koju lampu ecc83 (12ax7) staviti u pojacalo?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
koju lampu ecc83 (12ax7) staviti u pojacalo?
prijatelji, mene zapravo interesuje koju ecc83 (12ax7) lamu da stavim u mrashall-a, citao sam sve i svasta na forumima po internetu i sad jednostavno neznam biti pametan. da li je neko imao iskustva sa TUNG-SOL lampama?
Re: koju lampu ecc83 (12ax7) staviti u pojacalo?
ja imam dobro iskustvo sa JJ. Super zvuk i odlicna cena. Tung Sol su zapravo ruske lampe koje se brendiraju tako i zbog toga kostaju vise od ostalih, a nemaju veze sa starim Tung Sol. Ne kazem da su lose, nisam ih ni probao (imam njihove 6v6gt ali jos nisam napravio pojacalo za njih)
Teško pitanje. Kod nas se lampe teško nalaze i skupe su, uvoz je opterećen neizvesnom carinom a da ne govorimo koliko kostaju NOS primerci.
- Tung Sol (ruske, nova produkcija) imaju svetao, detaljan zvuk, u overdrajvu umereno oštre, nisam ih video kod nas. Nisu preterano skupe.
Kod nas sam video:
- Electro Harmonics 12ax7 EH - oštar zvuk, naročito u overdrajvu, nekako krupnozrnast.
- Sovtek 12ax7WC - remarkiraju ih Fender i Groove Tube - srednji gain, što bi rekli, za sve namene, Možda malo bezlične.
- JJ ECC83s - Dobar zvuk, zlatna sredina.
- Kineske (Shuguang ili remarkirane), svetle, visok gain.
- Ei ECC83, mogu da se nađu po "furdama" i kod Hi-Fi-sta, sklone mikrofoniji, svaka je priča za sebe. Mora da se probaju iz gomile pa da naletiš na sveti gral, gain im ide od srednjeg do veoma visokog. Overdrajv je takodje nepredvidljiv. Naleteo sam na jednu koja u sebi ima ugrađenu "tweed" kompresiju, prevučeš lagano trzalicu preko žica i čuje se kristalan ton a zatim udariš iz sve snage i uđu u totalni zasićeni overdrajv koji je iste glasnoće kao i prethodni zvuk.
Ponekad može da se naleti na neke stare lampe (buvljaci, magacini po propalim firmama...), korišćene ili ne.
Simens ECC83 je odlična, Philipsova nekako nema daha, lako se zaduva. Istočnonemačke RFT ili Valvo imaju kremasti overdrajv.
- Tung Sol (ruske, nova produkcija) imaju svetao, detaljan zvuk, u overdrajvu umereno oštre, nisam ih video kod nas. Nisu preterano skupe.
Kod nas sam video:
- Electro Harmonics 12ax7 EH - oštar zvuk, naročito u overdrajvu, nekako krupnozrnast.
- Sovtek 12ax7WC - remarkiraju ih Fender i Groove Tube - srednji gain, što bi rekli, za sve namene, Možda malo bezlične.
- JJ ECC83s - Dobar zvuk, zlatna sredina.
- Kineske (Shuguang ili remarkirane), svetle, visok gain.
- Ei ECC83, mogu da se nađu po "furdama" i kod Hi-Fi-sta, sklone mikrofoniji, svaka je priča za sebe. Mora da se probaju iz gomile pa da naletiš na sveti gral, gain im ide od srednjeg do veoma visokog. Overdrajv je takodje nepredvidljiv. Naleteo sam na jednu koja u sebi ima ugrađenu "tweed" kompresiju, prevučeš lagano trzalicu preko žica i čuje se kristalan ton a zatim udariš iz sve snage i uđu u totalni zasićeni overdrajv koji je iste glasnoće kao i prethodni zvuk.
Ponekad može da se naleti na neke stare lampe (buvljaci, magacini po propalim firmama...), korišćene ili ne.
Simens ECC83 je odlična, Philipsova nekako nema daha, lako se zaduva. Istočnonemačke RFT ili Valvo imaju kremasti overdrajv.
nasao sam na ovom sajtu http://thetubestore.com/12ax7review.html neku uporedbu tojest tabelu kvaliteta lampi, po ovome "najbolje" resenje su Mullard ili Svetlana lampe. Ali opet nasao sam na Ebay-u TUNG-SOL za jeftine pare i nisu bas tako lose rangirane.
Ako trazis za hibrida sa jednom lampom u preampu, uzmi ono sto ti je dobavljivo posto neces cuti neke drasticne razlike. JJ lepo rade, nisu ni skupe, npr.
kod kineskih je veliki problem mikrofonija i kvalitet uopste. Imam 10ak kineskih i 10ak JJ i samo jedna JJ mi je problematicna, a najmanje 3 kineske. Neke od njh imaju i primetno veci nivo suma od JJ. Kada sam ih stavio u svoje SLO pretpojacalo znale su cesto da zuje, dok su sve JJ koje imam tihe.
treba mi za Marshalla JCM800 2205.sl0e wrote:Ako trazis za hibrida sa jednom lampom u preampu, uzmi ono sto ti je dobavljivo posto neces cuti neke drasticne razlike. JJ lepo rade, nisu ni skupe, npr.
Skymusic treba da ima Marshallovu 12ax7 (relabeled Svetlana) i Electro Harmonix 12AX7EH.sergio80 wrote:treba mi za Marshalla JCM800 2205.
Verovatno je Marshall odabrao neku koja ne pišti i šušti. Kažu za Svetlanu da je mekša od EH. Kupi obe pa probaj.
Evo šta kažu na thetubestore.com:
--------
The current production Svetlana is a New Sensor product and is a member of 12AX7-EH and Tung-Sol 12AX7 family. All three of these tubes is virtually identical. The biggest difference seems to be in plate coating, gain and sound quality. I find the tube to sound a bit smoother than the EH and it has less gain than the Tung Sol. If you are not inspired by the Electro Harmonix and also find the Tungsol too grainy then this is the tube you want to give a chance.... If you like the JJ ECC83S but want something with a litter more glimmer this is where you should put your money.
----------
Znači, po njima, poređano od oštrog ka glatkom: EH, Tung Sol, Svetlana, JJ.
Svetlanu nisam probao a za ostale tri potvrđujem redosled.
hvala u svakom slucaju! 

Od nove produkcije, drzite se JJ Electronic i necete pogresiti.
- Dersu Uzala
Valja imati u vidu da su u svakoj kategoriji vizavi gain factor rejtinga JJ najnadrukanije lanpe. 

nisam razumeo ni reci 

- Dersu Uzala

tip cevi - gain faktor
------------------------
12AX7 - 100
5751 - 70
12AT7 - 60
12AY7 - 45
12AV7 - 41
12AU7 - 19
Ako izaberes bilo koji tip cevi i pokupujes od svih modernih (a ne NOS) proizvodjaca, u svakoj kategoriji (ili za svaki tip cevi) JJ ima najnadrukaniju cev. They just make 'em hotter.
kazu za kineze da su dosta glasne. Meni se ne svidjaju mnogo, primetno vise imaju suma nego JJ i nekako su mi shrill, kao marshall JCM2000 ton otpilike 
Mozda sam samo imao losu srecu, ali do sada sam naisao samo na jednu losu JJ a kineske su mi lose manje vise pola.

Mozda sam samo imao losu srecu, ali do sada sam naisao samo na jednu losu JJ a kineske su mi lose manje vise pola.
-
Meni leze skroz JJ
Kad bude vreme za promenu, jope cu ih uzeti.