DIY digitalni switcher efekata - jel ima interesovanja?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bancika

DIY digitalni switcher efekata - jel ima interesovanja?

Post by bancika » 23 Aug 2011, 17:29

Poceo sam da radim na spravici inspirisanoj Petrucci-jevim fancy switcherom (ima na yt klipova u kome ga objasnjava). Naravno, njegov je ultra-giga-mega veliki, komplikovan i skup. Icicu jednostavnijom varijantom koja ce biti jeftinija i laksa za pravljenje, a ipak korisna. Ideja je da imam vise preseta (praseta :)) gde je svaki preset u sustini skup uredjaja koje treba ukljuciti ili iskljuciti. Tako mogu da napravim clean preset sa chorus i flanger a lead sa delay. Pri promeni sa clean na lead ce se promeniti kanal na pojacalu, iskljuciti chorus i flanger a ukljuciti delay. Sve to na jedan klik footswitcha.

* 4-10 preseta, svaki ima svoj footswitch taster i LED koji oznacava aktivni preset
* jedno dugme za save trenutnog preseta
* 8-10 kanala, tj mogucnost da se barata sa toliko uredjaja - pedala, procesora, pojacala. Moci ce da se svaki uredjaj true bypass-uje (bez obzira na to da li je on sam true bypass), da se A/B-uju dva uredjaja i da se pojacalima i slicnim uredjajima koji imaju footswitch menjaju kanali. Svaki kanal ima jedan footswitch taster i LED koji oznacava da li je aktivan.
* jedna kutija ce sadrzati svu elektroniku i sve prekidace, a ostatak je na modifikovanom pedalboardu koji ce sadrzati konektore za kanale.
* mozda ubacim i power supply za pedale posto ionako moram da imam power supply za spravu.
* bice bazirana na Arduino platformi

Elem, ako ima zainteresovanih mogu da postavim semu, izvorni kod i kako bude islo pravljenje.

Pozdrav :ziveli:

mislim_stvarno

Re: DIY digitalni switcher efekata - jel ima interesovanja?

Post by mislim_stvarno » 23 Aug 2011, 18:00

ne znam da li ce neko (da ima hrabrosti) da se upusti u pravljenje, ali verujem da ce mnogima biti zanimljivo da prate :D

bancika

Post by bancika » 23 Aug 2011, 19:08

hehe, pa zapravo, ovo je jedan od najlaksih DIY projekata:

* nema visokih napona koji mogu da vas usmrte (ako koristite eksterni adaper, ja cu verovatno na 220 pa mali trafo unutra)
* nema previse lemljenja
* nema j*bavanja sa programatorima, ovaj arduino se poveze na usb i jednim klikom se uploaduje program
* nema programiranja, vec sam napisao program koji radi sve sto treba

evo je glavna plocica, mislim da me kostala oko 30$. Kao ceo mali kompjuter. Ima procesor, malo RAM-a, malo EEPROM (kao 512 bajta hard disk), ulazne i izlazne portove i USB.

Image

:ziveli:

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 23 Aug 2011, 21:25

ako nisam ukapirao.. da li je to nesto kao sa ovog snimka ? (inace taj midi kontroler mi je dersu obecao da ce doneti kada bude dolazio :) )

mnogo dobar fazon da jednim prekidacem ukljucis/iskljucis vise pedala odjednom..

bancika

Post by bancika » 23 Aug 2011, 22:13

da, na tu foru. Petrucci-jeva je komplikovanija, ali je osnovna ideja ista - da se gomila uredjaja iskljuci i ukljuci u isto vreme. Sa malo jacim relejima i tranzistorima je moguce switch-ovati i cela pojacala ili zvucnike. Ja cu verovatno koristiti male signal releje koji zavrsavaju posao za efekte, preampe, manja pojacala i menjanje kanala na bilo cemu.

midi nisam planirao u prvoj verziji jer nemam nista od midi uredjaja da isprobam, ali mislim da je lako da se doradi da moze da se bocne MIDI u njega i da se signali za menjanje kanala salju preko njega.

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 23 Aug 2011, 22:58

imas moju maksimalnu podrsku (za sada samo moralnu :) ) jer jako cenim DIY
mooozda bih bio zainteresovan da i ja napravim tako nesto ali... ja sam samo basista i one 4 zice su mi previse :XD:
salu na sranu. hajde da vidimo da li ce taj tvoj biti ok i isplativ pa cu onda odluciti
puno srece u radu

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 23 Aug 2011, 23:50

faks wrote:...obecao...
Jel :kokice: ?

