Koji Wah

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Baba Slim
MF veteran

Re: Koji Wah

Post by Baba Slim » 25 Sep 2011, 22:37

Funkomat wrote:
Cortex wrote:meni lichno, ovaj Babin morley je ostavio mnogo jachi utisak od RMC trojke.
RMC3 nisam nikad cuo uzivo ali se za Babin morley slazem s tim sto je meni licno, vise veoma interesantan i mocan nego upotrebljiv. Wah je sjajan ali za mene malo ту мач, sto bi rekli na zapadu. :)
Fora je u tome sto zaista jeste neuobicajeno debeo i masan wah, ali se meni bas svidja sto je takav kao sto kazes - mocan. :) To mi je mozda i najadekvatniji epitet...

Doduse, kad sam ga doneo na samit, nisam ga prethodno podesio (dugo mi je stajao nekoriscen) da ne klipuje toliko pri jacem udarcu desne ruke. Sad sam malo smanjio intenzitet sijanja sijalice pa je malo umereniji, ali nista mu to nije oduzelo na "moci". Sada jos samo treba da se igram sa polozajem foto celije da bih odredio pravu kolicinu visokih u "toe" poziiji, i onda je to - to. :-) Mozda snimim neki demo preko POD-a ako bude moglo, pa okacim ako vas zanima... :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 25 Sep 2011, 22:50

@ Cortex Gosn leslie sa "onog" foruma generalno kenja, da ne kazem sere po uglavnom svemu sto nije on uradio, i takodje po svemu sto nije u vintage specifikacijama, najverovatnije zbog toga, sto je provalio da se ljudi u zadnje vrema loze na vintage, a on im upravo to i prodaje, pa pravi sebi posao. sto se tice potova u vahu, mogu reci sledece, imao sam u posedu dva originalna JEN waha, jedan je bio obican mister crybaby, a drugi super mister crybaby sa orig fasell induktorom, oba vaha zvuce jedno deset puta bolje negoli i jedan vah koji sam do tada probao, a zamisli ovo na oba su bili pokvareni originalni potovi i imali su one krs plasticne piher potenciometre. tako da zajebi to, slazem se da od pota zavisi osecaj sviranja u zavisnosti kakav je taper istog, ali dajte da se ne zajebavamo, smisleni smo ljudi, potenciometar je samo potenciometar, NO MOJO

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 25 Sep 2011, 22:54

Tooooo majti, tell it like it is! :D :bravo: :metal:

bancika

Post by bancika » 25 Sep 2011, 23:57

majtimika wrote:@ Cortex Gosn leslie sa "onog" foruma generalno kenja, da ne kazem sere po uglavnom svemu sto nije on uradio, i takodje po svemu sto nije u vintage specifikacijama, najverovatnije zbog toga, sto je provalio da se ljudi u zadnje vrema loze na vintage, a on im upravo to i prodaje, pa pravi sebi posao. sto se tice potova u vahu, mogu reci sledece, imao sam u posedu dva originalna JEN waha, jedan je bio obican mister crybaby, a drugi super mister crybaby sa orig fasell induktorom, oba vaha zvuce jedno deset puta bolje negoli i jedan vah koji sam do tada probao, a zamisli ovo na oba su bili pokvareni originalni potovi i imali su one krs plasticne piher potenciometre. tako da zajebi to, slazem se da od pota zavisi osecaj sviranja u zavisnosti kakav je taper istog, ali dajte da se ne zajebavamo, smisleni smo ljudi, potenciometar je samo potenciometar, NO MOJO
+1 uglavnom. Drugaciji taper samo daje drugaciji odnos toga koliko brzo dolazi do quack u zavisnosti od toga koliko brzo pritiskas pedalu. Dobra je ono fora da prodaju EVH potove za par puta vece pare, kao skinuli su taper normalnog pota koji je tolko koristio da mu je promenio taper. I kad uzmes taj pot instant si EVH. Sije mu ga Djura :)

