Pravljenje bas kabineta...
- sirac-šunka
- vragolan
Re: Pravljenje bas kabineta...
Svidja mi se vas rad, stvarno lepo, razumem otrprilike kako radi ovaj program WinESD, samo mi nije jasno ovo sa reflex kanalima, kad vec nije primenjena neka proverena shema. Zar i reflex kanali ne bi trebalo da budu nesto strogo proracunati. Ja sam jednom procitao da lose pozicionirani reflex kanali na home made cabinetima, mogu da vise unazade i utisaju zvuk i smanje efikasnost kutije. Mozda je sve to bila dezinformacija i preuvelicano, ne znam. Mozda ima samo par jednostavnih pravila koje treba primeniti?
U doticnom programu imas i o bas refleks otvorima...
- sirac-šunka
- vragolan
Hm.. . Pa onda je to stvarno divan program
. Moraci da ga skinem. Inace, nisam bas uspeo da ga izgooglam, da li bi mi poslao link za download?
Mozda cu da budem malo dosadan, ali samo me jos zanima ova pregrada u unutrasnjosti kutije, mislim kako je ona iskonstruisana, zasto bas takvog oblika, na tom mestu i koja joj je funkcija?

Mozda cu da budem malo dosadan, ali samo me jos zanima ova pregrada u unutrasnjosti kutije, mislim kako je ona iskonstruisana, zasto bas takvog oblika, na tom mestu i koja joj je funkcija?
Evo linka: http://www.linearteam.dk/ a pregrada sluzi da se ukruti kutija odn. promeni nj. rezonantna frekvencija tj. ista se pomeri van bas opsega.
- sirac-šunka
- vragolan
O.K. Tnx.
Problem je bio u tome sto se program zove WinISD (ne WinESD). Skinuo sam i Alpha i Beta vereziju, samo sto na zalost u Alpha verziji ne radi opcija Box Shape
, a ima u startu dosta novijih drajvera.
Druga stvar, u vezi reflexa, program samo preporucuje precnik otvora i duzinu kanala, koliko sam video nema nista o poziciji istih. Onda, ako hocu cetvrtasti reflex, uvek daje kvadrat iste strane koje preporucuje precnik kruga. Kvadratast reflex nisam video ni na jednom cabinetu do sada. Ja sam na mom cabinetu zamisljao one lepe otvore na donjoj, po nekad i na gornjoj strani kutije, kao sto je npr. na ovom Edenu:

@VBraca: Niste planirali hornu na ovom vasem cabinetu?
Problem je bio u tome sto se program zove WinISD (ne WinESD). Skinuo sam i Alpha i Beta vereziju, samo sto na zalost u Alpha verziji ne radi opcija Box Shape

Druga stvar, u vezi reflexa, program samo preporucuje precnik otvora i duzinu kanala, koliko sam video nema nista o poziciji istih. Onda, ako hocu cetvrtasti reflex, uvek daje kvadrat iste strane koje preporucuje precnik kruga. Kvadratast reflex nisam video ni na jednom cabinetu do sada. Ja sam na mom cabinetu zamisljao one lepe otvore na donjoj, po nekad i na gornjoj strani kutije, kao sto je npr. na ovom Edenu:

@VBraca: Niste planirali hornu na ovom vasem cabinetu?
Horna je apsolutna glupost na bas kabinetu,zvucnik moze da ide dovoljno visoko.
Uzmi za primer Marsalov gitarski kabinet sa 4x10.Njemu nije potrebna horna,a znas i sam da gitara ima daleko vise zvuke...
Uzmi za primer Marsalov gitarski kabinet sa 4x10.Njemu nije potrebna horna,a znas i sam da gitara ima daleko vise zvuke...
- sirac-šunka
- vragolan
Nemam nekog iskustva sa ovim novijim cabineta, ali sam uocio da apsolutno svaki ima hornu (Fender Pro & Bassman, Ampeg, SWR, Trace Elliot, David Eden, Hartke...), koja moze pak da se utisa ili iskljuci. S druge strane, stvarno nijedan, ni moderan ni starinski gitarski cabinet nema hornu. Zasto, nemam pojma, ali valjda ima nekog razloga. Mozda kutije sa hornom bolje leze uz zvuk bas gitare svirane, npr. slap tehnikom, a gitara jednostavno ne proizvodi takav zvuk.
Sa ugradnjom horni u bas cabinete, kako sam procitao, prvi je poceo SWR. I kako kazu, na pocetku su im se svi smejali, ali danas, vecina, ako ne i svi ugradjuju horne.
U Fenderovom katalogu stoji ovako:
Ja kontam, od viska glava ne boli, a s obzirom da ugradnja horne neznatno povecava troskove izgradnje cabineta, uz mogucnost utisavanja, ja hornu ne bih zaobisao.
Na kraju, verovatno je sasvim subjektivna stvar, nekome horna ni u snu ne bi zatrebala, a drugi pak ne bi mogli da zamisle sviranje bez horne. Kazem, opet nemam iskustva, mozda cu i ja da pogresim jednog dana kada kupim cabinet sa hornom, ili u neku svoju buducu home-made kutiju ugradim jednu.
Sa ugradnjom horni u bas cabinete, kako sam procitao, prvi je poceo SWR. I kako kazu, na pocetku su im se svi smejali, ali danas, vecina, ako ne i svi ugradjuju horne.
U Fenderovom katalogu stoji ovako:
sto se odnosilo na horrn level dugme na poledjini Bassman 250/115 pojacala, mada ovo vazi za apsolutno svaki cabinet ili combo koji oni trenutno proizvode.The full horn attenuator allows the player to accommodate a range of tones from bright thumb-style playing (full horn) to warm upright bass tones (horn off) and anything in beetween.
Ja kontam, od viska glava ne boli, a s obzirom da ugradnja horne neznatno povecava troskove izgradnje cabineta, uz mogucnost utisavanja, ja hornu ne bih zaobisao.
Na kraju, verovatno je sasvim subjektivna stvar, nekome horna ni u snu ne bi zatrebala, a drugi pak ne bi mogli da zamisle sviranje bez horne. Kazem, opet nemam iskustva, mozda cu i ja da pogresim jednog dana kada kupim cabinet sa hornom, ili u neku svoju buducu home-made kutiju ugradim jednu.
- Rocket Roll
Upravo tako... Ne ljuti se, Braca ume tako da odseče argument da... Zaboga, svi ti Trace Elliot, Ampeg kabineti - polovina modela bas-kabineta kod svih velikih proizvođača ima horne!
Zašto horna? "Extended range". Harmonici i attack moraju da se čuju ultra-jasno, inače "teškoruki" distortion-freak "ja ću da budem najglasniji na stageu" gitarista (neki kao Ćććira, recimo, samo bez Ćććirinog šarmantnog personalitija) potpuno udavi basistu (nekog kao Bracu, recimo).
Ukratko - kada se gitaristi naoružaju do gornjih zuba (aktivni magneti, kuku-lele distorzije, sva oprema koja ima "Volume" potenciometar odvaljena na jedanaest, plus "genuine Metallica cock-ring"), jadnim basistima preostaje samo da kupe kabinet sa hornom.

