Nove jazz III trzalice za pickere :)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bancika

Nove jazz III trzalice za pickere :)

Post by bancika » 08 Aug 2011, 19:50

Za nas koji volimo "siljaste" trzalice dobre vesti. Nova verzija jazz III trzalice je skoro izasla na zapadu, debljine 2mm i napravljena od ultex materijala. Danas mi je od prijatelja iz USA stiglo par komada i za sada deluje kao da su dobar upgrade. Imam nylon jazz III, ultex 1.5mm (one providne narandzaste) i sada ovu najdeblju. Bucka ima za nijansu vise "bite" od ostalih - za nijansu grublji zvuk i jaci treble. Uz to, ne deluje kao da su izgubile na brzini po kojoj su jazz III poznate. U ruci lezi bolje od oba modela jer nema nista ispisano boldovanim slovima. To me malo nerviralo kod starijih modela, izgleda da su se opametili.

Sto se tice losih strana, vazi isto kao i za ostale tvrde jazz-olike trzalice. Nisu najbolje za sviranje akorda, vise su za soliranje. Siljast vrh daje ostriju zvuk nego standardne tupe trzalice i omogucava vecu brzinu jer ima na sebi manje "materijala" pa vam treba manji pokret ruke da sa zice predjete na zicu ili da okinete zicu.

Sto se mene tice, nove trzalice dobijaju thumbs up. Verujem da ce mitros da ih dobije uskoro, tako je bilo sa onim tanjim kada su izasle.

Image

:ziveli:

Solomoon

Re: Nove jazz III trzalice za pickere :)

Post by Solomoon » 09 Aug 2011, 04:26

ja koristim Big Stubby..slicnog je oblika, pa me zanima ako si probao da ih uporedis sa jazz III koje ja nisam probao..za mene je Big Stubby nezamenljiva..toliko se lako svira..istanjen vrh..so smooth..samo sto kratko traju u poredjenju sa standardnim grubim trzalicama..

bancika

Post by bancika » 09 Aug 2011, 09:16

poredio sam je sa 2mm stubby, koja je iste debljine i slicne velicine i postoji razlika. Stubby po meni imaju dve mane:
* stubby daju najlosiji zvuk od svih jazz-olikih trzalica. Nisam znao da mogu da postoje tolike razlike dok nisam uzeo stubby :) Problem je ovo sto si pomenuo, da su ultra brze. Vrh im je napravljen tako da sklizne sto brze sa zice kako bi mogao da okines sledecu sto pre. Sa druge strane, to sto sklizne sa zice znaci da joj ne prenese onolike energije koliko prenose druge "siljke". Rezultat je dosta tisi zvuk i malo manje visih frekvencija. Ultex jazz zahtevaju da uneses vise energije u okidanje pa onda daju jaci i puniji zvuk.
Pokusacu danas-sutra da snimim, trebalo bi da moze da se cuje razlika i u youtube kvalitetu.
* materijal je klizaviji nego bilo koji drugi, pogotovo sto imaju nekako zaobljen oblik pa nikad nemas utisak da je drzis dovoljno cvrsto

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Aug 2011, 11:17

meni se stubby upravo zato svidjaju jer su najlakse za okidanje, za brzinu neuporedivo lakse od standardnih trzalica..upravo i koristim 2.0 jedino sto brzo odu, izlizu se lako..i jeste, u pravu si, malo je tisi zvuk..moram probati jazz III, nisam probao nijednu varijantu..ali meni je stubby upravo zbog toga najbolji jer se lako okida i zvuk je po meni prefinjen u odnosu na standardnu trzalicu..osetim vecu kontrolu..

bancika

Post by bancika » 09 Aug 2011, 11:30

trzalice su stvar navike, ali mislim da bas zbog toga sto lako skliznu imas manje kontrole. Ne mozes tako dobro da kontrolises jacinu udarca jer ona svejedno sklizne brzo. Ako nema jos kod nas ove 2.0 ultex, probaj one za nijansu tanje, ali deluju deblje nego stubby jer nemaju ostre ivice.

Image
Last edited by bancika on 09 Aug 2011, 11:45, edited 1 time in total.

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Aug 2011, 11:38

probacu, video sam da imaju na mitrosovom sajtu..

..probao sam recimo ovo..ja sa tim uopste ne mogu da sviram..deluju mi smesno zato sto su jako male..kao za tamburicu :D
doduse nisam imao prilike da probam tu skroz desno normalne velicine..

Image

Dimo

Post by Dimo » 11 Aug 2011, 02:37

Probao se te manje trze,i nikako ne mogu sa njima da sviram...Uvek mi ispadne :hide:
Koristim
Image

Solomoon

Post by Solomoon » 11 Aug 2011, 05:29

pa to, male su..nekako mi smesno lezi u ruci, ko malo dugme da drzim..probao sam JS trzalice, ali to su standardne trzalice, grublje su od jazz/stubby..

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Aug 2011, 07:47

ja koristim jazz3 xl, one su velicine obicnih trza, ali imaju spicast vrh, najjaca trza... :D

lm, da nije neko slucajno video negde kod nas jazz3 maxgrip? :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Aug 2011, 08:23

da, samo sto je nisam video u radnji.. :D moracu da svratim ako budem isao danas do grada...

Solomoon

Post by Solomoon » 11 Aug 2011, 08:28

moram i ja probati te jazz 3 trzalice..bas me zanima kakve su u odnosu na stubby..

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Aug 2011, 09:19

meni su stuby klizave krute debele, jednostavno neprijatne za sviranje...

bancika

Post by bancika » 11 Aug 2011, 09:57

Solomoon wrote:moram i ja probati te jazz 3 trzalice..bas me zanima kakve su u odnosu na stubby..
samo gledaj da uzmes ultex a ne nylon. Oduvek sam mrzeo najlonske zato sto se trose na neki glup nacin. Posle nekog vremena se naprave kao opiljci na ivici trzalice koji mnogo smaraju dok sviras. Ultex se trosi vise kao...cigla ili nesto tako :) ravnomerno i bez opiljaka, kao da si je smirglom smanjivao. Imam malmstinovu najlonsku trzalicu sa koncerta koju je svirao bukvalno 10 sekundi i vec ima te ruzne opiljke (znaci meni treba oko mesec dana da ih napravim :roll:).
I da, ultex se trosi dosta sporije od svih ostalih materijala koje sam probao (tu je tortex ubedljivo najgori, kao da je napravljena od tvrdjeg sira).

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Aug 2011, 10:20

Ne znam kako vi gledate na to, ali pored toga shto se na primer malmstinova arpedja lakshe sviraju sa trzalicom od dva milimetra a funk sa onom ispod jednog milimetra [bezvezni primeri samo, nevezano] ja mislim da od trzalice zapravo sve pochinje tonalno. Npr, bash pomenuta jazz III i dunlop hendrix H ili se beshe to zove Fender Heavy ne znam kako..anyway, bash sam poredio te dve trzalice i okej potpuno su drugachije, ali zvuk je toliko drugachiji da je tu razliku nemoguce nadomestiti bilo kakvom intervencijom na EQ sekciji pojachala, pedalama ili ne znam ni ja s chim. Drndao sam sve, obrtao potove, i jedna trzalica nije zvuchala kao i druga. Pri istom nachinu okidanja naravno, sve isto, samo istom liku dash dve potpuno razlichite trzalice u ruke. Nema shanse da se namesti zvuk da zvuchi isto.

Post Reply