Savet - Tube preamp

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
fatbastard

Savet - Tube preamp

Post by fatbastard » 18 Sep 2011, 11:47

Pozdrav,
Interesuje me da li neko ima iskustva sa tube preamp-om kada ide direktno u mixetu, odnosno, da li se gubi na tonu u odnosu na kada se mikrofonom ozvuci pojacalo ?
Takodje, potreban mi je i vas savet, misljenje, koji od dva preamp-a je adekvatniji za tu svrhu - Mesa Boogie V-Twin ili H&K Tubeman, ili ako imate neki treci predlog ?
Jos jedno samo pitanje, u takvom slucaju, kada bih koristio samo preamp bez pojacala, on bi bio poslednji u lancu ? Wah - Chorus - Delay - Preamp ?
Trenutno koristim Peavey Classic 30 koji ozvucavam sa Shure 57 Beta, ali posto je band ulozio u in-ear presao bih na lenju varijantu...
Hvala.

bancika

Re: Savet - Tube preamp

Post by bancika » 18 Sep 2011, 12:55

ja tako sviram vec par godina sa homebrew preampom. Treba ti dobar speaker sim/di box inace zvuci bez veze. Uzeo sam palmer pdi-09 i zadovoljan sam. V-twin ima neki jednostavan speaker sim u sebi, ali ne znam kako radi, samo vidim semu :) Za H&K ne znam, oni imaju onaj svoj red box, mozda su neku ligh varijantu ugradili u tubeman-a. Delay, reverb, chorus bi trebalo da idu iza preampa (ili u loop ako ga ima), a wah, boost, compressor ispred.
Nije 100% kao da imas mic (ili vise mic-ova) ali je dosta solidno. Imam dosta klipova na http://www.youtube.com/bancika, vecina su tako snimani pa vidi.
Malo dodas room reverb i da mu malo zivosti koja fali kada se tako snima.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 18 Sep 2011, 12:58

meni se svidelo kako ljudi dobro zvuce sa blackstar ht-dual preampom direktno snimljenim... :D

fatbastard

Post by fatbastard » 18 Sep 2011, 13:23

Tako je, znam da Tubeman MKII ima Red Box out, Mesa bi takodje trebalo da ima kao sto ti kazes odredjeni speaker sim. u sebi, medjutim, o ovim spravama se uglavnom govori kroz aspekt snimanja...
Mene zanima kako to zvuci live, na svirci ?
U tom slucaju koristio bih samo clean i drive sa preamp-a, wah, chorus i delay od pedala (eventualno i boost), sto bi mi znatno olaksalo posao...
Ono u cemu se razlikuju koliko vidim jeste u tome sto Mesa ima mogucnost bypass-a, H&K nema, ali to ne bih puno ni koristio...
H&K ima 3 switch-a za tri razlicita kanala, dok su kod Mese, iako postoje tri kanala (Clean, Blues i Solo), dostupna samo dva (mada veoma lepo cisti na pot-u pa bih realno imao i OD, pored Dist-a na solo kanalu)...
Mesa ima dve lampe, H&K jednu - moram da priznam da ne znam sta to znaci, ako ima ko da objasni bilo bi sjajno ?
Naravno da nemam mogucnost da uzmem obe pedale i probam ih, a da ne pricam o tome da ih probam na svirci...
Nisu jeftine, pa ne bih da se zalecem...
Nadam se da ce se neko ko je koristio neku od ove dve sprave, ili bilo sta slicno javiti da podeli iskustvo sa nama... :)

Tek sad videh post iznad, kao i da Blackstar radi takav tip proizvoda...
Odoh se informisati... :)

bancika

Post by bancika » 18 Sep 2011, 14:22

lampe su za dekoraciju u obe pedale, koriste ih kao buffere i mesa i h&k, tako da to ne bi trebalo da ti igra neki faktor pri odluci. Ne kazem da nemaju skroz efekta, ali distorziju prave opamps u obe pedale koliko se secam. Mesa sigurno.

Tasman

Post by Tasman » 23 Oct 2011, 22:12

Iz ličnog iskustva za miksetu je bolji neki digital modeling preamp, a kao najbolje (provereno) lampaški preamp u modeling preamp kome je samo uključen CAB simulator.

maksabass

Post by maksabass » 24 Oct 2011, 02:31

Uspesno sam napravio klon AKTIVNOG DI BOX SPEAKER SIMULATOR H&Q mkII -RED BOX.Odlicno zvuci mogu ti reci.Koristili smo ga na procesoru,pedalama,preampovima za direktno povezivanje sa mikserom. Zvuci i vise nego zadovoljavajuce -po ocenama ljudi koji ga koriste
ako si zainteresovan da probas-mogu ti ga poslati pa ga probaj na svirci i uveris se sam da je to veoma dobra.On ima XLR izlaz te se moze ukljuciti u MIC In na mikseru,sto daje bolju mogucnost filtracije tona kroz mix. i korisna stvar-pogotovo gad su u pitanju drajvovi.
Image

Tasman

Post by Tasman » 24 Oct 2011, 16:58

A još je i crven! :ziveli:

maksabass

Post by maksabass » 24 Oct 2011, 19:55

Tasman wrote:A još je i crven! :ziveli:
Pa bila bi tragedija da je u plavoj boji a na njemu pise :)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 25 Oct 2011, 22:50

Ma neee, crven na radost!! ;)

Post Reply