problem sa zicama

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Solomoon

Re: problem sa zicama

Post by Solomoon » 09 Aug 2011, 11:59

probao sam sa pertlom 2 puta obmotao al nije to to..kontam da treba 5, 6 puta..nacicu nekog da mi asistira..zategnuo sam malo cisto da ne bude labavo..posle te provere cu poceti sa zatezanjem postepeno ali cu ostavljati da se sleze, posto je otpusten jako trenutno i tvrda je gitara..na tom snimku kaze lik da ne moze nikako da se s*ebe ako nije ostecen sam po sebi..

Haralampije

Post by Haralampije » 09 Aug 2011, 13:05

Solomoon wrote:probao sam sa pertlom 2 puta obmotao al nije to to..kontam da treba 5, 6 puta..nacicu nekog da mi asistira..zategnuo sam malo cisto da ne bude labavo..posle te provere cu poceti sa zatezanjem postepeno ali cu ostavljati da se sleze, posto je otpusten jako trenutno i tvrda je gitara..na tom snimku kaze lik da ne moze nikako da se s*ebe ako nije ostecen sam po sebi..
dovoljno je samo zica da legne na taj prvi prag,kakvo obmotavanje?tvrda je jer vrat vise nije elastican,sipka nema nikakvu potporu na drugom kraju,zato sto si maticu odvrnuo maltene do kraja

Ne moze da se sjebe ako se pazi,ako se ne pazi moze jako lako sipka da pukne...a ne treba da te podsecam da si ga ti otpustio do samog kraja.Dakle nosi majstoru jeftinije ce ti doci da ti je sredi sada nego kad napravis jos gori kurslus i na kraju polomis sipku,a instaliranje nove ce kostati debelo.

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Aug 2011, 13:44

mislim da u ovoj situaciji sipka ne moze da pukne zatezanjem..zatezacu postepeno i ostavljati da se slegne..uostalom i majstor u ovoj situaciji moze jedino da zategne malo vrat..prvo cu testirati 10. prag..

Kill surf city

Post by Kill surf city » 09 Aug 2011, 13:55

Solomoon wrote:mislim da u ovoj situaciji sipka ne moze da pukne zatezanjem
To cemo saznati ubrzo, cini mi se. :mrgreen:

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Aug 2011, 14:03

pazi taj video mi deluje ozbiljno..lik kaze 'you can just damage your truss rod if the truss rod is already damaged'

ApplePie

Post by ApplePie » 09 Aug 2011, 14:07

Za potpuno podesavanje geometrije vrata je neophodno podesavati i kobilicu .. Neko ti je ovde to vec objasnio. Upotrebi mastu, koristi lenjir (ako imas metalni) preko pragova ... jedino je malo bzvz da vezbas na Gibsonu.

Haralampije

Post by Haralampije » 09 Aug 2011, 14:12

Solomoon wrote:pazi taj video mi deluje ozbiljno..lik kaze 'you can just damage your truss rod if the truss rod is already damaged'
Imaj u vidu da je Frudua majstor....a na dobrom si putu da bude already damaged.

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Aug 2011, 14:24

Haralampije wrote:
Solomoon wrote:pazi taj video mi deluje ozbiljno..lik kaze 'you can just damage your truss rod if the truss rod is already damaged'
Imaj u vidu da je Frudua majstor....a na dobrom si putu da bude already damaged.
mislim da preterujete :D
kaze: now you probably think, oh i don't want to touch truss rod, i don't want to make adjustment and on that beacuse i fear i can damage the guitar, so let me tell you what, you can just damage your truss rod if the truss rod is already damaged' :D

