Razglas za bend

Razglasni sistemi, monitoring, ponašanje na bini, tonska proba...

Moderators: dejankuki, Tiki the Boyler

Post Reply
parker

Razglas za bend

Post by parker » 18 Aug 2011, 13:31

Evo ovako,
drugar bi kupio neki razglas za bend (dve gitare, bubanj, bas, klavijatura i par pevačkih kanala). Pretpostavljam da je 8 kanala minimum, još bolje 12. Znači, potrebna je mikseta (da li suva ili sa snagom?), eventualni snagaš i par razglasnih kutija. Dajte savet šta i kako, koliko wati bi bio minimum (i za svirke i za probe) i da li da uzima posebno snagaša a posebno suvu miksetu? Šta bi bilo dobro a šta za izbegavanje (što se tiče proizvođača). Odvojio je nekih 1000-1200€ za tu namenu, može li se nešto (i šta) sa tolikim budžetom? I ako ima još nešto da nisam spomenuo a mislite da je bitno.

parker

Re: Razglas za bend

Post by parker » 19 Aug 2011, 19:57

BUMP! što bi rekli strendžeri :)

Cope

Post by Cope » 21 Aug 2011, 18:58

Za toliki bend mislim da ti treba oko kilovat :mrgreen:

Ja imam odvojeno snagaš od miksete. Premda je dva u jedan praktična stvar, u slučaju kvara ovog jednog uvek vam je na raspolaganju ovo drugo. A zatim i mogućnost kasnije nadgradnje reka, itd...

Stim što ja imam minijaturni razglas da kažem osnovnu konfiguraciju - mikseta 12 kanala, snagaš 200W, i dve EV petnaestice.

Skromno verujem da se PA membrane najbolje prave u Mičigenu - USA 8)
Last edited by Cope on 21 Aug 2011, 19:18, edited 2 times in total.

parker

Post by parker » 21 Aug 2011, 19:04

Što će reći, koji zvučnici? Jbg, ne znam gde se šta pravi

Cope

Post by Cope » 21 Aug 2011, 19:11

parker wrote:Što će reći, koji zvučnici? Jbg, ne znam gde se šta pravi
As si brz, taman sam ispravio post...

Moj favorit je EV za instrumentalnu priču, JBL opet obožavam na neki drugi način, valjda zato što ih slušam u kući. Pivi je recimo veteran i vrlo pošten u ceni i kvalitetu, Kineze nisam imao priliku do sada da probam, možda je i bolje :) Ali svaki put kada bi negde čuo iritirajuću buku, shvatio bi da na razglasu ne pišu ovih par imena, već nešto levo. :)
Nužno zlo su plastične kutije, ali jbg, laganije su i praktičnije od drvenih, pa ako se stalno negde nosaju ima smisla. Za statičnu varijantu ja bi pre uzeo drvene.

Ima još gomila dobrih firmi, i sve to radi posao, a ima iskusnijih od mene po ovom pitanju pa i ja malo da pročitam :)

parker

Post by parker » 21 Aug 2011, 19:20

A, pa sedeo sam baš i razgledao šta ima pa se potrefismo. A šta misliš, sa ovim parama koje su na raspolaganju šta bi moglo da se uradi! Pretpostavljam ako bi išli na varijantu snagaš & zvučnici da bi mogli da uzmemo nešto da bude ok na duže staze, makar uzeli neku slabiju mixetu na uštrb ovog prvog

Cope

Post by Cope » 21 Aug 2011, 19:28

parker wrote:A, pa sedeo sam baš i razgledao šta ima pa se potrefismo. A šta misliš, sa ovim parama koje su na raspolaganju šta bi moglo da se uradi! Pretpostavljam ako bi išli na varijantu snagaš & zvučnici da bi mogli da uzmemo nešto da bude ok na duže staze, makar uzeli neku slabiju mixetu na uštrb ovog prvog
Evo ja sam za primer - uzeo sam slabiju miksetu na uštrb ovog drugog pa sam skapirao da sam ispao neiskusan, doduše zvčnike i pojačivač sam uzeo kasnije i tek onda shvatio kako sa malkice više para i znanja, mikseta može dosta bolje da svira :mrgreen:
Džaba jak snagaš ako je signal krš.

parker

Post by parker » 21 Aug 2011, 19:50

Eto ti sad... Mislio sam, ne što više snage nego tako nešto, 2x400, 2x500w al da su neki kvalitetni snagaš i kutije pa da dobijem dobar zvuk. Pošto je budžet taj koji je, kako bi ti to rasporedio?

Cope

Post by Cope » 21 Aug 2011, 23:24

parker wrote:Eto ti sad... Mislio sam, ne što više snage nego tako nešto, 2x400, 2x500w al da su neki kvalitetni snagaš i kutije pa da dobijem dobar zvuk. Pošto je budžet taj koji je, kako bi ti to rasporedio?
Nemam ideju, nova su vremena ima svašta u ponudi i po oglasima...

Ja bih uzeo Saundkraft ili Meki miksetu, EV snagaš i EV zvučnike, i možda neki Alesis ili Leksikon Prostor, za moje potrebe. E sad pitanje je da li bi ti se to uklopilo u budžet koji imaš, a verujem da sigurno može da se nađe solidna konfiguracija za te pare...

p.s. Moje potrebe ne zahtevaju razglas, sviram bas i stvarno mi ne treba, ali volim da uvek imam jedan PA sistem u šteku, kad je deci rođendan, kad pravim sešn u dvorštu, kad mi hitno treba a nemam od koga da pozajmim, itd...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Aug 2011, 23:59

Cope

Post by Cope » 22 Aug 2011, 11:23

Dersu Uzala wrote:http://tinyurl.com/42saoyo
Imali smo u jednom klubu tu Yamahu, i samo je pravila probleme, na kraju smo je ostavili u servisu za delove.
Izgleda da je dim i prašina ubijaju.

Funkd

Post by Funkd » 06 Sep 2011, 16:13

Mislim da za 1200e ne mozes da uzmes nesto kvalitetno. A pritom ste zaboravili na bass kutije?
I ne vidim kako bi ti sluzila mikseta sa 8 kanala. 2 giare, bass, klavir (u mom bendu vecito zeli stereo - zauzme 2 kanala), 2 vokala (recimo) i ostaje ti jos 2 kanala? Snar, kick, hi-hat, overhead? Odnosno bubanj?

Ako zelis sistem koji provereno dobro radi, moja preporuka ti je EV sx300 + neki Dynacord Powermate (koji nadjes). 10 kanala min. Prednosti:
- ne nosis snagasa
- cim ga ne nosis, male sanse su da ces polomiti prst istim (kao npr. ja) :mrgreen:
- sx300 su sigurno best-buy
- sasvim dovoljno snage za neki klub srednje velicine
- mozes da zakacis neki bass bin kasnije
- posluzice vam i za probe. Ja licno sam na ovakvom sistemu svirao bass (?!) pre nego sto sam uzeo pojacalo. Cak i danas kada me mrzi da ga dovlacim na probu, ubodem se u pedalu i pravac mikseta...

E sad, naravno da mi je lepse da radim na ovim noim EV aktivnim kutijama i kad bapnemo miksetu (koja nema ni 3kg) u krilo toncu i kazemo "sljakaj!" :XD:

Post Reply