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 26 Sep 2011, 00:36

:kokice:

guv'nor

Post by guv'nor » 26 Sep 2011, 01:06

@Majti, Bancika
:1: Taj rad, drugaciji pot u wahu = drugaciji taper i . (neki proizvodjaci ubacuju Q opciju, kako bi mogao malo i sa tim da se igras)
Image
http://www.thegearpage.net/board/showth ... p?t=801532
Spoiler:
Image
Image
Image
Image
Image

bancika

Post by bancika » 26 Sep 2011, 01:12

Q je mnogo cool kontrola, dozvoljava da nabodes drugacije "feel"-ove. Imam ga na q95. Moze da napravi hendrix-ovski wah ili lead wah varijanta kao Vai i ovi moderniji likovi...i sve izmedju. Pre bih taj mod uradio na wah-u nego da mu menjam pot koji je ispravan

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Sep 2011, 08:18

Oh my dear dear megadudes....

Pa ko je rekao da verujem chika Leslie-u, samo sam preneo shta je on pisao, a njegova je kod komshija nam - sveta. Ali tih sharlatana imamo i ovde, oni koji vam mazhu ochi elokventnim rechenicama punih neproverivih legendi.

Razumem shta je taper pota, i naravno da se najlakshe promeni karakter wah-a kad promenish pot. Mene lichno zanima kod wahova da ima mnoooooogo bass-a, i da ne vrishti previshe u visokim, mozhe da bude i scoopovan shto se mene tiche, funk se npr scoopovano i svira. Na Bad horsie-u, ja sam malo zategao induktor, shto mu je dalo vishe visokih i josh veci hod. Do tada je bio vishe u mid range-u. To i stoji na Morley-evom sajtu kao secret podeshavanje hehe. Ovo shto baba radi sa LDR-om na svom wahu ja nisam uspeo da izvedem na svom jer mi je neshto to bash totalno chvrsto stojece tamo pa se plashim da ne otkinem..

Bilo bi do jaja kad bi se organizovali da svako snimi kratku frazu sa svojim wahom [svako jednu istu frazu] uz prethodno demonstriranje sweep-a waha, chitava stvar ne mora da traje duzhe od 15 sekundi. Bash bi bilo zanimljivo, jeste li za?

bancika

Post by bancika » 26 Sep 2011, 09:50

ja 'ocu :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Sep 2011, 10:20

Moze :ziveli:

bancika

Post by bancika » 26 Sep 2011, 11:21

btw, sta mislis pod zatezanjem induktora?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Sep 2011, 11:25

Pa prosto uzmesh i zategnesh onaj shraf shto ide kroz induktor i drzhi ga na mestu, ili otpustish taj shraf. Ja uradio i radi pouso.
Nishta aj ko prvi bude imao vremena nek snimi neshto jednostavno, kratku frazu, pa nek poshalje da ostali nauche :D i snime.

bancika

Post by bancika » 26 Sep 2011, 11:40

interesantno, a jel se zatezanjem menja duzina srafa koja prolazi kroz induktor? To bi objasnilo razliku jer onda ima vise gvozdja u jezgru i vecu induktivnost

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 26 Sep 2011, 11:43

"“Secret” Wah Adjustment
On the VAI-1, VAI-2, MARK 1, PWO and PWOV you can quickly and easily adjust the wah tone
by tightening or loosening the nut that holds the inductor in place.
The inductor is a round component (about the diameter of a quarter) located just below the output
jack. Slightly tightening or loosening the nut changes the air gap of the core and ultimately makes
the wah brighter or more mid-ranged. You’ll notice a small amount of glue on the nut, don’t worry;
this is a special glue that will stay on and hold the position of the nut."

Bemliga :mrgreen:

bancika

Post by bancika » 26 Sep 2011, 12:03

aa ok, on menja air-gap i tako menja induktivnost. Isto tako moze da se eksperimentise sa magnetima za gitaru. Npr ona dimarzio Air serija (air classic, norton, zone) je napravljena tako sto su povecali air gap i time smanjili induktivnost kalema, pa zvuci drugacije. Ljudi vole da se zezaju i rade to na "normalnim" magnetima da smanje output i bas http://www.lonephantom.com/2010/07/modi ... f-air-mod/

Post Reply