Izrada, održavanje, saveti...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
bancika
Imam MXR 6-band graficki EQ i razmisljam da ga upgrade-ujem za nesto sto ce nuditi vise kontrole.
Da li da:
a) uzmem MXR varijantu sa 10 slidera
b) napravim parametricki, recimo od ovog kita
http://www.buildyourownclone.com/paraeq.html
Treba mi iskljucivo da oblikujem distorziju za neki hi-gain/progressive zvuk, sto bi znacilo scoop-ovanje srednjih. Ovaj parametricki mi deluje interesantno, mogu da nabodem tacno frekvenciju po kojoj da se scoop-uje.
Imam osecaj da ce svi glasati C

-
maksabass
Parametrika ja zakon. Ja sam napravio parametricki sa 5 freq.Radi super evo sad sam dosao sa tezge i nasvirao sam se .
Samo cepaj.
-
bancika
po cemu si pravio? Mislim da je ovaj byoc baziran na onom clanku sa GEOFX. Mrzi me da se ebavam sa plocicom pa bih mozda taj kit kupio
-
maksabass
AJ bre ja cu ti uradim plocicu -al d

a je ne busim to mi mnogo tesko pada.A sema je neka skinuta sa neta ,da ne trazim sad,al ako ti bas treba cu je nadjem pa ti saljem.
a meni i ovaj izgleda odlicno moz se desi da ga iskopiram
-
maksabass
Sad nesto gledam -jel ovo dvostrana plocica -a cini mi se da jeste?
-
bancika
trebalo bi da jeste. Ako se desi da uskoro idem u usa uzecu taj kit verovatno da me ne mlate sa carinom. Ebavanje mi je ovako da nabavim sve delove odgovarajuceg kvaliteta, busim kutiju i slicno. A ponajvise zbog plocice. Ove njihove su plated-hole. U zadnje vreme mi je bitno da radim sto je moguce kvalitetnije, a to dosta povecava pouzdanost.
-
maksabass
ja kad pravim prvi pokusaj obicno ne trosim pare na kvalitetne delove.
A sto se tice plocice jbg dvostrana
-
bancika
pa da, samo onda se obavezujem da cu jos jedan pokusaj najmanje da imam, a to mi je bacanje vremena i para

Ovaj kit je dobro razradjen, testiran i dokumentovan (ima onaj PDF). Trebalo bi da simpanza moze da ga sklopi bez problem, valjda cu i ja

-
Funkomat
- MF veteran
-
Sta fali MXR-u?
-
bancika
ma super je samo bih voleo da imam malo vise kontrole. Cini mi se da su trapavo rasporedjene frekvence za slidere, bar za metal. Ne mogu da dobijem skroz isti onaj V cut koji moze da se nabode na boogie-u jer su skroz drugacije frekvence.
-
Dersu Uzala
E da je samo to drugacije na Boogiejevom EQ, gde bi ti bio kraj. Em koriste prave induktore, em fine diskretne tranzistore za stelovanje bandwitha iliti Q-pointa, induktori su im egzoticnih (retkih) vrednosti a u zavisnosti od opsega frekvencije (banda) ili se vrsi filtriranje (shelving) ili boostovanje (peaking) signala a najcesce i jedno i drugo. Ne kosta djaba ugradnja EQ-a u postojeci Boogie oko cetir stoje dolara ovih dana. Neprejebivi EQ doduse. Mada dosta zavisi i od pozicije, ako ga metes externo iza poslednjeg hi-gain stage u preampu to vise nije to, ako ga metes ispred prvog to smrdi. Oni ga mecu tacno tamo di treba, ali imas semu pa znas vec. Fora je da em nadjes te induktore em da (merenjima) dohakas vrednostima Q-pointa. Naruci brate od Boogieja EQ, kao ne mozes da im posaljes celo pojacalo na ugradnju, samo nek ti sibnu EQ. Onda ga ugradi u onaj svoj preamp i resio si poso.

-
Dersu Uzala
Postoji doduse i alternativa. Prilicno sam siguran da bi ti moj drugar prodo svog IIc+ kombasa bez EQ-a kad svrnes u Amerigu, pa mozete da se dogovorite da ti on posalje kombo box di god da si, a samo pojacalo u Boogie da mu ugrade EQ, pa ti onda oni sibnu pojacalo na adresu i ti ga vrnes nazad u kutiju. Resen problem a i bio bi verovatno jedina faca u gradu sa ce plusem.

-
bancika
kosta 400$, al kod njih i zamena kondenzatora koji vrede 20$ kosta par stotina. Dobar dan verovatno kosta 100$

To nije merodavno koliko nesto vredi.
Nabavio sam induktore iz dva razlicita izvora za taj graficki EQ. Nisu mesa ali bi trebalo da rade ok. Jedan set je wilco axial a drugi su EI core motani iz bugarske valjda (lik od slocloneforums ih je porucio custom bas za mesa EQ pa sam se ogrebao set). Imam i par kompleta tih tranzistora. Napravicu taj EQ kad-tad fore radi. That being said, ne verujem u mojo faktor induktora ili bilo cega drugog u njihovom EQ-u. Naboli su frekvencije i Q faktor dobro i to dobro zvuci. Koriste induktore verovatno zato sto RS nije u to vreme cuo za gyrator kolo, a sad je kasno da menjaju jer bi ih kupci rastrgli kada bi izbacili mojo sastojak iz EQa (iako ne bi bilo razlike). Parametricki EQ koji ima promenljivi Q bi u teoriji trebalo da poklopi manje vise sve slucajeve mid-scoopa pa i taj.

-
Dersu Uzala
Whatever.
Uzgred, Mesa nema ni bench fee, tako da pricas nesto o cemu nemas pojma.

-
bancika
e jbg, dirnuo sam u randalla smitha i odma se duris

Video sam par puta na grailtone forumu koliko su ljudi platili neke stvari i deluje mi skupo, sa ili bez bench fee.