Haralampije

Post by Haralampije » 09 Aug 2011, 14:37

Ok,al nemo posle da se ljutis kad ti zapevamo told ya so...kao sto si video na snimku,on nijedom ne zavrne ili odvrne 5-6 puta nego max za polovinu kruga(tj dva puta po cetvrt koliko najcesce bude potrebno),naravno da se tu nista nece desiti,ali ti ga maltene odvrnu do kraja

fattwang

Post by fattwang » 09 Aug 2011, 14:38

Solomoon wrote:previse mi je komplikovano sad da se bakcem i sa bridzom..
Što je komplikovano, na Gibsonu su to samo dva šrafa (na tuneomatic-u ili stoptail-u). Podesi prvo to, kako rekoh da ti žice ne zuje u višim pozicijama, pa onda podešavaj vrat. Ako je bridge previsok i žice će biti previsoke, bez obzira na krivinu vrata. Ne znam zašto si navalio da proveriš koliko je jak truss rod, matica ii vrat, pa da na oglasima osvane Gibson sa puknutim vratom kao onaj nesrećni '78 Precision bas.

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Aug 2011, 16:06

pa i ovo me smara sto 100 puta stitam i pomeram vrat, sad sam taman namestio sad i brdige da pomeram (a mislim da je ok) i da proveravam jos ko zna kolko puta pa posle toga opet vrat..a i ovaj lik na snimku kaze da vrat mnogo vise utice na osecaj prema zicama nego bridge i kaze da se bridge ne dira..taj video si mi ti dao..ponavljam, gitara mi sad ne zuji ni u jednoj poziciji..ali mislim da je tvrda za moj ukus..pre 4, 5 dana pre nego sto sam primetio zujanje bila je ok, mekana, a bridge nisam nikad pomerao..prema tome, mislim da je klima uticala na vrat, jer je vrat jedini deo na gitari koji se pomera, drvo je zivo..zasto bih sad pomerao bridge kad cu samo zategnuti jos malo vrat..

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Aug 2011, 16:07

Haralampije wrote:Ok,al nemo posle da se ljutis kad ti zapevamo told ya so...kao sto si video na snimku,on nijedom ne zavrne ili odvrne 5-6 puta nego max za polovinu kruga(tj dva puta po cetvrt koliko najcesce bude potrebno),naravno da se tu nista nece desiti,ali ti ga maltene odvrnu do kraja
nemojte da baksuzirate :P ..by the way, sta mi konkretno savetujes?

Haralampije

Post by Haralampije » 09 Aug 2011, 16:36

Solomoon wrote:nemojte da baksuzirate :P ..by the way, sta mi konkretno savetujes?
Vec sam ti konkretno pomenuo-M A J S T O R.Ocigledno je da ne kapiras kako se radi setap i kako se podesava vrat,tako da je najbolje resenje,za one koji se u to ne razumeju,da odnesu kod majstora.dvadesetak evra za setap je mnogo manje nego cifra koju ce ti u najboljem slucaju traziti za gibsona(gde mora da se skida fretbord) ako ga useres i polomis sipku u vratu.
Podesavanje sipke je za onog ko se razume jednostavna stvar i posao od 5 sekundi(proveris,okrenes,proveris kraj)

Solomoon

Post by Solomoon » 09 Aug 2011, 16:44

nije to nauka, odgledao sam nekoliko klipova..sta majstor moze nego da zategne malo vrat..a sta mislis kako se skida vrat? otpustanjem :D

Haralampije

Post by Haralampije » 09 Aug 2011, 17:21

Pa vidis da je za nekoga ko ne zna,ogromna nauka.Niti si pre ikakvog podesavanja prvo utvrdio da li je uopste potrebno dirati,niti si premerio niti video koliko treba da popustis ili zategnes,nego si tutnuo i odvrtao pa dokle moze,a to se tako ne radi.Znaci nije komplikovano kada znas sta treba da radis.

Majstor ce znati kako da zategne,tebi se vrlo lako moze desiti da zatezanjem,sada pod tenzijom zica,dodje do jednog finog "krc",a to ce znaciti da ces moci do mile volje da okreces na bilo koju stranu i da izvuces bez muke deo koji je pukao.
Drugo sredice ti intonaciju,vratiti je u svirljivo stanje,i kasnije si slobodan da se igras sa sitnim podesavanjima s kobilicom i sedlima,a kad se dobro upoznas sa podesavanjem vrata i njega ako je uopste potrebno.

Post Reply