Inace, nije uopste lako dizajnirati takav sistem a da radi superkalifradzilisticno. Ovo sto se vidi na Petruccijevom videju je samo glavni MIDI kontroler, mozak cele operacije. U sustini to je humani interfejs. Ovaj podni kontroler onda ganja (u Petruccijevom slucaju) jos 6 uredjaja, jednog Voodoo Labs GCX audio switchera, 3 Axess Electronics GRX4 audio switchera, jedan Axess Electronics CX4 kontrolni switcher i Mesa Boogie High Gain Amp switcher. Sam po sebi, onaj podni momenat ne radi nista niti ista menja, kazem, to je samo humani interfejs. Bancika koliko kapiram hoce da smesti i audio switcher i kontrolni momenat (humani interfejs) u isti junit sto bi rekao nas narod. Nije to mali posao, koliko god da je olaksan arduino platformom (ostaje da vidimo). Postoje kod tog switchovanja mnogo bitniji problemi nego sto je famozni tru-bypass na koga se cenim pola foruma lozi. Kad menjas kanale na pojacalima, ili generalno kad reroutujes signal u realnom vremenu, kad ides sa kliina na hajgejn manje vise obavis posao. Ali rautovanje sa hajgejna na kliin je nocna mora (cuje se glasan pop u najboljem slucaju a u najgorem cujes rep onog poslednjeg zvuka koji je bio pod hajgejnom i to je katastrofa).

Mesa Boogie High Gain amp switcher je resio taj problem, ali Petrucci koristi komplikovaniji setap pa je Mark Snyder napravio posebno (trulo ali radi) resenje za ostatak lanca. Da vidimo kako ce Bane to da resi u praksi.

Inace, ovakve sprave kostaju puno para a relativno se slabo prodaju u raji, pa su mnoge firme pukle (npr Axess Electronics ne radi vec 2-3 godine) tako da ako nesto fino smislite za pristojne pare (500-600$) to moze da se prodaje kao alva napolju. ti kompletni sistemi kostaju 2-3 hiljade dolara. Onaj SKRYDSTRUP sto je Petrucci koristio ranije zakiva sa cenom. A kazem, samo je humani interfejs, gde su tu switching komponente.

Nek je sa srecom. :ziveli:

bancika

Post by bancika » 23 Aug 2011, 23:55

bancika wrote: * jedna kutija ce sadrzati svu elektroniku i sve prekidace, a ostatak je na modifikovanom pedalboardu koji ce sadrzati konektore za kanale.
daklem, jedan ce biti interface sa svom elektronikom osim one koja zapravo radi switchovanje, pa jedan kabl sa tuce zica koji vodi do pedalboarda ispod koga cu da guram same switching komponente i da na njih kacim pedale. Za pocetak cu probati releje, a ako prave pop mogu da probam sa FET-ovima ili optoizolatorima, videcemo vec. Sve u istom unitu bi bilo bez veze

Last edited by bancika on 24 Aug 2011, 00:09, edited 1 time in total.

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 23 Aug 2011, 23:58

Dersu Uzala wrote:
faks wrote:...obecao...
Jel :kokice: ?
jesi jesi.. samo molim te da bude crn :mrgreen:

pa ako je ta cena.. ima da napravimo serijsku proizvodnju

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 24 Aug 2011, 00:07

bancika wrote:...Za pocetak cu probati releje...
Od najfinijeg zlata, zalivene u nitrogen. Te koristi Voodoo Labs. :ziveli:

U principu sam izbor komponenti, iako znacajan, nije kljucan. Ideja je da ti treba najbrzi moguci switching mehanizam. I najtisi. Ako nije tih, moras da blokiras izlazni signal tih nekoliko ms dok se vrsi routovanje signala. A kako da blokiras izlazni remotely? Mesa Boogie-jev amp switcher tu radi posao, jer ima 4 send/return izduvne grane koje se povezuju na 'slave' izlaze (najcesce Boogiejevih) pojacala i tu se vrsi kontrola tih klikova, 'pop'-ova i repova, signal se onda samo prosledi dalje kroz FX unit ili power amp stages pa na kutiju.
Last edited by Dersu Uzala on 24 Aug 2011, 00:20, edited 1 time in total.

bancika

Post by bancika » 24 Aug 2011, 00:10

sa cistom guscijom masti...ma obicne small signal, kao ovaj

Image

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 24 Aug 2011, 07:33

O hvala qrcu jedna zanimljiva tema. Go banchika! :bravo: :bravo:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 24 Aug 2011, 10:58

Bane, samo da te podsetim, ako ovo može štogođ da ti pomogne:
http://www.generalguitargadgets.com/pro ... e-switcher

U "Project notes" imaš zanimljive opaske o relejima.

bancika

Post by bancika » 24 Aug 2011, 11:09

Tnx.
U procesu sam pravljenja novog mark IIc+ preampa sa relejima za menjanje kanala, pa cu taman da vidim da li mehanizam sa relayima koji sam planirao radi dobro.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 24 Aug 2011, 12:38

Odlična je ovo ideja, nisam znao da ovo može da se napravi tek tako. Oduvek sam želeo da mogu da stisnem fuzz i delay odjednom, ili muff i mistress ko Mascis, hehehe. Odlično je za ljude koji koriste dosta efekata i zapravo sviraju koncerte, olakšava mnogo.

Post Reply