Zašto horna? "Extended range". Harmonici i attack moraju da se čuju ultra-jasno, inače "teškoruki" distortion-freak "ja ću da budem najglasniji na stageu" gitarista (neki kao Ćććira, recimo, samo bez Ćććirinog šarmantnog personalitija) potpuno udavi basistu (nekog kao Bracu, recimo).
Ukratko - kada se gitaristi naoružaju do gornjih zuba (aktivni magneti, kuku-lele distorzije, sva oprema koja ima "Volume" potenciometar odvaljena na jedanaest, plus "genuine Metallica cock-ring"), jadnim basistima preostaje samo da kupe kabinet sa hornom.

Ja sam jos uvek na onom sto sam rekao u prethodnom postu.
Jaco Pastorius je koristio harmonike (flazlete),pa je svirao na kavinetu sa 2x15 i 2x18.Bez horne.
Uvek je imao i visoke i naravno bas...
Naravno,to je moje misljenje.
Jaco Pastorius je koristio harmonike (flazlete),pa je svirao na kavinetu sa 2x15 i 2x18.Bez horne.
Uvek je imao i visoke i naravno bas...
Naravno,to je moje misljenje.
- Rocket Roll
Da ne bude zabune - ne mislimo da si ti pogrešio što nisi stavio hornu - ali izjavama tipa "horna je ..." nema mesta. Da ne zbunjujemo ljude koji manje znaju, je li.
Ok,samo sam dao svoje subjektivno misljenje.
Za par dana dajem slike zavrsenog kabineta...
Za par dana dajem slike zavrsenog kabineta...
- Tiki the Boyler
- Urednik
Nemoj molim te da pričaš gluposti! Ako u nešto nisi siguran onda to ne smiješ da tvrdiš!!!vbraca wrote:Horna je apsolutna glupost na bas kabinetu,zvucnik moze da ide dovoljno visoko.
Koliko si siguran da gitara ima širi opseg od bass gitare?
To što gitara svira, generalno, više tonove i činjenica da je zvuk bass gitare dominantno skoncentrisan u bas području apsolutno ne znači da gitara ima širi frekvencijski opseg! Jer, upravo je obrnuto!
A tek zamisli kolika je uloga visokotonca u pravilnoj reporodukciji tranzijenata... Mada tebi to očigledno nije bitno.
btw. Priča "Jaco je svirao ovo ili ono..." je tek totalna glupost! Zato nema potrebe za takvom kvaziargumentacijom!
Tiki ti si izgleda jedini ovdje koji se razumije u vezi bass gitara i pojacala. 

Ljudi, ovde se pocelo pisati o jednom poduhvatu entuzijasta. Znaci neko ko je nesto stvorio,je imao zelju da to sa nekim podeli i da tako utice da se i drugi odvaze na slicnu avanturu. U samogradnji je moguce postici daleko bolji kvalitet proizvoda od bilo kog fabrickog proizvoda, a za daleko manje para. U dobu u kome zivimo, a plasim se da ce biti i gore, proizvodjaci uglavnom prodaju maglu. To sto nismo u stanju da uvek proniknemo u obmane je posledica sopstvenog neznanja i trosenja ogromne kolicine novca u cilju sto boljeg i skupljeg prodavanja, one iste magle od strane velikih kompanija. Veliki brand, kako to veliko zvuci, dok ne zavirimo pod haubu takvog brand proizvoda. Zato bi trebalo da podrzimo svaki poduhvat samogradnje i sa postovanjem se odnosimo prema onima koji ulazu svoje znanje, vreme i novac.
- Tiki the Boyler
- Urednik
Apsolutno se slažem... Zato i pokušavamo kroz konstruktivnu diskusiju da damo svoje mišljenje i da čovjeku koji ulaže svoje znanje, vrijeme, ruke i novac (možda) pomognemo da njegov proizvod bude što bolji!
Bar ja to tako vidim...
I vjerujem da vbraca shvata da ga svi ovde podržavamo...
Bar ja to tako vidim...
I vjerujem da vbraca shvata da ga svi ovde podržavamo...