiramo kao odsustvo gornjih i donjih midlova kao i prisustvo definisanog bass-a, shto kazhu Ameri bass note su "piano like", onda to nekome zvuchi masnije i grdje, a nekome tanje i smatraju da je alder/maple deblji ton.

Meni se najvishe svidja ash/rosewood kombinacija, overdriveovano to prokleto kida od definicije i moci, na vecem gejnu alder/maple mi se tu nekako gubi u bass notama, znatno. Ash/maple je malo toplija kombinacija u odnosu na ovu moju omiljenu, ali to mi bash bude ona nit smrdi nit mirishe situacija. My two cents.

Haralampije

Post by Haralampije » 22 Jul 2011, 23:31

Sta znam,ovako narodski sta mi se najvise dopada
u Neck poziciji na klinu-jova i javor.Ovaj jasen s javorom mnogo mi kresti.
Neck pozicija dzn dzn-opet mi najlepse zvuci jova javor
Nek/Midl-jova i rouzvud
middle klin-jova javor.a obe ash verzije :povrac:
midl prljavi-mogu obe verzije s javorom
midl/bridz klin-jova i javor,s jasenom previse mi nekako treblasto u obe verzije
bridz klin-jova i javor i kombinacija jasen zima 2011 i rouzvud mi se najvise dopadaju..

Pobednik alder i mejpl.jea.

ApplePie

Post by ApplePie » 22 Jul 2011, 23:48

U bre al ste zakomplikovali ... ovo samo potvrdjuje moju teoriju da treba imati više gitara :) što više i u raznim kombinacijama drveta .. svaka vuče na nešto svoje. Znam da će sad neki reći da je to skup sport ali idealna gitara ne postoji (pre sam našao idealnu ženu) Lično volim maple, ali najbolja gitara koju sam probao u životu (na sreću i posedujem je) ima neki tamni rosewood. Najlepša je neka alder/rosewood metalic flake finish aopet najbolji feel ima neka koje nema finiš uopšte, ni na vratu ni na telu i začudo od basswooda je ... i kako sad reći koja je bolja, koja bolje zvuči ili koja mi leži. :O.o: To mi dodje nekako kao kad bih morao da biram samo jednu poziciju magneta. Lepo imam dve ili tri pozicije pa biram ... :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 23 Jul 2011, 00:16

I ja imam slican attitude, zato postoji milion dugmica na pojacalu da bilo koju gitaru ako ukljucim, ako razlika nije drasticna (tipa semi-hollowbody vs solid ili acrylic body) da se sve nastelovati.

Kad bi radili laboratorijske vezbe iz elektro-akustike u podrumu na PMF-u, verovatno bi razne gitare gurali u neko laboratorijsko pojacalo sa 'zakucanim' parametrima i samo belezili odziv, ali meni to nekako nije poenta muziciranja i dobijanja 'svog' zvuka. Znaci ja licno gledam da korigujem ton bilo koje gitare prema necemu sto mi je u genima, nekoj gitari dodajem neke vrednosti preko kontrola na pojacalu, nekoj oduzimam, nekima i dodam i oduzmem, sve u cilju ne bi li dobio sa bilo kojim instrumentom ton priblizan onom u glavi. E sad, tu dolazimo do onoga, zasto ja gotivim pojacala sa 16 kanala i trista pizdarija :mrgreen: . Jerbo se da dohakovati svakoj gitari.

Kad imas (cak i boli glava) pojacalo koje fino radi samo jedan zvuk, onda je prilican kal ako ti uleti gitara koja bas nije koncipirana za zvuk tog pojacala. I onda menjas gitare dok ne nadjes savrsenstvo spoja. Znaci, prilagodjavas na svojevrsan nacin gitaru pojacalu. Meni je to malo nebulozno, volim bre svakake gitare, volim da ih volim, i onda mi pashe neki ojacavalec koji moze da menja farbu kao kameleon, moze da mimikuje da se tako izrazim razne zvukE.

Post Reply