Vrat gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Jackson

Vrat gitare

Post by Jackson » 23 Mar 2008, 14:48

Zanima me koja je razlika u zvuku gitara koje imaju vrat i telo iz jednog dela (neck trough) i onih kojima su vrat i telo spajani (bolt on i set neck) i koja je uopste razlika bolt on i set neck? Jasno mi je da ce gitara koja je neck trough biti laksa za sviranje (laksi pristup donjim pragovima) ali sada me konkretno zanima razlika u zvuku!

Rocket Roll

Re: Vrat gitare

Post by Rocket Roll » 23 Mar 2008, 16:19

Suviše varijabli da bi se nešto reklo sa sigurnošću.

Trebalo bi napraviti dve ISTE gitare (isto drvo, isti hardver, isti magneti) i to jednu bolt-on a drugu neck-through, pa praviti poređenje.

Pošto to još niko nije uradio - mišljenja ima koliko hoćeš, pa biraj koje ti se dopada.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 23 Mar 2008, 21:26

Hmm, u sustini vrat koji je neck trough bi trebalo da daje malo bolji sustain... mada ima gitara koje su i set neck i bolt on koje daju ili imaju dobar, dug i postojan sustain...

Zvuk kao zvuk se ne dobija toliko od vrata ali pomaze...

viden

Post by viden » 23 Mar 2008, 21:50

Rocket Roll wrote:Suviše varijabli da bi se nešto reklo sa sigurnošću.

Trebalo bi napraviti dve ISTE gitare (isto drvo, isti hardver, isti magneti) i to jednu bolt-on a drugu neck-through, pa praviti poređenje.

Pošto to još niko nije uradio - mišljenja ima koliko hoćeš, pa biraj koje ti se dopada.
I još da dodam da teorijski nije moguće napraviti dve apsolutno iste gitare i to zato što se nikada ne mogu naći dva potpuno ista komada drveta (makar bila i sa jednog stabla). Moguće je da budu SKORO ista, ali je to SKORO dovoljno da se sumnja u rezultate takvog eksperimenta.

Sava

Post by Sava » 23 Mar 2008, 22:49

dejankuki wrote: Zvuk kao zvuk se ne dobija toliko od vrata ali pomaze...
Hm, ovde se nikako ne bih složio sa tobom.

Jedan od najboljih gitarista sa ovih prostora i čovek koji odlično radi setup gitara Vedran Božić u jednom intervjuu govori o važnosti drveta kod električnih gitara i ključnoj ulozi rezonance tog drveta. O ulozi vrata kod električne gitare kaže sledeće: "Tu se, naime, radi i o vibracijama tjela i još više vrata gitare koje u velikoj meri pridonose njezinom zvuku. Svi su važniji graditelji gitara to odavno shvatili." Dalje u tekstu govori o vratu i žicama kao najvažnijim delovima gitare... Zapravo evo vam ceo tekst pa ga pročitajte, vrlo je poučan i mnogo ćete naučiti od Vedrana, a ima i interesantnih detalja iz njegove karijere.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ne da se slažem sa njegovim mišljenjem, nego 1000 posto. Kada uzmem gitaru u ruke i opalim akord mora da mi se trese leva ruka jednako kao i stomak, jednostavno cela gitara mora da radi. Kada se tome doda dobra elektronika eto ti strahovito muzikalnog tona. Tada, zapravo imaš klavir u rukama. I onda me u principu ne zanima kako je vrat spojen sa telom. Načelno lepljen vrat daje bolji sustain, a šrafljen je praktičniji jer može da se zameni.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 24 Mar 2008, 01:15

viden wrote:
Rocket Roll wrote:Suviše varijabli da bi se nešto reklo sa sigurnošću.

I još da dodam da teorijski nije moguće napraviti dve apsolutno iste gitare i to zato što se nikada ne mogu naći dva potpuno ista komada drveta (makar bila i sa jednog stabla). Moguće je da budu SKORO ista, ali je to SKORO dovoljno da se sumnja u rezultate takvog eksperimenta.
Jeste, nemoguće je napraviti dve iste gitare, ali može da se uradi nešto drugo - napravi se npr. 10 (što više to je pouzdanije) bolt-on gitara i 10 neck-through gitara, sve iste naravno, i onda se uzme prosek. :)

viden

Post by viden » 24 Mar 2008, 11:04

Bodomovac wrote:Jeste, nemoguće je napraviti dve iste gitare, ali može da se uradi nešto drugo - napravi se npr. 10 (što više to je pouzdanije) bolt-on gitara i 10 neck-through gitara, sve iste naravno, i onda se uzme prosek. :)
Ali to će ipak biti 20 različitih gitara, a prosek u izgradnji instrumenata nije nešto pouzdana kategorija :D .

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 24 Mar 2008, 11:28

Ok, da nebi isli u raspravu a verujem da mislimo na istu stvar... mislio sam da vrat nije jedina komponenta koja je zasluzna za zvuk...
ima mnogo faktora. Vrsta drveta, magneti, elektonika, nacin sastavljanja, koriscenje zastitne plastike (ili je samo izdubljeno drvo za magnete), kobilica, vrat...
Nikako ne umanjujem zasluge vrata u celokupnom tonu i znam veoma dobro sta znaci neck-through... samo nije presudan.
Jer, na primer, ako na lose telo sa prosecnom elektronikom stavimo dobar vrat, necemo mnooogo poboljsati zvuk gitare.

Duboko sam uveren da gitara MORA da se gleda celokupno.... od tela, elektronike, vrata, .....pa do kvaliteta finalne izrade odnosno laka (ili boje) odredjene gitare... cak i mehanizam za stimovanje bi trebalo pogledati... jer i on ume da bude jedan od faktora kvaliteta jedne cele gitare.

Ja naprimer sve to gledam kada uzmem neku gitaru u ruke i pocnem da "sudim" o njoj...

viden

Post by viden » 24 Mar 2008, 14:28

dejankuki wrote:Duboko sam uveren da gitara MORA da se gleda celokupno.... od tela, elektronike, vrata, .....pa do kvaliteta finalne izrade odnosno laka (ili boje) odredjene gitare... cak i mehanizam za stimovanje bi trebalo pogledati... jer i on ume da bude jedan od faktora kvaliteta jedne cele gitare.
Eto.
Tačno i prosto rečeno.

Sava

Post by Sava » 24 Mar 2008, 16:15

dejankuki wrote:Ok, da nebi isli u raspravu a verujem da mislimo na istu stvar... mislio sam da vrat nije jedina komponenta koja je zasluzna za zvuk...
Taman posla da bude rasprave, jednostavno citirao sam u celosti intervju sa Vedranom zato što mislim da je na jednom mestu sažet najveći deo filozofije u vezi dobre gitare. Pri tom to je čovek od kojeg svi možemo mnogo da naučimo, a znam da ga cene i mnogi naši gitaristi u svakom pogledu. Sada ko je pročitao sam će da izvuče zaključke.

Post Reply